Moim zdaniem test z umiejętności będzie "w stylu" lat ubiegłych: "W postępowaniu kwalifikacyjnym w 2019 r. zostanie użyty test psychologiczny, którego autorem jest Pracownia Testów Psychologicznych Polskiego Towarzystwa Psychologicznego. W przypadku testów psychologicznych ich wyniki surowe (np. liczba poprawnie rozwiązanych zadań) podlegają tzw. normalizacji, czyli standardowemu zabiegowi statystycznemu polegającemu na ustaleniu zależności między wynikami uzyskanymi za pomocą danego narzędzia (testu) a wynikami średnimi w danej grupie. Dopiero na skutek normalizacji uzyskuje się wynik znormalizowany, który jest wynikiem ostatecznym. Wynik testu umiejętności zostanie znormalizowany zgodnie z normami i standardami opracowanymi przez Pracownię Testów Psychologicznych Polskiego Towarzystwa Psychologicznego, które łącznie z przygotowanym zestawem zadań składają się na całość materiału egzaminacyjnego."
20 maja 2019, 09:48
Re: Postępowanie kwalifikacyjne
Mam jeszcze pytanie Czy na teście umiejętności, w zadaniach z tabelkami można pisać na tych kartkach (tzn. uzupełniać sobie tabelki)? Czy trzeba by było przerysować sobie najpierw na brudno i tracić na to czas?
Kiedyś jak zdawałam, to akurat polegało to na uzupełnianiu tabelek, więc nie było w tym problemu. Teraz nie wiem, czy karta odpowiedzi i karta pytań to są osobne i na tej karcie pytań można mazać?
21 maja 2019, 16:30
Tabela cała jest pusta, trzeba samemu wypełnić. W treści nie jest podane czego szukać, jedynie w tabeli postawiony znak zapytania. Na karcie odpowiedzi zaznacza się tylko prawidłową odpowiedź, brudnopis nie jest oceniany.
____________________________________ 2015 - U 18 W 50 2017 - U 35 W 57 2018 - U 35 W 51 2019- U 35 W 62
21 maja 2019, 19:14
Brudnopis nie jest oceniany, ale z tego co pamiętam nie dostawaliśmy kartek na nasze wyliczenia, można było pisać po tych zeszytach z zadaniami, które otrzymaliśmy. Komisja sprawdza tylko karty z odpowiedziami.
22 maja 2019, 11:02
A ja mam pytanie z innej beczki... Czy na forum jest może osoba z Olsztyna, która w tym roku wybiera się na egzamin samochodem i ma dwa wolne miejsca? Chętnie skorzystamy no i oczywiście dorzucimy się do kosztów podróży.
22 maja 2019, 17:34
Witam wszystkich, Mam pytanie, które może niektórym wyda się śmieszne, ale o której godzinie jest egzamin? Jakoś nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym?
05 cze 2019, 20:32
Harmonogram zostanie wysłany ale jak dobrze pamiętam to coś ok. 11 się zaczyna.
____________________________________ 2015 - U 18 W 50 2017 - U 35 W 57 2018 - U 35 W 51 2019- U 35 W 62
05 cze 2019, 21:25
Mamunia
Brudnopis nie jest oceniany, ale z tego co pamiętam nie dostawaliśmy kartek na nasze wyliczenia, można było pisać po tych zeszytach z zadaniami, które otrzymaliśmy. Komisja sprawdza tylko karty z odpowiedziami.
A czy pamiętasz może jak rozkładały się zadania na teście logicznym? Jakich było najwięcej? Jak oceniasz poziom trudności?
06 cze 2019, 06:45
sotta
Mam pytanie, które może niektórym wyda się śmieszne, ale o której godzinie jest egzamin? Jakoś nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym?
