Dzięki Robaczek! Ta Barubara mnie na chwilę zniechęciła, ale tylko na chwilę
W sprawie think tank raczej bym stawiała na a, chociaż zgadzam się ze Skarbeńką, że b i c nie jest całkiem do wykluczenia, ale na egzaminie też się pewnie takie pokrętne odpowiedzi zdarzają i sztuka jest wybrać tę odpowiedź NAJBARDZIEJ właściwą.
A w ogóle dziewczyny* sprawa jest prosta, jak komuś ta forma wymiany wiedzy nie dopowiada, niech tego po prostu nie czyta. Mnie to jak najbardziej odpowiada, zmusza do myślenia, sprawdzenia, przypomnienia, a z doświadczenia wiem, że czasem te najprostsze elementy, jak to nasza znakomita koleżanka określiła "z pierwszej klasy" potrafią z głowy ulecieć. I niestety nadmierna pycha i zadowolenie z siebie gubi. Tak więc dla pomysłu __________________________ *A w ogóle dziewczyny i... chłopaki A koleżanką Baraburą nie przejmuję się - na pewno z googli "zgapiła" Nadir
Ostatnio edytowano 15 lut 2010, 20:35 przez Nadir, łącznie edytowano 2 razy
uzupełnienie myśli przewodniej
15 lut 2010, 19:39
Gimnastyka umysłu
Wiedziałam dziewczyny, że mogę na Was liczyć! Osobiście uważam, że te pytania tutaj są świetną formą nauki, nie tylko dla czytających je, ale przede wszystkim dla ich autorów. Bo trzeba dobrze "rozgryźć" temat, by stworzy w miarę sensowne pytanie. Zmusza to też do nauki przynajmniej w tej jednej "działce" A jeśli pytanie jest zadane w jakiś szczególny sposób, podchwytliwe, z uśmiechem, z odrobiną fantazji czy tzw. "pazurem" sprawia, że łatwiej je zapamiętujemy poprzez tzw. skojarzenie.
Adaneta tekst "z pierwszej klasy" dotyczył zapewne tego zadania z klasami Nie przejmuj się, bo zadanie o think tankach było z drugiej i z nim sobie świetnie poradziłaś!
Ostatnio edytowano 15 lut 2010, 22:36 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
dodałem piwo ;)
15 lut 2010, 21:35
Gimnastyka umysłu
A czy na forum obecni są mężczyźni??? HALOOO Ogłaszam pospolite ruszenie męskich mózgów i czekam na odpowiedzi - tylko proszę w miarę możliwości kombinować samodzielnie, a wszechwiedzące Goooogle zostawić na czarną godzinę...
Zadanie nr 1 Wosk jest dla pszczoły tym czy ambra dla.... ślimaka, kaszalota, estragonu, ropuchy, mewy, węgorza
Zadanie nr 2 Jakiej liczby brakuje?
23 (32) 41 47 (?) 31
Zadanie nr 3 Jakie słowo może utworzyć inne słowo z każdą z liter? OD WY W SP NA PO WZ NIE
Zadanie nr 4 Które słowo należy wykreślić? ATŁASA LESER PUSTAKA PAZER EKMAZ
Zadanie nr 5 Uzupełnij drugą linię w nawiasie (liczba kropek nie gra roli):
WALIZKA (BAGAŻ) TORBA AUREOLA (...) KLUB
Zadanie nr 6 Znajdź rzeczownik, który utworzy dwa inne z literami spoza nawiasu (liczba kropek przypadkowa): MAR(...)ARZ
Powodzenia Panowie! I Panie oczywiście, ale Was nie muszę namawiać do zabawy
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
Ostatnio edytowano 15 lut 2010, 22:46 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
dodałem T
15 lut 2010, 22:12
Gimnastyka umysłu
1. kaszalot 3. lot 4.ekmaz ,ale wydaje się że w "pusaka" brakuje gdzieś "t"
15 lut 2010, 22:37
Gimnastyka umysłu
rychu
Masz chyba rację. Wyraz "kapusta" raczej zawiera "t'
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
15 lut 2010, 22:40
Gimnastyka umysłu
5. krąg ??? 6. mur
Ostatnio edytowano 15 lut 2010, 22:59 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz
15 lut 2010, 22:43
Gimnastyka umysłu
rychu
Oczywiście mea culpa: powinno być "PUSTAKA" - prośba do Nadira lub innego Modzia o korektę, żeby nie wprowadzać dalszego zamieszania...
