Mecz Rogera zawieszony więc wracam do Finansów...a Wy co studiujecie?Jestem troszkę przerażona tempem mojej nauki, bo przejrzałam Forum mniej więcej rok wstecz i wszyscy już byli na ten moment obkuci na maksa...ujujuj...
No niestety u mnie jeszcze gorzej na dodatek miałam problem z dostępem do sieci i teraz odrabiam zaległości na skarbowcach. Jestem przerażona dosłownie wszystkim, czytam te ustawy na zmianę i po kilku dniach zapominam, co czytałam przed tygodniem:( A testy umiejętności po prostu coraz gorzej, mam wrażenie, że cofam się w rozwoju Może to zmęczenie materiału A finanse tymczasem rzuciłam w diabły Trzymaj się robaczku, Ty mi wyglądasz na taką, co zda ten egzamin. Znaczy zda z wystarczającą liczbą punktów
01 cze 2010, 18:10
Gimnastyka umysłu
Dziewczyny głowa do góry, ja do finansów i do zamówien chyba sie nie zmuszę wolę Rade Gminy i oto pyt.
Rada Gminy kontroluje dzialalnośc wójta, gminnych jednostek organizacyjnych oraz jednostek pomocniczych gminy za pomocą: 1/ komisji kontrolnej, 2/ komisji rewizyjnej, 3/ komisji obrachunkowo- rozliczeniowej, 4/ regionalnej izby obrachunkowj.
01 cze 2010, 18:19
Gimnastyka umysłu
mika05
Dziewczyny głowa do góry, ja do finansów i do zamówien chyba sie nie zmuszę wolę Rade Gminy i oto pyt.
Rada Gminy kontroluje dzialalnośc wójta, gminnych jednostek organizacyjnych oraz jednostek pomocniczych gminy za pomocą: 1/ komisji kontrolnej, 2/ komisji rewizyjnej, 3/ komisji obrachunkowo- rozliczeniowej, 4/ regionalnej izby obrachunkowj.
01 cze 2010, 18:27
Gimnastyka umysłu
Adaneta, dzięki za słowa otuchy i rewolucyjny optymizm, ale póki co, ja to widzę marnie Jednocześnie wszyscy wiemy, że ten egzamin poza wiedzą wymaga sporo szczęścia (a zwlaszcza test umiejętności). Pomóżmy szczęściu i bierzmy się do roboty!
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
01 cze 2010, 18:31
Gimnastyka umysłu
No niestety u mnie jeszcze gorzej na dodatek miałam problem z dostępem do sieci i teraz odrabiam zaległości na skarbowcach. Jestem przerażona dosłownie wszystkim, czytam te ustawy na zmianę i po kilku dniach zapominam, co czytałam przed tygodniem:( A testy umiejętności po prostu coraz gorzej, mam wrażenie, że cofam się w rozwoju Może to zmęczenie materiału A finanse tymczasem rzuciłam w diabły Trzymaj się robaczku, Ty mi wyglądasz na taką, co zda ten egzamin. Znaczy zda z wystarczającą liczbą punktów
Adaneta, możemy sobie podać rękę, niestety. Wszystko co czytam, za jakiś czas zapominam . Mam tylko nadzieję, że na egzaminie coś się jednak odblokuje w tych naszych głowach. A finanse nie przerażają mnie tak jak np. KPA - masakra.
Z jakiegoś powodu mam wrażenie, że w tym roku kilka pytań z finansów padnie.
W wolnej chwili postaram się też ułożyć kilka pytań z odpowiedziami (w weekend?), może właśnie z finansów - czy wy też lepiej uczycie na testach?
01 cze 2010, 19:21
Gimnastyka umysłu
Madzianna ułóż duuużo!!!! Z finansów i zamówień Prosimy!!!
