ostani symbol -> wszystkie pozostałe są lustrzanymi odbiciami liter: F, K, N (a ostatnie niby Z napisane jest w przeciwną stronę)
A w 63 nie pasuje
c bo w pozostałych - w skrócie pisząc: trójkąt wrzyna się w jeden kwadrat, a kółko w drugi
26 kwi 2011, 12:21
Re: Gimnastyka umysłu
ZAdanie 62
odpowiedź a - może chodzi o kąty proste i ostre
26 kwi 2011, 12:24
propozycje odpowiedzi 62 i 63
62 - d - lustrzane odbicia ale w d nie ma części wspólnej 63 - a
26 kwi 2011, 13:30
Zadanie 62
Odp.: D
Zadanie 63
Odp.: C
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
26 kwi 2011, 16:41
Rozwiązanie 62
D - i wytłumaczenie Karniaka
Rozwiązanie 63
B - w tym przypadku mamy trzy obszary nakrywania się figur, a nie dwa
Zad.64 Spytano hrabiego: "Czyj to portret wisi na ścianie?". Hrabia odrzekł: "Ojciec tej osoby jest jedynym synem tego, kto odpowiada". Był to portret: a)hrabiego b)jego bratanicy c)jego syna d)jego wnuczki
26 kwi 2011, 17:04
Zadanie 65
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
26 kwi 2011, 17:31
Ważne, nawet ważniejsze od odpowiedzi są wyjaśnienia - dlaczego. W 62 pomyślałam inaczej:
B - bo ma więcej niż jedną oś symetrii.
A może się mylę? Dlatego zamieszczajmy te nasze nieraz pokrętne tłumaczenia Zad. 65
C - zwiększa się ilość kulek o 2, jest w poziomie, a liczba odcinków jest o 1 mniejsza od liczby kulek.
Proste? Chyba nie bardzo A Aktywnym Forumowiczkom - dzięki za szperanie w zadaniach
26 kwi 2011, 17:40
alesandra4
...Dlatego zamieszczajmy te nasze nieraz pokrętne tłumaczenia
Ach...i żeby tylko jeszcze układający pytania na egzamin byli pokręceni w tę samą stronę
26 kwi 2011, 18:13
Oni są totalnie pokręceni... w różne strony, co widać było po: 1. prostych pytaniach 2. pokrętnych odpowiedziach 3. ... wynikach
26 kwi 2011, 19:07
zadanie 63
- odpowiedź d - portret wnuczki Hrabiego (jej ojciec jest jedynym synem Hrabiego, czyli mówiącego)
26 kwi 2011, 19:30
Moje typy do zadań 62,63 Zad.62
C
Zad.63
B
Zad.64
C
Zad.65
A
27 kwi 2011, 08:20
[quote="tolka"]Podaje klucz do zadania 59
okrąg zmienia się w kwadrat, prosta w okrąg, a kwadrat w prostą, zachowują przy tym wielkość i konfigurację oryginalu - odp.D
Według mnie i według Twojego tłumaczenia to powinna być odpowiedź F a nie D, bo w tym przypadku kwadrat jest o wiele większy. Jeżli dwa koła są małe, następnie zmieniają się w dwa małe kwadraty to i w tym przypadku powinno być małe koło w mały kwadrat w nie w duży kwadrat??
27 kwi 2011, 08:26
jolus2005
tolka
Podaje klucz do zadania 59
okrąg zmienia się w kwadrat, prosta w okrąg, a kwadrat w prostą, zachowują przy tym wielkość i konfigurację oryginalu - odp.D
Według mnie i według Twojego tłumaczenia to powinna być odpowiedź F a nie D, bo w tym przypadku kwadrat jest o wiele większy. Jeżli dwa koła są małe, następnie zmieniają się w dwa małe kwadraty to i w tym przypadku powinno być małe koło w mały kwadrat w nie w duży kwadrat??
Jolus możesz mieć rację , ale ja podałam odpowiedź i klucz autora zadania, czyli odpowiedź książkową.
27 kwi 2011, 08:34
Rozwiązanie zad. 64 (Hrabia)
D - jego wnuczka
Propozycja rozwiązania zad.65
C ; Rozumowanie - ilość odcinków jest zawsze mniejsza o 1 od ilości kulek i figura ma oś symetrii