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
15 lut 2010, 22:45
Gimnastyka umysłu
zad. 2 39 (jak dobrze policzyłam )
ups, coś mi się net przycina
Ostatnio edytowano 15 lut 2010, 23:03 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
przyciąłem net ;)
15 lut 2010, 22:47
Gimnastyka umysłu
Zadanie nr 1 Wosk jest dla pszczoły tym czy ambra dla.... ślimaka, kaszalota, estragonu, ropuchy, mewy, węgorza
Ambra ? woskowata substancja, lżejsza od wody, pozyskiwana z wnętrzności wielorybów, przede wszystkim kaszalota. Szarobrunatna, dość twarda substancja, niegdyś bardzo cenna, znajdowana w ich jelitach służyła i czasami nadal służy jako emulgator i wzmacniacz zapachu do produkcji perfum.
Zadanie nr 2 Jakiej liczby brakuje?
23 (32) 41 47 (?) 31 odp 39 ? suma liczb/2
Zadanie nr 4 Które słowo należy wykreślić? ATŁASA - sałata LESER - seler PUSTAKA - kapusta PAZER - rzepa EKMAZ ? zamek
Odp zamek
16 lut 2010, 08:37
Gimnastyka umysłu
tak przy kawie dla zabawy
na którymś tam egzamienie padła nazwa TQM:
to skrót od:
1. Tax Quality Model 2. Typical Question Mark 3. Total Quality Managament 4. Type Qualification Minimum
16 lut 2010, 08:46
Gimnastyka umysłu
Adaneta
tak przy kawie dla zabawy
na którymś tam egzamienie padła nazwa TQM:
Czyżby kompleksowe zarządzanie jakością?
16 lut 2010, 09:53
Gimnastyka umysłu
TQM to skrót od:
3. Total Quality Managament
16 lut 2010, 10:23
Gimnastyka umysłu
ddd
TQM to skrót od:
3. Total Quality Managament
z drobną tylko różnicą Total Quality Management . Ale to zapewne tylko tzw. literówka. Czyli po naszemu kompleksowe zarządzanie jakością lub jak ktoś woli zarządzanie przez jakość albo jeszcze lepiej totalne zarządzanie jakością
Moje pytanie na dziś Ale uparta jestem
Wskaż zdanie/zdania prawdziwe Europejska Polityka Sąsiedztwa : a) odbywa się między innymi za pomocą programu Europejski Instrument Sąsiedztwa i Partnerstwa ENPI, b) jest realizowana przez wszystkie państwa członkowskie, a skierowana do bezpośrednich krajów sąsiadujących, ale będących członkami UE c) to European Neighbourhood Polic - ENP czyli oficjalna polityka Unii Europejskiej wobec krajów z nią sąsiadujących. d) jest skierowana między innymi na kraje sąsiadujące z Turcją - Armenię, Azerbejdżan, Gruzję
16 lut 2010, 10:38
Gimnastyka umysłu
Europejska Polityka Sąsiedztwa : c) to European Neighbourhood Polic - ENP czyli oficjalna polityka Unii Europejskiej wobec krajów z nią sąsiadujących. ale -> d) jest skierowana między innymi na kraje sąsiadujące z Turcją - Armenię, Azerbejdżan, Gruzję TEŻ JEST prawdziwe...
Dodano: 16 Lut 2010 12:11 pm
Oto 5 zadań, na które nie znam odpowiedzi, ale które mnie nurtują. Proszę o propozycje rozwiązać wraz z uzasadnieniem. Może wspólnie znajdziemy rozwiązanie
Załącznik:
IQ_Strona_1.jpg
Załącznik:
IQ_Strona_2.jpg
Załącznik:
IQ_Strona_3.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.