O ile pamiętam to każdego roku taka informacja była podawana na stronie kprm: https://dsc.kprm.gov.pl/
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
07 cze 2019, 15:25
HARMONOGRAM 8:00 – 10:30 rejestracja uczestników 10:30 – 10:45 wejście uczestników do sal 10:45 – 11:00 powitanie uczestników oraz informacje organizacyjne 11:00 – 12:15 sprawdzian umiejętności instrukcja / sprawdzian 60 min 12:15 – 13:15 przerwa 13:15 – 15:00 sprawdzian wiedzy instrukcja / sprawdzian 90 min
Jest dostępny w ISZ zakładka "Aktualności"
08 cze 2019, 18:54
Cześć, też trochę z innej beczki - czy ktoś jedzie autem w dniu egzaminu z Katowic lub okolic ? Jeżeli tak to proszę o kontakt (oczywiście dorzucam się do benzyny )
11 cze 2019, 06:56
Co możemy w ogóle zabrać na egzamin? Poza harmonogramem nie ma żadnych konkretnych informacji, na przykład czy można mieć ze sobą butelkę wody, czy powinno się mieć wyłącznie czarne długopisy, czy można mieć kalkulator?
26 cze 2019, 12:25
Taka informacja była w tamtym roku:
Szanowni Państwo, uprzejmie informuję że: 1) na salę egzaminacyjną prosimy bezwzględnie zabrać: dowód tożsamości, wydane w punkcie rejestracyjnym karty kodowe i czarno piszący długopis. W trakcie egzaminu nie wolno używać ołówków, gumek, długopisów z funkcją ścierania, korektorów, kalkulatorów itp. a także nie wolno porozumiewać się z innymi osobami oraz korzystać z urządzeń służących przechowywaniu, przekazywaniu lub odbiorowi informacji (np. ze smartwatcha). Odpowiedzi należy udzielać wyłącznie na arkuszach odpowiedzi, czarno piszącym długopisem, zgodnie z instrukcją, bez znaków identyfikujących uczestnika postępowania np. podpisów lub paraf. 2) w czasie sprawdzianu nie można korzystać z materiałów innych, niż dostarczone przez zespół sprawdzający, porozumiewać się z innymi osobami oraz korzystać z urządzeń służących przechowywaniu, przekazywaniu lub odbiorowi informacji. Osoba, która podczas sprawdzianu posługuje się materiałami innymi niż dostarczone przez zespół sprawdzający, porozumiewa się z innymi osobami, korzysta z urządzeń służących przechowywaniu, przekazywaniu lub odbiorowi informacji, zakłóca przebieg sprawdzianu lub opuści salę egzaminacyjną z otrzymanymi materiałami lub arkuszami odpowiedzi, podlega wykluczeniu z udziału w sprawdzianie. 3) na sali egzaminacyjnej można mieć ze sobą wyłącznie niezbędne rzeczy osobistego użytku, m.in. portfel, chusteczki, lekarstwa, wyłączony telefon komórkowy. Wymienione rzeczy na czas egzaminu powinny być umieszczone w przezroczystej plastikowej torebce depozytowej, wydawanej w punkcie „torebki depozytowe”. Torby, walizki, plecaki, parasole i pozostałe bagaże prosimy obowiązkowo zostawić w szatni. 4) podczas sprawdzianu zapewniamy: - wodę niegazowaną, - bezpłatny parking, - punkt medyczny, - czarno piszący długopis, - torebkę depozytową, - pokój dla matki z dzieckiem.
Sprawdzian odbędzie się w hali głównej. Uwaga: sala klimatyzowana (proszę zabrać ze sobą wierzchnie okrycie).
26 cze 2019, 14:06
Z tego, co pamiętam to dają wszystko, co niezbędne, czyli długopis, wodę. Jeszcze foliową torebkę na osobiste gadżety typu WYŁĄCZONA komórka, dowód osobisty itp. No i bransoletka all inclusive żeby Cię w trakcie przerwy nie podmienili )) Hehe - żarcik miał być, ale ta bransoletka jest na serio. Oczywiście kalkulator tylko w głowie. Pozdrawiam i powodzenia Tobie i sobie też.