Ile jest stałych komisji parlamentarnych EU? 10 20 30 40
Danuta Hubner jest przewodniczącą: CULT REGI AFCO SEDE
Ilu polskich viceprzewodniczących zasiada w stałych komisjach parlamentarnych UE? 2 5 7 9
Która partia jest najliczniejsza w PE? EFD S&d EPL ECR
Jaka była frekwencja podczas ubiegłorocznych wyborów do PE w Polsce? 19.64% 24,53% 34,75% 42,8%
Frekwencja podczas wyborów do PE w 2009 roku- w stosunku do wyborów w roku 2004 była (ogólnie):
mniejsza niż w 2004 większa niż w 2004 taka sama
Budżet UE stanowią głównie: -zasoby oparte na dochodzie narodowym brutto -cła, opłaty rolne, opłaty cukrowe -zasoby, oparte na podatku od wartości dodanej (VAT)
GALILEO to globalny system nawigacji satelitarnej UE globalny system telefonii komórkowych UE globalny system pozycyjny GPS UE
Skarbenka, robaczek,addaneta trzymam kciuki i piszcie, piszcie piszcie... joanna też pisz jak sledzisz newsy.
31 maja 2010, 06:41
łatwe, trudne...
53+27-30+18=68
31 maja 2010, 07:10
Gimnastyka umysłu
Galileo - europejski system nawigacji satelitarnej w trakcie budowy. Data uruchomienia systemu była kilkukrotnie przesuwana, obecnie planowana to 2013 rok[1]. System ma być równoważną alternatywą do amerykańskiego systemu GPS i rosyjskiego GLONASS, lecz w przeciwieństwie do nich będzie kontrolowany przez instytucje cywilne.
31 maja 2010, 08:17
Gimnastyka umysłu
Frakcje w Parlamencie Europejskim:
EPP Europejska Partia Ludowa - chadecy, ludowcy i konserwatyści - 265.
31 maja 2010, 08:21
Gimnastyka umysłu
PE: wybory 2004: 20,87%, 2009: 24,53%.
31 maja 2010, 08:23
Gimnastyka umysłu
Źródła dochodów budżetowych Unii:
W okresie kształtowania się Wspólnot środki budżetowe pochodziły ze składek członkowskich (członków EWWiS, EWG i Euratom) oraz podatków od producentów stali i węgla (w ramach EWWiS). W odróżnieniu od większości organizacji międzynarodowych finansowanie Wspólnot od 1970 roku opiera się na środkach własnych. Zalicza się do nich:
* cła na artykuły przemysłowe; * opłaty rolne; * wpływy z podatku VAT; * składka oparta na dochodach narodowych państw członkowskich.
Do budżetu włącza się także niewykorzystane środki z roku ubiegłego. Przy tworzeniu kalkulacji budżetowej uwzględniany jest również funkcjonujący od 1985 roku upust w składce brytyjskiej, związany z nikłym korzystaniem przez Wielką Brytanię ze środków wspólnej polityki rolnej.
31 maja 2010, 08:26
Gimnastyka umysłu
Moje źródło to Wilkipedia, więc jak coś się nie zgadza to sorry. Na resztę pytań nie mogę znaleźć odpowiedzi. Było by super jak by ktoś wyjaśnił mi w końcu ilu mamy tych parlamentarzystów w PE.
31 maja 2010, 08:27
Gimnastyka umysłu
Znalazłam coś jeszcze - może ktoś z was to zweryfikuje: Oprócz Jerzego Buzka, który został wybrany na najwyższe stanowisko przewodniczącego Parlamentu Europejskiego, jeszcze troje polskich eurodeputowanych będzie zajmować znaczące funkcje w PE przez najbliższe dwa i pół roku: Lidia Geringer de Oedenberg (SLD), Danuta Huebner (wybrana z listy PO) oraz Michał Kamiński (PiS).
Były premier Jerzy Buzek będzie kierować PE do końca 2011 roku, czyli jego mandat obejmie jeszcze polskie przewodnictwo w UE, co może ułatwić polskiemu rządowi współpracę z PE w sprawie przyjmowanej wówczas unijnej legislacji. Zwłaszcza że szefem gabinetu Buzka będzie wieloletni ambasador Polski w Stałym Przedstawicielstwie RP przy UE Maciej Popowski.
