Teraz jest 07 wrz 2025, 23:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post Postępowanie kwalifikacyjne
buster                    

a ja z innym pytaniem: czy powinien nus dać delegacje na mianowanie? W zeszłym roku na tym forum była dyskusja i różnie to bywało. Dzień wolny i zwrot za pociąg może być bowiem "rujnujący" :D

Nie tylko "powinien" ale wręcz musi !!!
Jesteś członkiem korpusu SC, a zostaniesz Urzędnikiem SC. Nie jest to twoja prywatna sprawa, a sprawa urzędu. Ostatecznie gdyby nie praca w nim, to nawet do egzaminu nie można podejść.
Odrębną sprawą jest ludzka zawiść (z którą już zapewne się spotykasz a to dopiero początek) - a w takim przypadku sprawę delegacji musiałby rozstrzygnąć sąd.

22 sie 2010, 20:07
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:02

POSTY        220
...ja robiłem po kolei - od pierwszej strony do końca, brakło mi czasu na ostatnią tabelkę, ale co miałem dobrze to nie mam pojęcia - tablice były dziwaczne, porównania słownikowe też zakręt, fakt faktem, że tabelki był chyba najłatwiejsze, dlatego ciężko stwierdzić czy najbardziej punktowane...
na pewno wszystkich odpowiedzi udzieliłem, gdy miałem problem (a tak było często) strzelałem, co uważałem za najbardziej prawdopodobne - i widać skutecznie, bo miałem ponad 110 punktów z całego testu - tak samo było na wiedzy - gro strzelałem

22 sie 2010, 20:27

REJESTRACJA31 maja 2010, 20:56

POSTY        99
Nie wiem jak to u mnie będzie. Oprócz mnie jest tylko 1 urzędnik SC w całym Urzędzie, ale On został mianowany zanim się u nas zatrudnił. Twierdzi że On dostał delegację do Warszawy i zwrot kosztów, choć zna też inne traktowanie innych mianowanych, którzy o nic nie poprosili i pojechali za własną kasę.

Uważam że delegacja absolutnie się należy ponieważ de facto jedziemy odebrać swoje akta do teczki personalnej do kadr Urzędu. Z uwagi na to że ślubowanie ma charakter wyłącznie osobisty nie ma innej możliwości niż wyjazd służbowy. O ile sam udział w egzaminie ma charakter indywidualny to jednak ze ślubowaniem i aktem mianowania już tak oczywiście nie jest. Jest to ewidentnie zdarzenie oficjalne, służbowe, bezpośrednio powiązane ze statusem kadrowym w macierzystym Urzędzie, który drogą oficjalną jest o tym informowany. Nie zapominajmy również że sam odbiór mianowania powoduje z automatu obowiązek dla naszego NUS przydzielenia nam I stopnia służbowego w przeciągu 7 dni. Delegacja zatem jest absolutnie czymś właściwym i patologią jest jej nieudzielanie lub jej odmowa.

22 sie 2010, 22:08
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 lip 2007, 12:05

POSTY        86
lukasto90                    

Hm
Widzisz ROZKOSZNA egzamin nie był aż tak trudny.
Skoro koleś bez nauki go zdał.
A wystarczyło odrobinę nauki i można było spokojnie zdać.
I to wysoko.
Pozdrawiam.

Nie tak szybko, jeszcze trzeba być inteligentnym i opanowanym, w przeciwnym razie, co z pozostałymi osobami spoza listy około 1000 :)

23 sie 2010, 09:02
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2010, 11:29

POSTY        17
Bonifacy                    

Nadir                    

Na liście jest ... w pierwszej setce.
Ba! W pierwszej 50-tce!...  :rolleyes:

:rolleyes: jestem ciekaw jak terytorialnie wygląda pierwsza 10, 50 i 100.
Znam osoby ze wszystkich tych przedziałów i..., jak by to powiedzieć, wszystkie z matecznika PO.

To znaczy że ci z matecznika PO są poprostu inteligentniejsi!!!

