Teraz jest 05 wrz 2025, 13:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Egzamin TELC B2 - niemiecki, czy ktoś zdawał? 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA16 gru 2006, 10:57

POSTY        265
Post Egzamin TELC B2 - niemiecki, czy ktoś zdawał?
Czy ktoś zdawał może niemiecki TELC B2? Z czego się przygotowywał?

15 wrz 2009, 06:12
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post Egazmin TELC B2 - niemiecki, czy ktoś zdawał?
gaagaaz                    

Czy ktoś zdawał może niemiecki TELC B2? Z czego się przygotowywał?

Egzaminy z niemieckiego na poziomie B2 to prawdziwa rzadkość. Literatury też mało w sumie 1-2 pozycje z testami przykładowymi dostępne wyłącznie przez Internet. Są też problemy z organizacja grupy egzaminacyjnej bo jest zbyt mało kandydatów (np. sesja wiosenna w Łodzi i okolicach - 2 osoby). Mogą być również książki do ZD B2 - zakres identyczny egzamin podobny - choć bardziej "literacki".

15 wrz 2009, 06:54
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 09:33

POSTY        328
Zdawałem dwa lata temu. Jest ciężko zorganizować grupę ale sam egzamin też jest niełatwy. Pierwszy zdajesz pisemny. Na pisemnym są 3 części: rozumienie tekstu mowionego i czytanego, gramatyka i list. Za list jest 45 pkt. Dalej nie pamiętam. Najczęsciej jest list formalny (podanie o pracę- najczęsciej lub reklamacja- to są "pewniaki") Trzeba tylko znaleść dobrego lektora który podpowie jak naprawde wyglada formuła litu- różni się od naszej. Potem jest egzamin ustny: przedstawić się, opowiedzieć jakiś film czy książkę, i zostaje rozwiązanie jakiegoś problemu (u mnie było zorganizowanie czasu dla dzieciaków które przyjechały do naszego miasta na dwa dni). Potem tylko trzeba trzymać kciuki przez ok 6 tygodni  .... i odebrać certyfikat :)

15 wrz 2009, 20:17
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA16 gru 2006, 10:57

POSTY        265
Dzięki za informacje. Nie brzmi to najlepiej, ale ........... marze już o certyfikacie.  :wacko:

15 wrz 2009, 21:00
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
gaagaaz                    

Dzięki za informacje. Nie brzmi to najlepiej, ale ........... marze już o certyfikacie.  :wacko:

nie tylko ty... Fajnie że w TELC-u można przez rok powtarzać oblaną część (ustną lub pisemną) a nie zdawać całość - tylko że grup egzaminacyjnych brak  :zly1:

15 wrz 2009, 21:10
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 maja 2009, 07:20

POSTY        14
to może stwórzmy sobie sami :) tez jestem zainteresowany, ustalmy miasto i frugo  :piwo:

16 wrz 2009, 08:00
Zaawansowany

REJESTRACJA07 cze 2011, 07:16

POSTY        77
Post Re: Egzamin TELC B2 - niemiecki, czy ktoś zdawał?
te "pewniaki" to już niestety przeżytek, od niedawna weszły listy kombinowane, połączenie np. aplikacji z zapytaniem o warunki pracy, max. liczbę pkt trudno uzyskać bo zawsze się czegoś czepią, jak wyszłam po egzaminie to się zastanawiałam czy nie pomylili zestawów i y to na pewno poziom B2, truuudne :zly1:  :zygi:

21 lis 2011, 20:22
Zaawansowany

REJESTRACJA25 mar 2011, 13:42

POSTY        57
ja zdawałam kilka lat temu. było nas dwie;)w części ustnej egzamin wyglądał tak, że dostałyśmy tekst z tzw. problemem. miałyśmy go wyłapać i o nim dyskutować. w rzeczywistości wyglądało to tak, ze jedna strona musiała przekonać drugą do swoich racji za pomocą mocnych argumentów. poza tym oczywiście mała autoprezentacja;) część ze słuchu chyba najcięższa, sprzęt kiepski, piętro niżej jakaś impreza. z tego co pamiętam do materiału był test pytań :richtig/falsch. mnóstwo haczyków;) część pisemną najmniej pamiętam: chyba coś z rozumienia tekstu pisanego i znowu R/F, pisanie reklamacji dot. wykupionej wycieczki, CV...
najlepiej skontaktowac sie z osobami które np zdawały certyfikat na studiach i chodziły na kurs przygotowawczy, mają niezłe materiały;)

28 lut 2012, 15:52
Amator

REJESTRACJA01 lut 2012, 12:03

POSTY        18
Ja w ubiegłym roku zdawałam egzamin telc B2 tylko że z angielskiego, ale zasady są identyczne. Zapraszam do odwiedzenia strony internetowej www.telc.net jest tam opisane w kilku językach z jakich części składa się egzamin. Faktycznie tak wyglądał, nawet podane jest tam że do napisania do wyboru są 3 rodzaje listów i faktycznie można tylko je ćwiczyć. Część ustna też się sprawdziła w 100% tak samo jak było opisane na w/w stronie internetowej.

28 lut 2012, 21:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]