A mi się kojarzy idiosynkrazja z filtrem towarzyskim. :P Pamiętam że były takie karty do gry i było coś takiego "czuję do Ciebie idiosynkrazję. To znaczyło mniej wiecej że czuje do Ciebie wstręt. Pamietam to idiosynkrazję do dziś, ale kart niestety już nie mam :rolleyes:
W pytaniu Nadira była mowa o INDIOsynkrazji, a nie idiosynkrazji. Obawiam się, że ta jedna literka może mieć znaczenie
20 cze 2011, 18:43
Re: Gimnastyka umysłu
karniak
abcabc
A mi się kojarzy idiosynkrazja z filtrem towarzyskim. :P Pamiętam że były takie karty do gry i było coś takiego "czuję do Ciebie idiosynkrazję. To znaczyło mniej wiecej że czuje do Ciebie wstręt. Pamietam to idiosynkrazję do dziś, ale kart niestety już nie mam :rolleyes:
W pytaniu Nadira była mowa o INDIOsynkrazji, a nie idiosynkrazji. Obawiam się, że ta jedna literka może mieć znaczenie
Karniaczku były różne przedrostki "indiosynkrazja", "idiosynkrazja". Nie wiemy jak było zadane pytanie do Nadira o te słówka
20 cze 2011, 18:52
Słownik wyrazów obcych PARALELIZM 1. równoległość między porównywanymi rzeczami: istnienie między nimi podobieństw lub analogii, współwystępowanie w tym samym czasie itd.: Paralelizm losów wojennych bohaterów "Kolumbów". Paralelizm duszy i ciała. Paralelizm w rozwoju gospodarczym Polski, Czech i Węgier po roku 1989. 2. w sztuce równoległe lub cykliczne występowanie takich samych lub podobnych elementów kompozycyjnych utworu, np. podobnych zwrotów, sformułowań, refrenu: Paralelizm w pieśniach ludowych.
Słownik języka polskiego
1. istnienie podobieństwa lub tożsamości w jakimś zakresie między porównywanymi rzeczami; równoległość 2. równoległe bądź cykliczne występowanie takich samych lub podobnych elementów kompozycyjnych utworu
20 cze 2011, 18:56
jednoczesność - PARALELIZM (tożsamość lub podobieństwo)
myślę że chyba tak jest dobrze
20 cze 2011, 19:07
)) właśnie więc trwanie czy paralelizm jedno i drugie pasuje ))
Jedni wskazywali myslenie a drudzy wyobraznię.....
20 cze 2011, 19:17
Pani psycholog w odpowiedzi na zadanie: historyk - lekarz miedwiedista - ? a) patolog b) chirurg c) internista d) gerontolog e) ftyzjatra zaznaczyła patolog, tłumacząc, że każdy inny wymieniony zajmuje się osobami żyjącymi Nikt nie dyskutował!
20 cze 2011, 19:22
kajapp
:))) właśnie więc trwanie czy paralelizm jedno i drugie pasuje ))