Teraz jest 04 wrz 2025, 02:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA22 maja 2009, 06:15

POSTY        155
Post Postępowanie kwalifikacyjne
NADIR dzięki za pocieszenie  :)  bo już naprawdę myślałam, że coś ze mną nie tak ...

Ze słowami zadanie rzeczywiście było łatwe -  nawet ja je od razu rozwiązałam  :zeby:  Oczywiście nie pasuje ostatnie słowo.

12 lut 2010, 07:00
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
ze słowami proste, ale mam pytanie, czy w zadaniach takiego typu  na egzaminie trzeba podawać odpowiedź w brzmieniu z pytania czy już po utworzeniu nowego?

12 lut 2010, 07:59
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 maja 2009, 20:11

POSTY        37
robaczek1                    

Martkab - odpowiedź nie jest kompletna, jak brzmi ostatnie słowo? :)

ostatnie słowo: MAGIEL:)
A w kwestii domina chciałam strzelić - trochę na wyczucie, trochę na moją pokrętną logikę:D
obstawiam kostki: 5 oczek na górze i 4 na dole - nic innego mimo świeżego umysłu do głowy mi już nie przychodzi.
pozdrawiam

12 lut 2010, 08:03
Specjalista
Własny awatar

POSTY        576
kurdę, o co chodzi z tym dominem?????
dodaję  i obracam, na logikę wychodzi mi, że za każdym razem ma być 6, ale też za każdym razem  zostaje mi jedna kostka :(
wymyślil ktos coś????
o materały od Nadira to wszyscy proszą przez kilka (kilkanaście???) stron, a żeby ruszyć głową to cisza

12 lut 2010, 08:32
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA25 wrz 2009, 08:05

POSTY        11
co do matrycy od nadira...ja stawiam na H

ktoś jeszcze??

12 lut 2010, 09:35
Znawca

REJESTRACJA09 paź 2009, 18:38

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
martkab                    

A w kwestii domina chciałam strzelić - trochę na wyczucie, trochę na moją pokrętną logikę:D
obstawiam kostki: 5 oczek na górze i 4 na dole - nic innego mimo świeżego umysłu do głowy mi już nie przychodzi.
pozdrawiam

Próbuj dalej   :zeby:

Dodano: Pią Lut 12, 2010 10:56 am

troper                    

co do matrycy od nadira...ja stawiam na H

ktoś jeszcze??

Troper - przedstaw tok myślowy i uzasadnienie :czytaj:

12 lut 2010, 09:55
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 lip 2009, 12:53

POSTY        17
robaczek1                    

Ok, przyznaję, że było łatwiuśkie..no dobra, nie będę obrażać inteligencji Szanownych Forumowiczów i dorzucam coś lepszego na deser  :lol:

Jaka liczba uzupełnia tabelkę?
Załącznik:
Picture 1.jpg

Martkab - odpowiedź nie jest kompletna, jak brzmi ostatnie słowo? :)

Moim zdaniem do zadania z tabelą pasuje również LICZBA 18 (suma cyfr w poprzednich wierszach jest równa i wynosi 24) a skoro w pytaniu jest mowa o liczbie a nie o cyfrze...

12 lut 2010, 10:15
Specjalista
Własny awatar

POSTY        576
tez tak początkowo sądziłam, ale w tabeli są tylko cyfry co może sugerować, że w ostatniej kratce tez musi być cyfra

12 lut 2010, 10:22
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 sty 2010, 21:27

POSTY        96
A ja mam pytanie z innej beczki. Bo do egzaminu prócz treningu umysły potrzebnego na test umiejętności, warto też podszkolić się na tzw. test wiedzy.. I właśnie do tej części będzie moje pytanie (później oczywiście, jeśli będzie taka chęć podam odpowiedź)

Jakie ma Polska saldo w środkach unijnych od chwili wejści Polski do UE :
a) ujemne, wpłaty do budżetu UE były większe o 3,2 mld euro niż środki, które z unii otrzymaliśmy
b) dodatnie, otrzymaliśmy niewiele ponad 1,2 mld euro więcej niż, wpłaciliśmy
c) dodatnie, gdyż z budżetu UE otrzymaliśmy o 20 mld euro więcej niż do niego wpłaciliśmy
d) praktycznie zerowe, gdyż wpłaciliśmy do budżetu UE prawie tyle samo, ile z niego otrzymaliśmy

12 lut 2010, 10:25
Specjalista
Własny awatar

POSTY        576
c

12 lut 2010, 10:28
Znawca

REJESTRACJA09 paź 2009, 18:38

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
acdc                    

Moim zdaniem do zadania z tabelą pasuje również LICZBA 18 (suma cyfr w poprzednich wierszach jest równa i wynosi 24) a skoro w pytaniu jest mowa o liczbie a nie o cyfrze...

