Muszę skorygować pomyłkę, która się wkradła do wyliczeń we wcześniejszym poście (skutek zaokrąglania do 0 miejsc po przecinku i zawierzania kompowi, eeeh). Otóż z testu umiejętności można było dostać wielokrotność nie liczby 2,72, lecz 1,36. Poza tym, wśród tych co zdali, wystąpiły tylko wielokrotności liczby 1,36 : 23, 25, 27, 29, 30, 32, 34, 36. A reszta bez zmian, w tym minimum do zdania 31,28 pkt. Sorry za wprowadzanie w błąd.
25 lip 2009, 19:57
Postępowanie kwalifikacyjne
Undying
Ja również zdałem Jeśli będzie ktoś chętny z Wrocławia, komu niestety się nie powiodło, a będzie chciał spróbować w przyszłym roku albo ma zamiar przystąpić po raz pierwszy, to służę materiałami jakie zgromadziłem - mogę wypożyczać do np.: skopiowania (dać nie mogę, bo obiecałem już komuś pakiet
Jestem zainteresowana materiałami na test umiejętności. Proszę o odpowiedź kiedy mozna skorzystać z propozycji i skopiować graost@onet.eu
27 lip 2009, 06:30
biurwa1
pablo8019
Tzn. po 1 grudnia dojdzie nam te 12 dni i będą traktowane na równi z tymi, które jeszcze zaoszczędzimy z tego roku?
Tak mi powiedziała jedna z mianowanych w latach poprzednich urzędniczek. Informację tę potwierdzę w poniedziałek u Naczelniczki, też urzędniczki zresztą
I jak wyniki potwierdzania? Bo przyszła mi do głowy jeszcze jedna koncepcja - jeżeli te 12 dni od grudnia to są dni za TEN rok to od 1 stycznia dojdzie nam nowe 26+12 i w sumie wyjdzie ich... 50 No chyba, że się zbytnio zagalopowałem, a w takim razie niech ktoś mnie poprawi...
27 lip 2009, 10:30
Art. 105. 1. Urzędnikowi służby cywilnej przysługuje corocznie dodatkowy urlop wypoczynkowy w wymiarze wynoszącym po 5 latach zatrudnienia w służbie cywilnej 1 dzień. Urlop ten wzrasta z każdym rokiem pracy o 1 dzień aż do osiągnięcia 12 dni. 2. Do okresu zatrudnienia uprawniającego do dodatkowego urlopu wypoczynkowego wlicza się okres zatrudnienia w administracji publicznej.
Macie wszyscy aż taki staż pracy w administracji publicznej, że mówicie o 12 dniach dodatkowego urlopu??? Ja się nie załapię nawet na 1 dodatkowy
27 lip 2009, 10:49
pablo8019
biurwa1
pablo8019
Tzn. po 1 grudnia dojdzie nam te 12 dni i będą traktowane na równi z tymi, które jeszcze zaoszczędzimy z tego roku?
Tak mi powiedziała jedna z mianowanych w latach poprzednich urzędniczek. Informację tę potwierdzę w poniedziałek u Naczelniczki, też urzędniczki zresztą
I jak wyniki potwierdzania? Bo przyszła mi do głowy jeszcze jedna koncepcja - jeżeli te 12 dni od grudnia to są dni za TEN rok to od 1 stycznia dojdzie nam nowe 26+12 i w sumie wyjdzie ich... 50 No chyba, że się zbytnio zagalopowałem, a w takim razie niech ktoś mnie poprawi...
Mi też w sumie tak wyszło
27 lip 2009, 10:50
biurwa1
pablo8019
Dodano: 27 Lip 2009 10:10 am
Ivka
Macie wszyscy aż taki staż pracy w administracji publicznej, że mówicie o 12 dniach dodatkowego urlopu??? Ja się nie załapię nawet na 1 dodatkowy
No to jak w końcu?
27 lip 2009, 11:04
Ivka
Macie wszyscy aż taki staż pracy w administracji publicznej, że mówicie o 12 dniach dodatkowego urlopu???
Dodatek za 5 miesięcy , dodatkowy urlop za... 2 lata
27 lip 2009, 11:06
Czyli jak ktoś ma teraz 3 lata pracy za sobą to dopiero za 2 lata będzie miał 1 dodatkowy dzień urlopu, za 3 lata 2 dodatkowe dni, itd. A 38-dniowy urlop to dopiero za 14 lat... Faktycznie, jak to już określił przedmówca:
27 lip 2009, 11:12
Dodatek za 5 miesięcy , dodatkowy urlop za... 2 lata
Za jakie 5 miesięcy? Mianowanie 1 grudnia, to i dodatek za 1 miesiąc. Czy o czymś nie wiem????
27 lip 2009, 11:22
Mianowanie (a razem z nim dodatek) dostaniemy 1 grudnia - tj. za 5 miesięcy licząc od dzisiaj...
