Pozostańmy przy wiki Akt normatywny – tekst zawierający sformułowane w języku prawnym i zapisane w postaci przepisów normy prawne. Normy te mają najczęściej charakter generalny i abstrakcyjny. Niekiedy pod tym pojęciem rozumie się także wszelkie teksty formułujące normy postępowania.
Do tworzenia aktów normatywnych uprawnione są ściśle określone podmioty. W społeczeństwach demokratycznych są to najczęściej organy wymienione w konstytucji. Konstytucja określa też w jakim trybie odbywa się tworzenie aktów normatywnych oraz jakie formy one przyjmują (np. ustawa, rozporządzenie, czy dekret).
27 cze 2011, 21:49
Re: Gimnastyka umysłu
Kominiarz ja od początku mówiłam, że egzamin nie był łatwy. Diabeł tkwi w szczegółach w tym roku, a to jest gorsze niż rozwiązywanie pytań problemowych.
27 cze 2011, 21:50
Fiona42
więc dlaczego prawo nie działa wstecz, a dla aktu normatywnego przewidzieli taka furtkę ?
Na tym polegał haczyk - liczyli że wiekszość zasugeruje się tą zasadą. A paremia nie są "źródłami prawa" wymienionymi w konstytucji
27 cze 2011, 21:51
A czy ktoś pamięta o zasadach przy zmianie traktatów? Jaka odp. prawidłowa Traktaty zmieniane są zwykłą procedurą zmian, ale i też są uproszczone procedury zmian Niestety zakreśliłam, że zmieniane są jak ustawy
27 cze 2011, 21:55
a pyt. dotyczące świdectw pracy nie odnosiło sie do tego czy pracodawca musi wydac świadectwo pracy
27 cze 2011, 21:55
zlzn
Fiona42
więc dlaczego prawo nie działa wstecz, a dla aktu normatywnego przewidzieli taka furtkę ?
Na tym polegał haczyk - liczyli że wiekszość zasugeruje się tą zasadą. A paremia nie są "źródłami prawa" wymienionymi w konstytucji ;)
ja odpowiedziałam "nigdy" więc źle
27 cze 2011, 21:56
Anna5
a pyt. dotyczące świdectw pracy nie odnosiło sie do tego czy pracodawca musi wydac świadectwo pracy
A do czego?
27 cze 2011, 21:57
markk
Anna5
A do czego?
nie pamietam dokładnie pytania
27 cze 2011, 21:58
zlzn
Platamon
Prezydencki portal o działaniu prawa wstecz: Znaczenie paremii
Platamon - sprawdź przepis który wskazała Anna 5 (art. 5 ustawy o ogłaszaniu aktów normatywnych), pytanie było literalnie skontruowane w przepis. res judicata, causa finita (jak lubisz paremia :) )
ale o co chodzi? jeśli mnie pamięć nie myli zaznaczyłem
b) tak, o ile nie sprzeciwia się to zasadom demokratycznego państwa prawa
27 cze 2011, 22:00
Pytanie i jedna z odpowiedzi były mniej więcej takie: Czy można nadać aktowi normatywnemu moc wsteczną? - nie, chyba że jest to w zgodzie z zasadami demokratycznego państwa prawnego (albo: tak, jeżeli jest to zgodne z zasadami demokratycznego państwa prawnego)
Żeby zamknąć temat tego pytania wrzucam rzeczony przepis ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych: Art. 5. Przepisy art. 4 nie wyłączają możliwości nadania aktowi normatywnemu wstecznej mocy obowiązującej, jeżeli zasady demokratycznego państwa prawnego nie stoją temu na przeszkodzie.
27 cze 2011, 22:03
Platamon a skąd to wiedziałes ?
27 cze 2011, 22:03
Fiona42
Słyszałem o takich przypadkach jak ten: 14 stycznia 2003 r. wchodzi w życie (z mocą wsteczną od 24 października 2002 r.) nowelizacja ustawy z 2001 r. przedłużająca termin składania wniosków o uwłaszczenie na podstawie ustawy z 2001 r. do 23 października 2005 r
27 cze 2011, 22:09
Platamon
Fiona42
Słyszałem o takich przypadkach jak ten: 14 stycznia 2003 r. wchodzi w życie (z mocą wsteczną od 24 października 2002 r.) nowelizacja ustawy z 2001 r. przedłużająca termin składania wniosków o uwłaszczenie na podstawie ustawy z 2001 r. do 23 października 2005 r
chyle czoła ja nie skojarzyłam z tym, a często sie o tym mówi, pisze bo Ustawy o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych nie czytałam