W miarę łatwo można uzyskać certyfikat TOEIC Listening & Reading - wymagany pułap to 700 pkt według ust.11 pkt. 2) lit. a Załącznika nr 2 Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2009 r. w sprawie sposobu przeprowadzania postępowania kwalifikacyjnego w służbie cywilnej (Dz. U. z 2009 r., nr 218 poz. 695).
Czy egzamin na ten certyfikat odbywa się tylko w formie ustnej, czy jest też jakaś część pisemna? Ja mam certyfikat, który otrzymałam po zdaniu egzaminu ustnego i został on odrzucony przez KSAP.
Egzamin TOEIC Listening & Reading jest w formie pisemnej.
____________________________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
15 mar 2013, 14:47
Re: Certyfikat B2
A z topików jest coś o wycieczce, podróży, wakacjach?
15 mar 2013, 15:35
Kurczę przepraszam za pomyłkę i zamieszczam jeszcze raz poprawioną informację:
Presentation - przedstawiamy się, opisujemy swoje hobby, zainteresowania, gdzie pracujemy, dlaczego zdajemy ten egzamin itp. To zadanie nie jest punktowane (wcześniej napisałem, że jest) poprzesuwały mi się punkty.
Discussion - do wybory w czasie przygotowania jest kilka tematów (chyba 5, wybieramy jeden) np. najważniejsze wydarzenie z Twojego życia, najpiękniejsze miasto Europy itp. Później był tekst na temat "czy trzeba oddać znaleziony portfel". W tekście było trochę statystyk i opinii. Musisz przedstawić swoje zdanie i podyskutować o tym z partnerem
Task - do opracowania dla obydwu kandydatów był jeden temat dyskusji - napisz plan zorganizowania pomocy, uzbierania pieniędzy na cel charytatywny. Plan ma obejmować okres 3 miesięcy, ile osób będzie potrzebnych, kto się ma czym zajmować, wykorzystanie znajomości itp. Kandydaci opowiadają swój plan i dyskutują z partnerem na temat jego pomysłów. Warto się trochę zgadzać, trochę nie a na końcu zrobić podsumowanie.
Przepraszam za pomyłkę
____________________________________ Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia.
16 mar 2013, 11:59
A możesz napisać ile minut trwa każda z części. Ja zdaję za tydzień...
Ile czasu czeka się na wynik?
16 mar 2013, 16:19
Na wyniki czeka się 5-6 tygodni. Podaj meila to wyśle Ci szczegółowy opis.
____________________________________ Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia.
17 mar 2013, 11:54
Rzeczywiście w przypadku TOEIC łatwiej dostać więcej punktów w porównaniu z innymi egzaminami. Trzeba jednak pamiętać, że jest on ważny tylko przez zdaje się 2 lata.
____________________________________ wiązanie przyszłości z pracą w administracji publicznej, to błąd podstawowy - inspektor / T. Ludwiński
26 kwi 2013, 13:09
askenazy
Rzeczywiście w przypadku TOEIC łatwiej dostać więcej punktów w porównaniu z innymi egzaminami. Trzeba jednak pamiętać, że jest on ważny tylko przez zdaje się 2 lata.
Faktycznie, zgodnie z tym co napisano na stronie akredytowanego ośrodka ETS:
"Raport Wyników TOEIC® zawiera informację dotyczącą czasu ważności wyników. Ten termin to 2 lata od daty egzaminu. W praktyce oznacza to, że po upływie dwóch lat, ETS nie będzie mogło oficjalnie potwierdzić wyników kandydata ani wydać duplikatu certyfikatu kandydatowi.
Na certyfikacie TOEIC® takiego 'terminu ważności' nie ma, zatem można się nim posługiwać bezterminowo. Należy jednak wziąć pod uwagę, że na każdym certyfikacie znajduje się data egzaminu i jeśli chcemy profesjonalnie zaprezentować się przed np. pracodawcą, lepiej wówczas posiadać aktualny dokument potwierdzający naszą wiedzę z języka obcego".
Aby to potwierdzić, uciąłem sobie miłą pogawędkę telefoniczną z Panią z KSAP-u. Na moje pytanie a propos terminu ważności certyfikatu Pani stwierdziła, że skoro "nie ma wpisanej wprost informacji na samym certyfikacie i w rozporządzeniu również nie ma takiej informacji to na tym poprzestańmy rozważania".
____________________________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
08 maja 2013, 09:59
Kiedyś w zeszłym roku w polskiej bazie certyfikatów TOEIC powiedziano mi, że czasami np. pracodawcy pytają ich, czy certyfikat danej osoby jest jeszcze ważny.
17 maja 2013, 10:15
Flow
Tak to jest TELC B2 zdawałem go 15, 16 stycznia tego roku. Listy tak jak pisałem a teraz część ustna
Presentation - przedstawiamy się, opisujemy swoje hobby, zainteresowania, gdzie pracujemy, dlaczego zdajemy ten egzamin itp. Można uzyskać max. 25 punktów.
Discussion - do wybory w czasie przygotowania jest kilka tematów (chyba 5, wybieramy jeden) np. najważniejsze wydarzenie z Twojego życia, najpiękniejsze miasto Europy itp. Można uzyskać max. 25 punktów.
Task - do opracowania dla obydwu kandydatów był jeden temat dyskusji - napisz plan zorganizowania pomocy, uzbierania pieniędzy na cel charytatywny. Plan ma obejmować okres 3 miesięcy, ile osób będzie potrzebnych, kto się ma czym zajmować, wykorzystanie znajomości itp. Kandydaci opowiadają swój plan i dyskutują z partnerem na temat jego pomysłów. Warto się trochę zgadzać, trochę nie a na końcu zrobić podsumowanie.
I to wszystko. Jeżeli ktoś chce to mogę wysłać na meila opis mojego egzaminu z punktami i szczegółami bo opracowałem takie coś dla potomnych ;-)
Czy ktoś z Was spotkał się z tym, że egzamin ustny zdaje się w parach?
16 lut 2014, 14:44
Marta1984
tak.
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
16 lut 2014, 18:43
Pinero
Marta1984
tak.
Musisz prowadzić rozmowę z kimś na swoim poziomie
____________________________________ wiązanie przyszłości z pracą w administracji publicznej, to błąd podstawowy - inspektor / T. Ludwiński
16 lut 2014, 21:39
Nicolae
Musisz prowadzić rozmowę z kimś na swoim poziomie :P
Oczywiście. Dlatego na egzamin przychodzi kilka, kilkanaście osób i można się dobrać w pary.
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
17 lut 2014, 09:58
Pinero
Nicolae
Musisz prowadzić rozmowę z kimś na swoim poziomie :P
Oczywiście. Dlatego na egzamin przychodzi kilka, kilkanaście osób i można się dobrać w pary.
Ja zdawałem ze znajomymi z mojej grupy przygotowawczej także byliśmy już "podobierani". Nawet tematy i pytania do części gdzie przedstawiasz swoją ulubioną książkę, film itp. mieliśmy przygotowane