Przechodziłem temat dat już jakiś czas temu, miałem swoje zdanie (w przypadku różnic dat przyjmowałem oświadczenie podatnika) ale nasz radca inne, po telefonach do IS okazało się, że w IS co radca to inny punkt widzenia. W końcu wysłałem oficjalne pismo do IS. Ta nie mogąc ustalić jednego stanowiska wysłała zapytanie do MF. W końcu dostaliśmy oficjalne stanowisko
Wrzucam treść:
"Ministerstwo Finansów
Departament Administracji Podatkowej
AP1/0683/16/GBQ/07/7538
Warszawa, dnia 7 grudnia 2007 r.
(..)
W przypadku druku identyfikującego NIP należy wpisać datę rozpoczęcia działalności gospodarczej tj. faktyczną datę rozpoczęcia działalności gospodarczej. Data ta nie musi pokrywać się z datą wpisu do ewidencji gospodarczej, często bowiem zamiar rozpoczęcia nie pokrywa się z realizacją. Zgodnie z art. 4 ust ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz.U. z 2004r. Nr 173 poz. 1807 z późn. zm.) przedsiębiorcą w rozumieniu ustawy jest osoba fizyczna, osoba prawna i jednostka organizacyjna nie będąca osobą prawną, której odrębna ustawa przyznaje zdolność prawną - wykonującą we własnym imieniu działalność gospodarczą. Z przepisu tego wynika, iż uzyskanie statusu przedsiębiorcy nie jest uzależnione od uzyskania wpisu do rejestru. O tym, czy podmiot nabywa status przedsiębiorcy przesądza element faktyczny - rzeczywiste podjęcie i wykonywanie działalności gospodarczej. Fakt ten podkreśla wyraźnie przepis art. 14 ust. 1 w/w ustawy stanowiący, iż przedsiębiorca może podjąć działalność gospodarczą po uzyskaniu wpisu. Oznacza to, iż nabycie statusu przedsiębiorcy nie jest zależne od uzyskania wpisu, który jedynie potwierdza prawo jednostki do podejmowania i wykonywania działalności gospodarczej.
Mając na uwadze w/w przepisy oraz uwagi poczynione na wstępie, Ministerstwo Finansów informuje iż podziela stanowisko Dyrektora Izby Skarbowej"