Jeśli tak to właściwa byłaby odpowiedź : KE i państwo członkowskie Przyznam się, ze tak strzeliłem
Obyś miał rację, ja typowałam tak samo Ale obawiam się, że chodzi o standardową procedurę naruszenia traktatu, wtedy tylko KE nie wiem dlaczego mnie tak zaćmiło na egzaminie, teraz wszystko wydaje się oczywiste. A może masz pomysł z tym PKB po 89 roku, interwencją w Iraku i tarczą?Przynajmniej podziel się typami
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
04 lip 2010, 16:05
Gimnastyka umysłu
ja byłam w grupie B i tego pytania raczej nie było (chyba) :
34. Traktat Lizboński nosi oficjalną nazwę: a. Traktat o utworzeniu UE b. Traktat o funkcjonowaniu UE c. Traktat o UE d. Traktat zmieniający Traktat o Unii Europejskiej i Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską (czy była taka odpowiedż???)
za to chodzi mi po głowie takie pytanie: Traktat lizboński zmienia traktat o WE w(lub zastępuje): a)traktat o UE b) ...
57. Pracownikiem Korpusu SC nie może być osoba, która: a. częściowo utraciała prawa publiczne b. jest cudzoziemcem, chyba że będzie pracować na stanowisku bezpośrednnim udziałem w sprawowaniu władzy c. była skazana prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo d. ma zdany egzamin z języka na poziomie B2
w wersji B to było coś takiego: Pracownikiem Korpusu SC może być osoba, która: a. nie jest pozbawiona praw publicznych b. jest cudzoziemcem, chyba że będzie pracować na stanowisku bezpośrednnim udziałem w sprawowaniu władzy c. nie była skazana za przestępstwo skarbowe d. ma zdany egzamin z języka na poziomie B2
ja nie mogłam rozszyfrować tego pytania, zagmatwane nieco.
04 lip 2010, 16:10
Gimnastyka umysłu
A liczyliście sobie ile macie na pewno dobrze a ile na pewno źle? Ja na pewno źle mam 20 a na pewno dobrze 49. Co do reszty pytań nie pamiętam co zaznaczyłam
04 lip 2010, 16:13
Gimnastyka umysłu
34 Traktat z Lizbony zmieniający Traktat o Unii Europejskiej i Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską podpisany w Lizbonie dnia 13 grudnia 2007 r.
50 Na bank ? przez osobę upoważnioną (art.37 ustawy) Przez administratora też (ale nie wyłącznie, wiec ta odpowiedź odpada)
04 lip 2010, 16:14
Gimnastyka umysłu
asia78
za to chodzi mi po głowie takie pytanie: Traktat lizboński zmienia traktat o WE w(lub zastępuje): a)traktat o UE
57. Pracownikiem Korpusu SC nie może być osoba, która: a. częściowo utraciała prawa publiczne b. jest cudzoziemcem, chyba że będzie pracować na stanowisku bezpośrednnim udziałem w sprawowaniu władzy c. była skazana prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo d. ma zdany egzamin z języka na poziomie B2 w wersji B to było coś takiego: Pracownikiem Korpusu SC może być osoba, która: a. nie jest pozbawiona praw publicznych b. jest cudzoziemcem, chyba że będzie pracować na stanowisku bezpośrednnim udziałem w sprawowaniu władzy c. nie była skazana za przestępstwo skarbowe d. ma zdany egzamin z języka na poziomie B2
ja nie mogłam rozszyfrować tego pytania, zagmatwane nieco.
Nie wykluczone że tak brzmiało to pytanie, tzn. traktat lizboński zmienia traktat o WE. Wtedy odpowiedż prawidłowa jest Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Ta druga wersja pytania nr 57 brzmi dziwnie, wszystkie są prawidłowe:)
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
04 lip 2010, 16:21
Gimnastyka umysłu
robaczek1
Obyś miał rację, ja typowałam tak samo Ale obawiam się, że chodzi o standardową procedurę naruszenia traktatu, wtedy tylko KE nie wiem dlaczego mnie tak zaćmiło na egzaminie, teraz wszystko wydaje się oczywiste. A może masz pomysł z tym PKB po 89 roku, interwencją w Iraku i tarczą?Przynajmniej podziel się typami
A gdzie jest uregulowana ta "zwykła" procedura - jakiś link ? Bo ja cały dzień dziś siedzę na Google i szukam odpowiedzi... A to, ze coś teraz podaję jako 100% odpowiedź, to nie znaczy, ze zawsze miałem dobrą odpowiedź. Po prostu teraz znalazłem w Google'u
Tych pytań oraz moich odpowiedzi z Irakiem, Afganistanem i tarczą to naprawdę nie pamietam - był to kompletny strzał - 25% szans
Wiedziałem na pewno tylko art.5 Traktatu NATO i partnerstwo wschodnie
04 lip 2010, 16:23
Gimnastyka umysłu
mr hyde
A gdzie jest uregulowana ta "zwykła" procedura - jakiś link ?
Art. 258 Traktatu o funkcjonowaniu UE http://ec.europa.eu/community_law/infri ... nts_pl.htm Postępowanie skargowe przed Trybunałem jest uruchamiane dopiero w sytuacji gdy Państwo Członkowskie po interwencji KE dobrowolnie nie usunie naruszenia.
04 lip 2010, 16:28
Gimnastyka umysłu
robaczek1
mr hyde
A gdzie jest uregulowana ta "zwykła" procedura - jakiś link ?
Art. 258 Traktatu o funkcjonowaniu UE http://ec.europa.eu/community_law/infri ... nts_pl.htm Postępowanie skargowe przed Trybunałem jest uruchamiane dopiero w sytuacji gdy Państwo Członkowskie po interwencji KE dobrowolnie nie usunie naruszenia.
podobne pytanie było chyba w 2009, tylko brzmiało o niebo przystępniej
04 lip 2010, 16:33
Gimnastyka umysłu
miszmasz
A liczyliście sobie ile macie na pewno dobrze a ile na pewno źle? Ja na pewno źle mam 20 a na pewno dobrze 49. Co do reszty pytań nie pamiętam co zaznaczyłam
49 w tych okolicznościach to całkiem niezły wynik, nie łam się, bywają tacy co mają odwrotne proporcje
04 lip 2010, 16:36
Gimnastyka umysłu
no właśnie ja do takich należę - źle mam chyba ok. 40 - tragedia, kompletne zaćmienie no i oczywiście pod koniec testu zmieniałam odpowiedzi na ... złe z umiejętności musiałabym mieć chyba maksa żeby zdać, a to nie wchodzi w grę
04 lip 2010, 16:49
Gimnastyka umysłu
madzianna1
no właśnie ja do takich należę - źle mam chyba ok. 40 - tragedia, kompletne zaćmienie no i oczywiście pod koniec testu zmieniałam odpowiedzi na ... złe z umiejętności musiałabym mieć chyba maksa żeby zdać, a to nie wchodzi w grę
osobiście swoich wolę nawet nie liczyć ale na oko wygląda marnie
04 lip 2010, 16:52
Gimnastyka umysłu
madzianna1
Wystarczy Ci 50 z umiejętności, na to zawsze jest szansa, bo liczenie jest zagadką. W ubiegłym roku, niektórzy pisali na Forum, że nie zrobili wszystkiego, część żle i dostali maksa. W tym roku maks to 60, zawsze jest nadzieja