NADIR dzięki za pocieszenie bo już naprawdę myślałam, że coś ze mną nie tak ...
Ze słowami zadanie rzeczywiście było łatwe - nawet ja je od razu rozwiązałam Oczywiście nie pasuje ostatnie słowo.
12 lut 2010, 07:00
Postępowanie kwalifikacyjne
ze słowami proste, ale mam pytanie, czy w zadaniach takiego typu na egzaminie trzeba podawać odpowiedź w brzmieniu z pytania czy już po utworzeniu nowego?
12 lut 2010, 07:59
robaczek1
Martkab - odpowiedź nie jest kompletna, jak brzmi ostatnie słowo?
ostatnie słowo: MAGIEL:) A w kwestii domina chciałam strzelić - trochę na wyczucie, trochę na moją pokrętną logikę:D obstawiam kostki: 5 oczek na górze i 4 na dole - nic innego mimo świeżego umysłu do głowy mi już nie przychodzi. pozdrawiam
12 lut 2010, 08:03
kurdę, o co chodzi z tym dominem????? dodaję i obracam, na logikę wychodzi mi, że za każdym razem ma być 6, ale też za każdym razem zostaje mi jedna kostka wymyślil ktos coś???? o materały od Nadira to wszyscy proszą przez kilka (kilkanaście???) stron, a żeby ruszyć głową to cisza
12 lut 2010, 08:32
co do matrycy od nadira...ja stawiam na H
ktoś jeszcze??
12 lut 2010, 09:35
martkab
A w kwestii domina chciałam strzelić - trochę na wyczucie, trochę na moją pokrętną logikę:D obstawiam kostki: 5 oczek na górze i 4 na dole - nic innego mimo świeżego umysłu do głowy mi już nie przychodzi. pozdrawiam
Próbuj dalej
Dodano: Pią Lut 12, 2010 10:56 am
troper
co do matrycy od nadira...ja stawiam na H
ktoś jeszcze??
Troper - przedstaw tok myślowy i uzasadnienie
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
12 lut 2010, 09:55
robaczek1
Ok, przyznaję, że było łatwiuśkie..no dobra, nie będę obrażać inteligencji Szanownych Forumowiczów i dorzucam coś lepszego na deser
Jaka liczba uzupełnia tabelkę?
Załącznik:
Picture 1.jpg
Martkab - odpowiedź nie jest kompletna, jak brzmi ostatnie słowo?
Moim zdaniem do zadania z tabelą pasuje również LICZBA 18 (suma cyfr w poprzednich wierszach jest równa i wynosi 24) a skoro w pytaniu jest mowa o liczbie a nie o cyfrze...
12 lut 2010, 10:15
tez tak początkowo sądziłam, ale w tabeli są tylko cyfry co może sugerować, że w ostatniej kratce tez musi być cyfra
12 lut 2010, 10:22
A ja mam pytanie z innej beczki. Bo do egzaminu prócz treningu umysły potrzebnego na test umiejętności, warto też podszkolić się na tzw. test wiedzy.. I właśnie do tej części będzie moje pytanie (później oczywiście, jeśli będzie taka chęć podam odpowiedź)
Jakie ma Polska saldo w środkach unijnych od chwili wejści Polski do UE : a) ujemne, wpłaty do budżetu UE były większe o 3,2 mld euro niż środki, które z unii otrzymaliśmy b) dodatnie, otrzymaliśmy niewiele ponad 1,2 mld euro więcej niż, wpłaciliśmy c) dodatnie, gdyż z budżetu UE otrzymaliśmy o 20 mld euro więcej niż do niego wpłaciliśmy d) praktycznie zerowe, gdyż wpłaciliśmy do budżetu UE prawie tyle samo, ile z niego otrzymaliśmy
12 lut 2010, 10:25
c
12 lut 2010, 10:28
acdc
Moim zdaniem do zadania z tabelą pasuje również LICZBA 18 (suma cyfr w poprzednich wierszach jest równa i wynosi 24) a skoro w pytaniu jest mowa o liczbie a nie o cyfrze...
Musi być cyfra...
