Urlop zależy od stażu w SC po 5 latach 1 dzień a po kolejnym roku dodatkowo rośnie o jeden dzień do 12 dni max, o ile pamięć mnie nie myli, proszę mnie ewentualnie poprawić.
Urlop należy się cały, a nie proporcjonalnie do okresu od mianowania do końca roku. Podobnie jak wypoczynkowy, nie przepada.
Mówimy tutaj o dwóch różnych sprawach po 1. wymiar urlopu: i jest dokładnie tak jak pisałem z pamięci odsyłam do art. 105 ust. 1 ustawy o służbie cywilnej po 2. liczenie wymiaru w stosunku do końca roku np. urlop przysługuje dodatkowy 5 dni i czy liczyć całe 5 w 2010 czy proporcjonalnie 5 czyli mniej niż 5
24 sie 2010, 13:36
Postępowanie kwalifikacyjne
bafomet
urlop przysługuje cały, ale kiedyś wpadła mi w ręce interpretacja bodajże szefa sc, że niewykorzystany w trakcie roku dodatkowy urlop przepada. eśli uda mi się namierzyć to pismo podam szczegóły
Szef SC ma dostęp do całkiem dobrych prawników z Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, dlatego wcale to nie była jego interperetacja. Raczej to była interpretacja jakiejś zawistnej pani Jadzi z "Kadr".
24 sie 2010, 13:38
upalona
MarcinCz
A nie boicie się rodzić ? Ja bardziej niż postępowania bałbym się rodzenia.
Oj chłopie! Przecież postępowanie mają już za sobą, teraz tylko mianowanie...
Używając Twojej metodologii
Oj babo skrót myślowy postępowanie, postępowanie w służbie cywilnej, nie czepiać się prosze
24 sie 2010, 13:42
MarcinieCz poczytaj tekst z mojego linka w sprawie urlopu
24 sie 2010, 13:48
zyzia
CAŁY URLOP ! 100% , niech kadrowa się douczy.
Dziękuję za informację
24 sie 2010, 13:51
Nadir
To nie plotka. Tak stanowi art. 217 ustawy o sc.
Dla mnie to była plotka ponieważ nie potwierdziłem tej informacji z braku zainteresowania, ale uznałem iż są osoby które mogą być tą niepotwierdzoną informacją zainteresowane. Wszystko jest względne. Pozdr serdecznie
ps ustawa o SC faktycznie ma 216 art., a ten 217 może dopisany na marginesie
24 sie 2010, 14:03
MarcinCz
Nadir
To nie plotka. Tak stanowi art. 217 ustawy o sc.
Dla mnie to była plotka ponieważ nie potwierdziłem tej informacji z braku zainteresowania, ale uznałem iż są osoby które mogą być tą niepotwierdzoną informacją zainteresowane. Wszystko jest względne. Pozdr serdecznie
ps stawa o SC faktycznie ma 216 art., a ten 217 może dopisany na marginesie
He he. Nieźle Was Nadir wkręcił.
24 sie 2010, 15:22
buster
A teraz z innej beczki... powiedzcie mi proszę skąd jest kasa na nasze mianowanie, a dokładnie kto i z jakiś środków nam płaci dodatek? Pytam, bo z gratulacjami usłyszałam tekst, że szef musi "wygospodarować" dla mnie środki i,że o podwyżkach mogę zapomnieć... Jakieś to chore. Jak to w końcu jest?
no właśnie mi też nus w czasie gratulowania (jestem jedyną osobą w urzędzie, która dostanie mianowanie) wspomniał o problemie jaki sprawiłam, bo skąd weźmie pieniądze dla mnie teraz...
To bardzo ciekawe. Czyli w dłuższym okresie czasu wynagrodzenie osoby mianowanej i pozostałych powinno się zrównać gdyż wynagrodzenie zasadnicze mianowanego zostanie zamrożone. Długoterminowo dodatek nie wpływa na wzrost zysku netto. W takim razie zdawanie egzaminu staje sie nieuzasadnione pod względem kryterium wyniku finansowego.
25 sie 2010, 08:15
Rozkoszna
Przepraszam, że może troszkę nie na temat, ale...Co Z MARCINEM CZ. ??? Rozbudził w sercu mym nadzieje i czyżby znów miały okazać się płonne...?
Żyje. Miej w sercu nadzieje, podsycaj ją podpałką
Adaneta
drolek
Moim zdaniem wyników z poszczególnych lat nie można porównywać, z tej prostej przyczyny, że jeśli w teście umiejętności stosowany jest rozkład np. Gaussa, to wyniki i próg zdawalności jest ruchomy i zależny od wyników populacji. Innymi słowy ktoś kto trafi na rocznik geniuszy może nie zdać, choć w roku kolejnym w roku głąbów zdałby bez problemu.
hej, hej, nie rozpędzajmy się, ok? wychodzimy z założenia, że głąby w administracji publicznej nie są zatrudniane w ogóle i tego się trzymajmy
Ciekawe, ja wychodze z odwrotnego założenia , z drobnymi wyjątkami.
25 sie 2010, 10:00
MarcinCz
To bardzo ciekawe. Czyli w dłuższym okresie czasu wynagrodzenie osoby mianowanej i pozostałych powinno się zrównać gdyż wynagrodzenie zasadnicze mianowanego zostanie zamrożone. Długoterminowo dodatek nie wpływa na wzrost zysku netto. W takim razie zdawanie egzaminu staje sie nieuzasadnione pod względem kryterium wyniku finansowego.
