Przykro mi Barca, właśnie wykoncypowałem, że Marek ma rację... Przynajmniej w odniesieniu do 3 rozdziałów... Jeżeli była opcja - Marszałek Sejmu...
28 cze 2011, 20:59
Re: Gimnastyka umysłu
Platamon
Przykro mi Barca, właśnie wykoncypowałem, że Marek ma rację... Przynajmniej w odniesieniu do 3 rozdziałów... Jeżeli była opcja - Marszałek Sejmu...
Też się obawiam, że mam rację (jeżeli pytanie było kto zarządza a nie kto może żądać) bo w komentarzach jest mowa tylko o jednym referedum konstytucyjnym, które zarządza Marszałek Sejmu.
gra słów A czy ja jestem konstytucjonalistka, żeby właściwie interpretować słowa... Wkurzyłam się
Prezydent to jest to co powinno być:)) Marszałek Sejmu w drugiej kolejności figura, w dodatku jak otrzyma wniosek, i ma wiecej czasu na przeprowadzenie referendum
W parze z Prezydentem odpada w przedbiegach;)
Nie będę już tutaj wchodzić bo normalnie zejde.....
28 cze 2011, 21:34
zlzn
Pytanie i jedna z odpowiedzi były mniej więcej takie: Czy można nadać aktowi normatywnemu moc wsteczną? - nie, chyba że jest to w zgodzie z zasadami demokratycznego państwa prawnego (albo: tak, jeżeli jest to zgodne z zasadami demokratycznego państwa prawnego)
Żeby zamknąć temat tego pytania wrzucam rzeczony przepis ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych: Art. 5. Przepisy art. 4 nie wyłączają możliwości nadania aktowi normatywnemu wstecznej mocy obowiązującej, jeżeli zasady demokratycznego państwa prawnego nie stoją temu na przeszkodzie.
wrócę na chwilę do tego problemu ponieważ mnie to nurtuje, pare miesięcy temu widziałem orzeczenie TK o tym że prawo nie działa wstecz... i teraz pozostaje pytanie czy zastosowanie ma przepis ustawy czy orzeczenie TK które jest ostateczne ? na teście zaznaczyłem że może działać wstecz...
Zasada jest taka, że prawo nie działa wstecz, ale są przypadki, których zresztą TK nie neguje, że ta zasada nie obowiązuje. Ta zasada zostało szczegółowo omówiona w Opracowaniu Biura Trybunału Konstytucyjnego s. 30-37 - plik poniżej.
Wyjątki z tego opracowania: Odstępstwo od tej zasady dopuszczalne jest wtedy, gdy jest to konieczne do realizacji wartości konstytucyjnej, uznanej w danym wypadku za ważniejszą od wartości chronionej zakazem retroakcji, a także jeżeli przemawia za tym konieczność realizacji innej zasady konstytucyjnej, a realizacja tej zasady nie jest możliwa bez wstecznego działania prawa (wyroki z: 10 grudnia 2007 r., P 43/07, 19 marca 2007 r., K 47/05, 18 października 2006 r., P 27/05, 20 stycznia 2009 r., P 40/07). Na gruncie obowiązującej Konstytucji nie można całkowicie wykluczyć stanowienia regulacji retroaktywnych w sferze prawa daninowego, regulacje takie muszą jednak mieć szczególnie mocne uzasadnienie aksjologiczne (wyrok z 2 kwietnia 2007 r., SK 19/06). Oznacza to przede wszystkim zakaz wstecznego działania prawa, szczególnie w przypadku, gdy wpływa ono w sposób niekorzystny na te interesy, zwłaszcza na prawa podmiotowe nabyte zgodnie z obowiązującymi dotychczas przepisami (orzeczenie z 25 czerwca 1996 r., K 15/95 oraz wyroki z: 17 grudnia 1997 r., K 22/96, 15 września 1998 r., K 10/98, 8 marca 2005 r., K 27/03).
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
28 cze 2011, 22:43
A czy ktoś może mi napisać, jak powinna wygladać tabelka dot. zadania z ankietą (ostatniego)?
29 cze 2011, 17:56
grrreta
Zmiany w wydawaniu świadectw pracy od 21 marca 2011r. - W obecnym brzmieniu art. 97 § 1 Kodeksu pracy przewiduje, że „w związku z rozwiązaniem lub wygaśnięciem stosunku pracy pracodawca jest obowiązany niezwłocznie wydać pracownikowi świadectwo pracy. Wydanie świadectwa pracy nie może być uzależnione od uprzedniego rozliczenia się pracownika z pracodawcą”. Natomiast w art. 97 § 11 Kodeksu pracy ustawodawca postanowił, że „w przypadku rozwiązania lub wygaśnięcia umowy o pracę z pracownikiem, z którym dotychczasowy pracodawca nawiązuje kolejną umowę o pracę bezpośrednio po rozwiązaniu lub wygaśnięciu poprzedniej umowy o pracę, pracodawca jest obowiązany wydać pracownikowi świadectwo pracy, tylko na jego żądanie”.
Czy ktoś pamięta jakie były odpowiedzi przy pytaniu o to czy pracodawca ma obowiązek wydać świadectwo pracy? Bo ja zaznaczyłam (chyba), że zawsze musi, a w związku z powyższym tekstem, to chyba jest nieprawidłowa odpowiedz - kolejna...
