Postępowanie kwalifikacyjne
Według mnie nie ma tu rozwiązania....
Próbowałem zastosować szereg różnych, czasem nawet bardzo skomplikowanych zależności zarówno w pionie jak i w poziomie. Jeśli nawet coś zaczyna się układać znajdując jakąś zależność w pionie to i tak jest potem problem aby powtórzyć zależność w poziomie. Trenując tego rodzaju zadania pamiętałem zawsze instrukcję, która mówiła, że jeśli dochodzimy do bardzo skomplikowanych reguł i zależności to oznacza, że powinniśmy zmienić sposób analizy tego zadania i popatrzeć na nie pod całkiem innym kątem - próbowałem i tego a i tak nie przychodzi mi do głowy żaden klucz do tego zadania.
Jeśli chcemy zrozumieć to zadanie to musimy zapytać o nie tego kto je zamieścił na forum - wtedy może prędzej uda się dojść do klucza. Poza tym istnieje jeszcze możliwość, że przy wklejaniu tego rysunku na forum, wdarł się jakiś błąd i przez to mamy z tym zadaniem takie problemy.
Tak czy owak wydaje mi się, że jeśli to zadanie wymaga bardzo skomplikowanego klucza to nie jest to zadanie, które pojawić się powinno na teście. Sami widzicie, że z tego zadania stała się wręcz łamigłówka a z ogólną zasadą tego typu testów - pisanych przecież na czas - zadania muszą być rozwiązywalne za pomocą klucza prostego i jednoznacznego a tu choć wiele osób się nad nim trudzi to nikomu żaden taki klucz nie przychodzi do głowy.
Reasumując - szkoda czasu na to zadanie - przecież mamy jeszcze mnóstwo innych rzeczy do nauki i treningu.
Dla poparcia moich wniosków -podam przykład i zacytuję odpowiedź do zadania z
viewtopic.php?f=6&t=1464&start=570 mam nadzieję, że dobrze wkleiłem link do topiku (zadanie z kręgami - strona 39)
Rozwiązanie to faktycznie 6 ale klucz jest o wiele prostszy - otóż suma cyfr w każdym z 2 wypełnionych kręgów to 45 a w trzecim skrajnym - gdzie brakuje jednej liczby to 39, więc gdy dodamy 6 (39+6=45) również będzie 45