Teraz jest 07 wrz 2025, 23:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 lip 2010, 14:25

POSTY        38
Post Postępowanie kwalifikacyjne
Bonifacy                    

uważam, że uwagi mówiące jaki to MEGA HIPER TrudnY był tegoroczny egzamin, ze szczególnym uwzględnieniem testu są grubo przesadzone.

jeśli ten test był tak nieprawdopodobnie trudny, to jakim cudem zdało 1,5k osób? czyli jakieś 60% zdających??? im trudniejszy test tym więcej zdających? ludzie nie przesadzajcie.

Uważasz, że 60% to tak straaasznie dużo??? A jak to wyglądało w latach poprzednich? Ktoś ma może rozeznanie?

PS.
Sama zrobiłam rozeznanie i do tej pory nie było inaczej, pomijając rok 2007, zdawalność kształtowała się na poziomie 50 kilku%. To, że w tym roku zbliża się do 60% wynika nie z tego, że test był łatwiejszy a raczej z tego, że jesteśmy coraz lepiej przygotowani. Takie jest moje zdanie  :excl:

Ostatnio edytowano 20 sie 2010, 11:19 przez upalona, łącznie edytowano 2 razy

20 sie 2010, 10:52
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Bonifacy                    

uważam, że uwagi mówiące jaki to MEGA HIPER TrudnY był tegoroczny egzamin, ze szczególnym uwzględnieniem testu wiedzy są grubo przesadzone.

jeśli ten test był tak nieprawdopodobnie trudny, to jakim cudem zdało 1,5k osób? czyli jakieś 60% zdających??? im trudniejszy test tym więcej zdających? ludzie nie przesadzajcie.

co do kwestii przygotowań, do testu wiedzy wystarczy najpierw przeanalizować (poza forum ofkors) pytania z poprzednich lat, i po ich przeczytaniu czytać ustawy. W trakcie nauki po prostu wymyślać sobie pytania podobne do tych z lat poprzednich. ja się tak ucząc zdobyłem ponad 60pkt. z testu wiedzy.

w teście umiejętności tabelki nie są najważniejsze, może są najprostsze do zrobienia i zrozumienia - ale jednocześnie są straaasznie czasochłonne.
większość osób, które miały ponad 50 pkt. z umiejętności robiło test PO KOLEI i na tabelki większości zabrakło czasu,
Ci co zaczynali od tabelek ..., no cóż ...

ja zaczęłam od tabelek, nie miałam jednej i jakoś zdałam :D

20 sie 2010, 10:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 sty 2010, 21:27

POSTY        96
buster                    

dwie sprawy:
po pierwsze - system punktowania umiejętności:
ktoś napisał, że zrobił niemalże całość a dostał 50 pkt, więc nie warto jego zdaniem robić wszystkiego. Ale przecież, to że zrobiłaś (łeś) wszystko nie znaczy "dobrze". Twierdzenie, że lepiej zrobić mniej jest dla mnie nielogiczne. Myslę, że należało przekroczyć jakiś próg z każdej części testu umiejętności i wtedy jest max. Jesli ktoś zaczął np. od tabelek a na resztę zostało mu tak niewiele czasu, że musiał strzelać to nie zaliczył, choć ma potencjał, ale czasu było zbyt mało. Według mnie układający test z góry zakładają, że nie jesteś w stanie zrobić skrupulatnie wszystkiego ale musisz pokazać, że w każdym rodzaju testu na inteligencję jesteś w stanie sie wykazać. Ponadto, ma tu znaczenie także, czy poradzisz sobie w sytuacji stresowej (mało czasu, ogrom zadań) i zrobisz jak najwięcej i jak najlepiej.
po drugie - wiek
ja też mam już za sobą 20-lecie pracy ( a studia dzienne, więc długi okres wypada ze stażu pracy). Dzieci odchowane i można pomyśleć tak całkiem o sobie i pogłaskać się troszkę za sukces :D

Buster, masz rację! Właśnie tej logiki się doszukuję w ocenianiu tej części egzaminu. Zadania robiłam po kolei i gdy dotarłam do ostatniej tabelki zostało mi jeszcze kilka minut, wróciłam do wątpliwych moim zdaniem porównań słownych, po czym dokończyłam tabelki.
Mam pytanie do osób, które zrobiły wszystko z tej części, czy ktoś dostał z Was pełne 60 punktów?

