Teraz jest 11 wrz 2025, 23:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11749 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 cze 2010, 17:56

POSTY        20
Post Postępowanie kwalifikacyjne
Pytania, które mi się jeszcze przypomniały:
1.  Co stanowi załącznik do ustawy budżetowej?
2. Jaki bank zapewnia obsługę rachunku czegoś tam A. NBP , B. Bank
Krajowy wskazany przez ustawodawcę, C. ......
3. Odpowiedzialność za wykonanie poledcenia kierownika, ktore było niezgodne z prawem

04 lip 2010, 12:18
Znawca

REJESTRACJA30 cze 2009, 07:30

POSTY        169
O tym czy egzamin był trudny czy... megatrudny nie ma już potrzeby pisać. Wszystkie wcześniejsze opinie są trafne i wszystkomówiące :P
Jako osoba, która startowała pierwszy raz mam dzisiaj bardzo mieszane uczucia nt. czy startować za rok. Po prostu zaczynam się zastanawiać czemu tak naprawdę ma służyć ten egzamin?? bo że nie chodzi o wyłonienie naprawdę (tu mniej więcej cytat z tego Pana co się produkował wczoraj na początku) "elity urzędniczej" to mam pewność. Nie mam raczej ochoty dofinansowywać budżetu KSAP ani żadnej innej instytucji (ilu z Was wykonało to w sumie nietrudne działanie 460x2500?) w imię jakiegoś mi bliżej nieznanego celu, a do tego obniżanie swojej samooceny  :dupa:

04 lip 2010, 12:19
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA30 kwi 2010, 14:32

POSTY        1
A ja spokojnie... o teście umiejętności - może to komuś pomoże w następnym roku.
Test ma na celu zbadanie umiejętności naszego mózgu. Tegoroczny, moim skromnym zdaniem, był za mało wszechstronny i jego wynik z pewnością nie odzwierciedla całokształtu predyspozycji mózgu. Był bardziej przyjazny analitykom niż humanistom.
Przy tego typu sprawdzianach chodzi o "wyłowienie" ludzi, którzy radzą sobie w warunkach stresu. A jak wywołać stres na egzaminie? No przecież nie "trzaskaniem po gębie". Najłatwiej podać test, który od razu, na "pierwszy rzut oka", wydaje się niewykonalny. Wizja braku czasu na rozwiązanie problemu najczęściej paraliżuje. Ale są i tacy, których maksymalnie mobilizuje i takich właśnie chcą "wyłuskać". Poza tym chodzi o zbadanie jak dana osoba organizuje swój "napięty" czas - czy ogarnia wszystko, czy skupia się na jednym problemie - a jeśli tak to na którym, czy przypadkiem nie "grzęźnie po uszy w szczegółach"... Jestem przekonana, że nie ma w tym teście założenia, że trzeba zrobić wszystko dobrze. Trzeba zrobić niezbędne minimum z każdej części.
PO PIERWSZE, zaczynając robić takie testy trzeba ROZPLANOWAĆ CZAS. Tu były trzy części: na pierwszą ok. 13 minut (26 pytań, po pół minuty na każde), na drugą tyle samo i reszta na tabelki.
PO DRUGIE, należny maksymalnie OSZCZĘDZAĆ CZAS. Pierwsze skojarzenie (pamiętajcie, że podświadomość pracuje za nas!) - odpowiedź - i dalej. Nie wolno czytać po kilka razy tego samego, nie wolno się wracać, nie robić niczego na brudno, a potem przepisywać, skracać obliczenia na papierze (i tu kłania się rozpieszczenie komputerkiem), jak najszybciej sprowadzać zależności do jednego przelicznika - albo procenty do ułamków, albo odwrotnie itd. Porad może być sporo - zależy od typu zadań.
PO TRZECIE, trzeba PILNOWAĆ CZASU. Jeśli czas na daną część mija, należy resztę zaznaczyć na tzw. "chybił trafił". Absolutnie nie zostawiać nie udzielonych odpowiedzi. To tez świadczy o naszym mózgu - lepiej podjąć ryzyko i działać niż nie robić nic.
PO CZWARTE, udowodnić, że WIEM CO JESZCZE MAM ZROBIĆ, a więc to co się da - ogarnąć. W naszym teście były to tabele - należy w takiej sytuacji najpierw wypisać wszystkie nagłówki i wiersze w tabelach, a dopiero potem zabrać się za uzupełnianie danych. I znów - uzupełniać we wszystkich tabelach dane podane wprost, oczywiste, a potem zagłębiać się w zależności i wpisywać kolejne dane. Wiem, że to jest trudne, ale można to wyćwiczyć, jak wszystko inne.

No i taka uwaga ogólna - nie histeryzować. Test to tylko kolejny problem w życiu, z którym trzeba się zmierzyć. Nie nakręcać się negatywnie, nie myśleć w trakcie testu w stylu "o rany jak tego nie zrobię", "o jakież to trudne", nie myśleć o konsekwencjach niepowodzenia. Warto po każdej zrobionej części dać mózgowi malutką nagrodę - w tak skromnych warunkach jakie mieliśmy taką nagrodą mogło być np. zamknięcie oczu i zrobienie kilku głębokich oddechów.

