Do Espiny W ubiegłym roku było kilka pań ciężarnych i bodajże jedna karmiąca ( dzieckiem zajmował się oczywiscie tatuś ). Trzeba przyznać, że w tej kwestii KSAP stanął na wysokości zadania, bo dla tych pań przygotowany był spacjalny pokój, gdzie można było maluszka nakarmić albo położyć się na chwilę i rozprostować bolące krzyże ( co prawda na ustawionych tam krzesełkach, ale zawsze to coś ). Co się zaś tyczy WC, to w połowie sali jest wejście do toalety, wcale nie trzeba wychodzić na korytarz, żeby z niej skorzystać.
Życzę wszystkim powodzenia!
Ivka serdecznie dziękuję za informacje.
24 cze 2010, 06:51
Gimnastyka umysłu
Rozkoszna
Słoneczne Veto to: 1/ Vwto Prezydenta do ustawy; 2/ Veto członka rady nadzorczej spólki z większościwym udziałem Skarbu Państwa; 3/ Terminologia mająca zastosowanie w Traktacie z Joaniny; 4/ Niepełnowartościowy olej słonecznikowy
jaka będzie tu prawidłowa odpowiedź? może 1? niestety nie znalazłam odpowiedzi w internecie. Zresztą bardzo dużo pytań jest nadal bez odpowiedzi, nie mówię o takich z ustaw, to każdy sam może poszukać (chociaż miło byłoby, żeby osoba, która je wrzuciła podała prawidłowe odpowiedzi), ale niektóre są naprawdę z kosmosu.
nie mam pojęcia, pytanie dotyczące złotego veta było już na forum sporo wcześniej, z odpowiedzią nie było problemu. Nie wiem, czy można je uznać za takie same pojęcia.
25 cze 2010, 11:44
Gimnastyka umysłu
mika05
21. Kto nie może być pełnomocnikiem Rządu: a/ sekretarz stanu, b/ wojewoda, c/ marszałek województwa, d/ podsekretarz stanu.
22. Rada Ministrów, wykonując ustanowione dla niej w Konstytucji RP i ustawach zadania i kompetencje, rozpatruje sprawy i podejmuje rozstrzygnięcia: a/ w Sejmie, b/ na posiedzeniach, c/ na zgromadzeniach.
23. Kancelaria Prezesa Rady Ministrów nie zapewnia obsługi: a/ Rady Ministrów, b/ Kolegium ds Służb Specjalnych, c/ Rady Legislacyjnej, d/ Urzedu Miasta Stołecznego.
21? 22 b? 23d?
25 cze 2010, 12:09
Gimnastyka umysłu
asia78
21? 22 b? 23d?
Prawidłowe odpowiedzi to: 21 - c - marszałek województwa - administracja samorządowa a nie rządowa, ponadto art. 10 ust. 2 ustawy o RM 22 - b - patrz art. 17 i 18 ustawy o RM 23 - d - patrz art. 26 ust. 1 ustawy o RM
Ostatnio edytowano 25 cze 2010, 12:34 przez molinezja, łącznie edytowano 1 raz
25 cze 2010, 12:32
Gimnastyka umysłu
z ustawy o Radzie Ministrów
art. 10 2. Pełnomocnikiem Rządu może być sekretarz stanu lub podsekretarz stanu, a w szczególnie uzasadnionych wypadkach, w zakresie zadań o zasięgu regionalnym - wojewoda.
w 22 i 23 stawiam tak samo
25 cze 2010, 12:33
Gimnastyka umysłu
skarbenka
Czy ktoś wraz z wgłębianiem się w tajniki ustawy o finansach publicznych podczytywał też dla własnej przyjemności ustawę z dnia 27 sierpnia 2009 r. Przepisy wprowadzające ustawę o finansach publicznych? Ciężka do strawienia, ale zawiera wiele nowych rozwiązań, które zostały wprowadzone Nową ustawą o FP. Do istotniejszych zmian należy konieczność likwidacji: - gospodarstw pomocniczych - do 31 grudnia 2010 r. - państwowych zakładów budżetowych - do 31 grudnia 2010 r. - rachunków dochodów własnych - do 31 grudnia 2010 r. - funduszy motywacyjnych - 30 czerwca 2010 r. - samorządowych funduszy celowych - do 31 grudnia 2010 r.
czy w zakresie jednostek sektora finansów publicznych uczycie się zarówno z nowej ustawy o finansach, jak i ze starej? Ja o starej kompletnie zapomniałam mi już tylko nowe w głowie, a to chyba błąd. Jak myślicie?
25 cze 2010, 16:12
Gimnastyka umysłu
ja czytałam tylko nową ustawę to była tortura dla mnie. Starej już chyba nie dam rady nawet przeczytać
25 cze 2010, 16:14
Gimnastyka umysłu
asia78
ja czytałam tylko nową ustawę to była tortura dla mnie. Starej już chyba nie dam rady nawet przeczytać
ja już starej nie ruszam, trudno, co będzie to będzie
25 cze 2010, 16:16
Gimnastyka umysłu
taaaaaak, ja też już mam dość
25 cze 2010, 16:19
Gimnastyka umysłu
Adaneta
asia78
ja już starej nie ruszam, trudno, co będzie to będzie
madzianna1
taaaaaak, ja też już mam dość
ODWAGI! Jeszcze tylko tydzień...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
25 cze 2010, 17:29
Gimnastyka umysłu
madzianna1
skarbenka
Czy ktoś wraz z wgłębianiem się w tajniki ustawy o finansach publicznych podczytywał też dla własnej przyjemności ustawę z dnia 27 sierpnia 2009 r. Przepisy wprowadzające ustawę o finansach publicznych? Ciężka do strawienia, ale zawiera wiele nowych rozwiązań, które zostały wprowadzone Nową ustawą o FP. Do istotniejszych zmian należy konieczność likwidacji: - gospodarstw pomocniczych - do 31 grudnia 2010 r. - państwowych zakładów budżetowych - do 31 grudnia 2010 r. - rachunków dochodów własnych - do 31 grudnia 2010 r. - funduszy motywacyjnych - 30 czerwca 2010 r. - samorządowych funduszy celowych - do 31 grudnia 2010 r.
czy w zakresie jednostek sektora finansów publicznych uczycie się zarówno z nowej ustawy o finansach, jak i ze starej? Ja o starej kompletnie zapomniałam mi już tylko nowe w głowie, a to chyba błąd. Jak myślicie?
To może ja kilka słów wyjaśnienia. Wraz z nową ustawą o finansach publicznych, czyli tą która nas obowiązuje, weszła w życie ustawa tzw. wprowadzająca. Ustawa ta była konieczna, gdyż w zakresie finansów publicznych wprowadzono wiele zmian, w dodatku istotnych. Zadaniem tej ustawy wprowadzającej jest dostosowanie do nowych warunków wiele innych regulacji. Choćby te, które przytoczyłam wcześniej. Oczywiście najwięcej zmian dotyczy samorządów, przygotowania przez "nich" ustawy budżetowej na ten rok itd. Załóżmy, że będzie pytanie np. których jednostek nie zaliczamy do sektora finansów publicznych i wśród odpowiedzi będzie np. państwowy zakład budżetowy, to co z tym zrobimy? Zgodnie ze stanem prawnym, który nas obowiązuje Zamieściłam te informacje bardziej w celach informacyjnych, że coś takiego jest. Ot co