23 sie 2010, 09:30
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 paź 2009, 13:30

POSTY        58
Witam:)
Czy ktoś może dowiadywał się, kiedy Departament SC zawiadomi "macierzyste urzędy" o uzyskaniu mianowania przez pracownika?? Ile będziemy musieli czekać na informację..? W ub. roku koleżeństwo z mojego urzędu dostało pismo dopiero na początku listopada..
Pozdrawiam :)

23 sie 2010, 09:42
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2009, 13:26

POSTY        22
Zauważyłem niepokojącą rzecz na stronie BIP KPRM. Mianowicie w informacji na temat postępowania kwalifikacyjnego zniknęła informacj o ilości absolwentów KSAP, którzy złożyli wnioski o mianowanie. Poprzednio było dodane że jest ich 45. Czy przypadkiem nie będzie to zamiennik manipulacji przy wynikach? Oby nie :(
Dla potwierdzenia:
http://bip.kprm.gov.pl/kprm/sc/postepowanie/

23 sie 2010, 09:46
Znawca

REJESTRACJA10 cze 2009, 18:57

POSTY        202
andrzej111                    

Annn30                    

Jeszcze raz w sprawie punktowania testu umiejętności.
Ze zdziwnieniem czytam, jak ktoś wypełnił wszystkie tabele i otrzymał tylko 50 pkt z tego testu.
Ja byłam załamana, robiłam wszystko po kolei, więc na tabele zabrakło mi czasu. Zrobiłam 5 i w pośpiechu wielkim 6, skopałam pewnie ją równo, 2 tabel nawet nie zaczęłam... a wynik z testu umiejętności: 60 :D

Witam
jeżeli chodzi o test umijęytności i ""tabelki" ja zrbiłem 1 (jedną) tabelkę niewem nawet czy dobrze a z tej częsci mialem ponad 40 pktó na 60 możliwych
sugeruje to ze tabelki nie były najwazniesze a moze nawet były podpuchą

A to ciekawe, jak ten test był oceniany???

23 sie 2010, 09:55
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 19:19

POSTY        400
A tu nadal podana jest liczba absolwentów KSAP: http://www.dsc.kprm.gov.pl/aktualnosci. ... 9&look=433 .

23 sie 2010, 10:20
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 lip 2007, 12:05

POSTY        86
espina                    

agaaga                    

stwierdzam, że w miarę upływu czasu (przy kolejnych próbach) człowieka zżera  stres ?. I jak nad nim zapanować? w życiu nic takiego mi się nie przytrafiało, może ktoś ma namiary na jakieś ćwiczenia ? odstresowujące?

agaaga ja polecam zajście w ciążę, tak aby być z brzuszkiem na egzaminie :) po pierwsze masz wcześniej troszkę czasu na zwolnieniu żeby się pouczyć  :P  a po drugie - już na samym egzaminie siłą rzeczy nie myślisz o tym cóż tam strasznego wymyślą, ale o tym żeby się nie stresować, bo to szkodzi - więc wrzucasz na luz i.... zdajesz  :zeby:

prawda że proste?
(i choć raz panie a nie panowie mogą mieć łatwiej  :dokuczacz:  )

Kolejny przykład patologicznego działania polityku socjalnej Państwa. Dziecko jako narzędzie korzyści, jako zasiłek, w sumie dzieci nadają się do tej funkcji którą idelanie sprawują (poza podstawową funkcją zabijania nudy). Najciekawsze, dziecko pyta po latach patrząc matce w oczka, narodziłam się z waszej miłości, tatusia i mamusi tak ?  :) Tak mniej więcej widzę tego rodzaju myślenie.

23 sie 2010, 14:22
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
asia78                    

....swoją droga ja jednak nie słyszałam, żeby ktoś nie zaliczył części predyspozycji kierowniczych, choć może i taka sytuacja się zdarzyła :unsure: )

"180 tys. zł kosztuje wykształcenie urzędnika"
Rozmawiamy z JACKIEM CZAPUTOWICZEM, dyrektorem Krajowej Szkoły Administracji Publicznej.

Kryzys spowodował, że Krajowa Szkoła Administracji Publicznej nie będzie kształcić więcej urzędników. W tym roku dotacja z budżetu została zmniejszona o 0,5 mln zł. Trudna sytuacja w administracji spowodowała, że dyrektorzy generalni nie wysyłają pracowników na szkolenie do KSAP.

? W tym roku egzamin na urzędnika mianowanego zdało 530 osób z 1059 kandydatów, a rząd zarezerwował 1 tys. miejsc. Jak pan to ocenia?
? Ostatnio limit nie był wykorzystywany. Tak jak w latach ubiegłych egzamin składał się z trzech części ? sprawdzianu wiedzy, umiejętności i predyspozycji kierowniczych.
Najwięcej, bo aż 75 proc., zdało pierwszą część. Więcej trudności sprawił sprawdzian umiejętności składający się z testów. Zdało go 60 proc. Z kolei test predyspozycji kierowniczych zdają prawie wszyscy, bo trudno to ocenić za pomocą testu. Dlatego w przyszłym roku nie będzie go już na egzaminie.

