2. Referendum ogólnokrajowe ma prawo zarządzić Sejm bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów lub Prezydent Rzeczypospolitej za zgodą Senatu wyrażoną bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby senatorów.
Art. 144
2. Akty urzędowe Prezydenta Rzeczypospolitej wymagają dla swojej ważności podpisu Prezesa Rady Ministrów, który przez podpisanie aktu ponosi odpowiedzialność przed Sejmem.
3. Przepis ust. 2 nie dotyczy:
5) zarządzania referendum ogólnokrajowego
Chyba się zgodzicie, że do zmiany Konstytucji potrzeba referendum ogólnokrajowego...
28 cze 2011, 19:33
Re: Gimnastyka umysłu
karniak
Amelka
Zaś w sprawie zarządzania obstawiam jednak odpowiedź D czyli rozpoznawanie otoczenia organizacji itp ogólniki. Odpadają b i c bo były o zarządzaniu kadrami. Odrzuciłam też a, bo sądzę że "rozkazywanie" dyskwalifikowało to pytanie. Rozkazy to w wojsku a nie w zarządzaniu... Mam trochę wiedzy o TQM i zgodnie z trendami jedynie odpowiedź ostatnia jawiła mi się jako jedyna poprawna politycznie Czy ktoś jeszcze podszedł w ten sposób?
Ja niestety rozumowałam podobnie jak Ty. Jednakże czcigodny wujek google twierdzi inaczej:
Funkcje administracyjne wg Fayola: przewidywanie organizowanie rozkazywanie koordynowanie kontrolowanie
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
28 cze 2011, 19:35
Platamon
czyli odpowiedź d) w wersji A
Dokładnie!
28 cze 2011, 19:39
kominiarz
Hanka81
proste pytanie a ja cuduję i szukam drugiego dna - efekt? 0 pkt
swing3
odnośnie Rady pożytku za google: , czyli kolejne pytanie żle
karniak
Ja wymiękam jak czytam Sama już nic nie pamiętam... a nawet to co pamiętałam mi się wymieszało i nie wiem, co było na teście a co widziałam już na forum
zlzn
nie wziąłem poprawki na uczniów i studentów
fiona42
ale o sooo choziii
fiona42
naprawdę zaraz se strzele w łeb;) Chiba przeszłam samą siebie
Widzę, że jednak wbrew twierdzeniom niektórych test łatwy nie był ....
No nie był!!!
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
28 cze 2011, 19:49
wnui
Platamon
czyli odpowiedź d) w wersji A
Dokładnie!
Analiza SWOT to nie "funkcje zarządzania". Przełknijcie jakoś "rozkazywanie", Fayol tworzył podwaliny zarządzania jeszcze w czasach kiedy jeszcze nie cackano się polityczną poprawnością. Tak - zarządzanie to przede wszystkim rozkazywanie ;P
28 cze 2011, 19:58
Było jeszcze pytania: - o naruszeniu dyscypliny finansów publicznych,prawidłowa odpowiedź - zaniechanie prowadzenia audytu wewnętrznego w j.s.f.p. dotego zobowiązanej w skutek niezatrudniania audytora wewnętrznego,albo niezawierania umowy z usługodawcą, - dotyczące bezpieczeństwa przemysłowego - jest zdolność do ochrony informacji niejawnych, - kto uchwala regulamin ministerstwa - minister, - kto nie może kierować działem administracji rządowej - Rada Ministrów. - sposoby wygaśniecia zobowiazańpodatkowych - zapłata, umorzenie, przedawnienie.
28 cze 2011, 20:09
nowa
karniak
Ja niestety rozumowałam podobnie jak Ty. Jednakże czcigodny wujek google twierdzi inaczej:
Funkcje administracyjne wg Fayola: przewidywanie organizowanie rozkazywanie koordynowanie kontrolowanie
Fajnie Nowa że się ze mną zgadzasz Szkoda że na teście tego nie wiedziałam
28 cze 2011, 20:10
Platamon
Art. 125.
2. Referendum ogólnokrajowe ma prawo zarządzić Sejm bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów lub Prezydent Rzeczypospolitej za zgodą Senatu wyrażoną bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby senatorów.
Art. 144
2. Akty urzędowe Prezydenta Rzeczypospolitej wymagają dla swojej ważności podpisu Prezesa Rady Ministrów, który przez podpisanie aktu ponosi odpowiedzialność przed Sejmem.
3. Przepis ust. 2 nie dotyczy:
5) zarządzania referendum ogólnokrajowego
Chyba się zgodzicie, że do zmiany Konstytucji potrzeba referendum ogólnokrajowego...
