W tym roku w TU pojawiły się dodatkowo przykładowe rozwiązania do grup zadań, które spowodowały, że test stał się całkowicie nieczytelny, a rozwiązujący go niepotrzebnie tracił czas na zapoznanie się z nimi. Nieczytelne były również wykresy w szarościach i czerni; powinny być w kolorze. To chyba celowy zamiar twórców tego testu, żeby jak najbardziej utrudnić jego rozwiązanie.
30 cze 2019, 09:10
Re: Gimnastyka umysłu
wiatr węgiel Słońce kopalnia wiatr słoneczny i kopalnia węgla (to moje wyjaśnienie) do wyboru była woda, ziemia, benzyna, kopalnia i jeszcze coś
gram rok kilogram millenium tutaj bez wątpliwości poza tym rozwiązanie było na forum
ptak ryba pióra łuski
Skrzek - ryba Kijanka - żab
strata zwycięstwo zal duma (była jeszcze nagroda)
produkcja (?) synteza produkt całość
____________________________________ Murzyn zrobił swoje, Murzyn może odejść (Friedrich von Schiller).
30 cze 2019, 10:43
Jeszcze było: choroba - wiedza tomograf - egzamin
30 cze 2019, 11:00
2bylec, a co znaczy wiatr słoneczny? Bo nie kojarzę a zaznaczyłam chyba źle
30 cze 2019, 11:34
Ja jeszcze przypominam sobie ubezpieczenie - polisa narodziny - metryka (do wyboru było jeszcze m.in. dziecko certyfikat).
słońce-wiatr-węgiel-? - z tym też nie wiem co powinno być, tak jak Jackd2 dałam wode, na zasadzie słońce grzeje, wiatr chłodzi, węgiel daje ciepło, woda orzeźwienie.
30 cze 2019, 11:44
Ja wybrałem zestaw:wiatr - Słońce, węgiel - woda. Dla mnie są to cztery źródła energii. Niemniej ta koncepcja z wiatrem słonecznym też wydaje się sensowna.
30 cze 2019, 11:48
Wiatr słoneczny – strumień plazmy wypływający ze Słońca, składający się przede wszystkim z protonów, elektronów i cząstek alfa.
Była jeszcze analogia z układ tylko dalej nie pamiętam co.
____________________________________ Murzyn zrobił swoje, Murzyn może odejść (Friedrich von Schiller).
30 cze 2019, 11:49
A 2bylec rzecze smutnie: "Moi drodzy, po co kłótnie, Po co wasze swary głupie, Wnet i tak zginiemy w standaryzacyjnej zupie!"
"A to feler" - Westchnął Nadir.
To tak w kwestii wyboru, która analogia jest prawidłowa.
30 cze 2019, 11:58
Było jeszcze kłody sól Nogi
oczy, rana, ..., ...
30 cze 2019, 12:41
leskatka
Było jeszcze kłody sól Nogi
oczy, rana, ..., ...
Tak mi się wydaje, że w tej analogi były jeszcze do wyboru: łzy
30 cze 2019, 14:19
Rzucać kłody pod nogi to jak sól na ranę...
30 cze 2019, 14:53
Jest też powiedzenie "być komuś solą w oku", ja nie wiem, którą odpowiedź (rana czy oczy) autor miał na myśli...
30 cze 2019, 18:58
Albo kłody pod nogi jak solą w oczy
30 cze 2019, 19:48
Kilka opcji w tych sylogizmach może być dobra, ciekawe co autor miał na myśli. Czy się wpasowaliśmy w klucz?