Ważne stanowiska, w tym członków prezydium: 14 wiceprzewodniczących i 5 kwestorów oraz przewodniczących (i ich zastępców) 20 stałych komisji parlamentarnych, były rozdzielane w UE według zasady belgijskiego matematyka d'Hondta - pierwszeństwo przy wyborze stanowisk mają największe grupy polityczne, a w nich największe krajowe delegacje.
31 maja 2010, 08:39
Gimnastyka umysłu
Joanna, cofnij się do strony bodajże 15 i tam skarbenka ładnie wyjaśniła wszystko odnośnie liczby parlamentarzystów. Poczekam z odpowiedziami na resztę. Wymyślajcie i wklejajcie pytanka :)) Szkoda,że tak późno tu zajrzałam, bazowałam na wątku "postępowanie kwalifikacyjne", a tam....nuuuda :)))
31 maja 2010, 08:40
Gimnastyka umysłu
parlamentarzyści unijni: w 2004 - 54 w 2009 - zmniejszyła sie do 50
31 maja 2010, 08:44
Gimnastyka umysłu
Komisje stałe PE: W celu przygotowania prac sesji plenarnych Parlament Europejski powołał 20 komisji stałych. Komisje podzielone są według sektorów: sprawy zagraniczne, rozwój, handel międzynarodowy, budżet itd. i każda z nich jest właściwa w swoim zakresie ekspertyzy. Rozpatrują i proponują poprawki do projektów dyrektyw i rozporządzeń wspólnotowych opracowanych przez Komisję, które skierowane są również do Rady Unii Europejskiej. Wydają również opinie dla innych komisji parlamentarnych. Każda komisja wybiera Przewodniczącego i 4 wiceprzewodniczących na okres dwóch i pół roku oraz posiada do dyspozycji obsługę sekretariatu. Komisje parlamentarne zbierają się na posiedzeniach jawnych, jeden lub dwa razy w miesiącu w tygodniach, które na ogół następują po sesjach plenarnych w Strasburgu. Dokumenty z posiedzeń są udostępnione publicznie.
Komisje parlamentarne
Komisje stałe AFET Sprawy Zagraniczne DROI Prawa Człowieka SEDE Bezpieczeństwo i Obrona DEVE Rozwój INTA Handel Międzynarodowy BUDG Budżet CONT Kontrola Budżetowa ECON Sprawy Gospodarcze i Monetarne EMPL Zatrudnienie i Sprawy Socjalne ENVI Ochrona Środowiska Naturalnego, Zdrowie Publiczne i Bezpieczeństwo Żywności ITRE Przemysł, Badania Naukowe i Energia IMCO Rynek Wewnętrzny i Ochrona Konsumentów TRAN Transport i Turystyka REGI Rozwój Regionalny AGRI Rolnictwo i Rozwój Wsi PECH Rybołówstwo CULT Kultura i Edukacja JURI Prawo LIBE Wolności Obywatelskie, Sprawiedliwość i Sprawy Wewnętrzne AFCO Sprawy Konstytucyjne FEMM Prawa Kobiet i Równouprawnienie PETI Petycje Komisje specjalne CRIS Kryzys Finansowy, Gospodarczy i Społeczny
Komisje parlamentarne : Rozwój Regionalny - HÜBNER, Danuta Maria Przewodnicząca
31 maja 2010, 08:53
Gimnastyka umysłu
odnośnie zagadek logicznych Nadira- mam inne propozycje rozwiązań niz Robaczek. ciąg: puste 9 16 25 36, wg mnie ma być 4 a nie 5. Różnice pomiędzy liczbami to (patrząc od tyłu) 11 9 i 7 więc następne musi być 5 a 9 odjąć 5 daje 4
31 maja 2010, 09:52
Gimnastyka umysłu
No to i jedno ode mnie Która z poniższych iorganizacji będących częścią systemu ONZ powstała z inicjatywy Polaka: a) UNICEF b) UNESCO c) UNIDO d) IMF
31 maja 2010, 10:00
Gimnastyka umysłu
UNICEF (ang. United Nations International Children?s Emergency Fund, od 1953 United Nations Children?s Fund, pol. Fundusz Narodów Zjednoczonych na Rzecz Dzieci) ? organizacja będąca częścią systemu ONZ.
Powstała z inicjatywy Polaka dr Ludwika Rajchmana 11 grudnia 1946 w wyniku uchwały Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych. Głównym celem UNICEF jest pomoc dzieciom w zakresie wyżywienia, ochrony zdrowia, ochrony przed przemocą i wykorzystywaniem oraz edukacji. Zakres działania organizacji jest globalny.