Teraz jest 09 wrz 2025, 21:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA28 gru 2015, 11:16

POSTY        65
Post Re: Postępowanie kwalifikacyjne
Witam,

poproszę o informację jaki stan prawny obowiązuje na egzamin? Dzięki  :D

14 mar 2019, 10:11
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2018, 21:15

POSTY        5
Stan prawny na dzień 1 maja :)

14 mar 2019, 13:21
Znawca

REJESTRACJA22 paź 2006, 13:29

POSTY        156
stroker                    

Euro obowiązuje:
A) w 1/3 krajów UE
B) w 2/3 krajów UE
C) w połowie krajów UE
D) prawie we wszystkich krajach UE (nie stosują jej tylko Czechy, Polska i Wielka Brytania)

Prawidłową odpowiedzią wg KSAP jest B.
Ale to nie jest prawda bo euro jest w 19 z 28 krajów czyli trochę więcej niż 2/3.

Gdyby odpowiedz B brzmiała ok 2/3 to by się zgadzało a tak to nie bardzo.

Co o tym myślicie?
Matematycznie masz rację. Wówczas logicznie prawdziwe byłyby 3 odpowiedzi: A, B i C (wszystkie zawierają się w 19/28) albo żadna (nie ma takiej liczby całkowitej, która podzielona przez 28 da 2/3, bo 28 nie dzieli się przez 3).
Ale ponieważ liczba krajów jest całkowita, to zdecydowanie najbliżej prawdy jest odpowiedź B, gdyż 2/3 z 28 to 18,(6), więc w zaokrągleniu do całości 19. Trudno będzie to obalić.

stroker                    

Mam jeszcze drugie pytanie. Czy jeżeli ktoś zda egzamin w czerwcu i zmieści się w limicie ale np. od września zmieni pracę na sektor prywatny to czy będzie mógł odebrać mianowanie w grudniu czy już mu to mianowanie przepada?
Przepada.

14 mar 2019, 13:39
Amator

REJESTRACJA11 maja 2018, 12:06

POSTY        29
stroker                    

Mam jeszcze drugie pytanie. Czy jeżeli ktoś zda egzamin w czerwcu i zmieści się w limicie ale np. od września zmieni pracę na sektor prywatny to czy będzie mógł odebrać mianowanie w grudniu czy już mu to mianowanie przepada?

Art. 48 ust. 2 ustawy o służbie cywilnej. Jej lektura jest raczej niezbędna do uzyskania pozytywnego wyniku egzaminu  :rolleyes:

14 mar 2019, 13:43
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Postępowanie kwalifikacyjne w służbie cywilnej 2019 – zachęcamy do udziału!

29 czerwca w Centrum Targowo-Kongresowym Global EXPO, przy ul. Modlińskiej 6D w Warszawie odbędzie się sprawdzian w ramach postępowania kwalifikacyjnego w służbie cywilnej. Urzędnicy mianowani zyskują m.in. prawo do dodatkowego składnika wynagrodzenia i urlopu wypoczynkowego.

W 2019 r. opłata za udział w postępowaniu wynosi 630 zł i jest o 105 zł niższa niż rok wcześniej.
Limit mianowań urzędników służby cywilnej w 2019 r. wynosi 420 osób.

Związany z mianowaniem status urzędnika służby cywilnej uprawnia do:

o dodatkowego składnika wynagrodzenia, którego minimalna wysokość to ok. 900 zł brutto
  i który wzrasta wraz z nabywaniem kolejnych stopni służbowych,
o dodatkowego urlopu wypoczynkowego w wymiarze maksymalnie do 12 dni w roku,
o uzyskania większej ochrony zatrudnienia i wynagrodzenia.

Postępowanie kwalifikacyjne w służbie cywilnej prowadzi Krajowa Szkoła Administracji Publicznej im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego. Formularz zgłoszenia dostępny jest w Internetowym Systemie Zgłoszeń.

Absolwenci KSAP składają wnioski o mianowanie w służbie cywilnej bezpośrednio do Szefa Służby Cywilnej, na adres Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Formularz wniosku znajduje się w Biuletynie Informacji Publicznej KPRM.

Zarówno pracownicy służby cywilnej, którzy chcą wziąć udział w postępowaniu kwalifikacyjnym,
jak i absolwenci KSAP mają czas na złożenie dokumentów do 31 maja.

Źródło: https://dsc.kprm.gov.pl/aktualnosci/pos ... do-udzialu

Zostały jeszcze 23 dni.

Ale uczyć można się już od dziś :D
Warto!  :piwo:

08 maja 2019, 08:56
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2013, 19:42

POSTY        1
Czy ktoś z okolic Nowego Sącza wybiera się na egzamin?

09 maja 2019, 20:23
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA10 gru 2016, 20:24

POSTY        3
Witam, czy ktoś się orientuje ilu absolwentów KSAP złożyło w tym roku wniosek o mianowanie?

11 maja 2019, 12:45
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 sty 2015, 19:00

POSTY        43
Aia                    

Witam, czy ktoś się orientuje ilu absolwentów KSAP złożyło w tym roku wniosek o mianowanie?

Co roku jest mniej więcej tyle samo, ok. 30-35 osób. Myślę, że przy limicie 420 osób, to już nie ma tak dużego znaczenia, jak kiedyś przy limicie 200 osób.

12 maja 2019, 09:06
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
List Szefa służby cywilnej:

Załącznik:
List Szefa sc.pdf

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

16 maja 2019, 10:10
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA14 mar 2018, 09:43

POSTY        18
Witam,
czy ktoś może się orientuje, czy te 1000 coś założonych kont na ksap to wszyscy co się zarejestrowali na tegoroczny egzamin, czy też są pośród nich konta osób z poprzednich lat którym nie udało się zdać egzaminu?

17 maja 2019, 17:17
Zaawansowany

REJESTRACJA29 wrz 2018, 15:40

POSTY        52
Co roku nowe są rejestrowane.

17 maja 2019, 18:33
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 mar 2019, 11:09

POSTY        14
Jak dziś sprawdzałam to było 282 przyjęte zgłoszenia z tego 1000 paru kont. Ja to mam pytanie z innej beczki. Czy ktoś podchodził do egzaminu jak był ten test psychologiczny na części obejmującej umiejętności? Co to jest za twór i czym się różni od tego jaki był w zeszłym roku? Mnie na tych umiejętnościach pokonuje czas. Jakby było go o 30 min więcej miałabym wszystkie zadanie rozwiązane a nie strzelane :D ostatnim razem jak podchodziłam nie zmieściłam się w limicie. Zabrakło mi 3 pkt. Było to dość dawno, bo 5 lat temu. Podchodzę drugi raz, bo dzieciaki większe i mam więcej czasu na ślęczenie nad nauką własną. A oni mi tu taką zmianę zafundowali. Lepiej to dla nas czy gorzej? czytałam o tych ich średnich ważonych zależnych od poziomu grupy itd. Nie zmienia to faktu, że nie bardzo wiem czego się spodziewać na tym teście z umiejętności. Nawet czas nie jest określony, bo może być od 60 do 120 min. Poratujcie radą i doświadczeniem :)

19 maja 2019, 12:26
Znawca

REJESTRACJA23 sty 2012, 22:56

POSTY        235
Ulasmarkula czy Ty uważasz, że będzie inny test niż w zeszłym roku? Ja byłam przekonana, że podobny. Może trochę inne zadania i tak też się nastawiałam. A Ty mnie tu do parteru ściągnęłaś Twoim pytaniem  :wacko:
Ja nie pamiętam czy w poprzednich latach był inny zapis odnośnie testu umiejętności. Pamięta ktoś?

19 maja 2019, 18:30
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 mar 2019, 11:09

POSTY        14
Metis jak czytałam informację o postępowaniu kwalifikacyjnym w tym roku to część umiejętności jest opisana inaczej niż wtedy gdy podchodziłam do sprawdzianu. Wtedy było napisane, że będą zadania i za prawidłową odpowiedź jest 1 pkt, za złą 0 pkt. Czas 60 min, a teraz piszą o jakimś teście psychologicznym i średniej ważonej czasie od 60 do 120 min w zależności od tego czy będą zadania czy nie i ile ich będzie. Stawiam więc, że mniej będzie zadań z tabelami wykresami i wnioskowaniem logicznym, sylogizmów i tych generalnie wymagających policzenia a więcej... no właśnie czego? Mam wrażenie, że będzie to taki test na inteligencję. Mogę się mylić. Dlatego pytam. Usiłuję zwiększyć swoje szanse :)

20 maja 2019, 09:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802 ... 840  Następna strona