ZUS wydał mi się nazbyt "oczywisty". Wietrząc podstęp zaznaczyłem "FUS".
Jestem pewny, że w grupie B wśród odpowiedzi był i ZUS i FUS. Raczej też budżet państwa. Natomiast co do treści pytania, to raczej skłaniam się ku wersji, że nie: "kto wypłaca", ale bardziej: "z jakich środków są finansowane emerytury w I filarze" (czy coś w tym stylu).
Oby Twoje słowa w złoto się zamieniły! Bo to by znaczyło, że zaznaczyłem dobrze
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
16 lip 2009, 17:30
Postępowanie kwalifikacyjne
A czy nie wydaje Wam się, że były 2 pytania dot. emerytur? Jedno - kto wypłaca emerytury w I filarze, drugie - z jakich środków?
17 lip 2009, 12:19
Rzeczywiście, jak zdasz to może będziesz miała wyższą emeryturę
17 lip 2009, 12:55
Odnośnie pytania: I co, w końcu, nie jest dochodem budżetowym? dywidenda, cła, zysk NBP dochody z prywatyzacji??!! Dla mnie wszystko jest. Zaznaczyłem "zysk NBP"... Myślę że chodzi o cła, które są dochodem EU
19 lip 2009, 10:24
Dochodami budżetowymi nie są dochody z prywatyzacji, bo stanowią one przychody budżetu(bodajże art. 6 ustawy o zamów. publ)
19 lip 2009, 10:35
Inne rodzaje przychodu UE są nazywane ?środkami własnymi?, gdyż prawnie należą do UE.
Cła są pobierane przez Państwa Członkowskie w imieniu UE. czyli dwie odpowiedzi prawidłowe?
19 lip 2009, 10:50
poi1
Dochodami budżetowymi nie są dochody z prywatyzacji, bo stanowią one przychody budżetu(bodajże art. 6 ustawy o zamów. publ)
"dochody z prywatyzacji" zalicza się do przychodów budżetu.
Art. 5, ust. 1 pkt 4. ustawy o finansach publicznych, nie "o zamówieniach publicznych".
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
19 lip 2009, 10:54
ok czytałem, tyko wydaje mi się, że na pytanie: czy cła są dochodem budżetu odpowiedź brzmi - nie.
Dodano: Nie Lip 19, 2009 12:30 pm
USTAWA Odnośnie pytania o zawieranie umów międzynarodowych. Ustawa z dnia 14 kwietnia 2000 r. o umowach międzynarodowych. Rozdział 1 Przepisy ogólne Art. 1. Ustawa określa zasady oraz tryb zawierania, ratyfikowania, zatwierdzania, ogłaszania, wykonywania, wypowiadania i zmian zakresu obowiązywania umów międzynarodowych. Art. 2. W rozumieniu niniejszej ustawy: 2. zawieranie umowy międzynarodowej obejmuje: rozpoczęcie i prowadzenie negocjacji, przyjęcie tekstu umowy, wyrażenie zgody na podpisanie umowy oraz podpisanie umowy, jeżeli jego skutkiem nie jest związanie Rzeczypospolitej Polskiej umową międzynarodową, Art. 3. Z zastrzeżeniem przepisów ustawy, czynności w stosunkach międzynarodowych dotyczących zawierania umów międzynarodowych, związania Rzeczypospolitej Polskiej takimi umowami oraz obowiązywania i wypowiadania umów międzynarodowych dokonuje minister właściwy do spraw zagranicznych. a może MSZ?
19 lip 2009, 11:05
rudykot
ok czytałem, tyko wydaje mi się, że na pytanie: czy cła są dochodem budżetu odpowiedź brzmi - nie.
Cła, dywidendy i zysk NBP są dochodami budżetu państwa. Art. 96 ustawy o finansach publicznych. Wpływy z prywatyzacji majątku Skarbu Państwa nie są dochodami - bo są przychodami. Cła należą do środków własnych UE. Nie ma więc tutaj żadnej sprzeczności.
Co do środków własnych UE to cła były wymienione, jeśli dobrze pamiętam, w jednym ciągu wraz z opłatami cukrowymi i opłatami mlecznymi jak odpowiedź "b". Co by znaczyło, że mam prawidłową odpowiedź Pozostałe 3 propozycje to były: a) podatek od nieruchomości c) podatek dochodowy d) akcyza wg współczynnika Dobrze pamiętam?
19 lip 2009, 11:36
Na pewno w teście kompetencji kierowniczych było kilka literówek, ale też jeden błąd będący zlepkiem dwóch wyrazów i następnie zmodyfikowanym autokorektą. Nie pamiętam, niestety, jaki to wyraz.
To było sadło (... są dla mnie źródłem...) Pozdrawiam wszystkich.
20 lip 2009, 13:13
Dzwoniłam dziś do KSAP-u i na wyniki egzaminu to nie mamy co tak szybko liczyć!!!!! Rada zbiera się jutro czyli we wtorek a środa to mało prawdopodobny dzień na inf. zwrotną - tak powiedziała Pani
Ostatnio edytowano 20 lip 2009, 14:00 przez kasiazwo, łącznie edytowano 1 raz
20 lip 2009, 13:49
W końcu w ogłoszeniu napisali nie wcześniej niż po 21 lipca, czyli nie wiadomo kiedy tak naprawdę. Ciekawe ile jeszcze każą nam czekać
20 lip 2009, 13:56
Nie bądź taka niecierpliwa, pisanie o tym na forum raczej tego nie przyspieszy
20 lip 2009, 15:16
Rzeczywiście, nie przyspieszy. Ale pewnie większość zdających miała nadzieję, że w środę (nawet jeśli to pierwszy dzień po 21 lipca) wyniki pozna. Ja w każdym razie miałam