Rozmijasz się z prawdą.
Płace osób mianowanych i zwykłych pracowników nigdy się nie zrównają, ponieważ zgodnie z ustawą o SC ci pierwsi mają wynagrodzenie 3 składnikowe (pensja zasadnicza + stażowe + dodatek SC odpowiedniego stopnia - minimum 880 zł brutto) a ci drudzy tylko 2 składnikowe (pensja zasadnicza + stażowe).
Zamrożenie pensji nie dotyczy podnoszenia stopnia służbowego Urzędników Służby Cywilnej (np. awans z mocy prawa w wyniku uzyskania 2 wysokich ocen okresowych), a co zatem idzie podnoszenia dodatku SC, także w przypadku np. zamrożenia pensji na wskutek przekroczenia deficytu w wysokosci 55% PKB przepaść płacowa pomiędzy parcownikami SC a urzędnikami SC jeszcze bardziej się powiększy.
Innymi słowy grozi nam realnie zamrożenie pensji tzn. nie podnoszenie tzw. kwoty bazowej, co jednak nie przeszkodzi Urzędnikom SC w zdobywaniu wyższego dodatku SC, zwyczajnie z automatu poprzez awans na kolejny stopień co 4 lata. Pracownicy SC takiej szansy mieć nie będą i jak Szef nie da podwyżki, albo kwota bazowa nie wzrośnie z woli Sejmu to ich pensje będą stać w miejscu.
Oto obowiązujące dodatki SC brutto (mnożniki kwoty bazowej tj. 1 873,84 zł brutto): I 0,47 - 880,70 zł
II 0,65 - 1217,97 zł
III 0,85 - 1592,76 zł
IV 1,05 - 1967,53 zł
V 1,25 - 2342,30 zł
VI 1,45 - 2717,07 zł
VII 1,65 - 3091,84 zł
VIII 1,85 - 3300,10 zł
IX 2,05 - 3841,37 zł
WNIOSEK: ZDAWAĆ MIANOWANEGO albo wiać ze Służby Cywilnej.
Ostatnio edytowano 25 sie 2010, 13:44 przez Bambolo82, łącznie edytowano 1 raz
25 sie 2010, 13:20
a właśnie- w kwestii trzyskładnikowego wynagrodzenia: "zasadnicze + stażowe + dodatek" czy " zasadnicze + dodatek + stażowe" bo to duża róznica a druga sprawa - awanse sc - raczej zapomnij, chyba, ze masz dobry układ Kto Ci da dwie super oceny żeby potem za to płacić z własnych środków
25 sie 2010, 13:37
buster
a właśnie- w kwestii trzyskładnikowego wynagrodzenia: "zasadnicze + stażowe + dodatek" czy " zasadnicze + dodatek + stażowe" bo to duża róznica a druga sprawa - awanse sc - raczej zapomnij, chyba, ze masz dobry układ Kto Ci da dwie super oceny żeby potem za to płacić z własnych środków
Nie bardzo rozumiem, jakie znaczenie ma kolejność. Liczy się suma pieniędzy lądująca 13 razy do roku na konto, a ta jest za każdym razem sporo większa jeśli zrobisz mianowanie.
Brednią jest też mit o tym że dodatek SC kosztuje coś ekstra Urząd. Jeżeli w Urzędzie przybywa Urzędnik SC to na początku jego dodatek jest pokrywany przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów do momentu ułożenia nowego budżetu na wynagrodzenia w tym Urzędzie. NUS zwyczajnie dostaje więcej kasy w nowym budżecie na wyższe dodatki SC i tyle!
Awanse Urzędników SC na kolejne stopnie były blokowane WYŁĄCZNIE Z ZAWIŚCI, a nie z braku pieniędzy!
W moim Urzędzie mój szef własnie poszedł z automatu na II stopień SC i dostaje ponad 1200 zł ekstra, tylko dlatego że dostał 2 dobrą ocenę okresową.
25 sie 2010, 13:54
Bambolo82
Awanse Urzędników SC na kolejne stopnie były blokowane WYŁĄCZNIE Z ZAWIŚCI, a nie z braku pieniędzy!
W moim Urzędzie mój szef własnie poszedł z automatu na II stopień SC i dostaje ponad 1200 zł ekstra, tylko dlatego że dostał 2 dobrą ocenę okresową.
To masz wspaniały urząd. W moim brak kasy i już - czy ważne jest uzasadnienie - istotne to, że o II st. można zapomnieć
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
25 sie 2010, 15:01
supersaper
Bambolo82
To masz wspaniały urząd. W moim brak kasy i już - czy ważne jest uzasadnienie - istotne to, że o II st. można zapomnieć
Tak na prawdę to zalezy tylko od twojego kierownika (jeśli jesteś szeregowcem) albo NUS (jeśli jesteś kierownikiem).
BRAK PIENIĘDZY NIE JEST POWODEM BLOKOWANIA AWANSU URZĘDNIKOWI. Wyjaśniłem to wyżej, że pieniądze zawsze na to są! Twój szef zwyczajnie zwodzi Ciebie, tak Ci to tłumacząc. Widać na szczerość go nie stać.