Przesyłam obiecane odpowiedzi do pytań 1-9 z wtorku: 1 a, 2 d, 3 a, 4 d, 5 a, 6 b, 7 b, 8 c, 9 b Przesyłam nowe pytania: 16) Krajowy Plan Działań na Rzecz Zatrudnienia został przyjęty przez Radę Ministrów na lata: a) 2009-2012, b) 2010-2012, c) 2009-2011, d) 2011-2013. 17) Naczelna Rada Zatrudnienia to organ: a) organ wykonawczy ministra właściwego ds. pracy w sprawach polityki rynku pracy, b)organ opiniodawczo-doradczy ministra właściwego ds. pracy w sprawach polityki rynku pracy, c) organ doradczy ministra właściwego ds. pracy w sprawach polityki rynku pracy, d) organ opiniodawczo-doradczy Prezesa Rady Ministrów w sprawach polityki rynku pracy. 18) Ile wynosi zasiłek dla bezrobotnych w pierwszych 3 miesiącach posiadania prawa do zasiłku: a)742,10 zł, b)582,70 zł, c) 717 zł, d) 594 zł. 19 ) Dzień Pracownika Publicznych Służb Zatrudnienia obchodzony jest w dniu: a) 5 stycznia, b)27 luty, c) 27 stycznia, d) 20 luty. 20) Przychodami Funduszu Pracy nie są: a)obowiązkowe składki na Fundusz Pracy, b) dotacje z budżetu państwa, c) środki z UE współfinansowanie projektów finansowanych z Funduszu Pracy, d) subwencje z budżetu państwa. 21)Prezesem Najwyższej Izby Kontroli jest: a) Marek Zająkała, b) Janusz Jezierski, c) Józef Górny, d) Stanisław Jarosz. 22)Prezes NIK powoływany jest przez: a) Sejm, b) Senat, c) Sejm za zgodą Senatu na wniosek Marszałka, d) Prezydenta. 23) Kadencja Prezesa NIK trwa: a) 3 lata, b) 4 lata, c) 5 lat, d) 6 lat. 24) Rzecznikiem Praw Obywatelski jest: a) Stanisław Trociuk, b) Irena Lipowicz, c) Janusz Kochanowski, d) Andrzej Zoll. 25) Rzecznikiem Praw Dziecka jest: a) Marek Michalak, b) Janusz Kochanowski, c) Andrzej Zoll, d) Stanisław Trociuk. 26) Obowiązki Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego pełni: a) Halina Dmochowska, b) Janusz Witkowski, c) Józef Oleński, d) Hanna Gronkiewicz-Walz 27) Kadencja Prezesa GUS trwa: a)3 lata, b)4 lata, c)5 lat, d)6 lat. 28)Ostatni Powszechny Spis Rolny był w roku: a)2002 b)2005 c)2007 d) 2010 29)Ostatni Narodowy Spis Ludności i Mieszkań: a)odbył się od 1 stycznia 2011 r. do 30 marca 2011 r. wg stanu na dzień 31grudnia 2010 r. b)odbywa się od 1 kwietnia 2011 r. do 30 czerwca 2011 r. wg stanu na dzień 31 marca 2011 r. c)odbędzie się od 1 lipca 2011 r. do 30 wrzesień 2011 r. wg stanu na dzień 30 czerwca 2011 r. d)odbędzie się od 1 września 2011 r. do 30 listopada 2011 r. wg stanu na dzień 31 sierpnia 2011r. 30)Prezesem Narodowego Banku Polskiego jest: a)Hanna Gronkiewicz-Walz, b)Sławomir Skrzypek, c)Leszek Balcerowicz, d)Marek Belka. 31)Prezes NBP powoływany jest: a)Sejm, b) Sejm za zgodą Senatu, c) Sejm na wniosek Prezydenta, d) Senat na wniosek Prezydenta. 32)Kadencja Prezesa NBP trwa: a)3 lata, b)4 lata, c)5 lat, d)6 lat. 33)W skład Rady Polityki Pieniężnej oprócz Prezesa NBP wchodzą: a) 6 członków powoływanych po dwóch przez Prezydenta, Sejm i Senat, b) 9 członków powoływanych po trzech przez Prezydenta, Sejm i Senat, c) 12 członków powoływanych po czterech przez Prezydenta, Sejm i Senat, d) 15 członków powoływanych po pięciu przez Prezydenta, Sejm i Senat. 34)Organami NBP są: a) Rada Polityki Pieniężnej, b) Zarząd NBP, c) Prezes NBP, d) odpowiedzi a, b i c są prawdziwe. 35) Święto Zjednoczenia Europy obchodzone jest w dniu: a) 8 maja, b) 9 maja, c) 7 maja, d) 10 maja. Odpowiedzi zamieszczę jutro
05 maja 2011, 17:33
Re: Postępowanie kwalifikacyjne
pytanie 36: Rzeczpospolita Polska jest członkiem założycielem: a. Rady Europy b. Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju c. Organizacji Narodów Zjednoczonych d. Paktu Północnoatlantyckiego
pytanie 37 Określenie "Maghreb" dotyczy regionu: a. Ameryki Łacińskiej b. Afryki Północnej c. Morza Czarnego d. Afryki Środkowej
pytanie 38 W Polsce umowy międzynarodowe są co do zasady ratyfikowane przez: a. Prezydenta RP b. Marszałka Sejmu c. Marszałka Senatu d. Prezesa rady Ministrów
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
Rozwiązanie zad.81 [ukryj]USATARI - AUSTRIA WJACZES - SZWECJA KISOLINA - zapewne nie pasuje, ale nie wiem jakie to słowo i czy w ogóle JANRAFC - FRANCJA[/ukryj
Zad. 82
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.