01 cze 2010, 19:30
Gimnastyka umysłu
za EURO
01 cze 2010, 19:45
Gimnastyka umysłu
1. Rezerwa ogólna w budżecie jednostki samorządu terytorialnego nie może przekroczyć: a) 2% wydatków b) 0,2 % wydatków c) 0,1 % wydatków d) 1% wydatków
2. Inicjatywa w sprawie sporządzenia projektu uchwały w sprawie wieloletniej prognozy finansowej JST, należy wyłącznie do: a) organu stanowiącego JST b) zarządu JST c) Regionalnej Izby Obrachunkowej d) Ministra Finansów
3. Wieloletnia prognoza finansowa JST obejmuje: a) okres 2 lat b) okres roku budżetowego i co najmniej 3 kolejnych lat c) okres 5 lat d) okres roku budżetowego i co najmniej 2 lat
4. Spory w zakresie zwrotu dotacji rozstrzyga: a) Minister Finansów b) Rada Ministrów c) Regionalna Izba Obrachunkowa d) sąd powszechny
5. Suma rezerw celowych w budżecie jednostki samorządu terytorialnego nie może przekroczyć: a) 1% wydatków b) 2% wydatków c) 3% wydatków d) 5 % wydatków
6. Deficyt budżetu JST nie może być sfinansowany środkami z: a) kredytów i pożyczek b) prywatyzacji majątku c) dotacji podmiotowej d) sprzedaży papierów wartościowych
7. W związku z naruszeniem procedur wykorzystania środków europejskich, benficjent zostaje wykluczony z możliwości uzyskiwania środków. Okres wykluczenia trwa: a) aż do odwołania b) 3 lata od dnia zwrotu środków c) 5 lat od dnia pobrania dotacji d) 2 lata od dnia wydania decyzji w sprawie nieprawidłowości
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
01 cze 2010, 19:50
Gimnastyka umysłu
dobiłaś mnie Robaczku tym powyższym testem czytałam tę ustawę już 2 razy i widzę, że niczego nie pamiętam, jutro zacznę od nowa swoją drogą jesteś niesamowita, prośba o testy i proszę, testy na zawołanie
01 cze 2010, 20:07
Gimnastyka umysłu
Do usług! Dla mnie to też jedyna przystępna forma nauki, więc jedziemy dalej:
8. Wyłączną inicjatywę w sprawie budżetu JST posiada: a) organ stanowiący JST b) zarząd JST c) przewodniczący zarządu JST d) Regionalna Izba Obrachunkowa
9. Budżet JST przedkłada się w terminie: a) do 30 września roku poprzedzającego rok budżetowy b) do 30 listopada roku poprzedzającego rok budżetowy c) do 15 listopada roku poprzedzającego rok budżetowy d) 15 września roku poprzedzającego rok budżetowy
10. Wydatki na realizację programów i projektów finansowanych z udziałem środków europejskich nie mogą być przeznaczone na: a) dotacje celowe dla beneficjentów b) realizację Wspólnej Polityki Rolnej c) realizację projektów finansowanych w ramach Programu Środki Przejściowe d) finansowanie deficytu budżetowego jednostki budżetowej
11. Minister Finansów przedstawia sejmowej komisji ds. budżetu i NIK informację na temat wykonania ustawy budżetowej za pierwsze półrocze w terminie: a) do 30 lipca tego roku b) do 30 września tego roku c) do 10 września tego roku d) 10 lipca tego roku
12. W przypadku zagrożenia realizacji ustawy budżetowej może nastąpić blokowanie wydatków budżetu państwa. Blokowanie nie może dotyczyć: a) inwestycji ujętych w Wieloletniej Prognozie Finansowej b) dotacji ogólnej dla samorządu terytorialnego c) wynagrodzeń w sferze budżetowej d) wpłat środków do budżetu UE
13. Rezerwą ogólną dysponuje: a) Minister Finansów b) Sejm za zgodą Senatu c) Rada Ministrów d) NBP
01 cze 2010, 20:28
Gimnastyka umysłu
oj Robaczku, przez Ciebie siedzę po nocy i przeglądam finanse
i nie znalazłam odpowiedzi na te 2 pytania o środki europejskie, niestety, więc jutro znowu...finanse, fuj
ale utwierdza mnie to w przekonaniu, że naprawdę marnie z moją wiedzą, oj marnie
01 cze 2010, 21:11
Gimnastyka umysłu
Za parę dni podam wszystkie odpowiedzi, dorzucę jeszcze parę pytań. Nie przejmujcie się, jeżeli pytania sprawiają jakąś trudność - test nie ma zdołować tylko pozwolić zakodować pewne zapisy z ustawy, może na egzaminie się przyda. Zaznaczam, że to tylko wybrane przeze mnie "smaczki" z ustawy, oczywiście rozkład akcentów może być zupełnie inny, ale staram się zwracać uwagę na najistotniejsze - w moim przekonaniu - rzeczy. Jeżeli taka forma nauki Wam pasuje, możemy robić przegląd z każdej ustawy w ten sposób. Ja mogę pociągnąć finanse do końca, żeby zostawić za sobą tą kobyłę, a jak ktoś "przerabia" akurat coś innego, to zapraszam do "twórczych powtórek'. Ja nie tknęłam jeszcze samorządów, wątek gminny mi się podobał....
01 cze 2010, 21:21
Gimnastyka umysłu
Na przystanku w kolejce do autobusu stało sześć pań. Jedna miała torebkę z prawdziwej krokodylej skóry i na niej srebrny monogram: jedną tylko literę. Była to pierwsza litera jej imienia i jednocześnie jej nazwiska (I). Jedna z pań w kolejce, pani Abacka, szyje sobie sukienki u tej samej krawcowej, co pani Barbara (II). Pani Ebacka stała w kolejce między panią Anną, a panią Cebacką (III). Pani Celina i pani Cabacka stały w kolejce najdalej od siebie (IV). Pani Anna pracuje w tym samym biurze, co mąż pani Babackiej (V). Pani Barbara stała w kolejce pierwsza (VI). Ani pani Czesława, ani pani Danuta nie nazywają się Abacka (VII). Pani Dabacka stała w kolejce między panią Ewą a panią Babacką (VIII). Pani Cebacka stała w kolejce obok pani Barbary (IX). Pani Danuta nie stała przedostatnia (X). Proszę podać imiona, nazwiska i kolejność wszystkich pań, które stały w kolejce do autobusu oraz odpowiedzieć na pytanie: która z nich ma torebkę z prawdziwej krokodylej skóry
01 cze 2010, 21:23
Gimnastyka umysłu
robaczek1
Do usług! Dla mnie to też jedyna przystępna forma nauki, więc jedziemy dalej:
Układanie pytań (czy nawet robienie ściąg), to też bardzo dobry sposób nauki Tylko, że na tym egzaminie o korzystaniu ze ściąg należy zapomnieć....
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.