Teraz jest 10 wrz 2025, 22:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA26 paź 2006, 21:23

POSTY        68
Post Gimnastyka umysłu

Kolejny raz przekonuję się, że nie opłaca się być zbyt wnikliwym, bo w treści zadania prawie wszystko było jasne, ale o ile łatwiej byłoby gdyby zdanie:
"Rodzice założyli 31.12.2000r. swoim dzieciom rachunki oszczędnościowe deklarując kolejne wpłaty zawsze tego samego dnia"
brzmiało
"Rodzice założyli 31.12.2000r. swoim dzieciom rachunki oszczędnościowe deklarując kolejne wpłaty zawsze tego samego dnia (31 grudnia) w każdym z kolejnych lat" :zeby:
Ja nie układałam tego zadania, tylko je przepisałam żywcem z ksiązki. Na egzaminie też nie wszystko jest jasno podane, czasami trzeba kilkqa razy czytać i przez to dojść do jakiś założeń. Liczy się tok rozumowania.

Tu po prostu brakuje danych. Często zadania z mała ilością danych można logicznie rozumując rozwiązać - to matematyka. Tu jest ewidentny błąd. No chyba ze mi ktoś wyjaśni na jakiej podstawie należy przyjąć kiedy przypada kapitalizacja odsetek, co jaki okres dokonywano wpłaty??? Może jestem za głupi i czegoś nie dostrzegam.

17 gru 2010, 01:16
Znawca

REJESTRACJA15 lut 2010, 15:05

POSTY        124
Post Gimnastyka umysłu
libianka                    

Zadanie na tabelkę.
Z sadu zebrano jabłka 3 gatunków.W danym gatunku każde jabłko miało tę samą wielkość i ważyło: reneta 200g, lobo 150g, malinówka 220g. Pakowano je po 100 sztuk do jednego worka. Samochód zabierał jednorazowo 50 worków według stałego klucza: 10% renety, 50% lobo i 40%malinówki. Pierwszego dnia zrobił 5 kursów, drugiego 6, a trzeciego 4 kursy. Ile kg jabłek wywieziono z sadu każdego dnia w danym gatunku i po 3 dniach razem.

Mam nadzieję,że nic nie poplątałam ,tyle liczenia :czytaj:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

17 gru 2010, 13:48
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 lis 2010, 23:47

POSTY        34
Post Gimnastyka umysłu
libianka                    

Zadanie na tabelkę.
Z sadu zebrano jabłka 3 gatunków.W danym gatunku każde jabłko miało tę samą wielkość i ważyło: reneta 200g, lobo 150g, malinówka 220g. Pakowano je po 100 sztuk do jednego worka. Samochód zabierał jednorazowo 50 worków według stałego klucza: 10% renety, 50% lobo i 40%malinówki. Pierwszego dnia zrobił 5 kursów, drugiego 6, a trzeciego 4 kursy. Ile kg jabłek wywieziono z sadu każdego dnia w danym gatunku i po 3 dniach razem.

Uważam że takie zadanko jest zbyt skomplikowane jak na egzamin. Jest za dużo liczenia, ale jest super do poćwiczenia umysłu.

17 gru 2010, 21:49
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 lis 2010, 23:47

POSTY        34
Post Gimnastyka umysłu
bkip                    

Kolejny raz przekonuję się, że nie opłaca się być zbyt wnikliwym, bo w treści zadania prawie wszystko było jasne, ale o ile łatwiej byłoby gdyby zdanie:
"Rodzice założyli 31.12.2000r. swoim dzieciom rachunki oszczędnościowe deklarując kolejne wpłaty zawsze tego samego dnia"
brzmiało
"Rodzice założyli 31.12.2000r. swoim dzieciom rachunki oszczędnościowe deklarując kolejne wpłaty zawsze tego samego dnia (31 grudnia) w każdym z kolejnych lat" :zeby:
Ja nie układałam tego zadania, tylko je przepisałam żywcem z ksiązki. Na egzaminie też nie wszystko jest jasno podane, czasami trzeba kilkqa razy czytać i przez to dojść do jakiś założeń. Liczy się tok rozumowania.

Tu po prostu brakuje danych. Często zadania z mała ilością danych można logicznie rozumując rozwiązać - to matematyka. Tu jest ewidentny błąd. No chyba ze mi ktoś wyjaśni na jakiej podstawie należy przyjąć kiedy przypada kapitalizacja odsetek, co jaki okres dokonywano wpłaty??? Może jestem za głupi i czegoś nie dostrzegam.

Danych  nie brakuje tylko musisz się trochę sama domyślić
O kapitalizacji świadczy fakt iż odsetki są naliczane 31.12 i wpłaty też są  dokonywane zawsze 31.12.

Takie są właśnie zadania na egzaminie. Ich treść jest tak zakręcona jakby ktoś umyślnie tak układał zadania żey ich nierozwiązć, a co za tym idzie niezdać egzaminu.

19 gru 2010, 18:11
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 lut 2009, 08:07

POSTY        134
Post Gimnastyka umysłu
mango                    

Danych  nie brakuje tylko musisz się trochę sama domyślić
O kapitalizacji świadczy fakt iż odsetki są naliczane 31.12 i wpłaty też są  dokonywane zawsze 31.12.

