Teraz jest 12 wrz 2025, 00:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA17 mar 2010, 11:59

POSTY        58

LOKALIZACJAGdańsk
Post Re: Gimnastyka umysłu
cytrynka23                    

czy analogie słowne powtarzają się co rok czy zawsze są inne? Bo jeśli jest choć cień szansy, że się powtarzają to poświecę im więcej uwagi i serca, ale jeśli w tym roku pojawią się jakieś nowe słowa, nowe ludy, zwierzęta i osiągnięcia naukowców, o których zielonego pojęcia nie mam to sobie dam spokój...

Bardzo dobre pytanie  :glare:

"Mimo wszystko spróbuj" - powiedziało serce.

30 maja 2012, 10:34
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 cze 2011, 06:49

POSTY        251
kasienka1268                    

cytrynka23                    

czy analogie słowne powtarzają się co rok czy zawsze są inne? Bo jeśli jest choć cień szansy, że się powtarzają to poświecę im więcej uwagi i serca, ale jeśli w tym roku pojawią się jakieś nowe słowa, nowe ludy, zwierzęta i osiągnięcia naukowców, o których zielonego pojęcia nie mam to sobie dam spokój...

Z tego co wyczytałem to analogie się powtarzają, ale nikt nie da ci gwarancji, że i wtym roku będzie tak samo. Może być tak, że część się powtórzy, część będzie nowa albo wszystkie nowe.

30 maja 2012, 11:02
Zaawansowany

REJESTRACJA17 mar 2010, 11:59

POSTY        58

LOKALIZACJAGdańsk
Dzięki za info! Wniosek nasuwa się taki, że jednak warto się w nie zagłębić, a nuż coś się jednak powtórzy  :P

"Mimo wszystko spróbuj" - powiedziało serce.

30 maja 2012, 11:10
Znawca

REJESTRACJA11 sty 2010, 08:40

POSTY        231
kasienka1268                    

cytrynka23                    

Część chyba z 2009r. powtórzyła się w 2011 (z analizy formu by tak wynikało). Więc niestety trzeba to przerobić, a niektóre z tych analogii są kosmiczne to fakt, więc wrzucajcie te, co do których macie wątpliwości.

30 maja 2012, 11:21
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 sty 2012, 09:46

POSTY        99
Mam jeszcze jedno pytanie. W plikach z analogiami jest jakaś tabelka z synonimami i antonimami, czy coś takiego było kiedyś na egzaminie? Bo jak mogę podać synonimy i antonimy słów, których absolutnie nigdy w życiu nie widziałam i nie słyszałam, a słownictwo mam całkiem bogate.

30 maja 2012, 12:39
Znawca
Własny awatar

POSTY        251
cytrynka23                    

Mam jeszcze jedno pytanie. W plikach z analogiami jest jakaś tabelka z synonimami i antonimami, czy coś takiego było kiedyś na egzaminie? Bo jak mogę podać synonimy i antonimy słów, których absolutnie nigdy w życiu nie widziałam i nie słyszałam, a słownictwo mam całkiem bogate.

Nie takiego zadania nie było.
Ale te słówka moga być właśnie pomocne do rozwiazywania analogii, które są często zbudowane na bazie synonimów i antomimów.
Właśnie o to chodzi, że w analogiach podawane są wyrazy już nie używane i czasami trzeba dobrać współczesny odpowiednik np. subiekt = sprzedawca

30 maja 2012, 12:50
Amator

REJESTRACJA28 lis 2007, 09:02

POSTY        25
Witam, mam prośbę czy ktoś posiada zadania z uzupełnianiem tabelki, najlepiej rozwiązane, jeśli tak to proszę o wysłanie na maila. inne materiały też są mile widziane (może czegoś nie mam  boje--== !). podaję swojego maila eopitz@wp.pl

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

30 maja 2012, 15:24
Znawca
Własny awatar

POSTY        251
eopitz                    

Witam, mam prośbę czy ktoś posiada zadania z uzupełnianiem tabelki, najlepiej rozwiązane, jeśli tak to proszę o wysłanie na maila. inne materiały też są mile widziane (może czegoś nie mam  boje--== !). podaję swojego maila eopitz@wp.pl

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Przykładowe tabelki (razem z rozwiązaniami) znajdziesz w tym temacie, wystarczy poszukać, a co innych materiałów to odwiedź temat Zgłoszenia po materiały (czy jakoś podobnie) i tam znajdziesz informację gdzie materiały są dostępne.

30 maja 2012, 15:50
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 sie 2010, 19:46

POSTY        69
a ja mam jeszcze jedną analogię:

gram                       centymetr

łut

łokieć, pud, wiorsta, mila, funt

bo nie mam zielonego pojęcia w tych analogiach była odpowiedź łokieć ale czy ktoś może wytłumaczyć czemu?