Ostatnio edytowano 27 lip 2009, 11:29 przez Vater, łącznie edytowano 1 raz
27 lip 2009, 11:26
Za 5 miesięcy licząc od dzisiaj...
No tak, teraz rozumiem...
27 lip 2009, 11:28
Sorki, dzisiaj jestem na szkoleniu to sie nie dowiem. Ale postaram się jutro rano nie zapomniec zapytac przed wyjściem na szkolenie. Mi w tym roku przypada 8 dni dodatkowego urlopu, w następnym 9
27 lip 2009, 12:15
Dodatkowy urlop Fajnie wam. Ja tam za 2,5roku będę się cieszył z pierwszego dodatkowego jednego dnia urlopu. A co do dodatku to jest od od momentu mianowania. Czyli nie będzie wyrównania. Taki był sens oszczędności. Czym później mianowanie tym mniej kasy. A że to postępowanie kwalifikacyjne na 2009 rok to już później niż grudzień nie można było
Ostatnio edytowano 27 lip 2009, 13:50 przez Nadir, łącznie edytowano 2 razy
literówki, podwójny post
27 lip 2009, 13:37
Przesunięcie terminu mianowania w 2009 roku
Najwięcej kontrowersji wzbudza jednak przesunięcie terminu mianowań osób, które uzyskały w tym roku status urzędnika mianowanego. Został przesunięty z 1 października na 1 grudnia 2009 r. W ten sposób rząd zaoszczędził 1,2 mln zł. ? Przesunięcie terminów jest sprzeczne z prawem i jest podstawą do roszczeń osób, które przystępowały do postępowania, wiedząc, że jak zdadzą egzamin, to od października będą urzędnikami ? mówi Witold Gintowt-Dziewałtowski, członek Rady Służby Cywilnej. Jego zdaniem nie powinno się zmieniać zasad w trakcie całego postępowania kwalifikacyjnego. Nie zgadza się z tym Sławomir Brodziński, szef służby cywilnej. ? Jest to jedynie prawo zwyczajowe, a termin mianowań nie jest określony ustawowo ? mówi Sławomir Brodziński. http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/3 ... anego.html
robertszn
Jest to jedynie prawo zwyczajowe, a termin mianowań nie jest określony ustawowo ? mówi Sławomir Brodziński."
Tzn. prawo zwyczajowe nie jest prawem? Szef służby cywilnej ignorantem prawnym?
Francuzi mówią: noblesse oblige To jak to z tym szlachectwem Szefie? Prawo zwyczajowe... W tym postępowaniu to niemal wszystko opiera się na "prawie zwyczajowym". Żadnego regulaminu, żadnych zasad punktowania, żadnych jasnych reguł.
Rada Ministrów przyjęła projekt zmiany ?Trzyletniego planu limitu mianowań urzędników w służbie cywilnej na lata 2009-2011?, przedłożony przez Szefa Służby Cywilnej. W związku z realizacją programu oszczędnościowego, dotyczącego ograniczenia wydatków budżetu państwa w 2009 r., wprowadzone zostaną zmiany w trzyletnim planie mianowań urzędników. Limit mianowań na 2009 r. zmniejszy się z 1 500 osób do 1000 osób. Zmieni się także termin mianowań: z 1 października 2009 r. na 1 grudnia 2009 r. Koszty mianowań w br. oszacowano na 880 700 zł (bez pochodnych, tj. bez składek na ubezpieczenie społeczne i Fundusz Pracy płaconych przez pracodawcę) oraz na 1 036 408 zł (z pochodnymi). Wydatki te zostaną sfinansowane z rezerwy celowej tegorocznego budżetu państwa. Limity mianowań na kolejne lata pozostają bez zmian: w 2010 r. ? 2 000 osób i w 2011 r. ? 2 500 osób. (Źródło: KPRM/KW) http://www.lex.com.pl/?cmd=artykul,2517
Kto może być pracownikiem mianowanym ...Mianowanie jest pozaumownym stosunkiem pracy. Jest to sposób nawiązania pracy tam, gdzie wymaga tego jej szczególny charakter i w sytuacjach, gdy pracownikom stawia się szczególnie wysokie wymagania. Zatrudnienie na podstawie powołania jest określane jako podległość służbowa. Zgodnie z art. 76 kodeksu pracy stosunek pracy na podstawie mianowania nawiązywany jest w przypadkach określonych w odrębnych przepisach. Te odrębne przepisy to tzw. pragmatyki służbowe (szczególne unormowania branżowe). Są to akty prawne regulujące prawa i obowiązki grup pracowników służb publicznych. Takie szczególne zapisy zawierają m.in. ustawa o Prokuraturze, ustawa o służbie cywilnej, ustawa o pracownikach państwowych, Karta Nauczyciela)...