20 sie 2010, 11:08

REJESTRACJA31 maja 2010, 20:56

POSTY        99
Bonifacy                    

uważam, że uwagi mówiące jaki to MEGA HIPER TrudnY był tegoroczny egzamin, ze szczególnym uwzględnieniem testu wiedzy są grubo przesadzone.

co do kwestii przygotowań, do testu wiedzy wystarczy najpierw przeanalizować (poza forum ofkors) pytania z poprzednich lat, i po ich przeczytaniu czytać ustawy. W trakcie nauki po prostu wymyślać sobie pytania podobne do tych z lat poprzednich. ja się tak ucząc zdobyłem ponad 60pkt. z testu wiedzy.

w teście umiejętności tabelki nie są najważniejsze, może są najprostsze do zrobienia i zrozumienia - ale jednocześnie są straaasznie czasochłonne.
większość osób, które miały ponad 50 pkt. z umiejętności robiło test PO KOLEI i na tabelki większości zabrakło czasu,
Ci co zaczynali od tabelek ..., no cóż ...

W administracji rządowej pracuje prawie 120000 ludzi z czego po kilkunatu kwalifakacjach mianowanie ma zaledwie 6000 (po tym roku będzie 7000). Stawka egzaminu na mianowanie jest przy mizerii płacowej w administracji ogromna. Co roku podchodzi do egzaminu 1000-3000 ludzi czyli jakieś 2-3 procent ogółu. Wiedza i poziom tych ludzi jest naprawdę znaczny, stą trudność egzaminu.

Chcesz mieć mianowanie i nie liczyć na fartowne strzelanie testu? Przyłóż się i poczytaj ustawy a nie bryki.

20 sie 2010, 11:08
Zaawansowany

REJESTRACJA15 kwi 2008, 18:48

POSTY        32
http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/3 ... anego.html

24 lipca 2009 r., Do egzaminu przystąpiło 1059 kandydatów, z tego 530 uzyskało prawo do mianowania ? mówi dr hab. Jacek Czaputowicz, dyrektor KSAP.

a teraz zdanie jak z zadań tabelkowych:

Dodaje, że to trudny egzamin, a tegoroczny wynik jest słabszy od ubiegłorocznego, choć zdecydowanie lepszy niż dwa lata temu.

mając porównanie do egzaminu na iks, gdzie zdawalność oscyluje pomiędzy 3 a 10% uważam, że egzamin na mianowanego może łatwy nie jest - ale daaaleko mu do trudnego :)

20 sie 2010, 11:09
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2010, 21:13

POSTY        10
Hm ten egzamin może nie jest jakiś niesamowicie trudny, ale do łatwych na pewno tez nie należy.
Rada dla osób zdających w przyszłym roku - poświęcanie na naukę tylko 2-4 tygodni przed samym egzaminem to spore ryzyko. Może wam się uda, a może nie.

W mojej ocenie na porządne przygotowanie się do egzaminu potrzeba nawet 3-5 miesięcy. Trzeba przerobić te 14-15 ustaw które wskazywał Nadir w tym wątku. Konstytucja, ustawa o służbie cywilnej muszą być wkute na blachę.

Do tego dochodzi sprawozdanie GUS za poprzedni rok. Oczywiście nie całe, można spokojnie pominąć cześć dotyczącą rolnictwa, ale zagadnienia dotyczące demografii i produktu krajowego radze dobrze przyswoić. Pytania ze sprawozdania GUS zawsze się na testach pojawiają. No i trzeba zajrzeć na strony internetowe dotyczące U.E. i funduszy europejskich.
To chyba tyle jeśli chodzi o test wiedzy.
Po opanowaniu tego materiału radze przerobić dokładnie testy wiedzy z lat poprzednich. Świetnie wychwycą wasze ewentualne braki.

Co do testu umiejętności to sugeruję kupić ze 2-3 książki z testami na inteligencję. I nie radzę używać kalkulatora przy rozwiązywaniu zadań.
No i oczywiście te forum. Fakt, wątek rozrósł się strasznie (przeczytanie jego zajęło mi ze 2 tygodnie :) ), ale naprawdę warto. Część pytań z testu umiejętności powtarzaj się od wielu lat.

Pozdrawiam i życzę sukcesów osobom zdającym w przyszłym roku :)

20 sie 2010, 11:10
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA22 kwi 2008, 10:13

POSTY        7
supersaper                    

konsternacja                    

Jednego nie mogę zrozumieć..dlaczego nie opublikują listy mianowanych?? Co stoi na przeszkodzie..przecież to by rozwiało szereg wątpliwości..baaaaardzo mnie dziwi taka decyzja..

