Pytanie brzmiało jakoś tak: Celem kontroli zarządczej nie jest: a. obiektywne rzetelne wspieranie kierownika jednostki w wykonywaniu zadań b. ma na celu badanie zgodności działań z prawem c. ma na celu badanie celowości i efektywności d. ma na celu badanie terminowości
odpowiedź a) dotyczy bardziej audytu wewnetrznego, a trzy pozostałe to definicja kontroli zarzadczej. Art. 68 uofp. 1. Kontrolę zarządczą w jednostkach sektora finansów publicznych stanowi ogół działań podejmowanych dla zapewnienia realizacji celów i zadań w sposób zgodny z prawem, efektywny, oszczędny i terminowy.
przepraszam za zamieszanie, ale dumam nad tym pytaniem i nie wiem, czy to nie było właśnie pytanie o audyt wewn: Audytu wewn przeprowadza się w celu:wspierania ministra, badania celowości, rzetelności, terminowości. wtedy z podanych odpowiedzi prawidłowa byłaby właśnie ta o wspieraniu ministra. ??? chyba mam tu źle. Najgorsze, że nie mogę sobie tego pytania przypomnieć. Rozwiązywałam test z wersji B
04 lip 2010, 15:07
Postępowanie kwalifikacyjne
raczej chodziło o kontrolę zarządczą
Ostatnio edytowano 04 lip 2010, 16:57 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
z 2 postów 1
04 lip 2010, 15:12
W grupie A na pewno chodziło o kontrolę zarządczą i na pewno było to pytanie przeczące (czym nie jest).
Prawidłowa jest ta pierwsza odpowiedź: z wspieraniem kierownika (ministra). Wiem, bo sam to miałem źle
Ostatnio edytowano 04 lip 2010, 16:59 przez Nadir, łącznie edytowano 2 razy
podkreślenie moje
04 lip 2010, 15:17
hmm, no właśnie, ja byłam w B i za nic nie mogę sobie przypomnieć w mojej sytuacji lepiej by było, gdyby chodziło o kontrolę zarządczą, ale jeśli to pyt było w A, to w mojej grupie pewnie nie (
04 lip 2010, 15:22
MarcinCz
Z tego co czytam na forum wnioskuje iż wielu z Was nie rozumie czym jest test na inteligencję. Czytałem iż np matryce łatwe ale nie miałem czasu na tabelki MIARĄ INTELIGENCJI JEST SZYBKOŚĆ MYŚLENIA I PODEJMOWANIA TRAFNYCH DECYZJI. Wyobraźmy sobie iż geniusz i debil mają cały dzień na łatwe matryce mija dzień dają odpowiedzi i obaj mają taki sam wynik bo debil kombinował długo i zauważył zależności w końcu, test coś pokazał ? Na to samo zadanie dajmy im np. 30 min geniusz robi wszystko debil zastanawia się czy czas już zaczęli liczyć i gdzie jest ubikacja, czy teraz test coś pokazał ?
Podpisałbym się pod Twoim stwierdzeniem wszystkimi kończynami pod wszakże jednym warunkiem. Żadne z zadań nie powinno mieć charakteru testowego. W każdym innym przypadku, w sytuacji braku czasu zaczyna rządzić przypadek, a nie o to chodzi.
04 lip 2010, 15:23
Odp. dla Asia: a) była odpowiedzią prawidłową, przykro jeśli nie trafiłaś Zdawałam pierwszy raz, odpowiadając na pytania nie mogłam wyjść z "podziwu" jak można w taki sposób postąpić z osobami, które przystąpiły do egzaminu!!! Przepraszam, ale zdecydowana większość osób przygotowała się bardzo dobrze lecz sposób w jaki zostały utworzone pytania i bardzo rozbudowane odpowiedzi doprowadziły do sytuacji że nas "ogłupiono". Uważam, że jest to dobry biznes dla KSAP-u !!
04 lip 2010, 17:27
Jak dla mnie to pierwsza częśc to był KOSMOS a druga to dopiero prawdziwy KOSMOS. Jednym słwem TRAAAGEDIA x 2. Jak to się mówi -"znów za rok matura ..." i tym optimistycznym akcentem pozdrawiam wszystkich uczestników. Do zobaczenia
04 lip 2010, 17:31
Coś specjalnie dla KSAP -
04 lip 2010, 17:54
Było jeszcze pytanie dotyczące: Kto ma dostęp do rejestru zbiorów danych osobowych? (moja odpowiedź - każdy) można sprawdzić: http://egiodo.giodo.gov.pl/index.dhtml
ROBACZEK1 zebrała prawie wszystkie pytania i odpowiedzi
04 lip 2010, 18:15
Było jeszcze : * Kto zarządza stan klęski żywiołowej (prezydent, RM, etc - nie pamiętam dokładnie); * Co gdy Prezydent nie może sprawować urzędu (Trybunał Konstytucyjny, etc); * Kto wybiera starostę (rada powiatu, etc) Pozdrawiam wszystkich serdecznie, do Forum chce się zaglądać (no chyba , że "Badman" stanie się tu częstym gościem ...). Sorki , ale na Forum nie miałam możliwości popracować wcześniej , jeśli nie uda się w tym roku myślę, że dzieło Skarbenki, Robaczka , Katkow i wielu Innych warto kontynuować.
04 lip 2010, 19:03
Czy ktoś wie jak będą punktowane poszczególne zadania z tesu umiejętności? Z testu wiedzy sprawa jest prosta bo maksymalna liczna punktów wynosi 90 i było 90 pytań wiec za każde pytanie 1 punkt. Tak przynajmniej mi się wydaje. Natomiast z testu umiejętności maksymalna ilość punktów to 60 i tyle też było zadań (26+26+8) ale podobno za tabelkę jest więcej punktów niż za zadanie z testu 1 i 2. Wydawało mi się, że reguły oceniania powinniśmy poznać najpóźniej przed samym egzaminem ale się przeliczyłem.
04 lip 2010, 21:00
Było też: Jaka była frekfencja w 2009 r. w wyborach do parlamentu UE: Odp. 24,5
04 lip 2010, 21:03
Danuśka
Pozdrawiam wszystkich serdecznie, do Forum chce się zaglądać (no chyba , że "Badman" stanie się tu częstym gościem ...).