Re: Postępowanie kwalifikacyjne
Jackd2 zauważyłam i nawet się zdziwiłam
54. Senat do ustawy może wnieść poprawki, przyjąć bez zmian lub odrzucić w całości w terminie:
- 30 dni (była też odpowiedź 14 dni, którą niestety zaznaczyłam sugerując się trybem pilnym)
55. Do jakiego kraju najwięcej eksportujemy?:
- Niemcy
56. Międzynarodowa Organizacja ds Imigracji:
- IOM
57. Nieodpłatna pomoc prawna i edukacja prawna:
- w powiecie
Edukacja prawna: Ustawa przewiduje realizację działań z zakresu edukacji prawnej zmierzających do zwiększenia świadomości prawnej społeczeństwa.
Od dnia 1 stycznia 2019 roku zadania te są realizowane przez organizacje pozarządowe w ramach umowy na prowadzenie punktu poradniczego. Tematyka i forma przedsięwzięć edukacyjnych będzie odpowiedzią na problemy zgłaszane w toku świadczenia poradnictwa w danym powiecie. Również starosta, stosownie do lokalnych potrzeb, będzie mógł wskazać w umowie z organizacją konkretne zapotrzebowanie co do formy lub tematyki edukacji prowadzonej na terenie powiatu w danym roku. Zadania edukacyjne mogą być realizowane w szczególności poprzez opracowanie informatorów i poradników, prowadzeniu otwartych wykładów i warsztatów oraz prowadzeniu kampanii społecznych, kierowanych do społeczności lokalnych i w odniesieniu do lokalnych potrzeb.
58. Na decyzję administracyjną Prezesa Rady Ministrów służy:
-...…………………………….
59. Zlikwidowanie Gminy Ostrowice:
- bankructwo
60. Miasto na prawach powiatu:
- wykonuje zadania powiatu ( nie wiem czy taka odpowiedź była)
61. Partnerstwo wschodnie:
……………………….
62. Efekt gapowicza:
- jazda bez ważnego biletu autobusem
- nie przekazanie 1%
- ……………..
- ……………..
63. Struktura administracji publicznej zakładająca występowanie obok siebie dwóch pionów administracyjnych o kompetencji ogólnej:
– na szczeblu województwa
64. PKB per capita przed którym krajem:
- Grecja
65. Ustawa nie może ograniczać wolności i praw w zakresie:
-...……………………………………..