Administracyjne zasady ...Mianowanie jest aktem jednostronnym, sporządzanym w formie pisemnej. Do powstania stosunku pracy z mianowania potrzebna jest zgoda pracownika, przejawiająca się w przyjęciu nominacji. Z tego powodu nawiązanie stosunku pracy z mianowania ma charakter administracyjny (obsadzenie stanowiska) i jako taki podlega reżimowi prawa administracyjnego, a nie prawa pracy. Tak więc o tym, czy decyzja o zwolnieniu ze służby jest zgodna z prawem, rozstrzyga nie wyrok sądu pracy, lecz uchylenie lub stwierdzenie nieważności decyzji o zwolnieniu dokonane w trybie przepisów kodeksu postępowania administracyjnego lub przez NSA. Podwójnej ocenie podlegają natomiast skutki aktu mianowania: w sferze prawa administracyjnego ? skutek polegający na obsadzeniu stanowiska, a w sferze prawa pracy ? skutki nawiązania stosunku pracy. Akt mianowania stanowi decyzję administracyjną i w tym zakresie nie podlega reżimowi prawa pracy (postanowienie NSA z 15 kwietnia 1991 r., sygn. akt II SA 258/91, OSP z 1992 r. nr 11, poz. 231)...
Kto może być mianowany Mianowanie zazwyczaj następuje na czas nieokreślony. Nie jest przy tym możliwe mianowanie na okres próbny. Jest stosowane do osób związanych z administracją państwową, samorządową, sądownictwem, prokuraturą, szkolnictwem i szkolnictwem wyższym. Pracownik mianowany podlega specjalnym wymaganiom kwalifikacyjnym, zaostrzonej odpowiedzialności (zwłaszcza dyscyplinarnej), a także podległości służbowej. Jego prawa pracownicze podlegają specjalnej ochronie (m.in. zwiększona stabilizacja zatrudnienia, którą zapewnia wyczerpujące wyliczenie w akcie prawnym dotyczącym danej grupy pracowników przyczyn uzasadniających rozwiązanie stosunku pracy, a także określenie wymaganej w tym względzie procedury). Pracownik mianowany ma też zazwyczaj prawo do dodatkowych świadczeń (np. urzędnik służby cywilnej otrzymuje dodatek z tytułu posiadanego stopnia służbowego, który stanowi część jego wynagrodzenia). Zawarcie umowy o pracę z pracownikiem, który zgodnie z bezwzględnie obowiązującymi przepisami prawa powinien być zatrudniony na podstawie mianowania, należy traktować jako mianowanie, jeżeli umowę zawarł organ do tego uprawniony. Stosunek pracy z mianowania może być przekształcony w umowę o pracę na mocy umowy stron na mocy porozumienia stron (wyrok SN z 17 listopada 1997 r., sygn. akt I PKN 360/97, OSNP z 1998 r. nr 17, poz. 502).
Stosowanie prawa pracy Szczególne unormowania w pragmatykach służbowych dotyczą też zasad i sposobu nawiązywania i rozwiązywania stosunku pracy z pracownikiem mianowanym. Regulacja sposobów i przyczyn uzasadniających ustanie stosunku pracy z pracownikiem mianowanym, zawarta w przepisach pozakodeksowych, jest szczególna i wyczerpująca. Do pracowników mianowanych nie mają więc zastosowania przepisy kodeksu o wypowiadaniu pracownikom warunków pracy i płacy. Przepisy prawa pracy stosuje się do nich tylko wtedy, gdy dana pragmatyka zawiera wyraźne odesłanie do ustawodawstwa pracy, a nie na mocy art. 5 k.p. (przykład).
Jakie stosunki służbowe Stosunki zatrudnienia na podstawie powołania noszą miano stosunków służbowych. Można je podzielić na dwie grupy: pracownicze stosunki służbowe i niepracownicze stosunki służbowe (w formacjach zmilitaryzowanych). Pierwsze dotyczą obsadzania stanowisk m.in. w urzędach państwowych (w służbie cywilnej), urzędach i jednostkach gminy, szkolnictwie i szkolnictwie wyższym, NIK, sądownictwie, prokuraturze, instytucjach naukowo-badawczych, PAN, samorządowych kolegiach odwoławczych. Mogą one przybrać postać stosunków służbowo-pracowniczych (np. pragmatyka sędziowska, i prokuratorska), pracowniczo-służbowych (np. pragmatyka służby cywilnej) oraz stosunków pracowniczych z elementami służby (np. pragmatyka nauczycielska, szkół wyższych, jednostek badawczo-rozwojowych). Drugi rodzaj dotyczy obsadzania stanowisk w służbach zbrojnych i zmilitaryzowanych, czyli tzw. służbach mundurowych (wojsko, straż graniczna policja, straż miejska, służba celna, służba więzienna, służby ochrony typu UOP, straż pożarna). Cechą tego typu służb jest działanie w oparciu o rozkazy, a nie polecenia służbowe. http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/6 ... wanym.html
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.