30 maja 2012, 17:30
Znawca
Własny awatar

POSTY        251
mysz20                    

a ja mam jeszcze jedną analogię:
gram                       centymetr
łut
łokieć, pud, wiorsta, mila, funt
bo nie mam zielonego pojęcia w tych analogiach była odpowiedź łokieć ale czy ktoś może wytłumaczyć czemu
?

wystarczy poszukać co oznaczają poszczególne słowa:
łut =12.6 grama
łokieć= około 50-60 cm
pud = 16,38 kg
wiorsta= 1077 m
mila = 1,7 km
funt = 0,4 kg

Jeżeli gram ma się do łut (czyli to jest trochę więcej gramów, tak w skrócie), to dla centymetra trzeba dobrać jednostkę długości trochę większą, albo inaczej jednostkę najbliższą centymetrowi. Pud i funt odpadają gdyż nie dotyczą długości, natomiast mila i wiorsta to jednostki zdecydowanie za duże, zostaje więc łokieć. To moje rozumowanie

Odnośnie analogii to najpierw tłumaczyłem sobie poszczególne słowa, a następnie szukałem między nimi zależności w wielu wypadkach to pomaga. Trudno dostrzec cokolwiek jak się nie wie o co chodzi.

30 maja 2012, 17:51
Początkujący

REJESTRACJA05 lut 2012, 15:32

POSTY        6
dufus                    

aksa00                    

W tych analogiach były jeszcze inne ze sprzecznymi odp.

1. Wstrząs ma się do wybuchu tak jak uraz do:
a) histerii  b)  obsesji c) neurozy d) paroksyzmu

2.Step ma się do pastwiska jak zakole rzeki do:
a) doliny b) jeziora  c)  morza  d)  rafy koralowej

3.Niebo ma się do zbawienia jak koszary do:
a) zabudowań b) poboru c) kosynierów d) piekła e) czołgu

1. c - neurozy. Wstrząs powoduje wybuch, a uraz powoduje neurozę (zaburzenia lękowe)
2. b -  jeziora. Część stepu może być pastwiskiem, a mocno wygięte zakole zostaje przez rzekę opuszczone i tworzy tzw. starorzecze czyli jezioro w dnie doliny rzecznej, fragment byłego koryta rzeki odciętego wałem przykorytowym od obecnego koryta.
3. b - poboru. Żeby dostać się do nieba trzeba być zbawionym, żeby być w koszarach trzeba być poborowym.

Mam wątpliwości, bo najpierw jest wybuch a potem związany z nim wstrząs. Najpierw paroksyzmu - czyli gwałtowne zaostrzenie choroby a po nim może nastąpić uraz np... trwały.

Natomiast, histeria, obsesja czy neuroza wszystkie są jakimiś zaburzeniami lękowymi. Idąc Twoim tokiem myślenia można tak samo jak neurozy dostać histerii..czego nikomu 30 czerwca nie życzę  boje--==

30 maja 2012, 19:29
Zaawansowany

REJESTRACJA23 maja 2011, 21:12

POSTY        48

LOKALIZACJAszczecin
Witam,
zagęszczam naukę i powtórki, choć w tym roku wydaje mi się, że wiem jeszcze mniej niż w zeszłym.
Rok temu test umiejętności był przygotowany bodajże w 2001 roku. Myślę więc, że testy powtarzają się co kilka lat...
Czy w tym roku skupiacie się jedynie na gimnastyce umysłu? Rok temu tu na forum wymienialiśmy też różne ciekawostki: z obecnej sytuacji politycznej statystyki...
Mam kilka spostrzeżeń po przeglądaniu testów z ubiegłych lat, na przykład w ostatnich latach było zawsze pytanie o związek Polaków na Białorusi czy o emerytury

30 maja 2012, 21:02
Znawca

REJESTRACJA15 wrz 2010, 14:46

POSTY        141
1. W pierwszym mówiąc szczerze nie jestem pewna odpowiedzi. Wszystkie Wasze tłumaczenia wydają się sensowne, ale raczej obstawiałabym paroksyzm.
2. zdecydowanie jezioro
3. zdecydowanie pobór.

Jest jeszcze jedna analogia,która mnie zastanawia:
Drzewo do liście ma się jak człowiek do:
a) ręce, b) płuca, c) skóra, d) krew, e) palce f) ubranie

30 maja 2012, 21:09
Znawca

REJESTRACJA10 cze 2009, 18:57

POSTY        202
ang72                    

1. W pierwszym mówiąc szczerze nie jestem pewna odpowiedzi. Wszystkie Wasze tłumaczenia wydają się sensowne, ale raczej obstawiałabym paroksyzm.
2. zdecydowanie jezioro
3. zdecydowanie pobór.

Jest jeszcze jedna analogia,która mnie zastanawia:
Drzewo do liście ma się jak człowiek do:
a) ręce, b) płuca, c) skóra, d) krew, e) palce f) ubranie

wydaje mi się, że odp. b)

30 maja 2012, 21:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321 ... 793  Następna strona