Brakuje : - podział zysku - referendum - frekwencja wyborcza
Lekarza też mam gerentologa, a opera to bezwzględnie nie aria, ale partia
Mam jedno jedyne pytanie: czy jeśli nie zaznaczyłam żadnej z trzech odpowiedzi w teście predyspozycji na arkuszu odpowiedzi, to znaczy, że oblałam?
Ostatnio edytowano 04 lip 2009, 10:16 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
literówki
29 cze 2009, 21:09
Postępowanie kwalifikacyjne
Witam wszystkich serdecznie Śledzę forum już baardzo długo... bo od zeszłego roku. W tym roku przystąpiłam po raz drugi i.... przyznam szczerze, że test wiedzy... no cóż... przesadzili!!! Delikatnie mówiąc! Z przyjemnością dorzucę kilka pytań z testu wiedzy i odpowiedzi, bo pamiętam i oczywiście pytania z testu umiejętności. Jestem wzrokowcem i sporo z nich pamiętam, tak więc do dzieła! A tak na marginesie: ogromne gratulacje, że to forum dzięki Wam jest takie... takie"solidarne" Test umiejętności: TEST II Posiadał dobre serce,/ pomagał wszystkim/............... - moim zdaniem część A jest błędna Test III 1. W tej części w pytaniu dot. lekarza nie było geriatry, był gerontolog i chirurg 2. Było też pytanie ..... do ..... jak urzędnik do: - wojski - epigon 3. Zmierzch do zarania tak jak mistrz do.... - absolwent - abiturient ( a tak swoją drogą, czy tam powinien być laik?) Test IV Tabelka - REFERENDUM
ps. Pozdrawiam wszystkich. Mąż mnie goni do spania Jutro postaram się wpisać pytania z testu wiedzy
29 cze 2009, 21:27
Zdania ; (...)cofać się do tyłu(...) , chyba dwa zdania miałam poprawne? Miedz, cyna, cynk, nikiel, tombak - nie pamiętam w jakich zależnościach
29 cze 2009, 22:00
było też "iść do przodu" to też podobno błąd
29 cze 2009, 22:19
Beata123
mmm
Lekarz kojarzył mi się tak jak Eurydyce - od starszych ludzi. Bo był i kardiolog wsród czterech odpowiedzi, a to też specjalność
na pewno będzie odpowiedź gerentolog (lekarz od starych ludzi), mediawista dot. prehistorii
Mediewista to specjalista od średniowiecza a nie prehistorii. Dodano: 29 Cze 2009 09:29 pm
farel5
Mnie się wydaje, że było "ruszył do przodu z nową weną" i ta wena jest niepoprawna.
29 cze 2009, 22:21
farel5
ja pamiętam, że było "ruszył do przodu", ale czy rusza się tylko do przodu czasami trzeba ruszyć się do tyłu albo na bok
Przerobiłem troche pytania NADIR-a, wywaliłem te co się powtarzają test wersja B.
