czy analogie słowne powtarzają się co rok czy zawsze są inne? Bo jeśli jest choć cień szansy, że się powtarzają to poświecę im więcej uwagi i serca, ale jeśli w tym roku pojawią się jakieś nowe słowa, nowe ludy, zwierzęta i osiągnięcia naukowców, o których zielonego pojęcia nie mam to sobie dam spokój...
29 maja 2012, 14:06
Re: Gimnastyka umysłu
mysz20
aksa00
Nie rozumiem tej analogii. Była ona wypisana kiedys tu na forum. Skąd jest ten "Węgier"? NEPAL GURKOWIE WĘGIER NAJEMNICY
Hmmmm co do tej analogii to gurkowie to był waleczny lud z nepalu
a jeśli chodzi o drugą linijkę to według mnie (nie wiem jakie odpowiedzi były) ale powinno być węgry - husaria (husarz) coś takiego bo to rozbójnik z węgierskiego bo najemnicy to ludzie, dla których wojna jest zawodem, z którego czerpią środki do życia (żołd) i wzbogacenia się. Niby można by było ich wynająć na terenie węgier ale jakos mi to nie pasuje. Ale nie wiem... ciekawe jakie były odpowiedzi do wyboru
wg moich danych analogia była taka: NEPAL GURKOWIE WĘGIER NAJEMNICY fizylierzy, kozacy, szaserowie, huzarzy, najemnicy
Odnośnie tej analogii: NEPAL GURKOWIE WĘGIER NAJEMNICY to mi odpowiedź w postaci najemników też średnio się podoba. W żaden sposób nie łączy się z Węgrami. Ja bym wybrał Huzarów - węgierska lekkozbrojna jazda.
Kolejna analogia: kwadrat ma się do sześcianu tak jak koło do: a) stożka b)kula c)oktaedru d)walca e) obwodu
w odpowiedzi wskazują albo kulę albo walec
29 maja 2012, 15:13
Kolejna analogia: kwadrat ma się do sześcianu tak jak koło do: a) stożka b)kula c)oktaedru d)walca e) obwodu
ja bym wybrała kule bo walec jest z elemantami prostokąta stożek odpada obwód też a Sześcian (właściwie sześcian foremny, inaczej heksaedr) – wielościan foremny o sześciu ścianach w kształcie identycznych kwadratów
Walec jest bryłą geometryczną ograniczoną powierzchnią walcową i dwiema płaszczyznami nierównoległymi do jej tworzącej. Jeżeli płaszczyzny są prostopadłe do tworzącej, wówczas jest to walec prosty. Ośmiościan foremny (inaczej oktaedr) to wielościan foremny o 8 ścianach w kształcie identycznych trójkątów równobocznych. Posiada 12 krawędzi, 6 wierzchołków i 3 przekątne.
ale nie jestem pewna
29 maja 2012, 19:03
Tomek8484
Odnośnie tej analogii: NEPAL GURKOWIE WĘGIER NAJEMNICY to mi odpowiedź w postaci najemników też średnio się podoba. W żaden sposób nie łączy się z Węgrami. Ja bym wybrał Huzarów - węgierska lekkozbrojna jazda.
w odpowiedzi wskazują albo kulę albo walec
Odnośnie Węgier to też bardziej przekonują mnie husarzy. Natomiast co do drugiej analogi, to bardziej przemawia do mnie kula. Zarówno walec jak i kula należą do tej samej rodziny figur przestrzennych tj . bryły obrotowe. Walec powstaje ze zlepku prostokąta i koła, a kula wyłącznie z koła. Jest jeszcze stożek, który też w podstawie ma koło. Zatem jeżeli kwadrat tworzy sześcian, to koło tworzy kulę, gdyż nie występuje, w geometrii przestrzennej inna niż kula figury przestrzennej, którą tworzy wyłącznie koło.
Ktoś kiedyś napisał, że ocenianie testu umiejętności polega na wyborze największej liczyb tych samych odpowiedzi, a zatem moja propozycja jest taka, umówmy się na coś. Ja proponuję z tym Nepalem zaznaczyć husarzy, jak oczywiście będzie takie pytanie, no a z sześcianem kulę. Co wy na to? PS. I jeszcze wątek z kluczem., Pisząc "wg klucza" chodziło mi o odpowiedzi, które były zawarte w analogiach Wiktorii Nie posiadam, żadnego klucza, nie ukrywam, że byłby przydany, ale chyba nikt go nie ma, on się będzie tworzył 30.06 między godziną 11.00 a 12.45
29 maja 2012, 21:13
mysz20
aksa00
Nie rozumiem tej analogii. Była ona wypisana kiedys tu na forum. Skąd jest ten "Węgier"? NEPAL GURKOWIE WĘGIER NAJEMNICY
Hmmmm co do tej analogii to gurkowie to był waleczny lud z nepalu a jeśli chodzi o drugą linijkę to według mnie (nie wiem jakie odpowiedzi były) ale powinno być węgry - husaria (husarz) coś takiego bo to rozbójnik z węgierskiego bo najemnicy to ludzie, dla których wojna jest zawodem, z którego czerpią środki do życia (żołd) i wzbogacenia się. Niby można by było ich wynająć na terenie węgier ale jakos mi to nie pasuje. Ale nie wiem... ciekawe jakie były odpowiedzi do wyboru.
Uzupełnij ciąg liczbowy „b”, posiłkując się także ciągiem „a” a) 10, 10, 11.5, 15, b) 13, 22.5, 14.5, ?