? Krajowa Szkoła Administracji Publicznej miała stać się zapleczem kadr dla administracji. Czy trudno jest się do niej dostać?
? O miejsca w KSAP mogą się ubiegać absolwenci szkół wyższych z wykształceniem magisterskim. Jest jednak limit wiekowy, do 32 lat. Kandydaci muszą zdać trzyetapowy egzamin konkursowy. Składa się on ze sprawdzianu wiedzy i umiejętności jak w postępowaniu kwalifikacyjnym na urzędnika mianowanego. Następnie osoby te piszą pracę pisemną i zdają egzamin z jednego z trzech języków obcych ? angielskiego, niemieckiego lub francuskiego. Kolejny etap to rozmowa kwalifikacyjna, gdzie dokonywana jest już ostateczna ocena. Rozmowa jest częściowo prowadzona w języku obcym.

? Jak wyglądają takie studia?
? To są nie tylko akademickie wykłady, a także zajęcia praktyczne. W trakcie ich trwania słuchacze odbywają dwumiesięczne praktyki krajowe i zagraniczne. Odbywają też zagraniczne wizyty studyjne do Brukseli i głównych państw członkowskich UE.

? A czy w trakcie studiów osoby pracujące w administracji korzystają z urlopu?
? Tak. Muszą wziąć urlop bezpłatny, którego udziela im dyrektor generalny. Kształcenie w KSAP jest nie do pogodzenia z pracą zawodową, bo większość słuchaczy jest spoza Warszawy, a kształcenie trwa 1,5 roku.

? A czy słuchacze otrzymują stypendium?
? Tak. Wynosi 2,4 tys. brutto. Słuchacze muszą uczestniczyć w zajęciach, zdawać egzaminy. Po zakończeniu szkolenia uzyskują mianowanie w służbie cywilnej i nie muszą już przechodzić postępowania kwalifikacyjnego. Ponadto po zakończeniu kształcenia uzyskują skierowanie od premiera do pracy w określonym ministerstwie lub urzędzie administracji rządowej. Obowiązkowo muszą przepracować pięć lat, aby nie musieli zwracać kosztów nauki, które w całości ponosi budżet.

? A jaki to koszt?
? Wyszkolenia jednego słuchacza kosztuje około 180 tys. zł.

? Od początku powstania szkoły opuściło ją 900 absolwentów. Na 120 tys. członków korpusu służby cywilnej to chyba wciąż mało?
? Zgadzam się, że powinno być ich więcej, ale naszego państwa nie stać na znaczne zwiększenie tej liczby. Te osoby nie mają być urzędnikami na niższych stanowiskach. Wielu z nich zajmuje funkcje dyrektorów generalnych, znaczna część pracuje w instytucjach UE. Niektórzy wybrali karierę dyplomatyczną, są ambasadorami. Bardzo często zaczynają od stanowiska starszego specjalisty, ale jeżeli się sprawdzają, po dwóch, trzech latach zostają naczelnikami, następnie wicedyrektorami i dyrektorami. Aby w przyszłości zwiększyć tę liczbę potrzebne są poważne środki, co w dobie kryzysu nie jest możliwe. Tym bardziej że budżet szkoły w tym roku został zmniejszony o pół miliona zł.

? A ile może zarobić absolwent KSAP rozpoczynający pracę w urzędzie.
? Około 3,5?4 tys. zł brutto, co według mnie na początku kariery nie jest mało. Do tego po mianowaniu dochodzi dodatek w służbie cywilnej ok. 800 zł.

? Jaki jest budżet KSAP?
? Dotacje z budżetu państwa to nieco ponad 9 mln zł. Szkoła prowadzi także kusy dla urzędników w ramach kształcenia ustawicznego, co daje nam dodatkowe przychody. Co roku kształcimy 4 tys. urzędników administracji publicznej na różnego rodzaju kursach. Ponadto realizujemy programy finansowane ze środków unijnych, które przyczyniają się do poprawy jakości kształcenia.

? A czy w kryzysie dyrektorzy urzędów kierują swoich pracowników na szkolenie do KSAP?
? Odnotowaliśmy w tym półroczu spadek zainteresowania naszą ofertą szkoleniową. Będziemy jednak chcieli w najbliższym czasie przeszkolić 1,2 tys. urzędników, którzy będą się bezpośrednio zajmować obsługą prezydencji Polski w UE.

