Teraz jest 11 wrz 2025, 23:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 sty 2010, 21:27

POSTY        96
Post Gimnastyka umysłu
To jeszcze jedno moje wątpliwe dzieło  i więcej Was nie męczę!

Katkow :) ściągnęłyśmy się myślami!!! Ta matryca mnie gryzie do teraz :( Przy niej myślałam jak przysłowiowy kołek :(
Widzisz, jak szybko spełniam Twe życzenia  :D
Załącznik:
dwie czarne dziury.JPG

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

05 lip 2010, 15:11
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 kwi 2010, 14:05

POSTY        232
Post Gimnastyka umysłu
skarbenka                    

To jeszcze jedno moje wątpliwe dzieło i więcej Was nie męczę!
Katkow :) ściągnęłyśmy się myślami!!! Ta matryca mnie gryzie do teraz :( Przy niej myślałam jak przysłowiowy kołek :(
Widzisz, jak szybko spełniam Twe życzenia  :D
Załącznik:
dwie czarne dziury.JPG

Rysuj kochana rysuj :)
Jeszcze musimy aleksandrę 4 pomęczyć o słówka, może jeszcze pamięta jakieś :D

05 lip 2010, 15:23
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        96
Post Gimnastyka umysłu
Już ja Alesandrę pomęczę :)
Pamiętasz Katkow, czy tak to leciało dokładnie w tych czarnych dziurach?

05 lip 2010, 15:40
Znawca
Własny awatar

POSTY        232
Post Gimnastyka umysłu
skarbenka                    

Już ja Alesandrę pomęczę :)
Pamiętasz Katkow, czy tak to leciało dokładnie w tych czarnych dziurach?

dokładnie nie pamiętam, ale pewna jestem tego,że ten czarny zaokrąglony środek był w pionie :zeby:
to była jedna z pierwszych matryc i strasznie mnie zniechęciła :D może to i lepiej, bo dzięki niej przeszłam do tabelek
A co do tabelek - ile z nich wypełniliście w całości? Tzn. w ilu daliście sumę i robiliście resztę wyliczeń?
viewtopic.php?f=6&t=1464&start=3015

Ostatnio edytowano 05 lip 2010, 16:10 przez katkow75, łącznie edytowano 1 raz

05 lip 2010, 15:45
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        96
Post Gimnastyka umysłu
Nie będę się spierać :) ale mi się jakoś to kojarzyło z zakazem wjazdu  :D  Tyle, że w szoku to człowiek widzi piony w poziomie, a poziomy ukośnie ;) Może ktoś to jeszcze pamięta? Jak trzeba, to zmienię, choć to i tak wg mnie nie ma wpływu na możliwości wyboru, bo i kwadrat w pionie i w poziomie wygląda jednakowo i koło też raczej się nie zmienia :)

Idę teraz pomęczyć swe prawdziwe talenty.. na ścierce i odkurzaczu  :D

05 lip 2010, 16:04
Znawca
Własny awatar

POSTY        232
Post Gimnastyka umysłu
skarbenka                    

Nie będę się spierać :) ale mi się jakoś to kojarzyło z zakazem wjazdu  :D  Tyle, że w szoku to człowiek widzi piony w poziomie, a poziomy ukośnie ;) Może ktoś to jeszcze pamięta? Jak trzeba, to zmienię, choć to i tak wg mnie nie ma wpływu na możliwości wyboru, bo i kwadrat w pionie i w poziomie wygląda jednakowo i koło też raczej się nie zmienia :)

Idę teraz pomęczyć swe prawdziwe talenty.. na ścierce i odkurzaczu  :D

też myślę,że to bez znaczenia w tym wypadku :)

05 lip 2010, 16:19
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 09:33

POSTY        328
Post Postępowanie kwalifikacyjne
lukasto90                    

E tam, przesadzacie. Nie było tak źle :)
Żeby się przygotować do testu wiedzy wystarczyło 16 ustaw przerobić + raport GUSu za 2010r. + stronę internetową o funduszach europejskich + info o unii zebrać. A czasu było tyle że zdążyłem 3 razy te pytania przeczytać na teście. Wyłapałem dzięki temu parę swoich błędów.
Według mnie czas potrzebny na opanowanie materiału to 3-6 miesięcy nauki w weekendy, trochę po pracy po południu + 2 tygodnie urlopu.
Gorzej z testem umiejętności. Ale też nie przesadzajmy: te tabelki nie były jakoś specjalnie trudne. A to one głównie dają punkty, a nie te dziwne matryce.
No i trzeba się skupić na samym egzaminie. Skoncentrować na zadaniach, na treści pytań. Nie dać się zjeść przez stres.
Ja tam jestem pozytywnie nastawiony.
Pozdrawiam :)

Zapomniałeś dodać:
- dyrektywy UE (kłania się 5 art. jakieś tam dyrektywy)
- umowy NATO i UE (wszystkie podpisane czy też nie- tarcza antyrakietowa, Irak, Afganistan)
- wszystkie noty protestacyjne rządu (konflikt z Białorusią)
to chyba wszystko  :D

05 lip 2010, 17:09
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2010, 21:13

POSTY        10
Post Postępowanie kwalifikacyjne
Akurat art. 5 dotyczy NATO z tego co wiem. I jest to chyba najsłynniejszy zapis tego paktu zobowiązujący do wzajemnej obrony sojuszników. W związku z tym co jakiś czas pojawia się w mediach. Np w relacjach uzasadniających wejście NATO do Afganistanu.
Chyba się nie mylę?
Bo nie sprawdzałem swoich odpowiedzi z testu jeszcze.

