Lekcji historii. Nauczycielka przepytuje dzieci: a kto to był Piłsudski, a to kto to był Kościuszko. Zosia nie uważała i plotkowała sobie z koleżanką. W pewnym momencie nauczycielka pyta Zosi: Zosiu, a kto to był Mościcki? Zosia speszona wstaje i rozgląda się niepewnie, bo nie usłyszała pytania. Kolega z tyłu szeptem podpowiada: Moś-ci-cki... Zosia na to: mom, ale małe
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
13 lip 2013, 18:08
Re: Nagrody za II kwartał
Za dobrze wykonaną pracę pracownik dostaje wynagrodzenie, a nie premię czy nagrodę.
W sąsiednim US premie wynoszą średnio 100-200 zł brutto. Zawsze się dziwiłem dlaczego oni tak mało dostają, a my tak dużo (płace te mamy wyższe ), a tu się okazało, że ichniejszy NUS znalazł jakiś kruczek prawny i większość funduszu 3% przeznaczył na remont urzędu
13 lip 2013, 19:26
mój skromny głos w dyskusji na temat premii i nagród streści się do wykładni pojęcia KOMUNA, owóż w kontekście miejsca, czasu i instytucji,wykładam je (oczywiście na swój prywatny użytek), jako: komu NA komu NIE
____________________________________ idź wyprostowany wśród tych co na kolanach
17 lip 2013, 15:21
A najbardziej uznaniowe (bez granic ustawowych i etycznych) sa nagrody z tzw. "puli szefa jednostki" - pamiętacie te opublikowane nagrody w IS Kraków? No co komu zrobicie?
17 lip 2013, 15:29
Chociaż właściwie teraz myślę - nie wiadomo, czy w tych opublikowanych były też te z puli, o której pisze wyżej. Tak czy siak - na rzetelna ocenę (w sencie docenienia pracownika za walory służbowe, a nie inne) - trudno liczyć. No czyż nie mam racji?
17 lip 2013, 15:36
Nagroda za drugi kwartał wypłacona w sierpniu Ci, którzy zaczęli pracę w trakcie kwartału oczywiście nagrody nie dostali, ci którzy zwolnili się po zakończeniu kwartału też, więc reszta załogi dostała proporcjonalnie więcej
03 sie 2013, 15:37
crinosek
ja właśnie dzisiaj dostałem nagrodę za II kw - 523zł do ręki...
174 zł miesięcznie robi wrażenie
06 sie 2013, 21:08
Fiona42
crinosek
ja właśnie dzisiaj dostałem nagrodę za II kw - 523zł do ręki...
174 zł miesięcznie robi wrażenie :piwo:
no u nas niestety takie są premie za 3 pierwsze kwartały, za ostatni kwartał nagroda jest z 3500 a ty jaką dostałaś nagrodę?
07 sie 2013, 06:58
żenada
07 sie 2013, 10:13
Przy okazji nagród za II kw. dyplomy i nagrody pieniężne za 30lecie skarbówki jak co roku dla tych samych osób. Tak się dzieje w jednym z pod warszwskim us. A u was?
07 sie 2013, 12:13
Bo te osoby są najlepsze W razie wątpliwości prosze spytać NUS-a dlaczego jest tak a nie inaczej
09 sie 2013, 18:28
A jak to jest z odprawami emerytalnymi? W moim US w tym kwartale nagród brak, w związku z odejściem na emeryturę jednej z koleżanek. Czy na odprawy nie ma "innych" pieniędzy?
15 sie 2013, 20:59
Kama
A jak to jest z odprawami emerytalnymi? W moim US w tym kwartale nagród brak, w związku z odejściem na emeryturę jednej z koleżanek. Czy na odprawy nie ma "innych" pieniędzy?
3% nie powinna mieć na to wpływu. Odejścia na emeryture mają wpływ na ewentualne "oszczędnościówki", czyli oszczędności na funduszu wynagrodzeń które można potem wypłacić. Chyba że ktoś nie zaplanował na to (odprawy) odpowiednich środków i kombinuje jak wypłacić odprawe bez zmiany planów i odkręcania tego.
Tak jest moim skromnym zdaniem, ale może ktoś mnie poprawi/sprostuje.
15 sie 2013, 22:08
3% z funduszu płac jest przeznaczone na nagrody, a 2% na tzw. świadczenia obligatoryjne takie jak np. odprawy rentowe, emerytalne czy jubileuszówki. Jeżeli jednak suma tych wypłat przewyższa kwotę 2% to trzeba te wypłaty pokryć z funduszu wynagrodzeń, czyli tym samym zmniejsza się fundusz nagród.