Takie są właśnie zadania na egzaminie. Ich treść jest tak zakręcona jakby ktoś umyślnie tak układał zadania żey ich nierozwiązć, a co za tym idzie niezdać egzaminu.

Jako tegoroczny pozytywny "absolwent" tego egzaminu stanowczo się nie zgadzam !
Takich zadań tam nie było !
Nie trzeba się było niczego domyślać, tylko wszystko wynikało z treści lub z dodawania i odejmowania danych podanych w treści.
A jak czegoś nie było (i z niczego nie wynikało) to tabelka MUSIAŁA BYĆ W TYM MIEJSCU PUSTA (NIEWYPISANA).

Tu macie wzory NIEKTÓRYCH tabelek, jakie były na egzaminie w ostatnich latach.
Tabelki były w tym roku bardzo podobne, oprócz tej ostatniej bardzo zakręconej, której nie zrobiłem.
Nawet treść w niektórych była podobna (np. chyba co roku była treść o bezrobociu), a tylko dane liczbowe inne.
viewtopic.php?f=6&t=1464&start=690

19 gru 2010, 19:40
Zaawansowany

REJESTRACJA26 paź 2006, 21:23

POSTY        68
Post Gimnastyka umysłu
mango                    

bkip                    

brzmiało

DANYCH  NIE BRAKUJE TYLKO MUSISZ SIĘ TROCHĘ SAMA DOMYŚLIĆ
O KAPITALIZACJI ŚWIADCZY FAKT IŻ ODSETKI SĄ NALICZANE 31.12 I WPŁATY TEŻ SĄ  DOKONYWANE ZAWSZE 31.12.

TAKIE SĄ WŁAŚNIE ZADANIA NA EGZAMINIE. ICH TREŚĆ JEST TAK ZAKRĘCONA JAKBY KTOŚ UMYŚLNIE TAK UKŁADAŁ ZADANIA ŻEY ICH NIEROZWIĄZĆ, A CO ZA TYM IDZIE NIEZDAĆ EGZAMINU.

to proszę mi podać zadanie które było na egzaminie a było takie ze trzeba było się domyślać.  To nie zadanie gdzie na zasadzie skojarzeń trzeba uzupełnić brakujące słowo - to zadanie matematyczne gdzie nie ma mowy o domyślaniu się, bo przy rożnych założeniach wyjdą rożne wyniki i każde będą prawidłowe. Póki ktoś mi nie pokaże matematycznego zadania jakie było na egzaminie z brakującymi danymi to nie uwierzę, że takie buble się wypuszcza.

20 gru 2010, 18:36
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 19:19

POSTY        400
Post Gimnastyka umysłu
Już po Świętach ... trzeba zacząć już ćwiczenia umysłu ;-)

Co to jest KARBONADA?

a. OZDOBA
b. BROŃ KŁUSOWNIKÓW
c. POTRAWA Z WOŁOWINY
d. NAPÓJ
e. PAS NA NABOJE

Czekam na odpowiedzi na "pw".

27 gru 2010, 15:42
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 lip 2010, 08:06

POSTY        24
Post Gimnastyka umysłu
Karbonada - potrawa z wołowiny.

27 gru 2010, 21:43
Znawca

REJESTRACJA08 gru 2010, 10:58

POSTY        132

LOKALIZACJASz-in
Post Gimnastyka umysłu
Witam wszystkich!
Jestem nowym narybkiem :unsure: , który będzie podchodził po raz drugi do tego wspaniałego egzaminu.
Chciałabym coś dorzucić do wojny umysłów:
wstaw brakujące słowo
posiadał ...... pył
I następne:
M W Z M J S U N ?

wstaw brakującą cyfrę
832 -- 20 -- 142
704 -- ?  -- 232

28 gru 2010, 20:35
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 lip 2010, 16:02

POSTY        12
Post Gimnastyka umysłu
posiadał  miał    pył

832       20     142
704       [b] 18    232

29 gru 2010, 07:57
Znawca

REJESTRACJA08 gru 2010, 10:58

POSTY        132

LOKALIZACJASz-in
Post Gimnastyka umysłu
Azja        teza
fant        ?
dziadek wuj kuzyn syn córka
co powinno być w miejsce ?

Które słowo jest intruzem?
fazas, kiwśna, szkłore, tłós

Czy wiadomo co wstawić w miejsce ? (odpowiedz jutro)
M W Z M J S U N ?

29 gru 2010, 10:42
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 kwi 2010, 14:05

POSTY        232
Post Gimnastyka umysłu
Ale dajecie czadu, fajnie. Zaczynam też ćwiczyć :) Wszystkiego naj w Nowym Roku.

29 gru 2010, 14:53
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 cze 2009, 13:58

POSTY        11
Post Gimnastyka umysłu
M W Z M J S U N ?
P jak Pluton
Wszystkiego naj... w Nowym Roku

30 gru 2010, 07:19
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA08 wrz 2010, 12:55

POSTY        2
Post Gimnastyka umysłu
Azja        teza
fant        ?
dziadek wuj kuzyn syn córka
co powinno być w miejsce ?

Które słowo jest intruzem?
fazas, kiwśna, szkłore, tłós

syn (fantazja, synteza)
szafa, świnka, krzesło, stół - nie pasyje świnka

30 gru 2010, 09:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138 ... 793  Następna strona