Obserwując podejście przełożonych w sprawie nadawania kolejnych stopni służbowych zauważa się totalną ignorację, chyba że ............chodzi o przełożonego.
11 sie 2009, 18:57
Kolejny stopień służbowy urzędnika
aniaz
Obserwując podejście przełożonych w sprawie nadawania kolejnych stopni służbowych zauważa się totalną ignorancję, chyba że......... chodzi o przełożonego.
Skoro ktoś otrzymuje dwie kolejne oceny z "górnej półki", to powinien automatycznie otrzymywać wyższy stopień. Bo skoro je otrzymał, to przecież zasłużył na niego. Coś nielogicznie gadam?
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
11 sie 2009, 19:14
Nadir
supersaper
Piotrek99
... Mam pytanie: co w przypadku gdy dostanę drugą pozytywną ocenę okresową na jednym z dwóch najwyższych poziomów (pierwszą mam najwyższą) i nie dostanę kolejnego stopnia służbowego w terminie przewidzianym w ustawie? Mam jakąś możliwość działania? Dzięki z każdą odpowiedź.
Działać możesz np. lub a w ostateczności .
Supersaper - nie siej defetyzmu, bo mi odbierasz nadzieję na zdobycie II stopnia. Jeszcze przed emeryturą!!!
To liczyłeś na II stopień??? Taki duży , a taki .... naiwny
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
11 sie 2009, 22:02
Na piwo pójdę bez względu na wynik oceny, ale pytam tak na poważnie. Nigdzie w Ustawie o SC nie znalazłem trybu odwoławczego. Może sąd pracy....?
12 sie 2009, 13:39
Ja wyraźnie zostałam poinformowana, że nie dostanęe kolejnego stopnia służbowego, bo nie ma kasy. Głową muru nie przebijesz, smutne ale prawdziwe
12 sie 2009, 16:01
Piotrek99
Na piwo pójdę bez względu na wynik oceny, ale pytam tak na poważnie. Nigdzie w Ustawie o SC nie znalazłem trybu odwoławczego. Może sąd pracy....?
Ustawa zakłada zgodne z prawem działanie Państwa i jego funkcjonariuszy - czyli naszych szefów. Przy takim założeniu tryb odwoławczy byłby martwy. Z tego względu brak go w ustawie (tak jak i wielu innych rzeczy np. w dziale kar). Założenie to okazało się błędne. Nie trzeba speca od logiki aby dowieźć, że tym samym cała ustawa jest o kant ... . Mnie powiedziano wprost przy ocenie, że nie dostanę maxa bo brak kasy na mój ewentualny awans. Taka jest rzeczywistość
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
12 sie 2009, 17:52
lestat
Ja wyraźnie zostałam poinformowana, że nie dostanę kolejnego stopnia służbowego, bo nie ma kasy. Głową muru nie przebijesz, smutne ale prawdziwe
supersaper
Ustawa zakłada zgodne z prawem działanie Państwa i jego funkcjonariuszy - czyli naszych szefów. Przy takim założeniu tryb odwoławczy byłby martwy. Z tego względu brak go w ustawie (...). Nie trzeba speca od logiki aby dowieźć, że tym samym cała ustawa jest o kant ... . Mnie powiedziano wprost przy ocenie, że nie dostanę maxa bo brak kasy na mój ewentualny awans. Taka jest rzeczywistość
Jeszcze jak ktoś trafi na zawistnego kierownika, który nie ma mianowania, to nie tylko ustawę "o kant", ale i korzyści z mianowania. O jakichś premiach czy wyróżnieniach można wtedy zapomnieć (masz dodatek!) a w nagrodę, że masz dodatkowy urlop, można dostać dodatkowe obowiązki. Czy zbyt czarny scenariusz namalowałem?...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
12 sie 2009, 19:27
Tyle piszecie o następnym stopniu ale najfajniejsze jest to że następne stopnie określono na zasadzie widełek, tak więc może się okazać że aż tak dużo nie zyskamy o ile w ogóle coś. Już w niektórych us są kością niezgody, a co dopiero bedzie jak będą przyznawać następne stopnie w zróżnicowanej wysokości.
14 sie 2009, 19:33
Mianowania są już od dłuższego czasu, Naczelnicy nie interesują się tym tematem, tylko 'nie ma na to funduszy' i po sprawie.
15 sie 2009, 09:23
Czas zamknąć ten topic. Mianowanie nie chroni przez "racjonalizacją" (czytaj bezmyślnym wywalaniem na pysk pracowników przez PO) w administracji. Mianowani mają najwyższe płace i są powodem zawiści ze strony kolegów i szefów. Stanowią więc idealny materiał do wykopania I ktoś tu pisze o awansach? O rozwoju zawodowym, o logice, o prawie....
15 sie 2009, 22:01
Czas zamknąć ten topic
supersaper
Mianowanie nie chroni przez "racjonalizacją" (czytaj bezmyślnym wywalaniem na pysk pracowników przez PO) w administracji. Mianowani mają najwyższe płace i są powodem zawiści ze strony kolegów i szefów. Stanowią więc idealny materiał do wykopania I ktoś tu pisze o awansach? O rozwoju zawodowym, o logice, o prawie....
Kuźwa - mam już zacząć szukać nowej roboty?!
15 sie 2009, 22:07
Czas zamknąć ten topic
Nadir
supersaper
Mianowanie nie chroni przez "racjonalizacją" (czytaj bezmyślnym wywalaniem na pysk pracowników przez PO) w administracji. Mianowani mają najwyższe płace i są powodem zawiści ze strony kolegów i szefów. Stanowią więc idealny materiał do wykopania I ktoś tu pisze o awansach? O rozwoju zawodowym, o logice, o prawie....
Kuźwa - mam już zacząć szukać nowej roboty?!
Myślałem, że już masz
15 sie 2009, 22:22
supersaper
Piotrek99
Ustawa zakłada zgodne z prawem działanie Państwa i jego funkcjonariuszy - czyli naszych szefów. Przy takim założeniu tryb odwoławczy byłby martwy. Z tego względu brak go w ustawie (tak jak i wielu innych rzeczy np. w dziale kar). Założenie to okazało się błędne. Nie trzeba speca od logiki aby dowieźć, że tym samym cała ustawa jest o kant ... . Mnie powiedziano wprost przy ocenie, że nie dostanę maxa bo brak kasy na mój ewentualny awans. Taka jest rzeczywistość
Czyżby pozostawał jedynie sąd pracy?
29 paź 2009, 18:30
Na pocieszenie dla innych...Dostałem drugą pozytywną ocenę na jednym z dwóch najwyższych poziomów i do 30 dni od zapoznania się z nią dostałem II stopień USC- jestem z małego US i mam kierownika, który na razie nie ma mianowania. Nikt nie mówił o braku pieniędzy...Wszystko zależy od ludzi...