a właśnie- w kwestii trzyskładnikowego wynagrodzenia: "zasadnicze + stażowe + dodatek" czy " zasadnicze + dodatek + stażowe" bo to duża róznica a druga sprawa - awanse sc - raczej zapomnij, chyba, ze masz dobry układ Kto Ci da dwie super oceny żeby potem za to płacić z własnych środków
Nie bardzo rozumiem, jakie znaczenie ma kolejność. Liczy się suma pieniędzy lądująca 13 razy do roku na konto, a ta jest za każdym razem sporo większa jeśli zrobisz mianowanie.
Kolejność ma chyba znaczenie, jeśli stażowe to procent od zasadniczego, to w kolejności "zasadnicze + dodatek + stażowe" może być procentem od "zasadnicze plus dodatek" wtedy będzie więcej.
25 sie 2010, 15:42
Postępowanie kwalifikacyjne
Bambolo82
buster
a właśnie- w kwestii trzyskładnikowego wynagrodzenia: "zasadnicze + stażowe + dodatek" czy " zasadnicze + dodatek + stażowe" bo to duża róznica a druga sprawa - awanse sc - raczej zapomnij, chyba, ze masz dobry układ Kto Ci da dwie super oceny żeby potem za to płacić z własnych środków
Nie bardzo rozumiem, jakie znaczenie ma kolejność. Liczy się suma pieniędzy lądująca 13 razy do roku na konto, a ta jest za każdym razem sporo większa jeśli zrobisz mianowanie.
Brednią jest też mit o tym że dodatek SC kosztuje coś ekstra Urząd. Jeżeli w Urzędzie przybywa Urzędnik SC to na początku jego dodatek jest pokrywany przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów do momentu ułożenia nowego budżetu na wynagrodzenia w tym Urzędzie. NUS zwyczajnie dostaje więcej kasy w nowym budżecie na wyższe dodatki SC i tyle!
Awanse Urzędników SC na kolejne stopnie były blokowane WYŁĄCZNIE Z ZAWIŚCI, a nie z braku pieniędzy!
W moim Urzędzie mój szef własnie poszedł z automatu na II stopień SC i dostaje ponad 1200 zł ekstra, tylko dlatego że dostał 2 dobrą ocenę okresową.
Brednią jest to co Ty piszesz. NUS nie dostaje więcej kasy w nowym budżecie na wyższe dodatki SC. Plany finansowe nie są zwiększane o te dodatki. Muszą one być wygospodarowane w ramach tego samego funduszu płac. I nie ma to nic wspólnego z zawiścią.
25 sie 2010, 21:42
buster
Bambolo82
Kolejność ma chyba znaczenie, jeśli stażowe to procent od zasadniczego, to w kolejności "zasadnicze + dodatek + stażowe" może być procentem od "zasadnicze plus dodatek" wtedy będzie więcej.
Przyznam ze wstydem że nadal nie kumam. Zarówno pracownicy SC jak i urzędnicy SC mają naliczane stażowe procentowo od TYLKO wynagrodzenia zasadniczego. Urzędnicy mają jeszcze oprócz tego ekstra spory dodatek SC i dlatego zarabiają i zawsze będą zarabiać zwyczajnie więcej.
25 sie 2010, 21:43
nieswiadoma
Bambolo82
Brednią jest to co Ty piszesz. NUS nie dostaje więcej kasy w nowym budżecie na wyższe dodatki SC. Plany finansowe nie są zwiększane o te dodatki. Muszą one być wygospodarowane w ramach tego samego funduszu płac. I nie ma to nic wspólnego z zawiścią.
To w takim razie wytłumacz dlaczego do czasu nowego budżetowania dodatek opłaca Kancelaria Premiera? Gdyby było inaczej niż napisałem to przepis ustawy mówiący o awansie urzędnika z automatu po 2 ocenach okreosowych nie miałby sensu. Ustawodawca ewidentnie uzależnia bowiem wysokość dodatku SC wyłącznie od hjakości pracy Urzędnika mierzonej ocenami okresowymi a nie od tego czy pieniądze "będą wygospodarowane w ramach tego samego funduszu płac". Po prostu płaci KPRM a w nowym roku paln finansowy już uwzględnia wyższy wydatek jako oczywiście zasadny i legalny. Urząd jest jednostką budżetową i jego wydatki poprostu są pokrywane zgodnie z planem i tyle.
Także zawiść i tyle.
