Teraz jest 07 wrz 2025, 04:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Problemy z ZAW-E1, ZAW-E2, ZAW-E 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570

Problem dotyczy procedury eliminacji niezgodności w ZAW-1. W jaki sposób wzywacie podatników np.: do dostarczenia dokumentu pełnomocnictwa w zakresie dotyczącym podpisania ww. zawiadomienia przez pełnomocnika (art. 155/169)?

Kolejna sprawa: czy termin 1 miesiąca na wydanie zaświadczenia ZAW-E liczy się od dnia złożenia ZAW-E1, czy też od dnia złożenia ZAW-E2. Gdyby kierować się dokładnie brzmieniem art. 3c § 3 to WG MNIE termin ten liczymy od dnia ZAW-E2.

Ostatnio edytowano 28 sty 2008, 19:50 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz

28 sty 2008, 19:33
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lis 2006, 18:43

POSTY        93
Co do terminu, to na moim szkoleniu powiedziano, że termin liczy się od momentu złożenia ZAW-E2. A tak wogóle czy w Waszych USach działa wogóle ta aplikacją? Ja próbuję dobić się tam od kilku dni i nic.

28 sty 2008, 20:05
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570

Co do terminu, to na moim szkoleniu powiedziano, że termin liczy się od momentu złożenia ZAW-E2. A tak wogóle czy w Waszych USach działa wogóle ta aplikacją? Ja próbuję dobić się tam od kilku dni i nic.

Czasami są trudności, ale po godzinie 16 nie ma problemu :D.

Może podzielisz się innymi wiadomościami z tego szkolenia :blush:  /może być na priv/.

Ostatnio edytowano 28 sty 2008, 20:22 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz

28 sty 2008, 20:21
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        93

<!--quoteo(post=23104:date=28. 01. 2008 g. 20:05:name=Taxator)--><div class='quotetop'>(Taxator @ 28. 01. 2008 g. 20:05) [snapback]23104[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Czasami są trudności, ale po godzinie 16 nie ma problemu :D.

Może podzielisz się innymi wiadomościami z tego szkolenia :blush:  /może być na priv/.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Dzięki za podpowiedź, ale mój czas pracy kończy się o 15.30, a za nadgodziny nie mam płacone.
Co do szkolenia, to przedstawiono na nim ogólne zasady działanie systemu e-deklaracje, wszystko oczywiście teoretycznie, żadnych praktycznych pokazów. Jak zwykle było mnóstwo pytań i wątpliwości i brak odpowiedzi lub wyjaśnień. Szkolenia z aplikacji urzędnika nie było, bo szkoleniowcy z Izby dopiero wybierali się szkolić do MF. Ogólnie nic ciekawego.

28 sty 2008, 21:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 11:24

POSTY        98
Najwyraźniej aplikacja jest cały czas w fazie tworzenia. Czasem z dnia na dzień widać że jakaś opcja się zmieniła.
Obecnie działa to w miarę OK. Obsługa jest pełna od wprowadzenia ZAW-E1 przez weryfikację zgodności ZAW-E1 i ZAW-E2 po wydruk ZAS-E.
Jest instrukcja obsługi on-line, jak zwykle w formie opisu pozycji z menu - a nie procedury postępowania (kolejności czynności)

Co do terminów słyszałem o 2 opcjach:
1. 30 dni od otrzymania kompletu (ZAW-E1 i ZAW-E2)
2. 30 dni od ZAW-E1 (w przypadku nie otrzymania ZAW-E2 w ciągu miesiąca - postanowienie o odmowie)

30 sty 2008, 12:21
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 lis 2007, 16:06

POSTY        35
Mam pytanko dotyczące osoby upoważnionej W ZAW-E1 i ZAW-E2.

Przepisy art. 3c § 1 i 2 o.p. stanowią bowiem, że podatnik lub płatnik zamierzający składać deklaracje w formie elektronicznej:

- zawiadamia o tym naczelnika urzędu skarbowego właściwego w sprawie ewidencji podatników i płatników oraz
- wskazuje osobę lub osoby upoważnione do składania deklaracji w tej formie i podpisywania deklaracji podpisem elektronicznym.

Kolejnym krokiem, jaki musi podjąć podatnik lub osoba upoważniona, jest zgłoszenie upoważnienia za pomocą środków komunikacji elektronicznej.

Zatem najpierw należy złożyć zawiadomienie o zamiarze składania deklaracji elektronicznych. Następuje to poprzez złożenie zgłoszenia ZAW-EW1, o którym mowa w rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 11 sierpnia 2006 r. w sprawie trybu składania i wzoru zawiadomienia o zamiarze składania deklaracji w formie elektronicznej. Z przepisów rozporządzenia wynika, iż podatnik lub płatnik zawiadamia o zamiarze składania deklaracji w formie elektronicznej oraz o osobie upoważnionej do składania i podpisywania deklaracji w formie elektronicznej na piśmie z własnoręcznym podpisem. Następuje to właśnie poprzez wypełnienie i podpisanie formularza ZAW-EW1.

