Teraz jest 06 wrz 2025, 17:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona
Dalsze zaciskanie pasa? 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA14 sie 2007, 20:56

POSTY        330
W tym roku zmniejszono budżet mojego US o 1/15 czyli o jakieś 150 tys. Ciekaw jestem czy spotkało to też inne US.
A do tego przyszły nowe wytyczne, w których poleca się szukac kolejnych oszczędności.
Biorąc pod uwagą rosnące ceny mediów, a także opłaty za wynajem biura, a pomijąc fakt, że już wczesniej nie było na nic pieniędzy, ciekaw jestem czego czekuje MF. A ponieważ mamy wytyczne to wiemy czego - wzrost ściągalności, efektywności kontroli, wymierzania kar, bezzwłocznego wprowadzania danych. I rzecz najważniejsza - poprawa relacji z klientami (pomijam, że trudno łączyc to z trzema wcześniejszymi wytycznymi).

Cyrk nasz widze ogromny...

Ostatnio edytowano 18 mar 2008, 19:10 przez widow, łącznie edytowano 1 raz

18 mar 2008, 19:09

REJESTRACJA02 maja 2008, 16:09

POSTY        39
Ten cyrk jest jak pamiętam rok w rok bez względu na to kto rządzi, a w grudniu dają taką kasę , że nie wiadomo na co to wydać, bo brak czasu i tak wkoło Macieju.

06 maja 2008, 18:19
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465

W tym roku zmniejszono budżet mojego US o 1/15 czyli o jakieś 150 tys.
A do tego przyszły nowe wytyczne, w których poleca się szukac kolejnych oszczędności.
A ponieważ mamy wytyczne to wiemy czego
- wzrost ściągalności,
- efektywności kontroli
- wymierzania kar,
- bezzwłocznego wprowadzania danych.
I rzecz najważniejsza - poprawa relacji z klientami (pomijam, że trudno łączyc to z wcześniejszymi wytycznymi).
Cyrk nasz widze ogromny...

efektywności kontroli :o
Przecież trend jest odwrotny.
Mamy nie przeszkadzać podatnikom!
Słusznie sam zauważasz "poprawa relacji z klientami" - trudno to połączyć z wytycznymi.
A dlaczego sala sejmowa jest okrągła?  :rolleyes:

Ostatnio edytowano 06 maja 2008, 20:37 przez kominiarz, łącznie edytowano 1 raz

06 maja 2008, 20:36
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 11:29

POSTY        104
Jeszcze się dziwicie? Nasz kochany płemieł w ciągu 3 dni znalazł 3 miliardy oszczędności a wy narzekacie, że budżet US obcieli? Nie pytajcie co rząd może zrobić dla was - zapytajcie co wy możecie zrobić dla rządu!
A tak serio - nic nie mogę napisać, bo słownictwo które mi się ciśnie spowoduje usunięcie postu!

07 maja 2008, 07:00
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
dopóki będziemy pokazywać, że tego pasa można jeszcze zacisnąć, dopóty będą kazali go zaciskać. Ja nie oszczędzałem, nie oszczędzam i nie mam zamiaru oszczędzać (co nie oznacza wcale, że jestem rozrzutny). Raz poszedłem do Naczelnika i powiedziałem, że nie mogę pracować, bo nikt w tym urzędzie nie chce wydać mi papieru (bo go nie było). Z mojej miny odczytał, żeby mu nawet przez myśl nie przeszło powiedzieć: "to proszę kupić". Chcecie się dawać kopać po tyłkach - bardzo proszę. Ja resztki godności dla siebie mam (choć czasami się zastanawiam co jeszcze robię w skarbowości - nigdzie chyba nie jest tak wesoło). Jak nie potraficie się postawić i biernie dajecie sobą pomiatać...Wasza sprawa...Ale takich skarbowców nam w tym kraju nie potrzeba (zapewne najwięcej negatywnych komentarzy dostanę od sfrustrowanych niudaczników - jestem na to przygotowany). No chyba się ze mną zgadzacie???

