Jak rozumiem wyników można spodziewać się we wrześniu. Bardziej na początku, czy później?
02 lip 2017, 15:50
Re: Gimnastyka umysłu
Ja też komorę zaznaczyłam. Dlaczego osierdzie...?
02 lip 2017, 19:20
Opony mózgowe (zapalenie opon mózgowych) chronią mózg, a osierdzie (zapalenie osierdzia) chroni serce. Komora bardziej by pasowała do półkul mózgowych.
A i z tego co pamiętam to ograniczenie dostępu do informacji publicznej dot. podmiotów restrukturyzowanych czy coś takiego (ale głowy nie dam).
____________________________________ Pieniądze szczęścia nie dają. Jeżeli pieniądze nie dają ci szczęścia: 1) to pozwolą cierpieć w komforcie. 2) to znaczy, że źle je wydajesz. 3) to kup sobie pingwina.
Ostatnio edytowano 02 lip 2017, 19:31 przez car2n, łącznie edytowano 1 raz
02 lip 2017, 19:26
Ja spojrzałam na to od takiej strony, że opony są częścią mózgu tak jak komora częścią serca, a poza tym i opony i komora mają więcej niż 1 znaczenie.
02 lip 2017, 19:30
Dokładnie tak samo pomyślałam jak Atriza
____________________________________ CR
02 lip 2017, 19:34
Kurczę, byłem pewien tej komory. Opona - komora.
02 lip 2017, 19:50
A do bieżni to chyba korki, no nie? Kwiatek do kożucha? Agora i zgromadzenie to już chyba kiedyś było, nie? Z tym księdzem chyba też, ale nie wiem jaka powinna być prawidłowa odpowiedź.
____________________________________ 2017 - U44, W48, o 2 za mało do szczęścia... 2018 - U38, W44, o 8 za mało do szczęścia... 2019 - U44, W62, wystarczyło...
02 lip 2017, 21:30
Bieżnia – specjalnie wydzielona część stadionu sportowego, w postaci pasa okalającego boisko czyli kolce.
____________________________________ Pieniądze szczęścia nie dają. Jeżeli pieniądze nie dają ci szczęścia: 1) to pozwolą cierpieć w komforcie. 2) to znaczy, że źle je wydajesz. 3) to kup sobie pingwina.
02 lip 2017, 22:28
Taa, chciałam napisać kolce, ale napisało mi się korki Oczywiście, że kolce.
____________________________________ 2017 - U44, W48, o 2 za mało do szczęścia... 2018 - U38, W44, o 8 za mało do szczęścia... 2019 - U44, W62, wystarczyło...
Czy ktoś pamięta ostatnią analogię z tegorocznego testu umiejętności?
18 lip 2017, 10:23
Witam bardzo serdecznie Wszystkich którzy, jeszcze tu zaglądają:). Tak patrzę na te analogie i patrzę i się zdołowałam, bo wydawało mi się, że nie poszły mi najgorzej a teraz widzę że jednak inne odpowiedzi powinny być poprawne - jak np. w przypadku generała, majora i proboszcza - dałam wikarego, teraz jednak uważam, że powinien być diakon:/. A Wy jak uważacie?. Jakie odpowiedzi wg Was są poprawne w tych analogiach?
02 sie 2017, 07:30
husarz kawalerzysta czołgista wybrałem lotnika bo grając w civilizacje 6 kawalerie zmienia mi w śmigłowce
generał proboszcz major wybrałem wikarego chodzi o podległość służbową w armii i na plebanii, major pomaga generałowi w sztabie, a wikary proboszczowi na parafii
mózg serce opona osierdzie (niestety wybrałem komorę), ale to zostało opisane przeze mnie powyżej dlaczego uważam że popełniłem błąd
arena agora zawody zgromadzenie (agora inaczej rynek, w starożytnej Grecji odbywały się tam zgromadzenia
murawa korki bieżnia raki także zostały wyjaśnione powyżej
pracuś leń aniołek ancymonek (zdrobnienie i przeciwieństwo oraz określenia raczej dla dziecka)
oko łzy skóra pot (biologia skóra wydziela pot, a oczy łzy)
wół kareta kożuch kwiatek (porównanie, które podkreśla skrajną dysharmonię bliską absurdu, związki frazeologiczne określające niedopasowanie)
żołnierz karabin lekarz stetoskop (nie tłumaczę bo z tym nie ma problemu)
05 sie 2017, 16:44
A ja w analogii husarz-kawalerzysta dałam żołnierza bo husarz jest rodzajem kawalerzysty a czołgista rodzajem żołnierza Przy generale i majorze też dałam wikarego bo sugerowałam się podległością, ale teraz myślę, że poza podległością to między majorem a generałem są jeszcze inne stopnie wojskowe, tak samo miedzy diakonem a proboszczem (nie wiem czy moje tłumaczenie jest zrozumiałe ale lepiej nie potrafię;) Przy sercu mam komorę, przy bieżni kolce a w przypadku pracusia, lenia, i aniołka dałam Ancymona - nie było to zdrobnienie, ale mam nadzieję, że będzie poprawnie;)
05 sie 2017, 19:22
Diakonat (gr. διάκονος diákonos ‘sługa’) – pierwszy z trzech stopni święceń sakramentalnych w katolicyzmie i prawosławiu oraz trzecia posługa urzędu duchownego w Kościołach protestanckich. Wikary – ksiądz wyznaczony przez ordynariusza do pomocy proboszczowi w zarządzaniu parafią. Dla mnie bardziej pasuje wikary.