Teraz jest 11 wrz 2025, 20:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 sty 2010, 21:27

POSTY        96
Post Gimnastyka umysłu
Tak dla rozluźnienia jedno pytanko z finansów :)

Zgodnie z ustawą o finansach publicznych definicja kontroli finansowej dotyczy:
a) procesów związanych z gromadzeniem i rozdysponowaniem środków publicznych oraz gospodarowaniem mieniem
b) wstępnej oceny celowości zaciągania zobowiązań finansowych i dokonywania wydatków
c) zaciągania zobowiązań finansowych i dokonywania wydatków ze środków publicznych
d) nie ma takiej definicji w ustawie o finansach publicznych.

29 cze 2010, 12:13
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        96
Post Gimnastyka umysłu
Zima123                    

http://www.skarbowcy.pl/blaster/forum/download/file.php?id=116&mode=view
Czy mogę Was prosić o rozwiązanie tego zadania? Wraz z wyjaśnieniem oczywiście...
Skarbeńka może ty co? Skoro jesteś on line? :)

I jeszcze jedno:
download/file.php?id=101

Miło mi, że pokładasz we mnie nadzieję :) której to samej mi brakuje :(

Do zadania 1 pasuje mi odpowiedź C. Przekątne będą dobrze wyglądały :) tzn. z lewej do prawej będą same elementy z X, a z prawej do lewej skrajnie X, w środku puste.

W zadaniu  2 pasuje 3, bo w każdej kolumnie są figury z 2, 3 i 4 elementami, natomiast w wierszach są po 2 elementy o takich samych kształtach i jeden o innych. Pasowałaby też 15, ale obstawaim 3, gdyż rogi naszego uzupełnianego kwadratu zawierają puste elementy. :)

Jakoś kiepsko mi idzie z wyjaśnieniami :(

29 cze 2010, 12:55
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2010, 10:11

POSTY        112
Post Gimnastyka umysłu
ja w 2 postawiłabym na 16 :lol:

ale nie jestem w tym najlepsza :(

29 cze 2010, 13:04
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2009, 18:56

POSTY        21
Post Gimnastyka umysłu
Skrajne są zawsze takie same, w każdym rzędzie mamy 3 wzory i w każdej kolumnie też w związku z tym moim zdaniem A

Ostatnio edytowano 29 cze 2010, 15:58 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

skarjne sa rzedzie kolumie zwiazku - pisz do polsku!

29 cze 2010, 13:23
Zaawansowany

REJESTRACJA11 lut 2010, 12:40

POSTY        74
Post Gimnastyka umysłu
Obiekt 16 - to jest myśl! Sprawdziłam twoim tokiem pozostałe odpowiedzi i one nie pasują, zatem A jest prawidłowa.. Póki ktoś inny nie wymyśli lepszej koncepcji :wacko:
Jeśli zaś chodzi o to zadanie z kwadratami i trójkątami.. to wszystko mi pasuje Skarbeńka - też doszłam do tego momentu, że muszą to być trzy trójkąty, ale nie wiem czy koloru białego czy czarnego... Możliwe że Twoja koncepcja z "białymi rogami" jest prawidłowa... Ale ja mam w moich notatkach zaznaczoną odpowiedź 15 czyli czarne trójkąty ale nie pamiętam dlaczego :mur:

29 cze 2010, 13:40
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 20:22

POSTY        74
Post Gimnastyka umysłu
Witam według mnie :
zad.1 odp. A
zad.2 odp.16
ale jak poprzednicy nie jestem pewna
a co pytań z ustawy o finansach to odp.D

29 cze 2010, 13:50
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        74
Post Gimnastyka umysłu
nowa ustawa o finansach  - Wprowadzana w miejsce kontroli finansowej instytucja kontroli zarządczej zobowiązuje każdego kierownika jednostki do wdrożenia i monitorowania takich elementów kontroli zarządczej, aby jednostka osiągała wyznaczone jej cele w sposób zgodny z prawem, efektywny, oszczędny i terminowy.

29 cze 2010, 14:09
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        96
Post Gimnastyka umysłu
Sabrina1                    

nowa ustawa o finansach  - Wprowadzana w miejsce kontroli finansowej instytucja kontroli zarządczej zobowiązuje każdego kierownika jednostki do wdrożenia i monitorowania takich elementów kontroli zarządczej, aby jednostka osiągała wyznaczone jej cele w sposób zgodny z prawem, efektywny, oszczędny i terminowy.

:brawa:

29 cze 2010, 14:17
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2008, 23:07

POSTY        220
Post Gimnastyka umysłu
Zad. 1 - D. Poruszając się wężykiem od lewego górnego rogu, kolejnymi rzędami w dół, do dolnego lewego rogu, mamy cały czas tę samą kolejność: krzyżyk, daszek, kwadrat.
Zad. 2 - 16. Ważna jest liczba elementów i ich kolor. Są trójkąty w liczbie 2-3-4, czarne kwadraty 2-3-4, brakuje do kompletu 3 pustych kwadratów (są 2 i 4).

29 cze 2010, 15:22
Znawca

REJESTRACJA09 paź 2009, 18:38

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
Pochwalę się moim odkryciem sprzed chwili...próbowałam dobrnąć do końca ustawy o zamówieniach i przy art.180 zorientowałam się że wydrukowałam starą wersję tej kobyły...w mojej wciąż jest mowa o proteście, którego jak się okazuje już nie ma...  :mur:  co za porażka....pocieszam się, że z tej wersji i tak nic nie pamiętam ;) Zatem zamówienia mam z głowy, nowej już nie zdążę przeczytać :) Jedno mniej, byle tak dalej!

29 cze 2010, 16:38
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2008, 23:07

POSTY        220
Post Gimnastyka umysłu
...sprawdziłam... ja też <_< przeczytam sobie jakieś opracowanko, ot, co :D

29 cze 2010, 16:45
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 sie 2009, 13:53

POSTY        60
Post Gimnastyka umysłu
robaczek1                    

Pochwalę się moim odkryciem sprzed chwili...próbowałam dobrnąć do końca ustawy o zamówieniach i przy art.180 zorientowałam się że wydrukowałam starą wersję tej kobyły...w mojej wciąż jest mowa o proteście, którego jak się okazuje już nie ma...  :mur:  co za porażka....pocieszam się, że z tej wersji i tak nic nie pamiętam ;) Zatem zamówienia mam z głowy, nowej już nie zdążę przeczytać :) Jedno mniej, byle tak dalej!

Żeby Was pocieszyć - nie jesteście jedyne.Znam jeszcze dwie osoby, które w tym tygodniu doznały podobnego olśnienia.A ja miałam "trefne" materiały z unii. :mur:

29 cze 2010, 17:11
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 lut 2010, 17:54

POSTY        103
Post Gimnastyka umysłu
robaczek1                    

:P robaczku, no nieźle, pewnie się zdziwiłaś. Ja, podobnie jak koleżanka wyżej miałam jakieś nieaktualne info o unii, ale zorientowałam się zanim tę wiedzę przyswoiłam. Już od jakiegos czasu mam prawidłowe informacje, ale stopień przyswojenia nadal bez zmian.

29 cze 2010, 18:19
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        74
Post Gimnastyka umysłu
Czytając wszystkie uwagi zatęskniłam za maturą zawsze to przecieki były, tzw.pewniaki  :rolleyes: a tu nic cisza.

29 cze 2010, 18:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 793  Następna strona