Te uwagi pochodzą od mojego przyjaciela - trenera, szkolącego m.in menadżerów.
Ja się dostosowałam do jego uwag i mam nadzieję, że minimum zrobiłam, a jeśli nawet nie zdobędę (bo nie nastrzelałam) minimum punktów, to mam pewność, że zrobiłam wszystko co było w mojej mocy, opanowałam stres, ogarnęłam całokształt i po prostu jestem z siebie zadowolona. I jeszcze jedno - nie myślcie sobie, że to był najtrudniejszy test tego typu jaki można ludziom zapodać i że nic gorszego w życiu już Was nie czeka.
Wszystkim życzę powodzenia, a najlepszym, już teraz - gratuluję.

:)

Ostatnio edytowano 04 lip 2010, 12:53 przez Nadir, łącznie edytowano 3 razy

z 2 postów jeden

04 lip 2010, 12:30
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 kwi 2010, 13:50

POSTY        38
Aneta,
Właśnie tak planowałam czas. 30 minut na 2 pierwsze części (po pół minuty), a potem 60 minut na 8 tabel - za mało! Efekt taki, że 2 tabele zostawiłam puste;-)

04 lip 2010, 12:34
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA25 cze 2009, 12:31

POSTY        22
Ja też dorzucę 3 pytanka, choć nie jestem pewna czy dokładnie tak brzmiały...

Nowy sejm/rząd rozpoczyna swoją kadencję?.
a) od dnia wyborów
b) od dnia ogłoszenia wyników wyborów
c) od dnia pierwszego posiedzenia
d)?.

Na jaki okres wydawane jest poświadczenie bezpieczeństwa oznaczone klauzulą ?tajne?
a) na 10 lat
b) na 7 lat
c) na 5 lat
d) na 3 lata

Ile wynosi zatrudnienie w administracji publicznej?
a) 40 tyś
b) 400 tyś
c) 1.400tyś
d) ?

04 lip 2010, 12:47
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 cze 2010, 11:48

POSTY        3

LOKALIZACJAŁódź
Do testów podchodziłem pierwszy raz. Nie miałem pojęcia jakiego typu będą zadania bo za późno zacząłem przeglądać forum. Test umiejętności był więc dla mnie kompletną nowością. Nie wiedziałem o kolejności zadań, nie wiedziałem, że zadania najtrudniejsze i ponoć najwięcej punktowane są na końcu. Zacząłem rozwiązywać test po kolei. Test "obrazkowy" raczej pozytywnie mnie zaskoczył - udawało mi się wychwytywać zależności między 1 i 2 obrazkiem. Test słów raczej też przeleciałem szybko. Na obie części zmarnowałem 45min i zaskoczyły mnie.... tabelki.
Widząc toto pierwszy raz nie miałem pojęcia jak tytułować wiersze i kolumny, czy wszystkie wiersze i kolumny powinny być wypełnione tytułami. Ustalenie samych tytułów zajęło trochę czasu, gdyż wychwytywałem je z tekstu w pierwszym czytaniu, pobieżnie wypisując też liczby. W drugim czytaniu dopiero ustalałem zależności oczywiste. Trochę czasu zajęło też obliczanie zależności możliwych do wyliczenia. Tytuły i dane wypełniałem na brudno, potem dopiero starając się wpasować je w tabelę i ustalać czy mają być wierszami, czy kolumnami. Na 6 zadań zmarnowałem 42 min. Ostatecznie 2 tabele pozostały puste.
Do tej pory nie wiem, czy w tabelę można (powinno się) wpisywać np. wiersz pt. "Razem"?? Czy wpisanie go bardziej "punktuje" zadanie za bardziej wypełnioną tabelkę, czy nie ma to znaczenia?

04 lip 2010, 12:50
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 lip 2007, 12:05

POSTY        86
Wchodząc na salę rozejrzałem się po twarzach hm czy siedzi ktoś z forum, widze i nie mam możliwości poznać  :), siedziałem w sektorze B, siedział ktoś z was w pobliżu ? i to w 1 rzędzie hm mam do tego szczęście na maturze było podobnie i przypadł mi zaszczyt sprawdzania plomb pojemnika z testami na teście umiejętności  :rolleyes:

04 lip 2010, 12:52
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 sty 2010, 21:27

POSTY        96
Mój sektor to K, w którym miałam szczęście siedzieć obok Adanety i Robaczka :) To się nazywa traf! :)

04 lip 2010, 13:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 kwi 2010, 13:50

POSTY        38
Ja byłam w A:)

04 lip 2010, 13:01
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA21 cze 2010, 15:10

POSTY        1
Jeśli chodzi o pytanie, kiedy rozpoczyna się postępowanie w zamówieniach publicznych - rozpoczyna się wraz z ogłoszeniem o zamówieniu (wysłaniem ogłoszenia dokładnie).