No, tak, ale w takim razie czemu służy przepis art. 235 ust. 6 Konstytucji. Tzn. mnie jak najbardziej zależy, żeby prawidłową odpowiedzią było Prezydent, ale mam spore wątpliwości. Art. 235. ust. 6 Konstytucji Jeżeli ustawa o zmianie Konstytucji dotyczy przepisów rozdziału I, II lub XII, podmioty określone w ust. 1 mogą zażądać, w terminie 45 dni od dnia uchwalenia ustawy przez Senat, przeprowadzenia referendum zatwierdzającego. Z wnioskiem w tej sprawie podmioty te zwracają się do Marszałka Sejmu, który zarządza niezwłocznie przeprowadzenie referendum w ciągu 60 dni od dnia złożenia wniosku. Zmiana Konstytucji zostaje przyjęta, jeżeli za tą zmianą opowiedziała się większość głosujących.
Ostatnio edytowano 28 cze 2011, 20:22 przez markk, łącznie edytowano 1 raz
28 cze 2011, 20:22
też bym chciała żeby był prezydent przy tym referendum, ale już spisałam to pytanie na straty, nie pytali o referendum w ogólności, tylko konkretnie o referendum w sprawie zmiany konstytucji...więc. Trzeba tu było iść za przepisem szczególnym, oczywiście gdyby się go znało
ech, szkoda, szkoda.
28 cze 2011, 20:26
no właśnie: zarządAĆ nie zarządzIĆ taka mała zmyła KSAPu to była... że dot. Konstytucji - znaczy że ogólnokrajowe właśnie tyle
PS A w ust. 1 nie wymieniono czasem też Prezydenta?
ZLZN nie ekscytuj się i czytaj ze zrozumieniem: napisałem tylko czego dotyczyło d) - d) analiza SWOT... a nie zarządzanie! zaznaczyłem a)...
28 cze 2011, 20:30
Platamon
no właśnie: zarządAĆ nie zarządzIĆ taka mała zmyła KSAPu to była... że dot. Konstytucji - znaczy że ogólnokrajowe właśnie tyle
ZLZN nie ekscytuj się i czytaj ze zrozumieniem: napisałem tylko czego dotyczyło d) - d) analiza SWOT... a nie zarządzanie! zaznaczyłem a)...
To jak było w końcu w pytaniu kto może zażądać czy kto zarządza referendum konstytucyjne?
28 cze 2011, 20:37
Proszę Cię przypomnij sobie dwie możliwe odpowiedzi - prezydent i senat. A teraz przeczytaj przywołany przez Ciebie przepis: Rozdział XII ZMIANA KONSTYTUCJI
Art. 235.
Jeżeli ustawa o zmianie Konstytucji dotyczy przepisów rozdziału I, II lub XII, podmioty określone w ust. 1 mogą zażądać, w terminie 45 dni od dnia uchwalenia ustawy przez Senat, przeprowadzenia referendum zatwierdzającego...
A oto ust. 1 1. Projekt ustawy o zmianie Konstytucji może przedłożyć co najmniej 1/5 ustawowej liczby posłów, Senat lub Prezydent Rzeczypospolitej.
czyli 2 poprawne odpowiedzi do wyboru... to jak, już wierzysz, że pytali o zarządzenie referendum?
28 cze 2011, 20:43
PLATAMON - obyś miał rację Jakoś przekonujący jesteś.
28 cze 2011, 20:47
Platamon
Proszę Cię przypomnij sobie dwie możliwe odpowiedzi - prezydent i senat. A teraz przeczytaj przywołany przez Ciebie przepis: Art. 235. Jeżeli ustawa o zmianie Konstytucji dotyczy przepisów rozdziału I, II lub XII, podmioty określone w ust. 1 mogą zażądać, w terminie 45 dni od dnia uchwalenia ustawy przez Senat, przeprowadzenia referendum zatwierdzającego... A oto ust. 1 1. Projekt ustawy o zmianie Konstytucji może przedłożyć co najmniej 1/5 ustawowej liczby posłów, Senat lub Prezydent Rzeczypospolitej. czyli 2 poprawne odpowiedzi do wyboru... to jak, już wierzysz, że pytali o zarządzenie referendum?
Ok. Nie pamiętałem, że wśród odpowiedzi był Senat. Pamiętałem, że był Prezydent i Marszałek Sejmu i wiem, że zaznaczyłem Prezydenta - niestety.
Ostatnio edytowano 28 cze 2011, 20:48 przez markk, łącznie edytowano 1 raz