Jak podzielić wino znajdujące się w gąsiorku o pojemności 8 litrów na dwie równe części mając do dyspozycji jeszcze dwa puste gąsiorki: jeden o pojemności 5 litrów i drugi 3 litrów?
Hmmm...A może by tak dwa litry wypić, a resztę podzielić po trzy litry wilk syty owca cała
Z tego, co wiem na egzaminie nie stosuje się polskich znaków. Właściwy jest alfabet: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
____________________________________ "Dobry los nie jest sprzymierzeńcem bezczynnych".
22 kwi 2012, 18:16
Re: Gimnastyka umysłu
W tabeli umieszczono wynagrodzenie miesięczne 50 pracowników pewnej firmy:
Liczba pracowników 1 3 4 6 8 12 16 Wynagrodzenie 3600 2700 2100 2000 1750 1600 1450
Pracownicy firmy zarabiający mniej niż 2100zł otrzymali podwyżkę w wysokości 500zł, a pracownicy zarabiający powyżej 2000zł – podwyżkę w wysokości 20% średniego wynagrodzenia miesięcznego wszystkich pracowników. Ilu obecnie pracowników tej firmy zarabia więcej niż 3000zł?
Pewna firma komputerowa produkuje dwa typy komputerów. Koszt części potrzebnych do złożenia komputera I rodzaju wynosi 1500 zł, a II rodzaju 2000 zł. Firma zyskuje na każdym sprzedanym komputerze I typu 400 zł, a II typu 600 zł. Tygodniowo firma przeznacza na potrzebne materiały co najwyżej 32500 zł i sprzedaje 20 komputerów. Ile komputerów każdego rodzaju powinna firma produkować tygodniowo, aby zysk jej był jak największy? Jaki to będzie zysk?
Dwaj ojcowie zabrali swoich synów na ryby. Każdy ojciec i syn złapali po jednej rybie, ale kiedy wrócili do obozu zastali tylko trzy ryby. Jak to mogło się stać? (Żadna ryby nie została zjedzona, zgubiona lub wyrzucona).
22 kwi 2012, 18:42
Zagadka 2
Rachmistrz spisu ludności puka do drzwi domu. Kobieta otwiera drzwi i słyszy pytanie: „Ile ma Pani dzieci i jaki jest ich wiek”? Kobieta odpowiada: „ Mam troje dzieci i iloczyn ich wieku wynosi 36, a suma ich wieku jest równa numerowi sąsiedniego następnego domu”. Rachmistrz idzie do następnego domu i odczytuje jego numer 13, następnie wraca i mówi: „Potrzebuję więcej informacji”. Kobieta odpowiada: „Muszę iść, moje najstarsze dziecko śpi na górze”. Rachmistrz dziękuje Pani i mówi „Wiem już wszystko”. Jaki jest wiek wszystkich dzieci? Rozwiązanie poniżej ale dajcie sobie szansę:
Powód dla którego rachmistrz nie mógł obliczyć wieku dzieci jest taki, iż nawet wiedząc jaki jest numer następnego domu, istniały dwie możliwości. Jedyne rozwiązania, kiedy iloczyn równał się 36 pozostawia dwie możliwości by suma liczb wieku równała się 13. Są to: 9, 2 i 2 oraz 6, 6 i 1. Gdy gospodyni domu stwierdziła, że jej najstarsze dziecko śpi, poinformowała rachmistrza, że istnieje dziecko najstarsze. Wynik 6, 6 i 1 odpada. Dlatego wiek dzieci to 9, 2 i 2.
Ostatnio edytowano 22 kwi 2012, 18:48 przez karolaaa, łącznie edytowano 1 raz
22 kwi 2012, 18:45
karolaaa
Zadanie:
Jak podzielić wino znajdujące się w gąsiorku o pojemności 8 litrów na dwie równe części mając do dyspozycji jeszcze dwa puste gąsiorki: jeden o pojemności 5 litrów i drugi 3 litrów?
Krok 1 Przelewamy wino z gąsiorka 8l do gąsiorka 3l – w gąsiorku 8l zostaje 5l wina Krok 2 Przelewamy wino z gąsiorka 3l do gąsiorka 5l Krok 3 Ponownie przelewamy wino z gąsiorka 8l do gąsiorka 3l – w gąsiorku 8l zostaje 2l a w gąsiorku 3l i 5l mamy po 3l wina Krok 4 Przelewamy wino z gąsiorka 3l do gąsiorka 5l (uzupełniamy do 5l) – w gąsiorku 3l zostaje 1l wina Krok 5 Przelewamy wino z gąsiorka 5l do gąsiorka 8l – w gąsiorku 8l mamy 7l wina Krok 6 Przelewamy wino z gąsiorka 3l (pozostały 1l) do gąsiorka 5l – w gąsiorku 3l nie zostaje nic Krok 7 Przelewamy wino z gąsiorka 8l do gąsiorka 3l – w gąsiorku 8l zostaje 4l wina Krok 8 Przelewamy wino z gąsiorka 3l do gąsiorka 5l (w którym już jest 1l) – w gąsiorku 5l zostaje 4l wina
Bardzo dobrze to widać jak każdy krok rozrysujemy osobno.