Było tez pytanie dotyczące departamentu w ministerstwie - czy jest to komórka czy jednostka organizacyjna. Merytoryczna ... czy ... (nie pamiętam). Zaznaczyłam komórka merytoryczna.

W teście umiejętności rozpoczęłam od tabelek. Zrobiłam chyba 5. Potem przeszłam do testu 1 i testu 2. Po ok. 10 minut na pytania w każdym teście. Ale właściwie bez zastanawiania się. Liczyłam na intuicję. Udało mi się wrócić do tabelek. Dwie ostatnie robiłam "na wariata".

Co ciekawe - tabelka nr 7 była bardzo prosta. Więc tabelki nie były ułożone wg skali trudności. Chociaż tak na pierwszy rzut oka mogło się wydawać.

Startowałam pierwszy raz. Najbardziej zaskoczył mnie test wiedzy. Kosmos :) A wkuwałam od 2m-cy ustawy i wydawało mi się, że jestem przygotowana :)

Zobaczymy ... :)

04 lip 2010, 13:31
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA14 lut 2008, 17:21

POSTY        26
darecki                    

Najlepszy numer wycieli tym z ruskim certyfikatem. Tamten wstrętny PIS pozbawił ich prawa do egzaminu a ta wspaniałomyślna Platforma (zwana żartobliwie "Obywatelska") proszę bardzo: przywróciła ich do łask. To teraz zobaczymy ilu z tych "rusków" zdało?

Ale w tobie jadu człowieku....
Bardzo chciałabym prosić abyś nie obrażał ludzi z "ruskim" certyfikatem. Tak się składa, że wielu z nich (między innymi ja) zdało ten egzamin z bardzo dobrym wynikiem. I wyobraź sobie, że byli tacy (np. ja), którzy mieli maksa z testu na inteligencję (albo prawie maksa).
A tak poza tym to że ktoś zdał akurat taki certyfikat (np. ja) wynikało z tego, że mogłam do niego przystąpić prawie z marszu, a do niemieckiego musiałabym poświęcić więcej czasu. Język (inny niż rosyjski) to nie wszystko, jak widać po powyższych postach...
Może jestem złośliwa, ale denerwuje mnie takie podejście do tematu.
A za jakiś czas zobaczymy, czy ty (pewnie z innym językiem niż "ruski") zdałeś... i szczerze to mam nadzieję, że nie.

Pozdrawiam i życzę wszystkim (tym z "ruskim" i tym z "nieruskim") miłych wakacji i zdanego egzaminu  :rolleyes:

04 lip 2010, 13:38
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 lut 2010, 17:54

POSTY        103
skarbenka                    

Mój sektor to K, w którym miałam szczęście siedzieć obok Adanety i Robaczka :) To się nazywa traf! :)

ja też K :lol:  :lol: prawie na końcu :D
naliczyłam już troszkę błędów w wiedzy. Kurczę, aż boję się sprawdzać dalej, ale spytam jeszcze o jedno pytanie: było coś o kontroli (zarządczej, może uprzedniej, nie mogę sobie przypomnieć), i odpowiedzi - terminowa, celowa itp i odpowiedź - w celu wspierania ministra. Pamiętacie to pytanie? jaka była prawidłowa odpowiedź??

04 lip 2010, 14:16
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2010, 10:11

POSTY        112
do zaznaczenia - odpowiedź z ministrem

04 lip 2010, 14:39
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA25 cze 2009, 12:31

POSTY        22
asia78                    

...naliczyłam już troszkę błędów w wiedzy. Kurczę, aż boję się sprawdzać dalej, ale spytam jeszcze o jedno pytanie: było coś o kontroli (zarządczej, może uprzedniej, nie mogę sobie przypomnieć), i odpowiedzi - terminowa, celowa itp i odpowiedź - w celu wspierania ministra. Pamiętacie to pytanie? jaka była prawidłowa odpowiedź??

Pytanie brzmiało jakoś tak:
Celem kontroli zarządczej nie jest:
a.        obiektywne rzetelne wspieranie kierownika jednostki w wykonywaniu zadań
b.        ma na celu badanie zgodności działań z prawem
c.        ma na celu badanie celowości i efektywności
d.        ma na celu badanie terminowości

odpowiedź a) dotyczy bardziej audytu wewnetrznego, a trzy pozostałe to definicja kontroli zarzadczej.
Art. 68 uofp.
1. Kontrolę zarządczą w jednostkach sektora finansów publicznych stanowi ogół
działań podejmowanych dla zapewnienia realizacji celów i zadań w sposób
zgodny z prawem, efektywny, oszczędny i terminowy.

Ostatnio edytowano 04 lip 2010, 14:45 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

skróciłem cytat

04 lip 2010, 14:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11749 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223 ... 840  Następna strona