Naniosłam kilka poprawek i moje propozycje odpowiedzi, co myślicie? A w matrycy Skarbenki, która jest tutaj: viewtopic.php?p=66508#p66508 ja typowalam A.... 1. NEGOCJACJE - WARUNKI DEBATA - ? SPÓR, PROBLEM....
2. IDIOGRAFIA - NOMOTETYZM JEDNOSTKA - ? OGÓLNY, SZCZEGÓŁOWY, KONKRETNY...
Dopiszcie jeszcze jedno pytanie dotyczące budżetu środków europejskich. Chodziło w nim o wydatki: a) nie podlegają refundacji b) mogą być przeznaczane na projekty pomocy technicznej (wybrałem to choć strzelałem i nie wiem czy to poprawna odpowiedź) c) podlegają częściowo refundacji
Dzięki Sztybek, dopisane Moje kolejne błędne...
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
05 lip 2010, 18:56
Gimnastyka umysłu
Odcienek ma się do wielokąta jak atom do: a) cząsteczki b) jądra c) elektronu Zaznaczyłem cząsteczka, bo wielokat składa się z odcinków, a cząsteczka z atomów.
Test wiedzy (te które zauważyłem na forum pominałem): 1) co powoduje najwięcej przedwczesnych zgonów w Polsce (odp. choroby układu krążenia) 2) Co to jest NTS (odp. Nomenklatura Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych) 3) Kto może oskarżyć państwo członkowskie UE o łamanie traktatu a) tylko Komisja b) tylko państwo c) państwo lub komisja 4) Jaki akt prawny po Lizbonie zastąpił traktat o utworzeniu Wspólnot Europejskich a) traktat o Unii Europejskiej (zanzaczyłem) b) traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej 5) jaka ustawa nie może być uchwalona w trybie pilnym a) długu publicznego b) budżetowa c) coś o finansnach publicznych (zaznaczyłem bo pozostałe dotyczyły szeroko rozumianej obsługi długu publicznego) 6) Kto wybiera starostę (rada powiatu) 7) Z zarządzania: zwięzły program działania (odp. harmonogram)
05 lip 2010, 19:10
Gimnastyka umysłu
Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej - oficjalna nazwa głównego aktu prawa pierwotnego Unii Europejskiej. Stanowi część dorobku prawnego Unii od 2009 r., kiedy to weszły zapisy Traktatu z Lizbony. Wcześniej funkcjonował pod nazwą Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą oraz Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską.
Czy to jest właściwa odpowiedź..bo już się pogubiłam
05 lip 2010, 19:51
Gimnastyka umysłu
konsternacja
Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej - oficjalna nazwa głównego aktu prawa pierwotnego Unii Europejskiej. Stanowi część dorobku prawnego Unii od 2009 r., kiedy to weszły zapisy Traktatu z Lizbony. Wcześniej funkcjonował pod nazwą Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą oraz Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską.
Ja właśnie tę zaznaczyłam W słówkach było jeszcze coś z abdykacją-bezkrólewiem, miałam zapisane na chusteczce do nosa, którą ktoś z moich domowników zużył
18. ja dałam trwanie, ale nie mam pojęcia czemu- kiedyś na forum była dyskusja i padła ta odpowiedź i jakoś zapamiętałam 19. ja zaznaczyłam akord (współbrzmienie trzech dźwięków), syntonia to też współbrzmienie, ale mi jakoś bardziej z emocjami pasuje...a tu postawiłam na muzykę
Ostatnio edytowano 05 lip 2010, 20:08 przez katkow75, łącznie edytowano 1 raz
05 lip 2010, 19:58
Gimnastyka umysłu
robaczek1
- Nadir, Ivka i pozostali - jak oceniacie poziom testu wiedzy na podstawie naszych wstępnych relacji?
Nadir
Będę pełen podziwu dla tych, którzy zdadzą...
Ivka
Ja również Zwłaszcza test wiedzy. Te pytania są z kosmosu-nie znam odpowiedzi na żadne Albo już wszystko zapomniałam ( i to by potwierdzało ile warta jest nabyta przed egzaminem wiedza), albo stan wiedzy jaki posiadałam w ubiegłym roku również nie byłby wystarczający, żeby go zdać...
Co do testu umiejętności to mogę powiedzieć tylko tyle, że w ubiegłym roku również wydawało mi się, że go położyłam. (...) Okazało się jednak, że z tego testu uzyskałam około 80% ( o ile dobrze pamiętam ), zatem całkiem przyzwoicie
Jedyne co mogę Wam radzić, to przestańcie już analizować, co zrobiłem dobrze a co źle, bo i tak nic Wam to nie da, poza olbrzymią dawką stresu. Pytania są tak podchwytliwe, że zmiana jednego wyrazu wypacza całkowicie treść, a każdy piszący przekazuje tą treść w takiej formie, jak jemu się wydawało, że ona brzmi, co nie do końca może być zgodne z pierwowzorem. Szkoda nerwów. Wiem, że to zabrzmi jak banał, ale trzymam za Was kciuki - będzie dobrze! I jakby co, to byłam pierwsza, która to powiedziała!