1.Tajemnicą państwową są informacje: a) ściśle tajne b) ściśle tajne i tajne c) ściśle tajne, tajne i... d)
2. Zasadniczy podział terytorialny Polski zawarty jest w a) Konstytucji b) ustawie o trójstopniowym podziale kraju c) rozporządzeniu... d)
3. Umowy międzynarodowe zawiera: a) Prezydent b) Prezes RM c) RM d)
4. Zgodnie z ustawą o ubezpieczeniach społecznych ZUS jest a) b) jednostką posiadającą osobowość prawną c) d) jednostką budżetową
5. Inflacja jest to a) spadek siły nabywczej pieniądza b) wzrost cen c) d)
6. Definicja stowarzyszenia (wersja A?) a) b) c) d)
7. Ilość gmin w Polsce a) 379 b) 1684 c) 2478 d) 2846
8. Polska jest członkiem ONZ od: a) 1945 b) 1949 1956 1976
9. Stanowiska dyrektora generalnego nie ma: a) b) Kancelarii Prezesa Rady Ministrów c) d) w Komendzie Głównej Policji
10. Nord Stream to: a) rurociąg łączący Norwegię z Niemcami b) vrurociąg łączący Norwegię z Polską c) rurociąg łączący Rosję z Azerbejdżanem d) rurociąg łączący Rosję z Niemcami
11. Global compact to inicjatywa Sekretarza Generalnego ONZ Kofi Annana stanowiąca a) przeciwdziałanie korupcji. b) wyzwania rozwojowe w skali globalnej w zakresie sportu i edukacji fizycznej? c) wezwanie skierowane do biznesu, aby w swojej działalności kierował się 10 podstawowymi zasadami z zakresu praw człowieka, praw pracowniczych, ochrony środowiska i przeciwdziałania korupcji d) prawa człowieka
12. "Szklany sufit" jest to a) ... b) przeszkoda dla kobiet w awansach c) przeszkoda dla kadry menedżerskiej w awansach d)
13. "milenijna akcja" to a) obchody 1000-lecia chrztu państwa polskiego b) Kampania ONZ do działania przeciwko ubóstwu c) realizacja ustaleń traktatu lizbońskiego? d)
14. Precedencja jest to: a) b) kolejność szefów rządów i głów państw c) kolejność świadków na rozprawie sądowej d)
15. Inflacja w 2008 r. wyniosła: a) ok. 2% b) ok. 3% c) ok. 4% d) ok. 5%
16. PKB Polski w 2008 r. wzrósł o: a) ok. 3% b) ok. 4% c) ok. 5% d) ok. 7%
17. Negocjacje z ogłoszeniem to: a) zamówienie publiczne z ?wolnej ręki? ? b) jeden z trybów zamówienia publicznego c) d)
18. Urlopu wypoczynkowego: a) można się zrzec na współmałżonka b) można na żądanie pracownika zamienić na ekwiwalent pieniężny c) nie można się zrzec d)
19. W wyborach do Senatu bierne prawo wyborcze posiada osoba, która do dnia wyborów ukończyła: a) 18 lat b) 21 lat b) 30 lat b) 35 lat
20. Kto uchwala budżet gminy ? a) Wojewoda b) Zarzad Gminy c) Rada Gminy d)
21. Spory kompetencyjne między organami samorządu terytorialnego i administracji rządowej rozstrzygają: a) sądy administracyjne b) wojewoda c) Prezes Rady Ministrów d)
22. Kryteria konwergencji dotyczące warunków, jakie musi spełnić dane państwo przed przystąpieniem do strefy Euro ustala: a) Bank Unii Europejskiej b) Parlament UE c) Rada UE d) Układ z Maastricht
23. Instytucją reprezentującą interesy poszczególnych regionów w Unii Europejskiej jest: a) b) Komitet Regionów c) Komitet Regionów i Komisja? ? d)
24.Kto nie może zgłosić skargi do Trybunału Konstytucyjnego? Do Trybunału Konstytucyjnego nie może wystąpić z zapytaniem zgodności ustawy? a) Prezes Rady Ministrów b) NIK c) RPO d) Prezes NSA
