Sztybek - przypomniała mi się jeszcze jedna tabelka. Mniej więcej tak to leciało:
Firma zamówiła łącznie 1200 opakowań proszku do prania, z czego 80% stanowil proszek ekologiczny, pozostałą część proszek zwykły. Wśród opakowań proszku eko było ileś tam procent (nie pamiętm) do prania białego, ileś do kolorów. Wsród opakowań proszku zwykłego było ileś (procent chyba- nie pamiętm) do prania rzeczy białych, ileś do czarnych, ileś do kolorów.
To była tabela pierwsza. Jak ktoś pamięta wiecej szczegółów, to wrzucajcie.
Dzięki za tabelkę Rzepka. Widać, że nie była skomplikowana. Ja zacząłem od drugiej gdyż skojarzyłem, że tabelki 2-6 były rok temu. Tej nawet nie zdążyłem przeczytać.
04 lip 2010, 10:32
Postępowanie kwalifikacyjne
URAN1943 Ja też byłem pierwszy raz, ale z tego co tu pisano w zeszłym roku (poszukaj w tym temacie), to nikt nie wie do końca według jakiego klucza jest to oceniane. Nikt też nie wie jaki klucz będzie w tym roku. Ten sam, a może inny.
Ostatnio byli ludzie, którzy tu przyznawali się, że nie mieli wszystkiego, a mieli maksymalną ilośc punktów. Wystarczyło z każdej części (w zeszłym roku było ich 5, w tym tylko 3) miec jakiś procent, (powiedzmy 80%) i dostawało się maksa. Ponadto ktoś policzył, że wszystkie wyniki były wielokrotnością jakiejś liczby (bodajze 1,36 czy 1,72). Jak chcesz wiecej szczegółow to poszukaj w tym temacie wpisów sprzed roku.
04 lip 2010, 10:35
Zapewne wyniki poszczególnych osób odnoszone są do wyników całej populacji zdających.
Ostatnio edytowano 04 lip 2010, 10:45 przez drolek, łącznie edytowano 1 raz
04 lip 2010, 10:44
Trochę zapamiętanych pytań
1.Czy kobiecie w ciąży wolno pracować po godzinach, w nocy ...(nie) 2. Co składa się na Skarb państwa (dług krajowy). 3. Poziom inflacji w Polsce w 2009 (3,5) 4. Najczęstsza przyczyna zgonu Polaków (postawiłam na choroby krążenia) 5. Kto uchwala wieloletni plan finansowy (Rada ministrów uchwałą) 6. Kto wprowadza stan klęski żywiołowej (RM) 7. Na ile lat ustala się plan szkoleń w SC? 8. Wskazać wyższe stanowisko w służbie cywilnej (dyrektor URE) 9. Bezrobotny powyżej 12 miesięcy - bezrobotny długotrwale 10. Za co można pociągnąć NBP przed trybunał konstytucyjny (coś o wartości pieniądza). 11. Kogo można pociągnąć do odpowiedzialności przed TK - naczelny dowódca sił zbrojnych 13. Na ile ustala się plan audytu (1 rok) 14. Czym nie jest kontrola zarządcza ( kryteria: zgodności z prawem, celowości, terminowości, oszczędności) 15. Kto uznaje Prezydenta za niezdolnego do pełnienia obowiązków z powodu choroby (TK) 16. Kraje w których bezrobocie przekracza wg eurostatu 15 % (postawiłam na grupę z Portugalią - bo tam gdzie Estonia - pewnie nie, bo wejdą do strefy Euro, tam gdzie Polska nie bo u nas było 11, 9, tam gdzie Francja pewnie nie bo tam nie ma takiego bezrobocia, ale może się mylę) 17. Coś o art. 163 Konstytucji i zasadzie domniemania kompetencji (samorząd terytorialny wykonuje zadania nie zastrzeżone przez Konstytucję....) 18. Coś o partiach politycznych i zasadzie jawności 19. Czym jest Rada pożytku publicznego (dotyczy organizacji pozarządowych) 20. Artykuł 5 Traktatu północnoatlantyckiego (zasada wspólnego działania w przypadku napaści zbrojnej). 21. Kto może wystąpić z wnioskiem o naruszenie traktatów (do wyboru: państwa członkowskie, KE, państwo i KE - zaznaczyłam tylko KE, bo w sumie to "strażniczka traktatów", ale nie jestem pewna). 22. Czego dotyczy konflikt na polsko- białoruski ( chodziło o uznanie Związku Polaków na Bialorusi za legalny) 23. Kto powołuje sekretarzy i podsekretarzy stanu (Prezes RM) 24. Czynne prawo wyborcze do PE (od 18 r.ż.) 25. Frekwencja do wyborów 2009 do PE - ok 24% 26. Kto ustala plan szkoleń centralnych w służbie cywilnej 27. Coś o tarczach i wyrzutniach antyrakietowych 28. Kto ma dostęp do informacji niejawnych = osoby upoważnione przez ADO - tzw. ABI 29. Na ile lat dostęp do informacji stanowiących tajemnicę państwową (tu była chyba podpucha - na 7 lat, ale ja zaznaczyłam odp. a - źle:((((
Zamieściłam też na gimnastyce umysłu - dopisujcie się:)
04 lip 2010, 10:44
Tak się zastanawiam, kiedy ogłoszą wyniki? Podali jakiś konkretny termin?