07 maja 2008, 08:14
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Ale takich skarbowców nam w tym kraju nie potrzeba (zapewne najwięcej negatywnych komentarzy dostanę od sfrustrowanych niudaczników - jestem na to przygotowany). No chyba się ze mną zgadzacie???

Nie jestem sfrustrowanym nieudacznikiem i dlatego zgadzam się z Tobą :D

07 maja 2008, 08:23
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023

dopóki będziemy pokazywać, że tego pasa można jeszcze zacisnąć, dopóty będą kazali go zaciskać. Ja nie oszczędzałem, nie oszczędzam i nie mam zamiaru oszczędzać (co nie oznacza wcale, że jestem rozrzutny)...

Ja też nie oszczędzam.
Będzie tak jak w policji: przynoszą swój papier, krzesła, długopisy, papier toaletowy... A potem okazuje się, że politycy latają policyjnymi helikopterami, radiowozy służą za taksówki.
Na paliwo jest! A na papier do drukarki nie ma!

Według Kodeksu pracy to pracodawca MUSI zapewnić warunki, narzędzia do pracy. My mamy się tylko o określonej porze stawić do pracy i być do dyspozycji.

Ostatnio edytowano 07 maja 2008, 16:39 przez Pinero, łącznie edytowano 1 raz

07 maja 2008, 16:38
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

<!--quoteo(post=29153:date=07. 05. 2008 g. 08:14:name=Lunatiq)--><div class='quotetop'>(Lunatiq @ 07. 05. 2008 g. 08:14) [snapback]29153[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
dopóki będziemy pokazywać, że tego pasa można jeszcze zacisnąć, dopóty będą kazali go zaciskać. Ja nie oszczędzałem, nie oszczędzam i nie mam zamiaru oszczędzać (co nie oznacza wcale, że jestem rozrzutny)...

Ja też nie oszczędzam.
Będzie tak jak w policji: przynoszą swój papier, krzesła, długopisy, papier toaletowy... A potem okazuje się, że politycy latają policyjnymi helikopterami, radiowozy służą za taksówki.

Według Kodeksu pracy to pracodawca MUSI zapewnić warunki, narzędzia do pracy. My mamy się tylko o określonej porze stawić do pracy i być do dyspozycji.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Pamiętam oszczędzanie papieru. Nakazano wykorzystywanie brudnopisów po obu stronach (w tym wydruków komputerowych). Próbny wydruk do sczytania gość zrobił na odwrocie innego. Było super, gdy nanosząc poprawki pokręcił cos w tabelach i wyliczeniach. Później odleciała drukarka, raczej nieprzystosowana do drukowania na pomiętych kartkach. Ciekawe ile kosztowała jej naprawa?

07 maja 2008, 17:02
Własny awatar

<!--quoteo(post=29165:date=07. 05. 2008 g. 16:38:name=Pinero)--><div class='quotetop'>(Pinero @ 07. 05. 2008 g. 16:38) [snapback]29165[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo(post=29153:date=07. 05. 2008 g. 08:14:name=Lunatiq)--><div class='quotetop'>(Lunatiq @ 07. 05. 2008 g. 08:14) [snapback]29153[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Pamiętam oszczędzanie papieru. Nakazano wykorzystywanie brudnopisów po obu stronach (w tym wydruków komputerowych). Próbny wydruk do sczytania gość zrobił na odwrocie innego. Było super, gdy nanosząc poprawki pokręcił cos w tabelach i wyliczeniach. Później odleciała drukarka, raczej nieprzystosowana do drukowania na pomiętych kartkach. Ciekawe ile kosztowała jej naprawa?
Chytry 2 raz  traci :lol:

Post scriptum:
Pan Premier zapowiedział oszczędności na drukowaniu Dzienników Ustaw.
Ma być tylko 1 egzemplarz w wersji papierowej (przepisy nie określaja ilości, tylko, że ma być drukowany) , reszta w wersji elektronicznej.
Chytra bestia!  ;)

07 maja 2008, 17:12
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023

Ma być tylko 1 egzemplarz w wersji papierowej (przepisy nie określaja ilości, tylko, że ma być drukowany) , reszta w wersji elektronicznej.

Bo do odczytania wersji elektronicznej to wystarczy poślinić wskazujący palec  i podnieść rękę do góry.

Ot i cała oszczędność! Jakie proste! Jakie genialne!

Ps. przypomninam: wskazujący. Podnoszenie innych palców może nie zadziałać...  :D

07 maja 2008, 17:52
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

<!--quoteo(post=29168:date=07. 05. 2008 g. 17:12:name=Zeta)--><div class='quotetop'>(Zeta @ 07. 05. 2008 g. 17:12) [snapback]29168[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Bo do odczytania wersji elektronicznej to wystarczy poślinić wskazujący palec  i podnieść rękę do góry.

Ot i cała oszczędność! Jakie proste! Jakie genialne!

Ps. przypomninam: wskazujący. Podnoszenie innych palców może nie zadziałać...  :D
Może drukować czcionką 1 no max 2. Zaoszczędzi sie na papierze, a przepisy nie określają, że ma być czytelnie.

Teraz wiem czemu Sejm nie uchwala zapowiadanych w kampanii ustaw, aby nie trzeba było ich drukować!

07 maja 2008, 19:41
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 lut 2008, 14:47

POSTY        241

<!--quoteo(post=29166:date=07. 05. 2008 g. 18:02:name=supersaper)--><div class='quotetop'>(supersaper @ 07. 05. 2008 g. 18:02) [snapback]29166[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo(post=29165:date=07. 05. 2008 g. 16:38:name=Pinero)--><div class='quotetop'>(Pinero @ 07. 05. 2008 g. 16:38) [snapback]29165[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
dopóki będziemy pokazywać, że tego pasa można jeszcze zacisnąć..

Będzie tak jak w policji: przynoszą swój papier, krzesła, długopisy, papier toaletowy...
Pamiętam oszczędzanie papieru. Nakazano wykorzystywanie brudnopisów po obu stronach...
Post scriptum:
Chytra bestia!  ;)
Przechytrzyć chciał samego siebie.
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Rząd nie zdążył z elektronicznym prawem
07-05-2008 07:39
Internetowe Dzienniki Ustaw - miały być takim samym oficjalnym źródłem prawa, jak papierowe. Niestety, te które pojawiły się na rządowych stronach nie mają mocy urzędowej.
<a href="http://www.rp.pl/artykul/130568.html" target="_blank">http://www.rp.pl/artykul/130568.html</a>

07 maja 2008, 20:16
Własny awatar

<!--quoteo(post=29168:date=07. 05. 2008 g. 17:12:name=Zeta)--><div class='quotetop'>(Zeta @ 07. 05. 2008 g. 17:12) [snapback]29168[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Post scriptum:
Chytra bestia!  ;)

Przechytrzyć chciał samego siebie.
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Rząd nie zdążył z elektronicznym prawem
07-05-2008 07:39
Internetowe Dzienniki Ustaw - miały być takim samym oficjalnym źródłem prawa, jak papierowe. Niestety, te które pojawiły się na rządowych stronach nie mają mocy urzędowej.
<a href="http://www.rp.pl/artykul/130568.html" target="_blank">http://www.rp.pl/artykul/130568.html</a>
Ja po prostu nie nadążam za tym rządem  :(

07 maja 2008, 20:24

REJESTRACJA20 paź 2006, 19:00

POSTY        2176

Ja po prostu nie nadążam za tym rządem  :(

To w końcu jak jest?
Nic nie robi czy robi tak szybko, że część opozycyjna nie nadąża...

07 maja 2008, 20:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 30 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona