odp. płuca Na moją logikę chodzi o to, że drzewo oddycha przez liście a człowiek przez płuca. A wy jakie macie pomysły? Mam nadzieję, że popieracie
30 maja 2012, 21:17
Re: Gimnastyka umysłu
agatka123
ang72
1. W pierwszym mówiąc szczerze nie jestem pewna odpowiedzi. Wszystkie Wasze tłumaczenia wydają się sensowne, ale raczej obstawiałabym paroksyzm. 2. zdecydowanie jezioro 3. zdecydowanie pobór. Jest jeszcze jedna analogia,która mnie zastanawia: Drzewo do liście ma się jak człowiek do: a) ręce, b) płuca, c) skóra, d) krew, e) palce f) ubranie
wydaje mi się, że odp. b)
Też mi się tak wydaje - takie było moje pierwsze skojarzenie, ale były tu już dyskusje na forum i niektórzy obstawiali palce albo ręce. Do egzaminu podchodzę drugi raz. W zeszłym roku forum przeglądałam sporadycznie. Analogie i owszem, niby czytałam ale nie zadałam sobie trudu aby je spisać, przeanalizować i zapamiętać. Po egzaminie, jak przeglądałam forum z wcześniejszych lat i okazało się, że niektóre analogie się powtarzają, nie mogłam sobie tego darować.
30 maja 2012, 21:25
visavi
odp. płuca Na moją logikę chodzi o to, że drzewo oddycha przez liście a człowiek przez płuca. A wy jakie macie pomysły? Mam nadzieję, że popieracie
Człowiek oddycha przez płuca? Ale płuca są wewnątrz człowieka, a liście nie. A skórą człowiek nie oddycha?...
Ręce byłyby analogią do konara, palce do gałęzi, a kora do ubrania.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
30 maja 2012, 21:33
Nadir
visavi
Człowiek oddycha przez płuca? Ale płuca są wewnątrz człowieka, a liście nie. A skórą człowiek nie oddycha?... Ręce byłyby analogią do konara, palce do gałęzi, a kora do ubrania.
I jeszcze jedno przemyślenie: liście przecież opadają z drzew....i więcej się zastanawiam tym mniej wiem.
30 maja 2012, 21:39
nadir
Ręce byłyby analogią do konara, palce do gałęzi, a kora do ubrania.
ang72
I jeszcze jedno przemyślenie: liście przecież opadają z drzew....i więcej się zastanawiam tym mniej wiem.
hmm.. ja pomyślałam o palcach - są przedłużeniem rąk, jak liście przedłużeniem gałęzi; może to ten trop?
30 maja 2012, 22:10
zaczynają mnie wkurzać te analogie wypożyczyłam 4 książki o Unii Europejskiej - chyba upadłam na głowę!
w każdym razie: co znajdę ciekawego, to postaram się tu wrzucić, ale w książkach nie ma nic o bilansie przepływów między PL a UE, wysokości środków na poszczególne fundusze itp. jakby ktoś mógł się podzielić stosownym linkiem, to byłabym zobowiązana
31 maja 2012, 06:58
Odnośnie tej analogii:
Drzewo do liście ma się jak człowiek do: a) ręce, b) płuca, c) skóra, d) krew, e) palce f) ubranie
to z tego co wyczytałem to na egzaminie pojawiają sie dwie wersje, w jednym były płuca, a nie było palców, a w drugiej wersji było odwrotnie.
31 maja 2012, 07:05
Jestem za płuca, to taka najprostsza i najszybciej nasuwająca się odpowiedź, nawet bez podpowiedzi
co do pierwszej, to na forum była już dyskusja na ten temat i są dwie propozycje: akord i syntonia (obydwa są synonimami współbrzmienia, tylko akord odnosi się do muzyki, a syntonia do psychologii)
w drugiej zdecydowanie typowano paralelizm
31 maja 2012, 08:24
nihiru
co do pierwszej, to na forum była już dyskusja na ten temat i są dwie propozycje: akord i syntonia (obydwa są synonimami współbrzmienia, tylko akord odnosi się do muzyki, a syntonia do psychologii)
w drugiej zdecydowanie typowano paralelizm
Skoro dysonans odnosi się również do muzyki, to odpowiedzią prawidłową nie powinien być jednak akord, skoro również odnosi się do muzyki?
31 maja 2012, 08:32
też tak sądzę
Ciekawostka: kto stwierdza nieważność uchwały rady gminy z powodu sprzeczności z prawem: a) Prezes Rady Ministrów b) wojewoda c) Samorządowe Kolegium Odwoławcze d) sąd administracyjny
podpowiedź: sama nie wiem, czy na tak postawione pytanie da się odpowiedzieć prawidłowo, bo zaczynam się gubić w przepisach
31 maja 2012, 08:34
Nieważność stwierdza organ nadzoru, którym jest Prezes RM, wojewoda i RIO. Jeżeli można zaznaczyć kilka odpowiedzi to pytanie jest prawidłowe.
31 maja 2012, 08:55
no właśnie z lektury przepisów wynika mi, że wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
wojewoda i PRM - w trybie rozstrzygnięcia nadzorczego (ustawa o samorządzie gminnym) sąd administracyjny - na wniosek osoby, której prawa zostały naruszone przez uchwałę (ustawa jw.)
a żeby było śmieszniej, znam przypadek, że uchwała rady gminy (w sprawie studium) została unieważniona w części przez SKO - czyli ta opcja też jest możliwa. zaczynam wymiękać