Dodano: Pią Lut 12, 2010 11:52 am
skarbenka
A ja mam pytanie z innej beczki. Bo do egzaminu prócz treningu umysły potrzebnego na test umiejętności, warto też podszkolić się na tzw. test wiedzy.. I właśnie do tej części będzie moje pytanie (później oczywiście, jeśli będzie taka chęć podam odpowiedź)
Jakie ma Polska saldo w środkach unijnych od chwili wejści Polski do UE :
c) dodatnie, gdyż z budżetu UE otrzymaliśmy o 20 mld euro więcej niż do niego wpłaciliśmy
Dodano: Pią Lut 12, 2010 12:02 pm
Co do testu wiedzy, ja też mam pytanie - test na czujność odnośnie bieżących wydarzeń [b] Co to jest podatek TOBINA: 1) Podatek znany również jako podatek Robin Hood'a, który mówi aby opodatkować najbogatszych i sfinansować tymi środkami deficyt budżetowy 2) Podatek znany również jako podatek Robin Hood'a, który mówi aby opodatkować najbogatszych i przeznaczyć te środki na problemy ubóstwa na świecie i problem ocieplenia klimatu 3) Podatek,który miałby być nałożony na bankowców prowadzących spekulacyjne operacje walutowe na rynku finansowym, z którego dochód miał być przeznaczony na wyrównanie nierówności społecznych 4) Podatek,który miałby być nałożony przez Komisję Europejską na Państwa Członkowskie emitujące największą ilość gazów cieplarnianych do atmosfery
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
12 lut 2010, 10:51
robaczek1
Co do testu wiedzy, ja też mam pytanie - test na czujność odnośnie bieżących wydarzeń
Co to jest podatek TOBINA: 1) Podatek znany również jako podatek Robin Hood'a, który mówi aby opodatkować najbogatszych i sfinansować tymi środkami deficyt budżetowy 2) Podatek znany również jako podatek Robin Hood'a, który mówi aby opodatkować najbogatszych i przeznaczyć te środki na problemy ubóstwa na świecie i problem ocieplenia klimatu 3) Podatek,który miałby być nałożony na bankowców prowadzących spekulacyjne operacje walutowe na rynku finansowym, z którego dochód miał być przeznaczony na wyrównanie nierówności społecznych 4) Podatek,który miałby być nałożony przez Komisję Europejską na Państwa Członkowskie emitujące największą ilość gazów cieplarnianych do atmosfery
za udzielenie poprawnej odpowiedzi na pytanie dotyczące salda. Może napiszę troszkę szersze wyjaśnienie dotyczące naszych środków unijnych - może się przyda. To cytat z dzisiejszych wiadomości.
"Od chwili wejścia Polski do Unii Europejskiej w 2004 r. z budżetu UE otrzymaliśmy o 20 mld euro więcej niż do niego wpłaciliśmy - wynika z informacji przedstawionych w czwartek w Sejmie przez Ministerstwo Finansów.
Wydatkowaniu środków z UE było poświęcone czwartkowe posiedzenie sejmowej podkomisji stałej do monitorowania wykorzystania środków unijnych Komisji Finansów Publicznych.
Z przedstawionych przez MF danych wynika, że w ubiegłym roku transfery środków unijnych do Polski wyniosły 9,2 mld euro, w tym na Politykę Spójności 6,1 mld euro, na Wspólną Politykę Rolną 3 mld euro, a w ramach pozostałych programów 140 mln euro."
A odpowiedź na Twoje pytanie to: 3. Podatek,który miałby być nałożony na bankowców prowadzących spekulacyjne operacje walutowe na rynku finansowym, z którego dochód miał być przeznaczony na wyrównanie nierówności społecznych
12 lut 2010, 11:16
Ty Skarbenka to prawdziwy Skarb, dawaj dalej:)))
12 lut 2010, 11:25
moi drodzy - w tej sytuacji pozostaje mi albo zabrać się w końcu do nauki, albo dać sobie spokój nie kojarzy mi się wcale ten podatek Tobina, choć gdybym miała strzelać, to strzeliłabym c.