25. Centralnym organem administracji rządowej właściwym w sprawach służby cywilnej jest: a) Szef Służby Cywilnej b) Prezes Rady Ministrów c) Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji d) Szef Kancelarii Prezesa Rady Ministrów
26. Służba przygotowawcza w służbie cywilnej trwa: a) b) nie dłużej niż 8 miesięcy c) nie dłużej niż 4 miesiące i kończy się nie później niż z upływem 8 miesięcy od podjęcia pracy przez pracownika d) przez okres umowy na czas określony
27. Ustawy Prawo zamówień publicznych nie stosuje się do: a) b) zamówień, których wartość nie przekracza równowartości 10.000 ? c) zamówień, których wartość nie przekracza równowartości 14.000 ? d)
28. Polska jest członkiem ONZ od roku: a) 1945 b) 1949 c) 1955 d) 1989
29. Przesuwanie procesu decyzyjnego z organów niższego szczebla na organy wyższego szczebla: (wersja ?A? ?) a) b) c) d) centralizacja
30. Wycofanie projektu ustawy jest możliwe: a) b) do zakończenia II czytania; c) do rozpoczęcia II czytania; d) do zakończenia III czytania;
31. Emerytury z I filaru wypłacane są przez a) budżetu państwa b) Fundusz Ubezpieczeń Społecznych c) d) ZUS
32. Płaca realna jest to: a) płaca brutto pomniejszona o podatek b) płaca ?na rękę? c) płaca brutto pomniejszona o składki społeczne i zdrowotne d) płaca netto uwzględniająca inflację
33. Eurostat: a) europejski rejestr statków b) europejski urząd statystyczny c) d)
34. Administrację zespoloną tworzą; a) służby ratownictwa? będące w gestii wojewody b) c) d)
35. O uzupełnienie czego może wezwać zamawiający: a) pełnomocników b) koncesji, ?.? i zaświadczenia od naczelnika urzędu skarbowego c) d) kserokopii dowodów osobistych pełnomocników
36. Jakie są formy składania wniosków i ofert? a) b) pisemnie, faxem, elektronicznie c) obowiązuje zasada pisemności d) jak zażyczy zamawiający
37. Osobowość prawna jednostek samorządu terytorialnego; a) gmina, województwo, powiat b) dzielnice miasta stołecznego Warszawa c) gmina, województwo, powiat, sołectwo d)
38. Jaka to jednostka, która z zasady wydatki pokrywa z budżetu państwa, a dochody odprowadza na rachunek budżetu państwa? a) zakład budżetowy b) jednostka budżetowa c) ? d) gospodarstwo pomocnicze
39. Bezrobocie strukturalne to sytuacja: a) b) c) d)
40. Jaka musi być wartość relacji kwoty państwowego długu publicznego do PKB, aby nie można udzielać nowych poręczeń i gwarancji ? a) 3/4 b) 2/3 c) 3/5 d) 1/2
41. Decyzja administracyjna to a) b) dokument zewnętrzny c) d)
42. Kto obejmie prezydencję po Czechach a) Francja b) Szwecja c) Polska d) Hiszpania
43. Jakie państwo dwukrotnie odmówiło przystąpienia do UE; a) Irlandia b) Szwajcaria c) Norwegia d) Finlandia
44. Parlamentarzyści w UE skupiają się w: a) klubach ? b) kołach ? c) frakcjach politycznych d)
45. Kto posiada inicjatywę ustawodawczą do projektu budżetu a) Prezes Rady Ministrów b) Rada Ministrów c) MF d)
46. Do kiedy RM przedstawia Sejmowi projekt budżetu; a) b) do końca roku kalendarzowego? c) d) 30 września
47. Jakiej liczbie obywateli przysługuje inicjatywa ustawodawcza? a) 20.000 b) 100.000 c) 150.000 d) 200.000
48. Organem NBP nie jest: a) Prezes NBP b) Rada NBP c) Rada polityki pieniężnej d) Zarząd NBP
49. Wybory do sam. Terytorialnego są i coś tam jeszcze; a) powszechne, bezpośrednie, tajne b) powszechne, bezpośrednie, jawne c) powszechne, pośrednie, ? d) powszechne, bezpośrednie, równe ?
50. Kto przeprowadza audyt wewnętrzny: (a nie :?odpowiada? jak niektórzy zapamiętali) a) kierownik jednostki ? b) audytor c) audytor z kierownikiem jednostki d)
51. Rekrutacja to: a) danie ogłoszenia b) dostosowanie kandydatów do stanowisk c) d)
52. Jaki organ jest odpowiedzialny za politykę pieniężną? a) NBP b) c) d)
53. Jaką funkcję może pełnić poseł: a) wojewody b) c) sekretarza stanu (minister) d) podsekretarza stanu
54. Zasady pomocniczości w preambule konstytucji. a) obywatele mają pomagać biedniejszym ? b) władze zwierzchnie mają obowiązek pomagać władzom niższego szczebla? c) władza nie wtranca się jak niższy szczebel da rade d)
55. Formy władzy wykonawczej a) monokratyczny b) dualistyczny c) dywizjonalny d) departamentalny
56. Obywatelstwo UE a) b) petycje do parlamentu c) d)
57. Zaproszenie państwa do NATO wymaga a) b) zgody 2/3 państw członkowskich c) zgody wszystkich państw d) zmiany w traktacie waszyngtońskim
58. Kto ma prawo blokować środki w budżecie państwa w sytuacji zagrożenia wykonania budżetu? a) Prezes rady Ministrów b) RM c) MF na polecenie dysponenta części budżetowej d) Prezydent
59. Do czego nie należy Szwajcaria ? CEFTA a) ONZ b) Układ z Schengen c) CEFTA d)
60. Jaka część PKB stanowiły wydatki publiczne w 2008r. a) 1-35% b) 35 -50% c) 55 -75% d) 75 -95%
61. Co jest/nie jest elementem polityki pieniężnej a) stopa obowiązkowych rezerw dla banków b) wysokość stóp procentowych c) rozszerzanie bazy podatkowej d)
62. Kryteria kontroli działalności organów samorządu terytorialnego przez NIK, a) rzetelność, gospodarność i legalność b) rzetelność, legalność i celowość ? c) d)
63. Minimalne wynagrodzenie od 1 stycznia 2009r., a) 960 b) 1160 ? c) 1276 d) 1320 ?
64. Które spośród wymienionych podmiotów należą? nie należą? do sektora finansów publicznych a) ZOZ b) PZU SA c) uczelnie niepubliczne ? publiczna szkoła wyższa? d) NFZ
65. Do środków własnych Unii Europejskiej zalicza się a) podatek od nieruchomości b) cła, opłaty cukrowe, opłaty mleczne, c) podatek dochodowy d) akcyza wg współczynnika?
67. UNEF jest to a) organizacja charytatywna b) organizacja ekologiczna c)siły zbrojne ONZ d)
68. Obrót jest podstawą opodatkowania podatku a) VAT b) dochodowego c) od nieruchomości d) PCC
69. Stosunek pracy nawiązuje się na podstawie a) stażu ? b) aplikacji radcowskiej c) powołanie d) umowy o dzieło
70. Papiery wartościowe o okresie wykupu poniżej roku czasu to? a) obligacje skarbowe b) bony skarbowe c) papiery dłużne d)
71. Wykluczenie organu następuje w sytuacji kiedy postępowanie dotyczy a) b) c) kierownika jednostki d) instancji wyższej
72. ?Jedność rozkazodawstwa? (jednostronność kierowania) oznacza a) polecenia wydaje tylko jedna osoba b) nie można wydawać poleceń sprzecznych ze sobą c) d)
73. Społeczna odpowiedzialność biznesu a) b) c) d)
74. Kto jest organem kontrolnym i stanowiącym (?) w powiecie? a) RIO b) wojewoda c) rada powiatu d)
75. Kto kontroluje finanse JST? a) RIO b) wojewoda c) d)
76. Kto prowadzi księgi wieczyste a) sąd okręgowy b) sąd rejonowy c) starosta, wojewoda, prezydent miasta d)
77. Co jest (nie jest?) jednostką budżetową a) jednostki badawczo-rozwojowe b) Polski Komitet Olimpijski ?? c) PZU SA d)
78. TQM (Total Quality Management ? nie mylić z Teraz Q My) zarządzanie jakością polega na: a) ? b) ? c) kierowanie produkcją we wszystkich jej fazach i ogniwach, aby osiągnąć jak najlepszy wyrób? d) ?
79. Okres ochrony informacji niejawnych stanowiących tajemnicę służbową oznaczonych klauzulą ?zastrzeżone? (wersja ?B?) wynosi: a) 1 rok b) 2 lata c) 5 lat d) 10 lat
80. Nie są dochodami budżetu państwa: a) dywidenda b) zysk NBP c) dochody z prywatyzacji d)
81. Ważność wyborów zatwierdza: a) Prezydent b) Sąd Najwyższy c) d)
82. Kto urzędników 2009 roku dokona mianowania urzędników służby cywilnej? a) Szef Służby Cywilnej b) Prezes Rady Ministrów c) Szef Kancelarii Prezesa Rady Ministrów d)
83. Największe dochody budżetu państwa pochodzą z: a) podatków pośrednich b) podatków dochodowych c)prywatyzacji d)
84. Podatki mogą być nakładane: a) ustawą b) rozporządzeniem c) ustawą z wyjątkiem podatków lokalnych d)
85. Środki z UE są dla budżetu państwa a) dochodem b) przychodem c) d)
86. Organizacyjny trzon dialogu społecznego w Polsce należy do a) b) Komisji Trójstronnej c) d)
87. Atrybuty dotacji ?
88. Co to jest OECD ? 89. Ograniczenie roli podwładnych w kierowaniu to ? 90. zrównoważony rozwój 91 Dotacja 92. sejm a deficyt 93. Co to jest Państwo a) terytorium, ludzie, władza
oraz to kilka pytań które pewnie były w A lub nie dokońca zostały precyzyjnie napisane
6. Państwo jest określane w Konstytucji jako ??? (wersja B ?) a) ? poszanowaniu wolności i sprawiedliwości ? b) ?..prawnym, urzeczywistniającym zasady sprawiedliwości społecznej ? c) ?więzi społeczne, gospodarcze lub kulturowe ?
22. Kto odwołuje organami samorządu terytorialnego?: a) Prezydent b) Prezes RM c) RM d) Sejm
111. Atrybuty dotacji ?
33. Umowy międzynarodowe są podpisywane przez a) Prezydenta b) Prezesa Rady Ministrów c) Ministra Spraw Zagranicznych ? d) sądy powszechne
35. Przesuwanie procesu decyzyjnego z organów wyższego szczebla na organy niższego szczebla: (wersja ?B? ?) a) b) centralizacja c) delegowanie d) decentralizacja
59. Szczególnej kontroli podlegają dotacje: a) podmiotowe b) przedmiotowe c) celowe d) rozwojowe
68. Kto nie ma prawa zgłaszania wniosku do TK o rozstrzygnięcie sporu kompetencyjnego między centralnymi organami państwa? a) Prezes NSA b) Prezes NIK c) RPO d) Prezes KRTiK
71. Co ma prawo zrobić Sejm, by dokonać zmiany deficytu w ustawie budżetowej? a) zmniejszyć wydatki b) zwiększyć przychody c) zmniejszyć wydatki publiczne d) zwiększyć długu publicznego
99. Okres ochrony informacji niejawnych stanowiących tajemnicę służbową oznaczonych klauzulą ?poufne? (wersja ?A?) wynosi: a) 2 lata b) 3 lata c) 5 lat d) 7 lat
101. Czy środki z prywatyzacji są dla budżetu państwa: a) dochodem b) przychodem c) d)
109. Zasada pomocniczości w UE a) małe państwa? ? b) duże państwa? ? c) d)
22. Udział rozchodów budżetowych w PKB Polski zawiera się w przedziale: b) 0 ? 25% b) 26 ? 50% b) 51 ? 75% b) 76 ? 100%
29 cze 2009, 22:55
R.E.F.
ja pamiętam, że było "ruszył do przodu", ale czy rusza się tylko do przodu czasami trzeba ruszyć się do tyłu albo na bok
Tak, ale o ile "cofać się do tyłu" jest masłem maślanym, bo nie sposób "cofać się do przodu", to ruszać można we wszystkich kierunkach - i tu nie ma błędu.
vipwielki
przerobiłem trochę pytania NADIR-a, wywaliłem te co się powtarzają test wersja B
Dzięki wielkie Vipie Wielki Wczoraj na więcej już nie miałem sił...
Dodano: 30 Cze 2009 07:10 am
Majka27
Witam wszystkich serdecznie Śledzę forum już baardzo długo... bo od zeszłego roku. W tym roku przystąpiłam po raz drugi i.... przyznam szczerze, że test wiedzy... no cóż... przesadzili!!! Delikatnie mówiąc! Z przyjemnością dorzucę kilka pytań z testu wiedzy i odpowiedzi, bo pamiętam i oczywiście pytania z testu umiejętności. Jestem wzrokowcem i sporo z nich pamiętam, tak więc do dzieła! A tak na marginesie: ogromne gratulacje, że to forum dzięki Wam jest takie... takie "solidarne"
Dziękujemy... Bardzo nam miło
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
30 cze 2009, 05:55
Mnie się wydaje, że było "ruszył do przodu z nową weną" i ta wena jest niepoprawna.
Pamiętam, że końcówka zdania o którym wspominasz brzmiała: "... i ze z zdwojoną weną gwałtownie ruszył do przodu". Według mnie też niepoprawna jest ta "zdwojona wena".
30 cze 2009, 06:43
vipwielki
Szwajcaria występowała ze 3 razy (1-który kraj 2-krotnie odrzuci k wstąpienie do UE, 2-kto będzie przewodniczył UE po Czechach? 3- ?)
Prezydencję Szwecja przejmuje, nie Szwajcaria. Była tam taka odpowiedź na pewno ?
30 cze 2009, 06:47
Co do testu umiejętności, pamiętam że w teście I było aż 21 wierszy na poszczególne klasy figur. Test II to 15 zdań do wyłapania błędów, Test III to 8 mini-matryc Ravena, Test IV to 15 zadań z dobieraniem słów, Test V to 5 tabel do wypełnienia.
Jedynie pierwsze zadanie z tabeli pamiętam w miarę dokładnie, może dla tego że było najłatwiejsze. Chodziło o podział zysku przedsiębiorstw A, B i C. A wypracowało 300.000 zł zysku, z czego połowę przeznaczyło na inwestycje, resztę w równych częściach na premie dla pracowników, cele dobroczynne i coś jeszcze. P-stwo B cały zysk przeznaczyło na premie dla pracowników, a C 25.000 zł na cele dobroczynne. Na premie poszczególne p-stwa przeznaczyły A-50.000 zł, B-72.000 zł, C- 42.000 zł.
Test IV to dla mnie porażka, zdołałem zapamiętać niewiele, oprócz tego co już jest na forum, były jeszcze (choć nie daję gwarancji że nie czegoś nie pomyliłem): - inkryminacja do zarzutu ma się jak działanie do .... - roźdzwięk ma sie do dysonans jak .....
30 cze 2009, 07:15
w pierwotnej wersji jest 92 pytania. Od kiedy Polska jest w ONZ wystąpiło 2 razy. Pozostałe pytania 93. Kto odwołuje rade gminy jak narusza konstytucje a) sejm na wniosek prezesa rady ministrów
94. Kryteria Mastricht jest to stosunek zadłużenia kraju w stosunku do PKB a) PKB
95. CO należy zrobić przed podwyżkami a) wartościonanie i coś tam??
96. Kto może wydawać rozporządzenia a) prezydent, minister, KRRiTV
97. Jaki sąd ma prawo wystąpić z zapytaniem do trybunału Konstytucyjnego a) każdy sąd
98. Co należy do sądów powszechnych a) rejonowe, okręgowe, apelacyjne
99. Powtórorzone pytanie o samorząd a) w ustawie o prójpodziale władzy
No to brakuje nam jeszcze jednego pytania z testu B. Jekieś propozycje braku A że są pytania czas zająć sie odpowiedziami. W tym poście zamieściłem odpowiedzi te które moim zdaniem są prawidłowe (choć z pożyczką nie mam pojęcia)
30 cze 2009, 07:42
Czy znana jest data ogłoszenia wyników?
30 cze 2009, 08:02
No to mamy chyba komplet 100. Kto jest szefem ONZ a) Ban Ki - MOON
Ostatnio edytowano 30 cze 2009, 08:13 przez vipwielki, łącznie edytowano 1 raz