? A jakie wady dostrzega pan wśród polskich urzędników?
? Rzadko kiedy potrafią działać zbiorowo. Urzędnicy pracują indywidualnie, a nie zespołowo. Dlatego w KSAP staramy się uczyć przyszłych urzędników pracy grupowej i współpracy ze sobą. Ponadto ciągle jest problem z formułowaniem myśli na piśmie, prawidłowym pisaniem notatek. Polski system edukacyjny tego nie uczy. Urzędnicy powinni się też uczyć szerszego spojrzenia na funkcjonowanie państwa niż z perspektywy własnego urzędu. Praca przez całe życie w jednym urzędzie ogranicza pracownika w pojmowaniu funkcjonowania całej administracji państwowej.
- Jacek Czaputowicz, doktor habilitowany, absolwent SGPiS, (obecnie SGH). W latach 1998?2006 zastępca Szefa Służby Cywilnej, później dyrektor Departamentu Strategii i Planowania Polityki Zagranicznej w Ministerstwie Spraw Zagranicznych. Od kwietnia 2008 roku dyrektor KSAP
Autor: Artur Radwan
Źródło: Gazeta Prawna
Artykuł z dnia: 2009-08-04
http://praca.gazetaprawna.pl/wywiady/34 ... dnika.html

23 sie 2010, 16:11
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 maja 2009, 17:22

POSTY        37
Tak przyglądam się co ludzie piszą na forum i tak sobie myslę, że to całe to postępowanie kwalifikacyjne to jedna wielka ustawianka i wyciąganie pieniędzy.Żaden z ludzi co są na liście nie jest geniuszem ani ten co na niej sie nie znalazł nie jest debilem. KSAP doskonale orientując się dla kogo to przedstawienie / grupa ludzi ze spuszczonymi głowami  / robi z ludźmi co tylko chce. Nie sadzę żeby np. nauczyciele pozwolili by sobie na takie postepowanie kwalifikacyjne.Wątpie! Raz by zrobili show i wiecej by im nikt nie pozwolił !
A już utajnienie możliwosci wglądu w jakąkolwiek  część egzaminu / dot. umiejetności /to są jaja. Płacę i wymagam, a informacje wraz ze skanowaną każdą częścią egzaminu powinien mieć każdy na swojej skrzynce mailowej po tygodniu od egzaminu / przy dzisiejszych możliwościach info / , bo inaczej śmierdzi na odległość to całe czekanie na wyniki !!

23 sie 2010, 17:39
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
darecki                    

tak sobie myslę, że to całe to postępowanie kwalifikacyjne to jedna wielka ustawianka i wyciąganie pieniędzy.
KSAP doskonale orientując się dla kogo to przedstawienie / grupa ludzi ze spuszczonymi głowami  / robi z ludźmi co tylko chce.
A już utajnienie możliwosci wglądu w jakąkolwiek  część egzaminu / dot. umiejetności /to są jaja. Płacę i wymagam, a informacje wraz ze skanowaną każdą częścią egzaminu powinien mieć każdy na swojej skrzynce mailowej po tygodniu od egzaminu / przy dzisiejszych możliwościach info / bo inaczej śmierdzi na odległość to całe czekanie na wyniki !!

:brawa:
Darecki - święta racja!
To tylko w administracji mogą być takie cyrki że robią z ludzmi co chcą. Pod każdym względem.

23 sie 2010, 18:44
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 lut 2010, 17:54

POSTY        103
darecki                    

Tak przyglądam się co ludzie piszą na forum i tak sobie myslę, że to całe to postępowanie kwalifikacyjne to jedna wielka ustawianka i wyciąganie pieniędzy.Żaden z ludzi co są na liście nie jest geniuszem ani ten co na niej sie nie znalazł nie jest debilem. KSAP doskonale orientując się dla kogo to przedstawienie / grupa ludzi ze spuszczonymi głowami  / robi z ludźmi co tylko chce. Nie sadzę żeby np. nauczyciele pozwolili by sobie na takie postepowanie kwalifikacyjne.Wątpie! Raz by zrobili show i wiecej by im nikt nie pozwolił !
A już utajnienie możliwosci wglądu w jakąkolwiek  część egzaminu / dot. umiejetności /to są jaja. Płacę i wymagam, a informacje wraz ze skanowaną każdą częścią egzaminu powinien mieć każdy na swojej skrzynce mailowej po tygodniu od egzaminu / przy dzisiejszych możliwościach info / , bo inaczej śmierdzi na odległość to całe czekanie na wyniki !!

e tam, marudzenie zwykłe, może jedynie poza utajnianiem części egzaminu (równnież uważam, że powinien być wgląd do wszystkich części). A przykład z awansem nauczycieli to już zupełnie nietrafiony :wysmiewacz:

23 sie 2010, 20:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278 ... 840  Następna strona