04 lip 2010, 10:58
tego pytania nie kojarzę:
2. Co składa się na Skarb państwa (dług krajowy
) (może dlatego że ja miałam wersję B), natomiast było cos takiego: -dług SP to część (składowa?): a) długu państwowego b) deficytu budżetowego c) i d)..... odnośnie pytania 7 -
7. Na ile lat ustala się plan szkoleń w SC?
chodziło tu o plan szkoleń powszechnych - kto ustala i na ile
i jeszcze
29. Na ile lat dostęp do informacji stanowiących tajemnicę państwową (tu była chyba podpucha - na 7 lat )
- ja pamiętam takie pytanie: Na ile lat wydawane jest poświadczenie bezpieczeństwa dla informacji ściśle tajnych - tutaj prawidłowa odp jest 5 lat (było 7, 10, 5 i 3) a w pytaniu dotyczącym Prezydenta i tego kto uznaje niezdolnośc - to faktycznie prawidłową odp był TK - ale dodane było, że 'na wniosek marszałka sejmu', takiej odpowiedzi, że sam TK - nie było.
04 lip 2010, 11:10
Dla mnie pytanie hit to co znaczy skrót NTS. Otóż ze strony GUS dowiedziałem się że: "NTS to Nomenklatura Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych wprowadzona Rozporządzeniem Rady Ministrów (podstawa prawna) z dnia 13 lipca 2000 r. (Dz. U. Nr 58, poz. 685, z późn. zm.) jest odpowiednikiem Nomanclature of Teritorial Units for Statistics (NUTS), obowiązującej w krajach Unii Europejskiej, zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 1059/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 26 maja 2003 r. (Dz. Urz. UE L 154 z 21. 06. 2003 r., z późn. zm.). Klasyfikacja ma na celu m.in. zapewnienie możliwości dokonywania porównań danych na obszarze UE dla określonych statystyk regionalnych państw członkowskich. Nomenklatura Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych (NTS) opracowana została w oparciu o istniejący trójstopniowy podział kraju na województwa, powiaty i gminy, przy pomocy którego wyodrębnione zostały dwa dodatkowe nieadministracyjne poziomy, tj. regiony i podregiony"
04 lip 2010, 11:20
Witam, też uważam, że egzamin był trudny. Nadawał się raczej dla kandydatów na kosmonautów niż dla nas. Uważam tez, że w przyszłym roku ROZKOSZNA powinna układać pytania z testu umiejętności, gdyż z jej propozycja zamieszczona na Gimnastyce umysłu jest bardzo ciekawa. A odpowiedź to oczywista oczywistość.
04 lip 2010, 11:28
Z poświadczeniem pojechałam po bandzie, jedno z najprostszych pytań
04 lip 2010, 11:32
asia78
tego pytania nie kojarzę:
2. Co składa się na Skarb państwa (dług krajowy
) (może dlatego że ja miałam wersję B), natomiast było cos takiego: -dług SP to część (składowa?): a) długu państwowego b) deficytu budżetowego c) i d)..... odnośnie pytania 7 -
7. Na ile lat ustala się plan szkoleń w SC?
chodziło tu o plan szkoleń powszechnych - kto ustala i na ile
Moim zdaniem (wersja A) to pyanie brzmiało: Dług Skarbu Państwa jest częścią składową" - państwowego długu publicznego - długu krajowego -... -... Pomiędzy tymi się wahałem. Wybrałem pierwszą odpowiedź, bo z danych które miałem, a które nawet tu padawano, dług publiczny był większy (minimalnie) od długu Skarbu Państwa. Ponadto z tego (teraz to znalazłem) http://www.mf.gov.pl/_files_/dlug_publi ... 010_04.pdf wynika, że dług Skarbu Państa dzieli się na zadłużenie krajowe (czy to jest ten "dług krajowy" ?) i zadłuzenie zagraniczne, a wiąc chyba to dług krajowy jest częscią długu Skarbu Panstwa, a nie na odwrót.
Jesli chodzi o te szkolenia w SC, to u mnie były chyba dwa pytania. 1) NA ILE ustala sieplan szkoleń CENTRALNYCH - 1 rok 2) KTO ustala plan szkoleń POWSZECHNYCH - DYREKTOR GENERALNY
04 lip 2010, 11:39
Egzamin koszmar. To jest kpina. Co szanowni egzaminatorzy a szczególnie pani psycholog od testów chce udowodnić? Nie sądze aby absolwent wsławionej szkoły KSAP zdał go pomyślnie. W zasadzie jestem pewna, że nie.
04 lip 2010, 11:43
Przypomniałam sobie jeszcze pytania o: 30. o zadaniach zleconych - nakładane w drodze ustawy 31. instytucje gospodarki budżetowej (wykonują odpłatnie zadania wyodrębnione, koszty z przychodów) 32. Kto jest członkiem partnerstwa wschodniego (Mołdawia, Azerbejdżan, Armenia...) 33. Przelicznik euro/zł w oszacowaniu wartości zamówień (co 2 lata rozpozrądzenie) 34. Wartość zamówienia - szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy bez podatku od towarów i usług) 33. Od kiedy rozpoczyna się postępowanie (drogą eliminacji napisałam, ze od powołania KP, ale nie wiem dokładnie, czy samo ogłoszenie wstępne lub opracowanie SIWZ to już rozpoczęcie?)
04 lip 2010, 11:52
drolek
Jak znajdzie się uczestnik wczorajszego postępowania, który dostanie maksymalną liczbę punktów z testu umiejętności, redakcji Biuletynu Służby Cywilnej polecam przeprowadzenie wywiadu z pierwszym człowiekiem cyborgiem
A gdzie mam sie zglosić na ten wywiad?
darecki
To była RZEŻNIA!!! Najtrudniejszy egzamin na postępowanie kwalifikacyjne w historii KSAP. Test umiejętności z wyszukanymi tablicami Ravena -24 szt. to był ich majstersztyk -chceli zabić ! 8 zadań z treścią - tragedia . Najlepszy test wiedzy - pytania od Iraku i Aganistan po prawa kobiet w ciąży - poprostu brawo KSAP brawo.
Najlepszy numer wycieli tym z ruskim certyfikatem. Tamten wstrętny PIS pozbawił ich prawa do egzaminu a ta wspaniałomyślna Platforma (zwana żartobliwie "Obywatelska") proszę bardzo: przywróciła ich do łask. To teraz zobaczymy ilu z tych "rusków" zdało?
Jak w ogóle z 500 osób zda to będzie cud. Jedyny cud PO. Pozostałe 500 które mogłyby być mianowane - a nie zostaną - przyłożą się do oszczędności w budżecie czym spełnią swój obywatelski obowiązek .
A teraz DO URN (wyborczych) !
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
Ostatnio edytowano 04 lip 2010, 12:45 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
literówki...
04 lip 2010, 11:57
Z tego co czytam na forum wnioskuje iż wielu z Was nie rozumie czym jest test na inteligencję. Czytałem iż np matryce łatwe ale nie miałem czasu na tabelki MIARĄ INTELIGENCJI JEST SZYBKOŚĆ MYŚLENIA I PODEJMOWANIA TRAFNYCH DECYZJI. Wyobraźmy sobie iż geniusz i debil mają cały dzień na łatwe matryce mija dzień dają odpowiedzi i obaj mają taki sam wynik bo debil kombinował długo i zauważył zależności w końcu, test coś pokazał ? Na to samo zadanie dajmy im np. 30 min geniusz robi wszystko debil zastanawia się czy czas już zaczęli liczyć i gdzie jest ubikacja, czy teraz test coś pokazał ?