Teraz jest 09 wrz 2025, 23:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 mar 2011, 17:09

POSTY        30
Post Re: Gimnastyka umysłu
z innej beczki:
Artykuł 48
(dawny artykuł 48 TUE)

1.        Traktaty mogą być zmieniane zgodnie ze zwykłą procedurą zmiany. Mogą być też zmieniane zgodnie z uproszczonymi procedurami zmiany.

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/c ... c262819450

27 cze 2011, 22:16
Zaawansowany

REJESTRACJA25 mar 2011, 13:42

POSTY        57
zaczynam powoli sobie pytania przypominać i np.

1. ile trwa kadencja Parlamentu Europejskiego
2. przy kim działa Rada Pożytku Publicznego
3. kto jest odpowiedzialny  za opracowanie strony BIP (chyba tak to brzmiało)
4. Rada Służby Cywilnej  - przy kim działa, albo kto jest jej zwierzchnikiem
5. z kim (trio) Polska  obejmie prezydencję w UE
6. do jakiego kraju nie trzeba mieć wizy
7. kto jest przewodniczącym Polskiego Związku Polaków na Białorusi, nieuznawanego przez władze Białorusi
8. kiedy prezydent nie moze zastposować prawa łaski
9. ilość stopni służbowych w sc
10. organ ds ochrony danych osobowych
11. petycje, skargi wnioski - gdzie są uregulowane
12. jakie stanowisko nie jest wyższym w sc
13. czy orzeczenia TK sa ostateczne?
14. na ile opracowany jest Wieloletni Plan Finansowy

i na razie tyle :D

28 cze 2011, 07:06
Amator

REJESTRACJA28 kwi 2011, 14:38

POSTY        14
Zmiany w wydawaniu świadectw pracy od 21 marca 2011r. - W obecnym brzmieniu art. 97 § 1 Kodeksu pracy przewiduje, że „w związku z rozwiązaniem lub wygaśnięciem stosunku pracy pracodawca jest obowiązany niezwłocznie wydać pracownikowi świadectwo pracy. Wydanie świadectwa pracy nie może być uzależnione od uprzedniego rozliczenia się pracownika z pracodawcą”. Natomiast w art. 97 § 11 Kodeksu pracy ustawodawca postanowił, że „w przypadku rozwiązania lub wygaśnięcia umowy o pracę z pracownikiem, z którym dotychczasowy pracodawca nawiązuje kolejną umowę o pracę bezpośrednio po rozwiązaniu lub wygaśnięciu poprzedniej umowy o pracę, pracodawca jest obowiązany wydać pracownikowi świadectwo pracy, tylko na jego żądanie”.

Czy ktoś pamięta jakie były odpowiedzi przy pytaniu o to czy pracodawca ma obowiązek wydać świadectwo pracy?
Bo ja zaznaczyłam (chyba), że zawsze musi, a w związku z powyższym tekstem, to chyba jest nieprawidłowa odpowiedz - kolejna...  :brawa:

28 cze 2011, 08:18
Zaawansowany

REJESTRACJA25 mar 2011, 13:42

POSTY        57
grrreta                    

Zmiany w wydawaniu świadectw pracy od 21 marca 2011r. - W obecnym brzmieniu art. 97 § 1 Kodeksu pracy przewiduje, że „w związku z rozwiązaniem lub wygaśnięciem stosunku pracy pracodawca jest obowiązany niezwłocznie wydać pracownikowi świadectwo pracy. Wydanie świadectwa pracy nie może być uzależnione od uprzedniego rozliczenia się pracownika z pracodawcą”. Natomiast w art. 97 § 11 Kodeksu pracy ustawodawca postanowił, że „w przypadku rozwiązania lub wygaśnięcia umowy o pracę z pracownikiem, z którym dotychczasowy pracodawca nawiązuje kolejną umowę o pracę bezpośrednio po rozwiązaniu lub wygaśnięciu poprzedniej umowy o pracę, pracodawca jest obowiązany wydać pracownikowi świadectwo pracy, tylko na jego żądanie”.

Czy ktoś pamięta jakie były odpowiedzi przy pytaniu o to czy pracodawca ma obowiązek wydać świadectwo pracy?
Bo ja zaznaczyłam (chyba), że zawsze musi, a w związku z powyższym tekstem, to chyba jest nieprawidłowa odpowiedz - kolejna...  :brawa:

w sumie ja też taką odpowiedx zaznaczyłam :wacko:

28 cze 2011, 08:41
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA01 lis 2010, 17:05

POSTY        14
grrreta                    

Radzę zerknąć do aktualnego kodeksu pracy, a nie do artykułu w internecie.

28 cze 2011, 09:01
Amator

REJESTRACJA28 kwi 2011, 14:38

POSTY        14
Radzę zerknąć do aktualnego kodeksu pracy, a nie do artykułu w internecie.[/quote]

Kodeks pracy, Stan prawny: luty 2011r.

Art. 97.

§1. W związku z rozwiązaniem lub wygaśnięciem stosunku pracy pracodawca jest obowiązany niezwłocznie wydać pracownikowi świadectwo pracy. Wydanie świadectwa pracy nie może być uzależnione od uprzedniego rozliczenia się pracownika z pracodawcą.