Będę drugi Też chciałem to już wczoraj napisać: szkoda zdrowia na analizowanie każdego słowa. I tak nie da się odtworzyć oryginalnych pytać czy oryginalnych odpowiedzi. Ivka ma rację: zmiana jednego wyrazu wypacza całkowicie treść. W tamtym roku balansowałem na granicy 60 punktów i denerwowałem się czy przekroczę 60 czy zabraknie 1-2. Niektóre odpowiedzi będące pewniakami okazały się błędnymi (źle odtworzone pytanie lub odpowiedź) a te niepewne okazały się poprawnymi. Ale wiem, że to tak łatwo powiedzieć: czekajcie spokojnie. Wiem po sobie: istnieje potrzeba odreagowania.
Najlepiej byłoby gdyby KSAP jak najszybciej opublikował pytania i odpowiedzi testowe. W tamtym roku gromadziliśmy je, bo KSAP nie publikował testu. Nawet po oficjalnej interwencji Inspektora odmówiono publikacji. Później jednak opublikowali. Może dlatego, że zobaczyli, że odtworzyliśmy je tutaj w niemal 100%?...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
05 lip 2010, 19:59
Gimnastyka umysłu
Pytanie o ,,szklany sufit" jest z organizacji i zarządzania
05 lip 2010, 20:15
Gimnastyka umysłu
mika488
Pytanie o ,,szklany sufit" jest z organizacji i zarządzania
Szklany sufit był w zeszłym roku i to z... sufitu raczej
Ostatnio edytowano 05 lip 2010, 20:50 przez skarbenka, łącznie edytowano 3 razy
05 lip 2010, 20:23
Gimnastyka umysłu
katkow75
konsternacja
Ja właśnie tę zaznaczyłam W słówkach było jeszcze coś z abdykacją-bezkrólewiem, miałam zapisane na chusteczce do nosa, którą ktoś z moich domowników zużył
18. ja dałam trwanie, ale nie mam pojęcia czemu- kiedyś na forum była dyskusja i padła ta odpowiedź i jakoś zapamiętałam 19. ja zaznaczyłam akord (współbrzmienie trzech dźwięków), syntonia to też współbrzmienie, ale mi jakoś bardziej z emocjami pasuje...a tu postawiłam na muzykę
trwanie..ja tak samo zaznaczyłam..i akord też...to już było wcześniej na forum...
ja też dałem karnację, i na 99% jest to dobra odpowiedź. hormony u ludzi determinują płeć pigment u ludzi determinuje karnację. I tej wersji będę się trzymał
05 lip 2010, 20:50
Gimnastyka umysłu
kandydat2007
ja też dałem karnację, i na 99% jest to dobra odpowiedź. hormony u ludzi determinują płeć pigment u ludzi determinuje karnację. I tej wersji będę się trzymał
uf, no mam nadzieję, że ta odpowiedź jest ok też się jej trzymać będę
05 lip 2010, 21:46
Gimnastyka umysłu
kandydat2007
Odcienek ma się do wielokąta jak atom do: a) cząsteczki b) jądra c) elektronu Zaznaczyłem cząsteczka, bo wielokat składa się z odcinków, a cząsteczka z atomów.
Test wiedzy (te które zauważyłem na forum pominałem)......
Wszystkie pytania są tutaj viewtopic.php?p=66349#p66349 w sumie 89 pytań Ps. ja też zaznaczyłam cząsteczki, a co koloru/karnacji mam dylemat, ja mam ciemniejszą karnację a czy to oznacza że mam więcej pigmentów w skórze;)? hormony do pewnego stopnia decydują o płci, tak jak pigmenty o kolorze skóry..tak mi się wydaje...
konsternacja
Wydaje mi się, że tak Traktat lizboński zmienia aktualne traktaty UE i WE, ale ich nie zastępuje. Ten ostatni zostanie przemianowany na ?Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej?. źródło: http://www.wiadomosci24.pl/artykul/trak ... 62860.html
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
05 lip 2010, 22:00
Gimnastyka umysłu
konsternacja
trwanie..ja tak samo zaznaczyłam..i akord też...to już było wcześniej na forum...
05 lip 2010, 22:48
Gimnastyka umysłu
asia78
kandydat2007
uf, no mam nadzieję, że ta odpowiedź jest ok też się jej trzymać będę
Osoby z ciemną karnacją mają tego pigmentu dużo, po drugiej stronie bieguna są osoby które nie mają w ogóle pigmentu i są wtedy albinosami.
Definicja z WIKI: Albinizm (bielactwo) ? brak pigmentu w skórze, tworach skórnych, włosach i tęczówce oka (czerwone oczy lub, rzadziej, niebieskawe). Osobnik posiadający tę cechę nosi miano albinosa.
06 lip 2010, 05:12
Gimnastyka umysłu
kandydat2007
a ja stawiam na kolor przecież płeć jest uzależniona od hormonów nie tylko u ludzi ale i zwierząt