A wiecie kiedy można się spodziewać wyników? Jak to wyglądało w poprzednim roku? Uchwala zespołu sprawdzającego była już 13 lipca 2023 roku?
08 lip 2024, 20:08
Re: Postępowanie kwalifikacyjne
Zgadza się, wyniki są po tygodniu, ponieważ są sprawdzane komputerowo. Teraz trzeba czekać 2 miesiace. Napiszcie coś o egzaminie umiejętności, jakie zadania☺️☺️
08 lip 2024, 21:39
Egzamin z umiejętności nie był ciężki, natomiast zabrakło mi czasu na najcięższe zadania czyli z Ravenów
08 lip 2024, 22:32
Egzamin z TU nie był jakiś ciężki. Zabrakło jak chyba wszystkim czasu na reszte tabelek i wszystkie raveny :/
08 lip 2024, 22:47
To ja pozwolę sobie podzielić się tymi pytaniami, które pamiętam, a których ( o ile dobrze zauważyłem) nie było wskazanych wyżej, co by się nie powtarzać 1. Kiedy trzeba dokonać wyłączenia pracownika ( w sprawach dotyczących jego byłego małżonka) 2. Grzywna - nie pamiętam odpowiedzi, ale w moim zdaniem prawidłowa była ta, że można ją wymierzyć tylko osobie fizycznej 3. Czym jest GDOŚ - odp. centralnym organem administracji rządowej 4. Jak można odwołać wójta (czy tam: kto może wystąpić z wnioskiem) - Rada Gminy 5. Radny powiatu może być: członkiem zarządu powiatu 6. Coś o szefie misji dyplomatycznej na podstawie Konwencji Wiedeńskiej, ale nie pamiętam odpowiedzi 7. Deprywacja materialna - była podana definicja i trzeba było zaznaczyć co to 8. Mediacja - kiedy może być stosowana 9. Pierwsza ocena w służbie cywilnej - co jest oceniane (wyliczanki w odpowiedziach) 10. Kto jest organem I instancji w postępowaniu ws. naruszenia danych osobowych (chyba coś takiego) 11. Kto powołuje inspektora danych osobowych - administrator 12. Co jest omawiane na rozmowie z pracownikiem przez wyznaczeniem kryteriów oceny
08 lip 2024, 22:58
A odnośnie testu umiejętności:
Na końcu arkusza oczywiście najszybsze i najprostsze analogie słowne - ok. 10 Sporo sylogizmów i zadań w stylu a>b, b<c i Kasia starsza od Zosi, a Marysia młodsza od Kasi. Było kilka sylogizmów z trzema przesłankami, co mogło trochę wytrącić z równowagi, ale generalnie trzeba było patrzeć na 2 z nich i wysnuć sensowny wniosek Analogie graficzne - też z 10 sztuk chyba, ale nie wiem czy trudne, bo tu uskuteczniałem w większości strzelectwo z braku czasu Długie i czasami pokręcone zadania matematyczne z tabelkami Wykresy i wnioskowanie całkiem przyjemne, choć było jedno zadanie z miastami i uniwerystetami ale z braku czasu chyba nie do końca zrozumiałem
08 lip 2024, 23:04
multi288
A wiecie kiedy można się spodziewać wyników? Jak to wyglądało w poprzednim roku? Uchwala zespołu sprawdzającego była już 13 lipca 2023 roku?
Wyniki w poprzednich latach były około 28, 29 sierpnia. Wyniki muszą być zaopiniowane przez Radę Służby Publicznej
09 lip 2024, 05:03
Uchwała zespołu jest po ok. tygodniu od egzaminu ale niestety wyniki publikowane są pod koniec sierpnia na BIP (w zeszłym roku o godz. 13 w dniu 29.08 --> por.: https://www.gov.pl/web/premier/wyniki-p ... -2023-roku) oraz przychodzą też na maila z podaniem wyniku ogólnego oraz z każdej z części - dzień później.
09 lip 2024, 06:26
Z tego, co pamiętam były zadania matematyczne i wykresy - łącznie ok. 20, sylogizmy na 2 i 3 przesłanki, relacje słowne, zadania typu A>B, B<D i matryce Ravena - mniej więcej po równo
09 lip 2024, 06:27
annaoj
Hej, a jak w tym roku wyglądał egzamin umiejętności???
1) zadania matematyczne, wykresy. Zadań było ponad dwadzieścia. Ułożone w jednym bloku tematycznym, ale na zmianę tabelka, wykres.
2) sylogizmy na 2 i 3 przeslanki Było ich koło 10. Znaczną część z nich w symbolice A, B, C itd. Dwa-trzy w kontekście.
3) relacje liczbowe Były zarówno w kontekście jak i w symbolice
4) prawa logiczne Pamiętam tylko jedno w kontekście
5) relacje na zbiorach wydaje mi się ze nie było zadań z tego typu.
6) raveny 8-10 szt
7) analogie słowne ok. 8 szt
09 lip 2024, 08:06
Dziękuję za informację. Jak ocenia cię stopień trudności do poprzednich lat??
09 lip 2024, 08:12
annaoj
Zgadza się, wyniki są po tygodniu, ponieważ są sprawdzane komputerowo. Teraz trzeba czekać 2 miesiace. Napiszcie coś o egzaminie umiejętności, jakie zadania☺️☺️
Czy test wiedzy publikowany jest razem z wynikami?
09 lip 2024, 08:13
annaoj
Dziękuję za informację. Jak ocenia cię stopień trudności do poprzednich lat??
Pisałam egzamin po raz pierwszy, więc ciężko mi ocenić w stosunku do poprzednich lat. Na pewno zaskoczyły mnie sylogizmy - myślałam że wszystkie będą miały rozbudowane nazwy, a na egzaminie większość była w symbolice A, B, C co znacznie przyspieszyło rozwiązywanie.
09 lip 2024, 08:16
Sylogizmy były dosyć proste, wykresy też. Problemem jest brak czasu na rozwiązanie wszystkich zadań. Wydaję mi się, że większość mam dobrze. Pytanie tylko czy rzeczywiście jest tak jak mówiono czyli jedno zadanie= jeden punkt, czy ten wynik będzie podlegał standaryzacji i z 37 punktów zrobi się 30...