Karolaaa super zadania A w związku z powyższym zadaniem należy
22 kwi 2012, 18:53
W pewnej szkole liczącej 400 uczniów 76% uczy się języka angielskiego, 49% – języka rosyjskiego, a 40% uczy się obu tych języków. Wynika stąd, że liczba uczniów, którzy nie uczą się żadnego z tych języków, to
Rozwiązanie zadania:
Korzystając ze wzoru
|A ∪ B | = |A |+ |B |− |A ∩ B|
Obliczamy ile procent uczniów uczy się języków
76% + 49% − 40% = 85%.
Procent uczniów, którzy nie uczą się żadnego języka
10% - 85% = 15%
W takim razie liczba uczniów, którzy nie uczą się żadnego języka jest równa
400 ⋅ 15% = 400 ⋅ 15/100 = 60
Odp. Liczba uczniów, którzy nie uczą się żadnego z tych języków, to 60.
Uczeń przeczytał książkę w ciągu trzech dni. W pierwszym dniu przeczytał 25% całej książki i jeszcze 10 stronic, w drugim 5/11 reszty i 10 stronic, w trzecim ostatnie 50 stronic. Ile stronic ma ta książka?
Rozwiązanie:
I 1/4 x + 10 zostało x - (1/4 x + 10) = 3/4x - 10 II 5/11 z (3/4x - 10) + 10 = 15/44 x - 50/11 + 10 III 50 1/4 x + 10 + 15/44 x - 50/11 + 10 + 50 = x odp. 160
Ehh łatwo mówić, ciężej wykonać, a już w szczególności ciężej ogarnąć :glare: Nie mogę wypracować właściwego sposobu nauki i to mnie denerwuje.. Czy warto, ciężko stwierdzić.. Ja sama na taki kurs uczęszczam i jestem zdania, że warto. Informacje przekazane w trakcie zajęć przez pracownika MF są bezcenne Z drugiej strony te kursy są BARDZO drogie Jaka firma organizuje kursy, o których wspomniałaś?
A teraz coś może bardziej w temacie (mam nadzieję, że nie powielam zadań): 1. Jaka liczba powinna być następna: 1 2 5 10 17 ? ; 6 10 18 34 ? 2. 185 (141) 97 89 (96) ? 3. A3 4W 2L ?H 4. jakie słowo należy wstawić, aby powstały dwa nowe WAR(...)ARA, WAŁ(...)CÓWKA, KO(...)SOWAĆ, BR(...)CHWAŁY 5. jaka literka powinna być następna: W S N L H ?
moje odp.
1. 26, 66 2. 103 3. ? 4.Kot, koń, mik, ? 5.?
ktoś podpowie te niewiadome?
22 kwi 2012, 20:27
karolaaa
Zagadka:
Dwaj ojcowie zabrali swoich synów na ryby. Każdy ojciec i syn złapali po jednej rybie, ale kiedy wrócili do obozu zastali tylko trzy ryby. Jak to mogło się stać? (Żadna ryby nie została zjedzona, zgubiona lub wyrzucona).
To był dziadek, ojciec i syn
22 kwi 2012, 20:31
Zadanie: W regaty transatlantyckie wyruszyło łącznie 100 żaglowców. Są wśród nich jedno, dwu i trzymasztowce. Jednomasztowce stanowią 75 % startujących, a trzymasztowce stanowią 20 % pozostałych jednostek. 2/3 jednomasztowców uzyskało czas przepłynięcia oceanu powyżej 10 dni. Z pozostałej ilości jednomasztowców tylko 2 na 10 dotarło do mety w czasie poniżej 7 dni. Dwumasztowce okazały się najszybsze. Tylko jeden na pięć popłynął wolniej niż w czasie 7 dni i tylko jeden wolniej niż 10 dni. Trzymasztowce miały bardzo słaby wiatr jednak i tak 20 % z nich uzyskało wyniki w najlepszym przedziale czasowym, a żaden z nich nie należał do grupy najwolniejszych.
Utwórz i Wypełnij tabelę.
Ostatnio edytowano 22 kwi 2012, 21:51 przez karolaaa, łącznie edytowano 1 raz
22 kwi 2012, 21:50
Agata była bardzo ciekawa świata za szybą. Codziennie z zainteresowaniem wypatrywała, jak chłopcy na zewnątrz grają w piłkę i szczerze żałowała, że nie można zagrać z nimi. Pewnego dnia chłopcy wykopali piłkę, a ta stłukła szybę. Agata natychmiast pożałowała swojej ciekawości. Dlaczego?
22 kwi 2012, 22:29
Zadania bardzo ciekawe i bardzo przydatne Czyżby użytkownik Karolaaa była uczestnikiem jakiegoś kursu przygotowującego? Pytam z czystej ciekawości, bo zadanie o regatach, przelewaniu wody itp. wydają się mi być bardzo znajome To może i ja dodam coś od siebie (choć wcześniejsze zadania pozostały bez odpowiedzi ): 1. Na pniu siedzieli dwa członkowie plemienia - duży i mały. Mały był synem dużego, lecz duży nie był ojcem małego. Jak to wyjaśnić? 2. Dwie połowy dachu pewnego domu są nierówno położone - jedna opada pod kątem 60 stopni, druga pod kątem 70 stopni. Załóżmy, że kogut składa jajko dokładnie na szczycie. Na którą stronę dachu spadnie jajko?
Miłego dnia
____________________________________ "Dreams are nothing more than wishes and a wish's just a dream you wish to come true.." :)