Bo oni zazwyczaj są jacyś dziwni  :wysmiewacz:

Bo nie mają takiego zapisu w ustawie o sc :)  
Dostosowali się jedynie do art. 43 ust 7. -  zsumowane wyniki, o których mowa w ust. 6, podlegają uszeregowaniu w porządku malejącym i są publikowane w Biuletynie Kancelarii.

20 sie 2010, 12:22
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 mar 2010, 20:27

POSTY        28
Moim zdaniem wyników z poszczególnych lat nie można porównywać, z tej prostej przyczyny,  że jeśli w teście umiejętności stosowany jest rozkład np. Gaussa, to wyniki i próg zdawalności jest ruchomy i zależny od wyników populacji. Innymi słowy ktoś kto trafi na rocznik geniuszy może nie zdać, choć w roku kolejnym w roku głąbów zdałby bez problemu.

20 sie 2010, 12:26
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
drolek                    

Moim zdaniem wyników z poszczególnych lat nie można porównywać, z tej prostej przyczyny,  że jeśli w teście umiejętności stosowany jest rozkład np. Gaussa, to wyniki i próg zdawalności jest ruchomy i zależny od wyników populacji. Innymi słowy ktoś kto trafi na rocznik geniuszy może nie zdać, choć w roku kolejnym w roku głąbów zdałby bez problemu.

hej, hej, nie rozpędzajmy się, ok? :wacko: wychodzimy z założenia, że głąby w administracji publicznej nie są zatrudniane w ogóle  i tego się trzymajmy :nonono:

20 sie 2010, 12:32
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA07 lip 2010, 10:12

POSTY        4
Jestem z Wami na forum, niestety, od egzaminu... wielka szkoda, teraz wiem, że Wasze wskazówki były dobre. Zdawałam trzeci raz. Pierwszy tak na próbę, drugi bezpośrednio po szkoleniu PCE, teraz po 3 miesięcznych przygotowaniach, dwutygodniowym urlopie przed egzaminem ZDAŁAM! Jestem bardzo szczęsliwa .... do trzech razy sztuka. Strasznie żałuję, że moja koleżanka poległa - zdała i niestety brakło jej zaledwie kilku punktów, aby się załapać na mianowanie. Aneczko trzymam kciuki i oczywiście będę w Warszawie z Tobą w przyszłym roku.
Z testu wiedzy dostałam 55, a z testu umiejetności  60. Z 8 tabelek 6 miałam pewnych, z 1 - 3/4  zrobione, a z kolejnej 1/4 - no i chyba trochę pokręcone. Z tablic Ravena raczej poszło mi dobrze, i slówka w 90 %. Czasu w teście umiejętności było mało, prawie na styk, ale tak też się układa testy.
Odnośnie testu wiedzy błędem było, że zaczęłam poprawiać i wtedy zrobiłam prawie 10 blędów. W moim przypadku test napisałam w 45 minut i trzeba było opuścić salę. Nie ma złotego środka.... pytania z testu wiedzy czasami sa bardzo szczegołowe, spoza ustaw, przepisów i dla niektórych stają się trudne czy wręcz. Dlatego nie można powiedzieć, czy test był gorszy niż wcześniej. Dla mnie po trzech doświadczeniach stwierdzam, że najgorszy był pierwszy, w drugim brakło mi z testu umijętności 0,02 % żeby zdać. W tym roku myslę, że trudność tkwiła w odpowiedziach i czasami w sposobie zadania pytania.
Gratuluję wszystkim co zdali, cieszę się że znalazałam się w tej grupie.
Tym co nie zdali proponuję już robic notatki choć z oólnych danych, np. spis rolny, uwaga będzie zmieniona ustawa o ochronie informacji niejawnych itp. Uwaga  Kandydatów może być jeszcze więcej

20 sie 2010, 12:33
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2010, 12:49

POSTY        15
Załączam mail, który otrzymałam z KSAP-u (jako odpowiedź na moje zapytanie) - może kogoś zainteresuje.
"Szanowna Pani,
Wgląd w prace jest możliwy zgodnie z zasadami określonymi w zarządzeniu Nr 5 Dyrektora KSAP z dn. 04 maja 2010 r., które dostępne jest na stronie internetowej http://www.ksap.gov.pl/ksap/file/pdf/pk ... nie_up.jpg
Prace do wglądu udostępniać będziemy od początku września.
W kwestii publikacji treści pytań z testu wiedzy nie została podjęta jeszcze decyzja, stąd nie jestem w stanie udzielić Pani odpowiedzi na pozostałe pytania.
Z poważaniem
Zespół Sprawdzający"

20 sie 2010, 12:34

POSTY        99
lukasto90                    

Hm ten egzamin może nie jest jakiś niesamowicie trudny, ale do łatwych na pewno tez nie należy.
Rada dla osób zdających w przyszłym roku - poświęcanie na naukę tylko 2-4 tygodni przed samym egzaminem to spore ryzyko. Może wam się uda, a może nie.

