Teraz jest 05 wrz 2025, 13:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Certyfikat B2 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA05 maja 2011, 12:04

POSTY        168
Post Re: Certyfikat B2
novi                    

W miarę łatwo można uzyskać certyfikat TOEIC Listening & Reading - wymagany pułap to 700 pkt według ust.11 pkt. 2) lit. a Załącznika nr 2 Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2009 r. w sprawie sposobu przeprowadzania postępowania kwalifikacyjnego w służbie cywilnej (Dz. U. z 2009 r., nr 218 poz. 695).

Czy egzamin na ten certyfikat odbywa się tylko w formie ustnej, czy jest też jakaś część pisemna?
Ja mam certyfikat, który otrzymałam po zdaniu egzaminu ustnego i został on odrzucony przez KSAP.

Egzamin TOEIC Listening & Reading jest w formie pisemnej.

Tu masz próbkę:
http://www.etsglobal.org/Pl/Pol/Testy-i-Przygotowanie/Certyfikaty-TOEIC-R/TOEIC-R-Listening-and-Reading/Przykladowy-test

15 mar 2013, 14:47
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 mar 2013, 21:37

POSTY        11
A z topików jest coś o wycieczce, podróży, wakacjach?

15 mar 2013, 15:35
Znawca

REJESTRACJA16 lip 2009, 15:45

POSTY        102
Kurczę przepraszam za pomyłkę i zamieszczam jeszcze raz poprawioną informację:

Presentation - przedstawiamy się, opisujemy swoje hobby, zainteresowania, gdzie pracujemy, dlaczego zdajemy ten egzamin itp. To zadanie nie jest punktowane (wcześniej napisałem, że jest) poprzesuwały mi się punkty.

Discussion - do wybory w czasie przygotowania jest kilka tematów (chyba 5, wybieramy jeden) np. najważniejsze wydarzenie z Twojego życia, najpiękniejsze miasto Europy itp.
Później był tekst na temat "czy trzeba oddać znaleziony portfel". W tekście było trochę statystyk i opinii. Musisz przedstawić swoje zdanie i podyskutować o tym z partnerem

Task - do opracowania dla obydwu kandydatów był jeden temat dyskusji - napisz plan zorganizowania pomocy, uzbierania pieniędzy na cel charytatywny. Plan ma obejmować okres 3 miesięcy, ile osób będzie potrzebnych, kto się ma czym zajmować, wykorzystanie znajomości itp. Kandydaci opowiadają swój plan i dyskutują z partnerem na temat jego pomysłów. Warto się trochę zgadzać, trochę nie a na końcu zrobić podsumowanie.

Przepraszam za pomyłkę ;)

16 mar 2013, 11:59
Specjalista

REJESTRACJA03 wrz 2012, 21:08

POSTY        329
A możesz napisać ile minut trwa każda z części. Ja zdaję za tydzień...

Ile czasu czeka się na wynik?

16 mar 2013, 16:19
Znawca

REJESTRACJA16 lip 2009, 15:45

POSTY        102
Na wyniki czeka się 5-6 tygodni. Podaj meila to wyśle Ci szczegółowy opis.

17 mar 2013, 11:54
Początkujący

REJESTRACJA30 sty 2013, 17:01

POSTY        4
Rzeczywiście w przypadku TOEIC łatwiej dostać więcej punktów w porównaniu z innymi egzaminami. Trzeba jednak pamiętać, że jest on ważny tylko przez zdaje się 2 lata.

26 kwi 2013, 12:27
Specjalista

REJESTRACJA11 maja 2007, 07:46

POSTY        440

LOKALIZACJAKujawsko-Pomorskie
Tu macie napisane co i jak oraz przykładowy test TELC B2, oczywiście po angielsku ale jak ktos chce zdawać to chyba da sobie rade
http://www.telc.net/en/what-telc-offers/english/telc-english-b2/practice-material/

26 kwi 2013, 13:09
Znawca

REJESTRACJA05 maja 2011, 12:04

POSTY        168
askenazy                    

Rzeczywiście w przypadku TOEIC łatwiej dostać więcej punktów w porównaniu z innymi egzaminami. Trzeba jednak pamiętać, że jest on ważny tylko przez zdaje się 2 lata.