25 sie 2010, 21:50
Dziś do mojego "macierzystego urzędu" dotarło pismo z Departamentu Służby Cywilnej KPRM dot. uruchomienia środków na dodatki służby cywilnej (...) na moje mianowanie (w skrócie), ktore nastąpi z dniem 1 grudnia 2010 roku. Odebrałam gratulacje..i jestem już pewna..
26 sie 2010, 12:30
konsternacja
:) Dziś do mojego "macierzystego urzędu" dotarło pismo z Departamentu Służby Cywilnej KPRM dot. uruchomienia środków na dodatki służby cywilnej (...) na moje mianowanie (w skrócie), ktore nastąpi z dniem 1 grudnia 2010 roku. Odebrałam gratulacje..i jestem już pewna..
Wow. Ciekawe kiedy dojdzie do mojego urzędu Po wypowiedziach osób ktore zdały w poprzednich latach spodziewałem się że pisma w tej sprawie KPRM roześle dopiero w pażdzierniku/listopadzie.
Muszę od jutra monitować tą sprawę u mnie.
PS. Oczywiście również gratuluje. Namawiaj innych do zdawania.
26 sie 2010, 14:12
Ja też spodziewałam się dużo później A tu taka niespodzianka Piosmo jest w formie ogólnej kierownane do dyrektorów generalnych i w zalaczniku jest urząd wymieniony i osoba z imienia i nazwiska i zał nr 2 tabela dane osob przewidzianych do mianowania...to do 31 sierpnia musi moj urzad odeslc
26 sie 2010, 14:21
konsternacja
:) Dziś do mojego "macierzystego urzędu" dotarło pismo z Departamentu Służby Cywilnej KPRM dot. uruchomienia środków na dodatki służby cywilnej (...) na moje mianowanie (w skrócie), ktore nastąpi z dniem 1 grudnia 2010 roku. Odebrałam gratulacje..i jestem już pewna..
Do mojego urzędu też dzisiaj dotarło.
26 sie 2010, 14:22
Bambolo82
MarcinCz
To bardzo ciekawe. Czyli w dłuższym okresie czasu wynagrodzenie osoby mianowanej i pozostałych powinno się zrównać gdyż wynagrodzenie zasadnicze mianowanego zostanie zamrożone. Długoterminowo dodatek nie wpływa na wzrost zysku netto. W takim razie zdawanie egzaminu staje sie nieuzasadnione pod względem kryterium wyniku finansowego.
Rozmijasz się z prawdą.
Płace osób mianowanych i zwykłych pracowników nigdy się nie zrównają, ponieważ zgodnie z ustawą o SC ci pierwsi mają wynagrodzenie 3 składnikowe (pensja zasadnicza + stażowe + dodatek SC odpowiedniego stopnia - minimum 880 zł brutto) a ci drudzy tylko 2 składnikowe (pensja zasadnicza + stażowe).
Zamrożenie pensji nie dotyczy podnoszenia stopnia służbowego Urzędników Służby Cywilnej (np. awans z mocy prawa w wyniku uzyskania 2 wysokich ocen okresowych), a co zatem idzie podnoszenia dodatku SC, także w przypadku np. zamrożenia pensji na wskutek przekroczenia deficytu w wysokosci 55% PKB przepaść płacowa pomiędzy parcownikami SC a urzędnikami SC jeszcze bardziej się powiększy.
Innymi słowy grozi nam realnie zamrożenie pensji tzn. nie podnoszenie tzw. kwoty bazowej, co jednak nie przeszkodzi Urzędnikom SC w zdobywaniu wyższego dodatku SC, zwyczajnie z automatu poprzez awans na kolejny stopień co 4 lata. Pracownicy SC takiej szansy mieć nie będą i jak Szef nie da podwyżki, albo kwota bazowa nie wzrośnie z woli Sejmu to ich pensje będą stać w miejscu. Oto obowiązujące dodatki SC brutto (........) WNIOSEK: ZDAWAĆ MIANOWANEGO albo wiać ze Służby Cywilnej.
Zakładasz teoretycznie równe traktowanie, ja widze praktycznie nierówne traktowanie, pracownicy zarabiają wg pensji zasadniczej i premii dwukrotnie więcej niż inni. Są widełki, nie całe wynagrodzenie zależy od kwoty bazowej, jest uznaniowe jak i premie może być nic albo 1000 zł o tym pisałem nie o teorii równości towarzyszu.
26 sie 2010, 15:14
MarcinCz
Zakładasz teoretycznie równe traktowanie, ja widze praktycznie nierówne traktowanie, pracownicy zarabiają wg pensji zasadniczej i premii dwukrotnie wiecej niż inni. Są widełki, nie całe wynagrodzenie zależy od kwoty bazowej, jest uznaniowe jak i premie może być nic albo 1000 zł o tym pisałem nie o teorii równości towarzyszu.
Pensja zasadnicza zależy od mnożnika kwoty bazowej. Mnożnik musi mieścić się w widełkach (jest w naszej umowie o pracę), a kwota bazowa jest ustalana corocznie w ustawie budżetowej przez Sejm (jest w ustawie budżetowej i czasem bywa podnoszona przez Sejm o inflację lub bywa zamrażana jak to jest obecnie od 2 lat i będzie na 3 rok). Nie ma to nic wspolnego z uznaniowością.
Tylko nagrody są uznaniowe.
Oczywiście Urzędy pełne są znajomków, partyjaniaków czy kolesiostwa które nie zamierza starać się o żadne tam mianowanie bo i tak złupi pomiędzy siebie kasę na wynagrodzenia (wysoki mnożnik kwoty bazowej w umowie, bliski górnym widełkom) czy fundusz nagród (niejasne dzielenie nagród; nie publikowanie nagród etc. etc.) i w ten sposób poprawi sobie byt. Żal mi tej bandy i w żadnym razie do nich się nie wpiszę.
Ja w każdym razie postanowiłem nie liczyć na łaskawość NUS-a przy nagrodach, nie zamierzam się podlizywać ani zostawać znajomym królika i zrobiłem mianowanie.
26 sie 2010, 15:55
Witam Ja co tylko wróciłam z urlopu i niestety zdałam ale cóż jestem poza nawiasem Gratuluję wszystkim tym którzy tak bezinteresownie udzielali sie na forum min. Robaczkowi, Katkow, Adanecie ( przepraszam jak kogoś pominęłam) jesteście wspaniałe, chylę przed Wami czoła i tylko mam żal do siebie, że nie umówiłam się z Wami 3 lipca
Jeszcze raz serdecznie gratuluję i pozdrawiam
26 sie 2010, 20:15
Czy jakiś Urząd również otrzymał już zawiadomienie o mianowaniu w 2010 r. o którym mówiły koleżanki wyżej parę dni temu? Ponoć nie którzy otrzymali zawiadomienia w macierzystych urzędach już parę dni temu!
U mnie na razie cisza i zastanawiam się, czy jest jakiś klucz wysyłania tych zawiadomień? Geografia? Rodzaj Urzędu? Kolejność alfabetyczna osób do mianowania? Podział na dni planowanych uroczystości (np. po 250 osób na dzień: 1,2,3,4 grudnia)? Liczba punktów? Przypadek?
Zadzwoniłem do znajomego z UKS który też wywalczył mianowanie i u nich też na razie nic nie słychać (zdało kilka osób).
Wydaje się że teraz po sprawdzeniu testów i publikacji punktacji kandydatów, sprawa dalej trafiła w ręce urzędników Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. KSAP tylko przeprowadził egzamin.
Ciekawe, czy rozłożą tą uroczystość na kilka dni?
Chciałbym już wiedzieć oficjalnie że mam mianowanie, no i rezerwować sobie termin (1 grudnia Lech gra w Poznaniu z Juventusem i chętnie wybrałbym się na ten mecz gdybym wiedział że mianowanie mam np. 2 grudnia a nie w akurat ten dzień! ). A Was proszę o dawanie znać czy Wasze Urzędy otrzymały już jakąś korespondencję w tej sprawie.
31 sie 2010, 15:16
Może twojemu NUS-owi nie może przejść przez gardło słowo "gratuluje", mój narazie ćwiczy chyba przez lustrem mimikę zanim mi pogratuluje bo już dawno zna wyniki ale też mam go w
____________________________________ "No Laguna, teraz to my możemy wszystko..."
31 sie 2010, 17:35
Bambolo82
.... Chciałbym już wiedzieć oficjalnie że mam mianowanie, no i rezerwować sobie termin (1 grudnia Lech gra w Poznaniu z Juventusem i chętnie wybrałbym się na ten mecz gdybym wiedział że mianowanie mam np. 2 grudnia a nie w akurat ten dzień! ).
Jeśli zagra tak jak w ostatnią niedzielę z Jagą (0:2) to niewiele stracisz....
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/