W mojej ocenie na porządne przygotowanie się do egzaminu potrzeba nawet 3-5 miesięcy. Trzeba przerobić te 14-15 ustaw które wskazywał Nadir w tym wątku. Konstytucja, ustawa o służbie cywilnej muszą być wkute na blachę.

Do tego dochodzi sprawozdanie GUS za poprzedni rok. Oczywiście nie całe, można spokojnie pominąć cześć dotyczącą rolnictwa, ale zagadnienia dotyczące demografii i produktu krajowego radze dobrze przyswoić. Pytania ze sprawozdania GUS zawsze się na testach pojawiają. No i trzeba zajrzeć na strony internetowe dotyczące U.E. i funduszy europejskich.
To chyba tyle jeśli chodzi o test wiedzy.
Po opanowaniu tego materiału radze przerobić dokładnie testy wiedzy z lat poprzednich. Świetnie wychwycą wasze ewentualne braki.

Co do testu umiejętności to sugeruję kupić ze 2-3 książki z testami na inteligencję. I nie radzę używać kalkulatora przy rozwiązywaniu zadań.
No i oczywiście te forum. Fakt, wątek rozrósł się strasznie (przeczytanie jego zajęło mi ze 2 tygodnie :) ), ale naprawdę warto. Część pytań z testu umiejętności powtarzaj się od wielu lat.

Pozdrawiam i życzę sukcesów osobom zdającym w przyszłym roku :)

Wszyscy chętni na mianowanie w 2011 r.! Posłuchajcie kolegi którego zacytowałem!

Z uwagi na obecną trudną sytuację na rynku pracy wielu młodych i zdolnych "zasiedzi się" w administracji i zamiast wyfrunąć do sektora prywatnego po uzyskaniu odrobiny doświadczenia, uzbierają te wymagane 2 lata stażu w Służbie Cywilnej i oczywiście zapiszą się na przyszłoroczny egzamin na mianowanie! Skutkiem będzie jeszcze większa liczba zdających. W 2009 r. było to 1000 osób. W 2010 r. było 2500 kandydatów. Ile będzie w 2011 r.??? Może 3500, a może 5000 chętnych??? Limit mianowań raczej większy nie będzie, ale za to chętnych na dodatkowe 880 zł brutto będzie spoooooooro...

20 sie 2010, 15:05
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 14:43

POSTY        237
BAMBOLO82- zapomniałeś o pewnym małym szczególiku....Już wiesz jakim ?:))) Jeśli nie, to chętnie Ci podpowiem - popatrz jakie języki obce obowiązywały w 2009, a jakie w 2010 r....Nie sądzę, żeby więcej osób zdawało w 2011 jak w 2010...

20 sie 2010, 15:15

POSTY        99
Bonifacy                    

mając porównanie do egzaminu na iks, gdzie zdawalność oscyluje pomiędzy 3 a 10% uważam, że egzamin na mianowanego może łatwy nie jest - ale daaaleko mu do trudnego :)

Egzamin w UKS na Inspektora jest specyficzny i wymaga bardzo specjalistycznej wiedzy. Chodzi w nim przecież o nabór ludzi do ściśle określonej, konkretnej pracy w otoczeniu świata finansów publicznych, a nie o weryfikowanie ogólnego poziomu intelektualnego jak w egzaminie na Urzędnika SC.

Na IKS-a startują w zasadzie tylko osoby z UKS, Urzędów Skarbowych, a zatem osoby które konkretnie czegoś chcą, "liznęły temat" i muszą wykazać się wiedzą ekspercką z finansów. Kwalifikacja na Urzędnika SC to tymczasem okazja dla ogółu pracowników ze wszystkich resortów administracji rządowej z centrali i terenu.

Zarówno egzamin na IKS-a jak i na Urzędnika SC są na swój sposób trudne i wymagają dobrych przygotowań.

20 sie 2010, 15:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275 ... 840  Następna strona