Teraz jest 06 wrz 2025, 20:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Problemy występujące aktualnie w urzędach i izbach skarbowyc 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834
Utworzyłem temat wyłącznie do dyskusji na temat postulatów skierowanych do MF w piśmie

<a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=3093" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php...single&ide=3093</a>

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->
24) opracowanie na szczeblu Ministerstwa Finansów wzorcowych druków postanowień i decyzji,
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Jeśli Ministerstwo potraktuje to podobnie jak POLTAX, czyli jeden wzór który trzeba stosować to potem czeka nas tysiąc problemów i pytania z serii "Helpdesk".
I pytania z Izby dlaczego nie stosuje się wzorców.

Moim zdaniem jeśli w urzędach ma się stosować taką pomoc, to tylko wyłącznie na zasadzie książeczki "pomocne schematy decyzji" a nie "Wzór decyzji w sprawie...i ani kroku w tył bo kulka w łeb".

Piszę to bo wiem że Ministerstwo lubuje się we wszelkiej maści "wzorach" (np. wzorce druków do interpretacji - co z tego wyszło każdy wie, patrz statystyka).

27 sty 2008, 15:42
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247
A dlaczego by nie mieli napisać wzorów? Do nas jak przychodzą na kontrole z IS to ciągle coś wydziwiają: raz że w "główce" ma być 207 i 21 Op i 45 ustawy o pdof , a przy późniejszej  kontroli, że wszystkie przepisy powoływane w uzasadnieniu. Niewątpliwie opracowane wzory decyzji i postanowień ułatwiłyby pracę urzędów i tę bojaźń do późniejszego tłumaczenia dlaczego powołano mniej lub więcej. Więc Szanowny DRAGO postulat jest jak najbardziej słuszny.

27 sty 2008, 20:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lis 2006, 18:43

POSTY        93
Taka książka z wzorami decyzji i postanowień już jest. Ma kolor żółty i leży u mnie na półce. Nie powiem, kilka razy skorzystałem i jest całkiem praktyczna. O ile dobrze pamiętam, to popełniła ją bodajże wrocławska Izba, chociaż mogę się tu mylić.

28 sty 2008, 20:08
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA13 paź 2007, 22:28

POSTY        70
Rzadko kiedy zarzuty do decyzji dotyczą sentencji a uzasadnienia są indywidualne, postanowienia mogą być uniwersalne. Wzory są zawsze mile widziane ale jeszcze milej byłoby wiedzieć jaki "trynd" jest w IS lub sądach, bo tam uchylana jest nasza "krwawica". Teraz uzasadnienia to kolaboraty, które czytają tylko nasi przełożeni i doradcy podatkowi. Przecietny podatnik zanim dojdzie do ostatniej strony , to nie pamięta wstępu. A kiedyś tak  krótko i węzłowato uzasadniano wiele decyzji - najczęściej uznaniowych. I komu to przeszkadzało. Co do wzorów MF- są wzory VZM-1 i co z tego jaki na biurka trafiają do nas takie kombinacje, że w głowie się nie mieści . Wzory  nr 1 -wniosek i załączniki z nr 2 a Poltax swoje wymaga - nie powiązuje i tak musi się kombinować, bo na jakiej podstawie wezwać, gdy są to druki nieobowiązujące? Tak to jest z tymi wzorami ministerialnymi...

29 sty 2008, 19:01
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 12:37

POSTY        255

Taka książka z wzorami decyzji i postanowień już jest. Ma kolor żółty i leży u mnie na półce. Nie powiem, kilka razy skorzystałem i jest całkiem praktyczna. O ile dobrze pamiętam, to popełniła ją bodajże wrocławska Izba, chociaż mogę się tu mylić.

A czy możemy poprosić o jakieś konkretne namiary na tą/tę książkę koloru żółtego co leży u Ciebie na półce?

30 sty 2008, 08:05
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 paź 2007, 10:00

POSTY        17
B)))  Polecam książkę mojego autorstwa: Katarzyna Sokołowska

"Wzory podstawowych decyzji i postanowień według Ordynacji podatkowej" Fakt, wydana w 2001 roku ale nadal sie przydaje, przepisy proceduralne az tak sie nie zmieniły. Mam informacje  od znajomych skarbowców z Polski , że z niej korzystają. Na google łatwo znaleźć, wystarszy wrzucić nazwisko lub tytuł.  POLECAM:))) :czytaj:

30 sty 2008, 13:12
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        93

<!--quoteo(post=23106:date=28. 01. 2008 g. 20:08:name=Taxator)--><div class='quotetop'>(Taxator @ 28. 01. 2008 g. 20:08) [snapback]23106[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

A czy możemy poprosić o jakieś konkretne namiary na tą/tę książkę koloru żółtego co leży u Ciebie na półce?

Konkretne namiary na TĘ książkę w kolorze yellow z mojej półki podam jutro (jak nie zapomnę  :zeby: ).

30 sty 2008, 17:14
Znawca
Własny awatar

POSTY        247
No widzisz szanowny Drago, że chętni na żółtą książeczkę są. Zatem postulat jak najbardziej słuszny.

30 sty 2008, 18:23
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 21:56

POSTY        127

Dość wiekowa ta pozycjaale  przydatna.  Potwierdzam!

31 sty 2008, 13:49
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        93

<!--quoteo(post=23106:date=28. 01. 2008 g. 20:08:name=Taxator)--><div class='quotetop'>(Taxator @ 28. 01. 2008 g. 20:08) [snapback]23106[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Nie zapomniałem i już podaję konkretne namiary.
Wydawnictwo zatytułowano "Wzory pism, postanowień i decyzji wydawanych przez urzędy skarbowe pod rządami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. - Ordynacja podatkowa" Wrocław 1998.
Jest to praca zbiorowa pod redakcją Magdaleny Bęcławskiej z IS Wrocław. ISBN 83-904385-6-9.
Pozycja jest faktycznie ciut wiekowa, ale przydatna. Korzystam z niej przy pisaniu decyzji i postanowień, oglądała to moja IS w trakcie kontroli i zastrzeżeń nie było. Należy sobie tylko dopasować aktualne artykuły Ordynacji, bo niektóre są nieaktualne bądź zmieniły numerację.
Będę wdzięczny za informacje o podobnych aktualniejszych tego typu wydawnictwach.

31 sty 2008, 16:50
Znawca
Własny awatar

POSTY        247
Ale odpowiedzi z Ministerstwa na pismo naszego Inspektora jak nie ma tak nie ma!

31 sty 2008, 21:26

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...Będę wdzięczny za informacje o podobnych aktualniejszych tego typu wydawnictwach.

Jedną masz parę postów wyżej ( Kamelia ) wyd. 2001; zawsze to o 3 lata świeższa.

31 sty 2008, 21:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]