Musi być cyfra...  :rolleyes:

Dodano: Pią Lut 12, 2010 11:52 am

skarbenka                    

A ja mam pytanie z innej beczki. Bo do egzaminu prócz treningu umysły potrzebnego na test umiejętności, warto też podszkolić się na tzw. test wiedzy.. I właśnie do tej części będzie moje pytanie (później oczywiście, jeśli będzie taka chęć podam odpowiedź)

Jakie ma Polska saldo w środkach unijnych od chwili wejści Polski do UE :

c) dodatnie, gdyż z budżetu UE otrzymaliśmy o 20 mld euro więcej niż do niego wpłaciliśmy

Dodano: Pią Lut 12, 2010 12:02 pm

Co do testu wiedzy, ja też mam pytanie - test na czujność odnośnie bieżących wydarzeń ;)
[b]
Co to jest podatek TOBINA:
1) Podatek znany również jako podatek Robin Hood'a, który mówi aby opodatkować najbogatszych i sfinansować tymi środkami deficyt budżetowy
2) Podatek znany również jako podatek Robin Hood'a, który mówi aby opodatkować najbogatszych i przeznaczyć te środki na problemy ubóstwa na świecie i problem ocieplenia klimatu
3) Podatek,który miałby być nałożony na bankowców prowadzących spekulacyjne operacje walutowe na rynku finansowym, z którego dochód miał być przeznaczony na wyrównanie nierówności społecznych
4) Podatek,który miałby być nałożony przez Komisję Europejską na Państwa Członkowskie emitujące największą ilość gazów cieplarnianych do atmosfery

12 lut 2010, 10:51
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 sty 2010, 21:27

POSTY        96
robaczek1                    

Co do testu wiedzy, ja też mam pytanie - test na czujność odnośnie bieżących wydarzeń ;)

Co to jest podatek TOBINA:
1) Podatek znany również jako podatek Robin Hood'a, który mówi aby opodatkować najbogatszych i sfinansować tymi środkami deficyt budżetowy
2) Podatek znany również jako podatek Robin Hood'a, który mówi aby opodatkować najbogatszych i przeznaczyć te środki na problemy ubóstwa na świecie i problem ocieplenia klimatu
3) Podatek,który miałby być nałożony na bankowców prowadzących spekulacyjne operacje walutowe na rynku finansowym, z którego dochód miał być przeznaczony na wyrównanie nierówności społecznych
4) Podatek,który miałby być nałożony przez Komisję Europejską na Państwa Członkowskie emitujące największą ilość gazów cieplarnianych do atmosfery

:brawa: za udzielenie poprawnej odpowiedzi na pytanie dotyczące salda.
Może napiszę troszkę szersze wyjaśnienie dotyczące naszych środków unijnych - może się przyda. To cytat z dzisiejszych wiadomości.

"Od chwili wejścia Polski do Unii Europejskiej w 2004 r. z budżetu UE
otrzymaliśmy o 20 mld euro więcej niż do niego wpłaciliśmy - wynika z
informacji przedstawionych w czwartek w Sejmie przez Ministerstwo
Finansów.

Wydatkowaniu środków z UE było poświęcone czwartkowe posiedzenie
sejmowej podkomisji stałej do monitorowania wykorzystania środków
unijnych Komisji Finansów Publicznych.

Z przedstawionych przez MF danych wynika, że w ubiegłym roku transfery
środków unijnych do Polski wyniosły 9,2 mld euro, w tym na Politykę
Spójności 6,1 mld euro, na Wspólną Politykę Rolną 3 mld euro, a w
ramach pozostałych programów 140 mln euro."

A odpowiedź na Twoje pytanie to:
3. Podatek,który miałby być nałożony na bankowców prowadzących spekulacyjne operacje walutowe na rynku finansowym, z którego dochód miał być przeznaczony na wyrównanie nierówności społecznych

12 lut 2010, 11:16
Specjalista
Własny awatar

POSTY        576
Ty Skarbenka to prawdziwy Skarb, dawaj dalej:)))

12 lut 2010, 11:25
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 maja 2009, 20:11

POSTY        37
moi drodzy - w tej sytuacji pozostaje mi albo zabrać się w końcu do nauki, albo dać sobie spokój :mur: nie kojarzy mi się wcale ten podatek Tobina, choć gdybym miała strzelać, to strzeliłabym c.

12 lut 2010, 11:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 793  Następna strona