Czemu piszesz że masz źle jak zaznaczyłaś że zawsze musi to masz dobrze,
29 cze 2011, 21:25
W Konstytucji zasada nieretroaktywności prawa znajduje się w art. 42 pkt 1 i dotyczy odpowiedzialności karnej (ale i tak została ograniczona w odniesieniu do przestępstw stanowiących zbrodnie przeciwko ludzkości). Zasada lex retro non agit jest również wyrażona w art. 1 § 1 Kodeksu karnego i w art. 3 Kodeksu cywilnego (rzecz jasna z wyjątkami). Reasumując skoro tylko lex poenali retro non agit zatem prawo (w ujęciu ogólnym, a takie było na teście) działa wstecz - a prawo podatkowe szczególnie agit;-)
____________________________________ [legend=Światło]wierzy,że przemieszcza się szybciej od wszystkiego, ale się myli. Nieważne, jak szybko pędzi, zawsze odkrywa, że ciemność dotarła na miejsce wcześniej i już na nie czeka.[/legend]
30 cze 2011, 16:10
Prawo nie działa wstecz, chyba że przepis stanowi, że nowe regulacje będą dotyczyły zaszłości i nie będzie to sprzeczne z zasadą demokratycznego państwa prawnego. Zajrzyjcie do ustawy o aktach aktach normatywnych, czy jakoś tak (tej, co są w niej uregulowane kwestie publikacji aktów normatywnych)
30 cze 2011, 16:42
filip1
Prawo nie działa wstecz, chyba że przepis stanowi, że nowe regulacje będą dotyczyły zaszłości i nie będzie to sprzeczne z zasadą demokratycznego państwa prawnego. Zajrzyjcie do ustawy o aktach aktach normatywnych, czy jakoś tak (tej, co są w niej uregulowane kwestie publikacji aktów normatywnych)
Sprzeczać się nie będę o intencje twórców pytania na teście, ale art. 5 ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych a zasady dotyczące działania prawa wstecz to dwie odmienne rzeczy (podkreślam - jak dla mnie, tak mnie uczono, pisałem z tego magisterkę itp. bzdury) Cytując jednakże wyrok TK (nie pamiętam czy był już w tym poście): OTK 1993, z. 2, poz. 41 - ustawa działa z mocą wsteczną, kiedy początek jej stosowania ustalony został na czas wcześniejszy aniżeli ten, w którym ustawa stała się obowiązująca, to jest, w którym została prawidłowo ogłoszona. Treścią zasady lex retro non agit jest bowiem zakaz nadawania prawu mocy wstecznej. Zakaz ten dotyczy zwłaszcza przepisów normujących prawa i obowiązki obywateli, jeżeli prowadzi to do pogorszenia ich sytuacji w stosunku do stanu poprzedniego. Przyjmując tę zasadę za podstawę porządku prawnego, nie wyklucza się jednak możliwości odstąpienia od niej w szczególnie uzasadnionych okolicznościach. Jak dla mnie agit pomimo, iż znam rzecz jasna treść orzeczeń np.: orzeczenie TK z 12.1.1995 r. K. 12/94 orzeczenie TK z 18.10.1994 r. K. 2/94 wyrok NSA, OZ w Łodzi z 3.4.1996 r. (SA/Ł 1124/95) wyrok NSA, Ośrodek Zamiejscowy w Katowicach z 8.7.1997 r., I SA/Ka 813-818/97 uchwała 7 Sędziów SN - Izba Administracyjna, Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z 13.6.1995 r. III AZP 3/95
____________________________________ [legend=Światło]wierzy,że przemieszcza się szybciej od wszystkiego, ale się myli. Nieważne, jak szybko pędzi, zawsze odkrywa, że ciemność dotarła na miejsce wcześniej i już na nie czeka.[/legend]
30 cze 2011, 16:59
Pożyczka udzielona z budżetu jest to: przychód, dochód, rozchód, wydatek? Pytanie proste, ale ja oczywiście znalazłam ALE. Bo zależy jak na nie spojrzeć- od strony jest czy od biorącego ta pożyczkę. Moim zdaniem dwie odpowiedzi są poprawne: rozchód i przychód.
01 lip 2011, 09:01
Pamięta ktoś pytanie jak wygladają głosowania nad ustawami w sejmie czy w odpowiedziach była taka odpowiedź : zwykłą większością w obecności połowy ustawowej liczby posłów czy zwykłą większością w obecności ustawowej liczby posłów
01 lip 2011, 09:17
uran
Pamięta ktoś pytanie jak wygladają głosowania nad ustawami w sejmie czy w odpowiedziach była taka odpowiedź : zwykłą większością w obecności połowy ustawowej liczby posłów czy zwykłą większością w obecności ustawowej liczby posłów
pytanie było mniej więcej - jaką większością głosów sejm uchwala ustawy, o ile konstytucja nie stanowi inaczej, a odpowiedź mniej więcej - zwykła większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów
01 lip 2011, 09:37
zlzn
uran
pytanie było mniej więcej - jaką większością głosów sejm uchwala ustawy, o ile konstytucja nie stanowi inaczej, a odpowiedź mniej więcej - zwykła większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów
No to kolejne źle mnie się cos ubzdurało że tam była odpowiedź zwykłą większością w obecności ustawowej liczby posłów, kolejne proste pytanie zchrzanione przez własną głupotę