A tak macie racje trzeba się było przebić przez te forum jeszcze.
Mi to z tydzień zajęło ale się opłaciło

Hm a tak na marginesie (bo wiem że była na ten temat dyskusja duuuzo wcześniej na forum):
Żubr do jelenia ma się jak bizon i karibu (zwierzęta występujące a Ameryce Północnej
szpital do lazaretu tak jak ksiądz do kapelana (lazaret i kapelan to pojęcia z armią związane)
Chyba:-)

05 lip 2010, 17:17
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Gimnastyka umysłu
skarbenka                    

05 Lip 2010 14:24
Póki pamiętam, to rysuję
Nadir                    

05 Lip 2010 14:47
C
skarbenka                    

C o?  ;)  Nadir, szybki jesteś :)
Dodam jeszcze, że nigdy w to nie wątpiłam  :D

Szybki... Odgadnąć po 23 minutach, to nie taka znowu kosmiczna szybkość. A na poważne:
rozwiązanie tego zajęło mi 15-20 sekund.
Niektórzy narzekaj, że było dużo elementów w matrycach. Ale może nie zauważyli jednej rzeczy: do udzielenia prawidłowej odpowiedzi wiele elementów było zbędnych - one tylko zamazywały obraz całości. Jeśli ktoś się skupiał na nich wszystkich, to nic dziwnego, że przy 10-tej matrycy już miał zamęt w głowie.
Tymczasem wystarczy wyłowić np. dwa elementy, które nie występują w pozostałych 4 propozycjach odpowiedzi i nie już trzeba analizować pozostałych elementów.
Tutaj
viewtopic.php?p=66489#p66489
wystarczy skojarzyć:
- 2 trójkąty na górnym rysunku są złączone, na dolnym - ten dolny trójkąt jest obrócony o 180 stopni,
- tylko w "c" oba półkola spełniają ten warunek: dolna połówka jest obrócona o 180 stopni.
Pozostałe elementy oczywiście też muszą być zgodne z tą zasadą, ale po co je analizować, skoro już ani "a", ani "b" ani "d" nie spełniają pierwszego warunku? Szkoda tracić czasu na dalsze analizy.

Tutaj
viewtopic.php?p=51215#p51215
Wielblad zamieścił 1 z przykładowych matryc jakie mieliśmy w tamtym roku

05 lip 2010, 17:33
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        96
Post Gimnastyka umysłu
Nadir                    

skarbenka                    

Nadir, szybki jesteś :)
Dodam jeszcze, że nigdy w to nie wątpiłam  :D

Szybki... Odgadnąć po 23 minutach, to nie taka znowu kosmiczna szybkość. A na poważne:
rozwiązanie tego zajęło mi 15-20 sekund.

I do tego jeszcze skrupulatny  :D  

Oczywiście Nadir masz rację!
W większości przypadków odszukanie jednego zmieniającego się elementu z tych niecodziennych układanek pozwalało na 15-20 sekundowe odnalezienie brakującego fragmentu. Jak myślę, problem dla części osób powstawał wtedy, gdy poszukiwali innych zależności np. nie szukając relacji pomiędzy A i B, a jakiejś innej. Wtedy powstawał mały zamęt. Były też przykłady trudniejsze, choćby jak te moje dwie czarne dziury (tylko bez takich mi tu skojarzeń  :D ).
Niby proste, ale jednak nie do końca (mówię tu za siebie).

05 lip 2010, 17:50
Znawca
Własny awatar

POSTY        232
Post Gimnastyka umysłu
Mi zrobienie matryc zajęło 5 minut :rolleyes: ale tylko dlatego,że więcej czasu po zrobieniu tabelek nie miałam. Czyli wyszło jakieś 15-20 sekund na matrycę.
Na początku doszukiwałam się jakiś "głębszych" zależności co było ewidentnym błędem, wystarczyło znaleźć tę jedną  :)
Po głowie chodzi mi skarbeńko taka jedna z dwoma odwróconymi SSi i ósemką.

05 lip 2010, 18:17
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2010, 12:49

POSTY        15
Post Gimnastyka umysłu

Jeszcze musimy aleksandrę 4 pomęczyć o słówka, może jeszcze pamięta jakieś

Miałam słówka gdzieś, kiedyś od kogoś - były w zeszłym roku. I jestem pewna, że w tym roku się powtórzyły. Szkoda tylko, że do nich wcześniej nie zajrzałam - nie przyszło mi do głowy, że będą TAKIE SAME. Nie są one kompletne, ale zawsze coś. Połączyłam je z tymi, które ktoś juz tu na forum zamieścił.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

05 lip 2010, 18:27
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        96
Post Gimnastyka umysłu
katkow75                    

Mi zrobienie matryc zajęło 5 minut :rolleyes: ale tylko dlatego,że więcej czasu po zrobieniu tabelek nie miałam. Czyli wyszło jakieś 15-20 sekund na matrycę.
Na początku doszukiwałam się jakiś "głębszych" zależności co było ewidentnym błędem, wystarczyło znaleźć tę jedną  :)
Po głowie chodzi mi skarbeńko taka jedna z dwoma odwróconymi SSi i ósemką.

Wiem, o której mówisz :) Też mi się "pdobała"
B)))
Jak mnie najdzie melodia, to jeszcze ją wymęczę  :)

05 lip 2010, 18:28
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2010, 10:11

POSTY        112
Post Gimnastyka umysłu
była też matrca z ludzikami:
lewa strona na górze 3 facecików
lewa strona na dole 2 dziewczynki
prawa strona na górze 1 dziewczynka?
niestety nie pamiętam odpowiedzi z wyjątkiem jednej  - pustego prostokąta ;)
może ktoś ma lepszą pamięć?

05 lip 2010, 18:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 793  Następna strona