Faktycznie, zgodnie z tym co napisano na stronie akredytowanego ośrodka ETS:

"Raport Wyników TOEIC® zawiera informację dotyczącą czasu ważności wyników. Ten termin to 2 lata od daty egzaminu. W praktyce oznacza to, że po upływie dwóch lat, ETS nie będzie mogło oficjalnie potwierdzić wyników kandydata ani wydać duplikatu certyfikatu kandydatowi.

Na certyfikacie TOEIC® takiego 'terminu ważności' nie ma, zatem można się nim posługiwać bezterminowo. Należy jednak wziąć pod uwagę, że na każdym certyfikacie znajduje się data egzaminu i jeśli chcemy profesjonalnie zaprezentować się przed np. pracodawcą, lepiej wówczas posiadać aktualny dokument potwierdzający naszą wiedzę z języka obcego
".

Aby to potwierdzić, uciąłem sobie miłą pogawędkę telefoniczną z Panią z KSAP-u. Na moje pytanie a propos terminu ważności certyfikatu Pani stwierdziła, że skoro "nie ma wpisanej wprost informacji na samym certyfikacie i w rozporządzeniu również nie ma takiej informacji to na tym poprzestańmy rozważania".

08 maja 2013, 09:59
Początkujący

REJESTRACJA30 sty 2013, 17:01

POSTY        4
Kiedyś w zeszłym roku w polskiej bazie certyfikatów TOEIC powiedziano mi, że czasami np. pracodawcy pytają ich, czy certyfikat danej osoby jest jeszcze ważny.

17 maja 2013, 10:15
Nowicjusz

REJESTRACJA13 lut 2014, 12:46

POSTY        1
Flow                    

Tak to jest TELC B2 zdawałem go 15, 16 stycznia tego roku. Listy tak jak pisałem a teraz część ustna

Presentation - przedstawiamy się, opisujemy swoje hobby, zainteresowania, gdzie pracujemy, dlaczego zdajemy ten egzamin itp. Można uzyskać max. 25 punktów.

Discussion - do wybory w czasie przygotowania jest kilka tematów (chyba 5, wybieramy jeden) np. najważniejsze wydarzenie z Twojego życia, najpiękniejsze miasto Europy itp. Można uzyskać max. 25 punktów.

Task - do opracowania dla obydwu kandydatów był jeden temat dyskusji - napisz plan zorganizowania pomocy, uzbierania pieniędzy na cel charytatywny. Plan ma obejmować okres 3 miesięcy, ile osób będzie potrzebnych, kto się ma czym zajmować, wykorzystanie znajomości itp. Kandydaci opowiadają swój plan i dyskutują z partnerem na temat jego pomysłów. Warto się trochę zgadzać, trochę nie a na końcu zrobić podsumowanie.

I to wszystko. Jeżeli ktoś chce to mogę wysłać na meila opis mojego egzaminu z punktami i szczegółami bo opracowałem takie coś dla potomnych ;-)

Czy ktoś z Was spotkał się z tym, że egzamin ustny zdaje się w parach?

16 lut 2014, 14:44
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
Marta1984                    

tak.

16 lut 2014, 18:43
Specjalista

POSTY        440

Pinero                    

Marta1984                    

tak.

Musisz prowadzić rozmowę z kimś na swoim poziomie  :P

16 lut 2014, 21:39
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
Nicolae                    

Oczywiście. Dlatego na egzamin przychodzi kilka, kilkanaście osób i można się dobrać w pary.

17 lut 2014, 09:58
Specjalista

POSTY        440

Pinero                    

Nicolae                    

Oczywiście. Dlatego na egzamin przychodzi kilka, kilkanaście osób i można się dobrać w pary.

Ja zdawałem ze znajomymi z mojej grupy przygotowawczej także byliśmy już "podobierani". Nawet tematy i pytania do części gdzie przedstawiasz swoją ulubioną książkę, film itp. mieliśmy przygotowane  :P

17 lut 2014, 10:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona