Bo na egzaminie nie ma czasu, aby dogłębnie analizować - dlatego się strzela. :zeby:
W takim razie "nie popisała się" Ewa26:
ewa26
To może kolejne matryce? Dobrze byłoby podawać tok rozumowania- sama odpowiedź niczego nie wyjaśnia.
Jakieś bezsensowne, wyssane z palca oczekiwania! Tok rozumowania? I jeszcze czego?!
Powinno być:
ewa26
To może kolejne matryce? Dobrze byłoby podawać opis strzału. W jakim momencie, kierunku, ile trwał czasu, czy był losowy czy pseudolosowy, itp.
11 mar 2018, 11:27
Re: Gimnastyka umysłu
Włączę się do tej niedzielnej, wolnej od handlu dyskusji Biorąc pod uwagę pionowe kreski - odpowiedź C lub D Jednak obstawiłam C bo na rysunku D jest taki sam układ ukośnych linii jak na ostatnim rysunku w ciągu. Więc na odpowiedź C
11 mar 2018, 11:36
Żeby nie było taka odpowiedź jest zamieszczona w kluczu odpowiedzi... Widać, że wystarczy przyrost temperatury do kilkunastu na plusie i skarbowcy budzą się ze snu zimowego Bardzo dobry objaw heh. Oby tak dalej. Zaraz w ramach wspólnej nauki postaram się zamieścić coś równie podstępnego
11 mar 2018, 17:07
Pozostając w kręgu teorii strzału, ze szczególną dedykacją dla DJ_TOGA
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
11 mar 2018, 17:17
D Zewnętrzne zakreskowane pole przeskakuje o dwa zgodnie z ruchem wskazówek zegara, potem cofa się o jedno pole. Pole w kropeczki zawsze jest naprzeciwko, po drugiej stronie. Pole czarne przesuwa się o dwa zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
11 mar 2018, 17:36
ewa26
Pozostając w kręgu teorii strzału, ze szczególną dedykacją dla DJ_TOGA :zeby:
Dziękuję za dedykację, w ramach wzajemności dedykuję Tobie zmodyfikowane Twoje zadanie: jakie zasady (poza strzeleckimi i "kluczowymi"), jaki algorytm (poza naciśnięciem spustu i podaniem klucza) należy zastosować w poprzednim zadaniu, aby prawidłową odpowiedzią (wg logiki, a nie klucza) było tylko i wyłącznie C.
11 mar 2018, 18:24
Oj... wyraźnie naraziłam się administratorowi tym nieszczęsnym C. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że odpowiedź do matrycy została określona przez CSch... A jeśli odważę się jeszcze wstawić zadanie na forum... w wariantach odpowiedzi zastąpię C tajemnym symbolem D_T.
11 mar 2018, 19:23
ewa26
Oj... wyraźnie naraziłam się administratorowi tym nieszczęsnym C.
Wręcz przeciwnie. Właśnie dlatego, że nie znam rozwiązania (bynajmniej pełnego, a nie samego klucza) - poszukuję go do skutku. Albo do uznania, że jest błąd w kluczu...
11 mar 2018, 19:34
aspa
D Zewnętrzne zakreskowane pole przeskakuje o dwa zgodnie z ruchem wskazówek zegara, potem cofa się o jedno pole. Pole w kropeczki zawsze jest naprzeciwko, po drugiej stronie. Pole czarne przesuwa się o dwa zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
Też jestem za D ;-)
11 mar 2018, 19:43
Myślę, że
d
11 mar 2018, 20:17
dj_toga
ewa26
Oj... wyraźnie naraziłam się administratorowi tym nieszczęsnym C.
Wręcz przeciwnie. Właśnie dlatego, że nie znam rozwiązania (bynajmniej pełnego, a nie samego klucza) - poszukuję go do skutku. Albo do uznania, że jest błąd w kluczu... ;)
Zamykając temat tej matrycy... Uważam, że zdarzają się raveny, gdzie więcej niż jeden wariant odp można uznać za poprawny. Oczywiście w gestii autora jest wskazanie tej "najbardziej poprawnej". Tym sposobem KSAP ma zawsze rację oceniając wypociny kandydatów na USC i dokonując owianej złą sławą standaryzacji.
Dlaczego wg mnie C? Obrazek nr 3 jest wstawiony dla zmyłki przeciwnika. W pozostałych widzę następującą prawidłowość- przemieszczają się linie pionowe na zasadzie w prawo, powrót do pozycji wyjściowej i znów w prawo. Co do ukośnych- pozostają trzy, przy czym linia nr 1 w bezruchu, a dwie pozostałe rozsuwają się coś na zasadzie węższe- szersze- węższe-szersze (nie umiem dokładnie oddać tej myśli).
Co do matrycy z okręgami- odp D jest prawidłowa. Dla wszystkich Każda wskazówka czy wspólne przedyskutowanie odpowiedzi jest dla osób takich jak ja- czyli podejmujących wyzwanie po długiej przerwie na wagę złota.
Ostatnio edytowano 11 mar 2018, 20:39 przez ewa26, łącznie edytowano 1 raz
11 mar 2018, 20:29
ewa26
Dlaczego wg mnie C? Obrazek nr 3 jest wstawiony dla zmyłki przeciwnika. W pozostałych widzę następującą prawidłowość- przemieszczają się linie pionowe na zasadzie w prawo, powrót do pozycji wyjściowej i znów w prawo. Co do ukośnych- pozostają trzy, przy czym linia nr 1 w bezruchu, a dwie pozostałe rozsuwają się coś na zasadzie węższe- szersze- węższe-szersze (nie umiem dokładnie oddać tej myśli).
Dlatego widząc prawidłowość w liniach pionowych wybrałem C i D, a widząc brak logiki w liniach ukośnych w obrazku d (są identyczne jak w obrazku nr 4) odrzuciłem odpowiedź D i pozostała C. Podszedłem do tego jak na egzaminie, gdzie liczy się czas: nie szukałem już logiki w liniach ukośnych, bo na egzaminie liczy się poprawna odpowiedź, a nie jej uzasadnienie. Oczywiście tutaj podczas nauki ważna jest nie tylko poprawna odpowiedź, ale i uzasadnienie dlaczego wybieram tę, a nie inną.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
11 mar 2018, 21:31
Powrót do "kontrowersyjnych" linii:
Pionowe linie można ponumerować pozycjami licząc od lewej. Rysunek jest trochę zniekształcony, ale wychodzi na to, że wewnątrz kwadratu jest 11 pozycji na linie plus pokrywająca się z lewym bokiem (pozycja "0") oraz z prawym (pozycja 12). Pozycje linii pionowych przyjmą wartości: 1. (4, 5, 6) 2. (8, 9,10) 3. (0, 1, 2) 4. (4, 5, 6)
Łatwo zauważyć, że kolejne będą: 4,8, 0,4,8, 0,4,8,... 5,9, 1,5,9, 1,5,9,... 6,10, 2,6,10, 2,6,10,...
(8,9,10) Jest to układ linii z odpowiedzi C i D.
Teraz linie ukośne. Przyjmijmy przekątną za pozycję 0, powyżej w lewo wartości ujemne, poniżej w prawo dodatnie. Numerując pozycje linii ukośnych kolejno mamy:
1. (-2, -1, 0) 2. (-2, 0, 2) 3. (-2, 1, 1) - tutaj 2 linie pokryły się, drugim wariantem jest (-2, -2, 1) 4. (-2, 2, 3)
Kolejne będą: -2,-2,-2,-2,-2,-2,-2,-2,... -1,0,1,2,4,8,16,32,... (drugi wariant -1,0,-2,2, ? - brak widocznej zasady ciągu liczb) 0,2, 1,3, 0,2, 1,3, ...
(-2,4,0)
Jest to układ linii z odpowiedzi C.
11 mar 2018, 21:37
ewa26
To może kolejne matryce? Dobrze byłoby podawać tok rozumowania- sama odpowiedź niczego nie wyjaśnia.
W zeszłym roku jak ćwiczyłam to zadanko to zaznaczyłam odp. c, niestety nie zrobiłam notatek dlaczego ta odpowiedź Teraz przeanalizowałam to zadanie i (chyba) znalazłam jakąś prawidłowość ale pewnie nie jest właściwa bo z niej wychodzi odpowiedź d. Mianowicie: Z pionowych kresek i ich przesunięć wychodzi, że może być odpowiedź c lub d, przechodzimy więc do kresek pochyłych. I tak jak dla mnie: 1 kreska pozostaje przez cały czas bez zmian, natomiast druga i trzecia zmienia się następująco: na kolejnych obrazkach: 2 kreska o jeden do przodu 3 kreska o dwa do przodu następnie 2 kreska o jeden do przodu 3 kreska o jeden do tył następnie 2 kreska o jeden do przodu 3 o dwa do przodu następnie 2 kreska o jeden do przodu 3 o jeden do tył. ale mogło mi się coś pomieszać
____________________________________ 2015 - U 18 W 50 2017 - U 35 W 57 2018 - U 35 W 51 2019- U 35 W 62