Przepisy nie mówią, kto powinien (może) być osobą upoważnioną do składania deklaracji. Z pewnością mogą to być osoby, które dotychczas podpisywały papierowe deklaracje danego podmiotu.

Czy należy wymagać oprócz wymienionych wyżej formularzy pisemnego upoważnienia (tak jak to wygladało w przypadku podpisywania delkaracji w formie papierowej) dla osoby wskazanej w zawiadomieniu?

16 lut 2008, 08:45
Amator

REJESTRACJA11 kwi 2007, 08:25

POSTY        13

Z informacji uzyskanych od "instancji wyższych"   :D wynika, iż ww. upoważnienie jak i końcowe zaświadczenie są zwolnione z opłaty skarbowej. Czy ktoś jest w stanie podać podstawę prawną braku opłaty.

18 lut 2008, 09:14
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 18:12

POSTY        118
Po jaką cholerę całe to zamieszanie z ZAWami i ZASami???
Stworzono nieprzyjazny i nieczytelny portal, na którym nie da się pracować. Guzik mnie obchodzi,ze jest on w fazie tworzenia. Jak coś nie jest dokończone, albo lepiej: nie jest dokończonym bublem to niech sobie ktoś to testuje a dopiero po testach daje urzędom do obsługi.
Tylko cały czas zastanawia mnie idea zgłaszania do US osoby upoważnionej i wydawania przez NUS zaświadczenia, ze przyjął do wiadomości istnienie ozoby upoważnionej ( posiadającej certyfikowany podpis elektroniczny).
Czy ktoś mi odpowie na pytanie: po jaką cholerę to wszystko??? :mur:

18 lut 2008, 10:44
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

To nie sabotaż, tylko ciężka uczciwa harówa MF.

18 lut 2008, 16:57
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        93

A moje pytanie brzmi następujaco:
Stworzono nieprzyjazny i nieczytelny portal, na którym nie da się pracować. Guzik mnie obchodzi,ze jest on w fazie tworzenia. Jak coś nie jest dokończone, albo lepiej: nie jest dokończonym bublem to niech sobie ktoś to testuje a dopiero po testach daje urzędom do obsługi.
Tylko cały czas zastanawia mnie idea zgłaszania do US osoby upoważnionej i wydawania przez NUS zaświadczenia, ze przyjął do wiadomości istnienie ozoby upoważnionej ( posiadającej certyfikowany podpis elektroniczny).

:brawa:  :za2:  :zygi:

18 lut 2008, 18:26
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 lut 2007, 20:29

POSTY        31

<!--quoteo(post=24504:date=18. 02. 2008 g. 10:44:name=NIPani)--><div class='quotetop'>(NIPani @ 18. 02. 2008 g. 10:44) [snapback]24504[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

To nie sabotaż, tylko ciężka uczciwa harówa MF.
Może nie MF bo ktoś ten przetarg spieprzył (a paru z MF posprzątało - coby wymóg ustawowy zrealizować i chwała im). I może czas sobie to powiedziec głośno kto to spieprzył? I może nazwiska?
Bo tych spier... przetargów to jakoś dużo w ciągu ostatnich lat
Co by tu jeszcze spieprzyć ....
Pozdrófka

18 lut 2008, 20:51
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 18:12

POSTY        118
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> Może nie MF bo ktoś ten przetarg spieprzył (a paru z MF posprzątało - coby wymóg ustawowy zrealizować i chwała im). I może czas sobie to powiedziec głośno kto to spieprzył? I może nazwiska?
Bo tych spier... przetargów to jakoś dużo w ciągu ostatnich lat
Co by tu jeszcze spieprzyć ....
Pozdrófka
Otóż to.. wciąż ciśnie mi się na usta: Autor! Autor! Autor!!!

Ostatnio edytowano 19 lut 2008, 00:33 przez Nipani, łącznie edytowano 1 raz

18 lut 2008, 22:38
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 lut 2008, 17:45

POSTY        84

A moje pytanie brzmi następujaco:

Podczas 9 prób na 1o jest komunikat serwer nie odpowiada.
Czy macie może jakiś program który klikałby automatycznie za mnie  :wsciekly: co kilka minut aż serwer E-deklaracji raczy odpowiedzieć ? :blink:

06 mar 2008, 21:01
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA06 sty 2007, 17:32

POSTY        10

Przekazuję pytanie koleżanki działu NIP:

Z informacji uzyskanych od "instancji wyższych"   :D wynika, iż ww. upoważnienie jak i końcowe zaświadczenie są zwolnione z opłaty skarbowej. Czy ktoś jest w stanie podać podstawę prawną braku opłaty.

Wydałam już kilkanaście ZAS-E i nie pobrałam opłaty skarbowej. Powód jest taki ze ZAS-E jest zaświadczeniem wydawanym z urzędu a nie na wniosek podatnika. Druki ZAW-E1 i ZAW-E2 są zawiadomieniami a nie wnioskami o wydanie zaświadczenia. Opłata skarbowa pobierana jest od zaświadczeń wydawanych na wniosek.

07 mar 2008, 07:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona