wersję wspólną i powszechnie obowiązującą innym mówimy
23 cze 2010, 21:54
Gimnastyka umysłu
Adaneta
Zima123
OK. Robaczek zerknęłam na Twojego linka i sie podłamałam. To które dane ja mam znać? GUS czy Eurosat? To już przestaje mnie bawić.
mnie już dawno przestało, właściwie to przechodzę lekkie załamanie nerwowe, dlatego tak ucichłam
Nie wolno się załamywać! ustalimy jedną wersję i koniec
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
23 cze 2010, 21:55
Gimnastyka umysłu
OBWIESZCZENIE MINISTRA FINANSÓW
z dnia 18 maja 2010 r.
w sprawie ogłoszenia kwot, o których mowa w art. 38 ustawy o finansach publicznych Na podstawie art. 38 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. Nr 157, poz. 1240 oraz z 2010 r. Nr 28, poz. 146), w oparciu o dostępne dane, ogłasza się, że na koniec roku budżetowego 2009:
1) kwota:
a) państwowego długu publicznego wyniosła 669 881,4 mln zł,
b) długu Skarbu Państwa wyniosła 631 506,5 mln zł,
c) niewymagalnych zobowiązań z tytułu poręczeń i gwarancji udzielonych przez Skarb Państwa wyniosła 48 887,0 mln zł.
d) niewymagalnych zobowiązań z tytułu poręczeń i gwarancji udzielonych przez jednostki sektora finansów publicznych wyniosła 50 898,3 mln zł;
2) relacja do produktu krajowego brutto:
a) kwoty państwowego długu publicznego wyniosła 49,8 %,
b) kwoty długu Skarbu Państwa wyniosła 47,0 %,
c) kwoty niewymagalnych zobowiązań z tytułu poręczeń i gwarancji udzielonych przez Skarb Państwa wyniosła 3,6 %.
Minister Finansów: w z. E. Suchocka-Roguska
23 cze 2010, 21:58
Gimnastyka umysłu
madzianna1
z dnia 18 maja 2010 r.
w sprawie ogłoszenia kwot, o których mowa w art. 38 ustawy o finansach publicznych Na podstawie art. 38 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. Nr 157, poz. 1240 oraz z 2010 r. Nr 28, poz. 146), w oparciu o dostępne dane, ogłasza się, że na koniec roku budżetowego 2009:
1) kwota:
c) niewymagalnych zobowiązań z tytułu poręczeń i gwarancji udzielonych przez Skarb Państwa wyniosła 48 887,0 mln zł.
d) niewymagalnych zobowiązań z tytułu poręczeń i gwarancji udzielonych przez jednostki sektora finansów publicznych wyniosła 50 898,3 mln zł;
c) kwoty niewymagalnych zobowiązań z tytułu poręczeń i gwarancji udzielonych przez Skarb Państwa wyniosła 3,6 %.
to już wiem, skąd te moje 49,8 ale nadal GUS inaczej
23 cze 2010, 22:00
Gimnastyka umysłu
madzianna1
z dnia 18 maja 2010 r.
1) kwota:
Madzianna, jesteśmy w domu!
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
23 cze 2010, 22:02
Gimnastyka umysłu
Dziewczyny my tu a pytanie z danych statystycznych będzie ile % kobiet w wieku od 30 do 35 lat zamieszkiwało w 2009 r. w małych miastach
23 cze 2010, 22:03
Gimnastyka umysłu
kwota państwowego długu publicznego 669.881,4 w relacji do PKB to 49,8% kwota dlugu skarbu państwa 631.506,5 w relacji do PKB - 47,0%
inaczej nie może być, chyba
a PKB to 1344 mld
Ostatnio edytowano 23 cze 2010, 22:08 przez madzianna1, łącznie edytowano 1 raz
23 cze 2010, 22:05
Gimnastyka umysłu
A ja ciągle stawiam na Eurosat.. Przynajmniej jeśli chodzi o deficyt budżetowy, który wyniósł 7,1 proc. PKB (wg Eurosatu). Przecież dane dot. deficytu są jednym z kryteriów konwergencji, które należy spełnić by wjeść do strefy euro. I to chyba dane Eurosatu są decydujące w tej kwestii a nie dane instytucji państwa członkowskiego (GUS)?
23 cze 2010, 22:08
Gimnastyka umysłu
mam pytanko: ustawa o ustroju sądów powszechnych też? czy pozostajemy przy sądach administracyjnych?
23 cze 2010, 22:09
Gimnastyka umysłu
skarbenka
Dziewczyny my tu a pytanie z danych statystycznych będzie ile % kobiet w wieku od 30 do 35 lat zamieszkiwało w 2009 r. w małych miastach
może być
23 cze 2010, 22:09
Gimnastyka umysłu
lewig
mam pytanko: ustawa o ustroju sądów powszechnych też? czy pozostajemy przy sądach administracyjnych?
to jeszcze poczytaj do poduszki wojskowe, jedna ustawa mniej, jedna więcej
23 cze 2010, 22:10
Gimnastyka umysłu
Nadir
jaask
witam, mam prośbę - staram sie ogarnąć wszystko do tegorocznego egzaminu i moja największa (jak na razie) słaba strona, to te zadania do których trzeba stworzyć różne dziwne tabelki. Czy ktoś z Was mógłby przesłać mi na maila (jaask@vp.pl) kilka takich "wzorcowych" zadan z poprawnie rozwiązanymi tabelkami, bym miał szansę zrozumieć, o co w tym chodzi? będę wdzięczny za pomoc.
Są dwa podstawowe (moim zdaniem) rodzaje tabelek: 1 - takie, które należy wypełnić całkowicie (wszystkie wiersze i wszystkie kolumny) 2 - takie, w których nie wypełnia się wszystkich pól.
W poprzednich latach bywało, że w zadaniach była podana wyłącznie treść, a tabelkę trzeba samemu sporządzić. I opisać wiersze i kolumny w "główce" i "boczku" tabelki. (główka to pierwszy wiersz od góry: blondyni bruneci szatyni niebiesko szaro zielono, boczek - pierwsza kolumna z lewej strony: kobiety, mężczyźni, dyrektorzy, itd) - tabelka nr 1.
W zeszłym roku podali wraz z treścią gotową tabelkę do wypełnienia, ale bez "główki" i bez "boczku". Na ostatnim egzaminie było 5 tabelek; w tym chyba 3 do częściowego wypełnienia, a 2 - do pełnego.
Druga tabelka, to taka prosta tabelka, którą sam sporządziłem. Na tym przykładzie możesz - mam nadzieję - zorientować się na czym polega "rozwiązywanie tabelek".
Nadir, znalazłem to już po przejrzeniu calego wątku o postępowaniu kwalifikacyjnym, ale mimo to bardzo dziękuję za odpowiedź. Co do odpowiedzi robaczek1 na mojego posta nie będę odpowiadał - poza krótką refleksją, że nie do końca zrozumiałas, co napisałem (byc może żle wyraziłem swoje myśli) ale nie będę już tego ciągnął - ani to miejsce na to, jak i szkoda czasu na takie dyskusje (tylko tym razem zrozum mnie dobrze - nie mam na mysli, że szkoda czasu na dyskusje z Tobą, a tylko, że mamy dość innych obowiązków, w tym ten nieszczęsny egzamin). pozdrawiam i dziękuję/
23 cze 2010, 22:35
Gimnastyka umysłu
Dobranoc wszystkim Adanetko, rzuć w kąt ustawy, pora iść lulu..
23 cze 2010, 23:27
Gimnastyka umysłu
robaczek1
Dobranoc wszystkim Adanetko, rzuć w kąt ustawy, pora iść lulu..
Etam, robię co innego
Parzcie, jacy jesteśmy sławni (cytat z innego forum): "Witam, Jestem w trakcie przygotowywania się do tego egzaminu 2010 i niestety nie mam pojęcia jak wygląda część dotycząca sprawdzianu umiejętności, czy ktoś może pomóc. Nie mogę wejść na stroję skrabowcy.pl gdzie podobno są jakieś informację."
i jeszcze: "Gimnastyka umysłu" czyli rozwiązywanie testów psychologicznych on-line w ramach przygotowań do postępowania kwalifikacyjego :idea: http://www.skarbowcy.pl/b...php?f=21&t=1737"