Która z liczb nie pasuje do ciągu? a) 9, 7, 8, 6, 7, 5, 6, 3 b) 2, 3, 6, 7, 8, 14, 15, 30
Uzupełnij ciągi liczbowe (są one od siebie niezależne): a) 4, 7, 11, 16, 22 ? b) 3, 5, 8, 13, 21 ? c) 3, 9, 6, 2, 4, 3, 4, 16 ? d) 18, 9, 14, 42, 21, 26 ? e) 0, 4, 4, 8, 12, 20,? f) 2, 4, 3, 3, 9, 6, 4, 16, ?
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
29 maja 2012, 21:47
Nadir
CIĄGI:
Zadanie 2 1, 2, 4, 7, 6, 11 0, 3, 3, 6, 9, 15, 24
Zadanie 3 b) 27.5 ?
Zadanie 4 a) 3 b) 8 ?
Zadanie 5 = Zadanie 1 a) 29 b) 34 c) 0 ? d) 78 e) 32 f) nie wiem i dziś już nic nie wymyślę
29 maja 2012, 22:18
CIĄGI:
Uzupełnij ciągi liczbowe (są one od siebie niezależne): a) 4, 7, 11, 16, 22, ? 29 bo kolejne liczby +3,+4,+5,+6, +7 b) 3, 5, 8, 13, 21, ? 34 bo suma dwóch poprzednich c) 3, 9, 6, 2, 4, 3, 4, 16, ?
Uzupełnij ciągi liczbowe 1, 2, 4, 7, ?, 11 chyba powinno być 1, 2, 4, 7, 11, 16 0, 3, 3, 6, 9, 15, ? 24 bo bo suma dwóch poprzednich
Uzupełnij ciąg liczbowy „b”, posiłkując się także ciągiem „a” a) 10, 10, 11.5, 15, b) 13, 22.5, 14.5, ? 27.5 bo +3,+12.5 w pionie
Która z liczb nie pasuje do ciągu? a) 9, 7, 8, 6, 7, 5, 6, 3 nie pasuje ostatnia 3, powinno być 4 bo -2,+1 b) 2, 3, 6, 7, 8, 14, 15, 30 powinna wypaść 8 bo +1, x2 itd.
Uzupełnij ciągi liczbowe (są one od siebie niezależne): a) 4, 7, 11, 16, 22 ? 29 b) 3, 5, 8, 13, 21 ? 34 c) 3, 9, 6, 2, 4, 3, 4, 16 ? d) 18, 9, 14, 42, 21, 26 ? e) 0, 4, 4, 8, 12, 20,? 32 f) 2, 4, 3, 3, 9, 6, 4, 16, ?
na dziś starczy, jutro też jest dzień
29 maja 2012, 23:16
Mam wątpliwości do poniższych analogii słownych. Co obstawiacie i dlaczego?
Step ma się do pastwiska jak zakole rzeki do: a) doliny b) jeziora c) morza d) rafy koralowej
Niebo ma się do zbawienia jak koszary do: a) zabudowań b) poboru c) kosynierów d) piekła e) czołgu
30 maja 2012, 09:47
W tych analogiach były jeszcze inne ze sprzecznymi odp.
1. Wstrząs ma się do wybuchu tak jak uraz do: a) histerii b) obsesji c) neurozy d) paroksyzmu
2.Step ma się do pastwiska jak zakole rzeki do: a) doliny b) jeziora c) morza d) rafy koralowej
3.Niebo ma się do zbawienia jak koszary do: a) zabudowań b) poboru c) kosynierów d) piekła e) czołgu
30 maja 2012, 10:01
Jarzyna
Mam wątpliwości do poniższych analogii słownych. Co obstawiacie i dlaczego?
Step ma się do pastwiska jak zakole rzeki do: a) doliny b) jeziora c) morza d) rafy koralowej
kawałek stepu może być przeznaczony na pastwisko, w jakiejś tylko jego części, zakole rzeki to część, w której może powstać jeziorko lub takie zasilić
Niebo ma się do zbawienia jak koszary do: a) zabudowań b) poboru c) kosynierów d) piekła e) czołgu
żeby dostać się do nieba trzeba zbawienia, żeby dostać się do koszar trzeba być poborowym
tak to sobie tłumaczę
30 maja 2012, 10:02
jak tak samo myślę (w sprawie poboru)
w jedynce obstawiam b (wstrząs powoduje wybuch, a uraz - obsesję) ale jestem otwarta na inne argumenty
nie mam najmniejszego pojęcia o co chodzi z tym zakolem rzeki
30 maja 2012, 10:11
aksa00
1. Wstrząs ma się do wybuchu tak jak uraz do: a) histerii b) obsesji c) neurozy d) paroksyzmu
2.Step ma się do pastwiska jak zakole rzeki do: a) doliny b) jeziora c) morza d) rafy koralowej
3.Niebo ma się do zbawienia jak koszary do: a) zabudowań b) poboru c) kosynierów d) piekła e) czołgu
paroksyzm atak, gwałtowne wystąpienie a. nasilenie się objawów chorobowych (np. bólu, kaszlu) a. uczuciowych (np. gniewu, zazdrosci). Etym. - gr. paroksysmós 'bodziec; podrażnienie; rozgorycz 1. i nie wiem - a) lub d)? 2. d) 3. b)
30 maja 2012, 10:16
aksa00
1. c - neurozy. Wstrząs powoduje wybuch, a uraz powoduje neurozę (zaburzenia lękowe) 2. b - jeziora. Część stepu może być pastwiskiem, a mocno wygięte zakole zostaje przez rzekę opuszczone i tworzy tzw. starorzecze czyli jezioro w dnie doliny rzecznej, fragment byłego koryta rzeki odciętego wałem przykorytowym od obecnego koryta. 3. b - poboru. Żeby dostać się do nieba trzeba być zbawionym, żeby być w koszarach trzeba być poborowym.