§1.1 W przypadku rozwiązania lub wygaśnięcia umowy o prace z pracownikiem, z którym dotychczasowy pracodawca nawiązuje kolejną umowę o prace bezpośrednio po rozwiązaniu lub wygaśnięciu poprzedniej umowy o prace, pracodawca jest obowiązany wydać pracownikowi świadectwo pracy, tylko na jego żądanie

28 cze 2011, 09:10
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA01 lis 2010, 17:05

POSTY        14
A czy egzamin pisaliśmy wg stanu prawnego na luty 2011r. ?

Ten przepis się zmienił później. W tym artykule są przytoczone stare przepisy aż dziw bierze.

28 cze 2011, 09:31
Zaawansowany

REJESTRACJA23 maja 2011, 21:12

POSTY        48

LOKALIZACJAszczecin
stan prawny na 1 czerwca 2011
a ze świadectwami pracy było na żądanie pracownika

28 cze 2011, 10:24
Zaawansowany

REJESTRACJA29 lis 2006, 11:58

POSTY        82
Z tego co widzę, z publikowanych pytań z wiedzy z lat poprzednich, że KSAP daje ok 30 pytań z ustaw, a 60 pytań z kosmosu - nie ma do nich materiału. Nie da się tego 'nauczyć' i dlatego z przykrością stwierdzam, że dla mnie pułap 430 mianowań jest nieosiągalny  <_<
Mam pecha, że limit mianowań przez kolejne 3 lata, a nawet dłużej będzie w granicach 400  :zly1:
Chyba przyjdzie mi poczekać na lepsze czasy, jeżeli za 5 lat będę tu jeszcze w ogóle pracować...
Dla mnie nie są to łatwe pytania, a strzelanie kończy się w 99% pudłem  :(

A tutaj co wybraliście?
Załącznik:
ludziki.gif

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

28 cze 2011, 10:30
Amator

REJESTRACJA01 cze 2011, 12:53

POSTY        12
wnui                    

Tylko że w pytaniu nie było Austrii. Była AUSTRALIA. Przynajmniej w moim teście

w moim też Australia. Tak że prawidłowo należało wpisać Ukrainę jako dostępną bezwizowo.

Zaś w sprawie zarządzania obstawiam jednak odpowiedź D czyli rozpoznawanie otoczenia organizacji itp ogólniki. Odpadają b i c bo były o zarządzaniu kadrami. Odrzuciłam też a, bo sądzę że "rozkazywanie" dyskwalifikowało to pytanie. Rozkazy to w wojsku a nie w zarządzaniu... Mam trochę wiedzy o TQM i zgodnie z trendami jedynie odpowiedź ostatnia jawiła mi się jako jedyna poprawna politycznie ;) Czy ktoś jeszcze podszedł w ten sposób?

28 cze 2011, 10:59
Znawca

REJESTRACJA18 maja 2009, 16:42

POSTY        206
Amelka                    

Zaś w sprawie zarządzania obstawiam jednak odpowiedź D czyli rozpoznawanie otoczenia organizacji itp ogólniki. Odpadają b i c bo były o zarządzaniu kadrami. Odrzuciłam też a, bo sądzę że "rozkazywanie" dyskwalifikowało to pytanie. Rozkazy to w wojsku a nie w zarządzaniu... Mam trochę wiedzy o TQM i zgodnie z trendami jedynie odpowiedź ostatnia jawiła mi się jako jedyna poprawna politycznie ;) Czy ktoś jeszcze podszedł w ten sposób?

Ja niestety rozumowałam podobnie jak Ty. Jednakże czcigodny wujek google twierdzi inaczej:

Funkcje administracyjne wg Fayola:
przewidywanie
organizowanie
rozkazywanie
koordynowanie
kontrolowanie

http://pl.wikipedia.org/wiki/Henri_Fayol

<_<

28 cze 2011, 11:23
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 lut 2010, 22:09

POSTY        55
Amelka                    

wnui                    

Tylko że w pytaniu nie było Austrii. Była AUSTRALIA. Przynajmniej w moim teście

w moim też Australia. Tak że prawidłowo należało wpisać Ukrainę jako dostępną bezwizowo.

Jeśli dobrze pamiętam to ostanią odpowiedzią była definicja analizy SWOT, dlatego zaznaczyłem pierwszą odpowiedź pomimo tego rozkazywania, sam jestem ciekaw czy mam dobrze.

28 cze 2011, 11:24
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 kwi 2009, 18:04

POSTY        12
Jedną z zasad zarządzania jest jedność rozkazodawstwa
więc chyba rozkazywanie tu jednak pasuje  :unsure:

28 cze 2011, 12:18
Amator

REJESTRACJA01 cze 2011, 12:53

POSTY        12
wnui                    

SWOT

hmm a to ciekawe, mi się w ogóle ze SWOTem nie skojarzyło ale rzeczywiście teraz jak pomyślę to może i ma to sens.
Natomiast nawiązując do wyników googla nie stawiałabym znaku równości między administrowaniem i zarządzaniem. Bardziej martwi mnie "jedność rozkazodastwa" to może być trop :(

Cóż... i tak dowiemy się wszystkiego gdy KSAP pokaże rozwiązanie testu... Na szczęście większości pytań, a zwłaszcza moich odpowiedzi już nie pamiętem ;) Pamiętam natomiast szczególny stan umysłu z egzaminu, gdy w pytaniu ze starostą nie mogłam przez dłuższą chwilę ustalić, czy jesteśmy na poziomie gminy, czy powiatu :rotfl:

28 cze 2011, 12:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262 ... 793  Następna strona