Teraz jest 07 wrz 2025, 22:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA18 sty 2010, 19:20

POSTY        46
Post Re: Gimnastyka umysłu
Wystarczy przyjrzeć się formule testu w ostatnich kilku latach. Chyba problemem przestaje być niski limit...A intencją układających pytania raczej jest to, by niewiele osób zdało.

10 lip 2018, 10:14
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA15 lut 2018, 14:28

POSTY        10
Andromeda8                    

Pytanie było nie o Izby, ale o Inspekcje. Była celna, coś o żywności, ale pozostałych nie pamiętam

Tak, była inspekcja celna, inspekcja zbożowa, jakaś dot. żywności.

10 lip 2018, 10:26
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA25 cze 2017, 10:24

POSTY        5
Dzień dobry,
mam wątpliwość do pyt. 85 dot. wywłaszczenia. Czy aby na pewno jest to tylko odpowiedź :"na rzecz skarbu państwa", a nie także na rzecz jst?

10 lip 2018, 11:05
Początkujący

REJESTRACJA19 wrz 2016, 22:11

POSTY        7
ania1800                    

Dzień dobry,
mam wątpliwość do pyt. 85 dot. wywłaszczenia. Czy aby na pewno jest to tylko odpowiedź :"na rzecz skarbu państwa", a nie także na rzecz jst?

Jestem tego samego zdania. Dlatego zaznaczyłem odpowiedź bardziej w tym tonie: "Wywłaszczenie nieruchomości może być dokonane, jeżeli cele publiczne nie mogą być zrealizowane w inny sposób niż przez pozbawienie albo ograniczenie praw do nieruchomości, a prawa te nie mogą być nabyte w drodze umowy. "

10 lip 2018, 11:35
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA24 maja 2018, 12:33

POSTY        3
W teście A nie było pytań o izby ale jak inspekcja funkcjonuje: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
W pytaniu o podatki chyba chodziło o podatek od gier liczbowych.
I kojarzę też pytanie czego nie rozumie się przez potrzeby pożyczkowe budżetu państwa: innych środków niż niezbędne do sfinansowania deficytu i rozchodów budżetu państwa. Jakoś tak zawile było to sformułowane, czy ktoś pamięta, czy już mnie się coś pomieszało?
Wydaje mi się też że Konstytucja w swej treści nie wymienia: składu Zarządu NBP a nie KRRiTv

Ostatnio edytowano 10 lip 2018, 11:56 przez kaat, łącznie edytowano 1 raz

10 lip 2018, 11:49
Zaawansowany

REJESTRACJA24 maja 2017, 08:32

POSTY        38
Musashi88                    

ania1800                    

Dzień dobry,

jestem tego samego zdania. Dlatego zaznaczyłem odpowiedź bardziej w tym tonie: "Wywłaszczenie nieruchomości może być dokonane, jeżeli cele publiczne nie mogą być zrealizowane w inny sposób niż przez pozbawienie albo ograniczenie praw do nieruchomości, a prawa te nie mogą być nabyte w drodze umowy. "

MUSASHI88 masz świetną pamięć.
To była dokładnie ta odpowiedź...
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych też się zgadza.
Masz jeszcze jakieś wątpliwości do innych odpowiedzi? Może coś jeszcze uda Ci się uzupełnić?
Pamiętam, że przy dotacji celowej było jakieś pytanie dotyczące jednostki samorządu terytorialnego, czy dotację może przeznaczyć na bodajże zadania własne/zadania inne? Ktoś to kojarzy?

10 lip 2018, 11:51
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA25 cze 2017, 10:24

POSTY        5
Musashi88                    

ania1800                    

Dzień dobry,

Jestem tego samego zdania. Dlatego zaznaczyłem odpowiedź bardziej w tym tonie: "Wywłaszczenie nieruchomości może być dokonane, jeżeli cele publiczne nie mogą być zrealizowane w inny sposób niż przez pozbawienie albo ograniczenie praw do nieruchomości, a prawa te nie mogą być nabyte w drodze umowy. "

Ja zaznaczyłam odp. "na  rzecz skarbu państwa i jst, bo taka była tam też odpowiedź.

10 lip 2018, 11:54
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2018, 09:58

POSTY        5
Ja byłam pewna że w teście A chodziło o flagę a nie godło na której jest  sierp i młot :wysmiewacz: stres robi swoje

10 lip 2018, 13:51
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 lut 2016, 11:58

POSTY        22
Ja zapamiętałam kilka analogii:
1.Korona buława
Król Marszałek
2.Żołnierz  lekarz
Karabin stetoskop
3. Przeszłość  przyszłość
Pamięć  wyobraźnia
.4.Gram rok
Kilogram millenium
5.Dom wyspa
Osiedle ja dałam atol nie wiem czy dobrze , do wyboru było  jeszcze  ocean, archipelag

10 lip 2018, 18:22
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA25 sty 2018, 13:34

POSTY        5
Mózg - Opona
Serce - Komora

Ile było analogii słownych?

10 lip 2018, 19:26
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA24 maja 2018, 12:33

POSTY        3

nowypit                    

Mózg - Opona
Serce - Komora

Ile było analogii słownych?

A nie serce - osierdzie?

10 lip 2018, 20:37
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA26 wrz 2017, 10:38

POSTY        6
gorek                    

Ja zapamiętałam kilka analogii:
1.Korona buława
Król Marszałek
2.Żołnierz  lekarz
Karabin stetoskop
3. Przeszłość  przyszłość
Pamięć  wyobraźnia
.4.Gram rok
Kilogram millenium
5.Dom wyspa
Osiedle ja dałam atol nie wiem czy dobrze , do wyboru było  jeszcze  ocean, archipelag

Ja dałem archipelag bo składa się z kilku wysp, millenium pomyliłem bo uznałem,że gram to 1/100 kg i zaznaczyłem wiek, wtopa. A serce to moim zdaniem osierdzie, bo otacza serce tak jak opony mózg.

10 lip 2018, 20:40
Zaawansowany

POSTY        38
Było jeszcze:

Flaga Bandera
Ląd Statek

Do wysp- archipelag pasuje.

10 lip 2018, 22:40
Zaawansowany

POSTY        38
Zed77                    

Co do loterii- o ile pamiętam to było o grach losowych ale nie podane było jakich - tylko ogólnie.

Gry losowe czy liczbowe?

Stawka podatku od gier wynosi dla:
1)   loterii fantowej i gry bingo fantowe - 10%;
2)   loterii pieniężnej - 15%;
3)   gry liczbowej - 20%;
4)   gry bingo pieniężne, gry telebingo, loterii audioteksowej i pokera rozgrywanego w formie turnieju gry pokera - 25%;
5)   gry na automacie, gry cylindrycznej, gry w kości, gry w karty, z wyłączeniem pokera rozgrywanego w formie turnieju gry pokera - 50%;
6)   zakładów wzajemnych na sportowe współzawodnictwo zwierząt na podstawie zezwoleń udzielanych wyłącznie na ich urządzanie - 2,5%;
7)   zakładów wzajemnych innych niż wymienione w pkt 6 - 12%.

10 lip 2018, 22:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771 ... 793  Następna strona