tyle że coś z tą organizacją było więcej, nie pamiętam dokładnie, wiem że się nad nią zastanawiałam, ale w końcu postawiłam na prokuratora
27 cze 2011, 21:22
Re: Gimnastyka umysłu
Fiona42
Kto chce mnie jeszcze dobić z tymi 61% zapraszam gorąco :lol:
niestety, ja też w tym wtopiłem, i jeszcze podbijam stawkę - z bezbrobotnymi również - intuicja nakazywała mi zakreślić 2 mln, a jak wziałem się za obliczanie 12,3% od ... no właśnie, czego? populacji polski minus małolaty i emeryci ... to zdecydowałem się na 3 mln, nie wziąłem poprawki na uczniów i studentów
a z tymi NSRO to obstawiłem że "wchodzą w skład budżetu środków europejskich", i przypuszczam, że to powinno być dobrze (np.tu )
Ostatnio edytowano 27 cze 2011, 21:27 przez zlzn, łącznie edytowano 1 raz
27 cze 2011, 21:26
A niby takie proste i oczywiste pytania, a zapędziły nas w kozi róg:) Nie będę się rozpisywać o moich górnolotnych przemyśleniach podczas zakreślania odpowiedzi, bo naprawdę zaraz se strzele w łeb;) Chiba przeszłam samą siebie
Ostatnio edytowano 27 cze 2011, 21:38 przez Fiona42, łącznie edytowano 1 raz
27 cze 2011, 21:29
bezrobotni byli na maj 2011 - gdzie podskoczyło bezrobocie do 13,6 policzyłam, że połowa z nas tylko pracuje i strzeliłam w 2 mln
27 cze 2011, 21:34
A czy ktoś pamięta o zasadach przy zmianie traktatów? Jaka odp. prawidlowa
27 cze 2011, 21:37
Prezydencki portal o działaniu prawa wstecz:
Lex retro non agit Lex retro non agit – jedna z zasad prawa, rozpowszechniona w Polsce jako pochodząca z prawa rzymskiego – prawo nie działa wstecz, określana również jako zasada nieretroaktywności prawa (retroactio – wsteczna moc obowiązywania aktu normatywnego). W istocie prawnicy rzymscy stosowali zasadę nieretroaktywności, jednak nie ukuli jej jako paremii. Po raz pierwszy w Polsce użył jej Stanisław Wróblewski w „Zarysie wykładu prawa rzymskiego” z 1916 roku. "Lex retro non agit" jest jedną z najczęściej stosowanych paremii wśród polskich prawników. W innych krajach nie jest znana, nie występuje nawet w słownikach specjalistycznych[1].
Znaczenie paremii[edytuj]
Ustawodawca nie może ustanawiać przepisów prawa, które wiązałyby skutki prawne ze zdarzeniami prawnymi mającymi miejsce w przeszłości. Prawo musi być przewidywalne i budzić zaufanie a podmiot prawa musi mieć pewność, że w danej sytuacji postępuje zgodnie lub niezgodnie z obowiązującym prawem.
W prawie polskim zasadę tę wyraża np. art. 3 k.c.: Ustawa nie ma mocy wstecznej, chyba że to wynika z jej brzmienia lub celu.
Odstępstwa i wyjątki[edytuj]
Zdarza się jednak, że prawo dopuszcza retroaktywność przepisów, gdy zmiana prawa związana jest z korzyściami lub nagrodami (np. art. 4 § 1 k.k.). Bezwzględnie niedopuszczalne jest natomiast stosowanie surowszego prawa (lex severior retro non agit). Zakazane jest również stosowanie wyjątków od powyższej reguły w zakresie prawa karnego i finansowego.
Przypisy
1.↑ W. Wołodkiewicz, “Lex retro non agit”w: “Łacińskie paremie w europejskiej kulturze prawnej i orzecznictwie sądów polskich”, Warszawa 2001, str.151 i nast.
27 cze 2011, 21:39
Anna5
No właśnie. Jedna odpowiedź była, że zwykła procedura. Druga coś związanego z ustalaniem jednego stanowiska, nie pamiętam dokładnie.
27 cze 2011, 21:40
Platamon chodziło o akty normatywne a nie akty prawne.
Pilnie potzrebna konsultacja z prawnikiem;)
27 cze 2011, 21:41
Anna5
Wydaje mi się, że pytanie nie dotyczyło zmiany traktatów, tylko zawierania umów międzynarodowych przez UE, realny wybór był między: - zwykłym trybem (procedura współdecydowania) - procedurą zgody
ale to raczej to samo.
27 cze 2011, 21:42
Hanka81
ochłonęłam trochę przez niedziele i już nie mam ochoty zrobić sobie krzywdy proste pytanie a ja cuduję i szukam drugiego dna - efekt? 0 pkt
swing3
odnośnie Rady pożytku za google: , czyli kolejne pytanie żle
karniak
Ja wymiękam jak czytam Sama już nic nie pamiętam... a nawet to co pamiętałam mi się wymieszało i nie wiem, co było na teście a co widziałam już na forum
zlzn
nie wziąłem poprawki na uczniów i studentów
fiona42
ale o sooo choziii
fiona42
naprawdę zaraz se strzele w łeb;) Chiba przeszłam samą siebie
Widzę, że jednak wbrew twierdzeniom niektórych test łatwy nie był ....
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
27 cze 2011, 21:45
Platamon
Prezydencki portal o działaniu prawa wstecz: Znaczenie paremii
Platamon - sprawdź przepis który wskazała Anna 5 (art. 5 ustawy o ogłaszaniu aktów normatywnych), pytanie było literalnie skontruowane w przepis. res judicata, causa finita (jak lubisz paremia )
Ostatnio edytowano 27 cze 2011, 21:48 przez zlzn, łącznie edytowano 1 raz
27 cze 2011, 21:46
markk
Fiona42
ale to raczej to samo.
więc dlaczego prawo nie działa wstecz, a dla aktu normatywnego przewidzieli taka furtkę ? nic już nie wiem
27 cze 2011, 21:46
która odp. byla prawidłowa a czy b przy zasadzie dodatkowości ?